Svédcsavar

Trunkó Barnabás
2013. 11. 27. · Hócipő 2013/24
A CBA-áruház biztonsági őre figyelt fel a polcok között bóklászó hölgyre, aki ennek a kócerájnak az igazgatójával akart beszélni. Az előkerült boltvezető kézcsókkal próbálta üdvözölni az asszonyt, aki azonban határozottan elrántotta a kezét. Elmondotta, hogy ő nem vevő, hanem a Svéd Királyság Budapestre akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A látogatásra azért kerül sor, mert a tengerészeti attaséja nemrégiben ebben az áruházban vásárolt, és arról tájékoztatta a nagykövet asszonyt, hogy a svéd bálnalekvár a legalsó polcon van, holott a legendás minőségű skandináv termék ennél előkelőbb helyet érdemel.

A boltvezető azzal próbálta az incidenst enyhíteni, hogy a termékeket a gyártó ország nevének kezdőbetűi szerint rakják ki a polcra, és Svédország ugyebár eléggé az ábécé vége felé van. Ugyancsak alfabetikus okból került a legfelső polcra az azerbajdzsáni salátaolaj és az albán kagylókonzerv is. A diplomáciai csatározásokban jártas nagykövet asszony azonban gúnyosan megjegyezte, hogy a ZS betű is az ábécé végén van, a falafelt mégis a középső polcra rakták!

Méltatlankodva megjegyezte, hogy a svédek teletömték a magyarokat Nobel-díjakkal, Olivecronájuk megoperálta a mi Karinthynkat, és nálunk nemzedékek nőttek fel Anita Ekberg emlőin, mi pedig ilyen kiegyensúlyozatlanul helyezzük el a svéd árukat a polcokon. Kormánya nevében ragaszkodott ahhoz, hogy a bálnalekvár az őt megillető helyre kerüljön, ellenkező esetben a magyar partokhoz vezénylik a Svéd Királyi Tengeri Flottát. A boltvezető mentegetőzött, hogy mi már régen parton kívüliek vagyunk, de a nagykövet asszony hajthatatlan maradt.

A bolt vezetője végső kétségbeesésében azzal is érvelni próbált, hogy ő egy stockholmi ábécében a mi tokaji borunkat is a legalsó polcon látta, de a diplomata asszony azzal vágta ki magát, hogy Magyarországot svédül Ungern-nek hívják, és az U ugyebár eléggé az ábécéjük végén van.

A boltos bizonygatta, hogy szó sincs diszkriminációról, hiszen a többi svéd termék: például a svéd gomba az imbiszpultnál, a svédcsavar a barkácsosztályon, illetőleg a svédasztal a bútorszekcióban - igen előkelő helyen van. A szociális temetkezés hírére a vevők nagyon keresik az IKEA lapra szerelt koporsóit is.

A feldúlt nagykövet asszony ragaszkodott ahhoz, hogy a panaszkönyvben rögzítse kormányának diplomáciai tiltakozó jegyzékét.

A látogatás után a megszeppent boltvezető betelefonált a magyar Külügyminisztériumba, ahol kiröhögték. Csak nem gondolja, hogy egy nagykövet asszony ilyen ügyekkel foglalkozik!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.