Megfordultunk a feladó araszolásban

Szabados Gábor
2013. 12. 23.
Mi fordította meg a lelkekben a már feladás felé araszoló érzéseket? - Nagyon szép, igaz, előremutató adventi beszédet mondott miniszterelnökünk a Polgári Magyarországért Alapítvány díjátadó gáláján. Hogy ne zavarjuk feleslegesen Orbán Viktort, a beszédben szó szerint elhangzott gondolatok egyikéhez-másikához illesztette kérdéseit a Hócipő munkatársa, Szabados Gábor.

Hócipő: Miniszterelnök úr! Hol járunk most?

Orbán Viktor: Advent kellős közepén járunk...

Hócipő: Mire gondolunk most vissza?

Orbán Viktor: Adventkor egy olyan történetre gondolunk vissza, amely egész európai civilizációnk meghatározó története.

Hócipő: És ez miben segít?

Orbán Viktor: Segít jobban megérteni, miben is van a mi igazi erőnk. Segít ez a történet megérteni, mit köszönhetünk magunknak, és mit köszönhetünk a Gondviselésnek.

Hócipő: Hogyan fog most Ön értékelni?

Orbán Viktor: Az értékelésnek ilyenkor jó esélye van arra, hogy ne laposodjon termelési beszámolóvá, vagy év végi táncos-zenés téesz zárszámadási mulatsággá.

Hócipő: Azért röviden összefoglalná a lényeget? Nem ellaposodva.

Orbán Viktor: 2010 után először sikerült kimenteni hazánkat a pénzügyi csődből, majd sikerült az, ami előtte kilenc évig nem, vagyis az európai 3% alatti szint alá vittük a költségvetési hiányt, majd megindítottuk a gazdasági növekedést. Végül 2013-ban és 2014-ben a kedvező gazdasági változtatások jótéteményei megérkeztek illetve megérkeznek a mindennapi élet világába is. Elmondhatnánk, hogy százezer forint felé emelkedett a minimálbér. Sikeres a munkahelyvédelmi akcióterv. 40 éve nem volt ilyen alacsony az infláció. A rezsiköltségeket 20%-kal csökkentettük. És januárban indul a kiskeresetűek adókedvezménye, és beköszönt a gyed extra korszaka is.

Hócipő: Milyen alapon?

Orbán Viktor: Mindez a keresztény európai értékek és a nemzeti összetartozás szellemi alapjain.

Hócipő: Küzdelmes volt, ugye? Ki mindenki ellen kellett küzdeni?

Orbán Viktor: ...fölvettük a küzdelmet a múlt hibáival, a szocialista kormányoktól örökölt hatalmas adóssággal, a munkanélküliséggel és a hiánnyal. S fölvettük a küzdelmet a bankokkal, felvettük a küzdelmet a multikkal, akik korábban mértéket és arányt tévesztve lényeges, sőt elemi emberi, emberiességi szempontokat sutba dobva kergették a profitot, és gázoltak át magyar családokon. S fölvettük a küzdelmet az európai baloldallal, valamint a brüsszeli bürokratákkal is, akik nem mellénk, hanem a bankok és a multik mellé álltak, és tiltakoztak, sőt feszengés és pironkodás nélkül alkalmazták a kettős mércét a mi újszerű megoldásaink és nemzeti gazdaságpolitikánk ellen. Küzdöttünk mi a saját alkotmányunkért, a nemzetünk újraegyesítéséért, a gazdasági és pénzügyi önállóságunkért. Küzdöttünk a devizahitel miatt bajba jutott családokért, a jegybankunkért, az államunk megerősítéséért, a munkát nem büntető, inkább jutalmazó adórendszerünkért. Küzdöttünk a méltányos tehermegosztásért, amely nem az emberekre hárítja a válság terheit. És küzdöttünk a legelemibb gazdasági eszközök, vagyontárgyak és vállalatok visszaszerzéséért vagy legalábbis nemzeti érdekkörbe vonásáért.

Hócipő: És küzdöttünk ugyebár a hóhelyzettel is...

Orbán Viktor: ...amikor éppen az Európai Unió újabb igazságtalan és méltatlan támadásra készült a rezsicsökkentés miatt, akkor egyszer csak jött az árhullám a Dunán...

Hócipő: ...Pardon, igen: árvízhelyzetet akartam kérdezni...

Orbán Viktor: ...Egy akkora, amekkorával még nem volt dolgunk előtte. Egy olyan árhullám, amelyik minden országban hatalmas pusztítást végzett és emberi életeket ragadott magával. Jött az évszázad dunai árvize. Minden magyar településen rekordszinten tetőzve.

Hócipő: És akkor mi, hölgyek és urak, mit csináltunk azzal, ami éppen a kezünk ügyében volt?

Orbán Viktor: És akkor, tisztelt Hölgyeim és Uraim, mi, magyarok szinte kivétel nélkül letettük, ami épp a kezünkben volt. Összefogtunk, mentünk a gátakra, vagy ahová a helyzet szólított, és kétheti szakadatlan küzdelem során legyőztük a természeti csapást.

Hócipő: Mi fordította meg a lelkekben a már feladás felé araszoló érzéseket?

Orbán Viktor: ...ma már, itt az adventi várakozás fényében, tisztán látom, hogy ez fordította meg a lelkekben a már feladás felé araszoló érzéseket. Ez hozta meg a lelki fordulatot, és ez hozta meg a győzelmet. Ugyanis mi, magyarok kaptunk egy esélyt, és megmutathattuk, hogy egy kilátástalannak tűnő helyzetet is képesek voltunk megfordítani. Pusztán azzal, hogy összefogunk. Kiderült, vagy inkább megmutattuk, hogy nincs ellenfél, amit, ha összefogunk, le ne győzhetnénk. Hát mi egy brüsszeli kínvallatás az árvízhez képest?... számomra az elmúlt év legnagyobb sikere és eredménye az a példátlan összefogás, amellyel az évszázad árvízén úrrá lettünk. Azokban a napokban Magyarország a legszebb arcát mutatta meg, a magyar nemzetnek azt a nagyságát villantottuk föl, amit történelmünk emlékezetes pillanataiban láthatott a világ. Példamutatóan teljesítettek a szakemberek, a települések vezetői, a katasztrófavédelmisek, a fegyveres testületek, a tűzoltók, a TEK-esek, a civilek, az önkéntesek, egyszóval mindenki.

Hócipő: A TEK-kel kapcsolatban azt szeretném megjegyezni...

Orbán Viktor: ...A gátakon eltűntek a különbségek, és eltűntek az ellentétek. A védekezésben nem volt jobboldali, baloldali, nem volt vidéki és fővárosi, nem volt határon inneni és túli magyar sem.

Hócipő: Meg is fogunk állni?

Orbán Viktor: Nem is fogunk megállni. Két sikeres rezsicsökkentés után érdemes meglépnünk a harmadikat is. A frakcióvezető úr már dolgozik is rajta.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.