Nem értem - 2007/11

Farkasházy Tivadar
2007. 05. 23. · Hócipő 2007/11

LOVASBERÉNYI VARRIÁCIÓK
Pelczné Gáll Ildikó.
Gállné Pelcz Ildikó.
Ildikóné Pelcz Gáll.
Mást nem tudok róla.
Ő se nagyon.

SZENZÁCIÓ! ORBÁN MARADT!
Gyurcsány szerint Orbánék vudu, azaz vágyakra épülő, irracionalista gazdaságpolitikát folytatnak. Majd akkor hiszem el, ha miniszterelnökhelyettesnek felkérik Harry Pottert. Alapszabályuk szerint a Szövetség elnökségének automatikusan tagja az előző kormányzati időszak miniszterelnöke, azaz Gyurcsány és Medgyessy is. De hogy lesz, ha ők ketten beülnek egy elnökségi ülésre, akkor a többiek kivonulnak?

FEKETE DOBOZ
Az Egyesült Államokban egy asszony, mosogatási szünetet tartva kiment a kertbe rágyújtani, s egy perccel később rázuhant egy hatalmas tölgyfa a házára, ami éppen agyoncsapta volna.

A nagy dohánygyárak majd rácsapnak az esetre, mint megdönthetetlen bizonyítékra, hogy annyi negatív vélelem után végre kiderült, a dohányzás nemcsak egészséges, de olykor életet is ment.

Dombóvár után Szekszárd is bünteti ezentúl a csikkek eldobálóit. Hiszem, ha látom, illetve ha nem látom, addig csak Boncz zseniális definíciója jut az eszembe róla, aki azt mondta annakidején a moszkvai GUM áruházra, hogy az ezer apró csikk osztálya.

RÚZSA
Szerbia nyert Ukrajna és Oroszország előtt. Mivel a szlovének, a bosnyákok, a horvátok, a macedónok, a montenegróiak nem szavazhattak magukra, az általuk adható maximális pontot bizonyára a legnagyobb kisebbség döntötte el, hiszen míg a többiek szétszórták szavazataikat, ők feltehetően saját véreikre szavaztak, márpedig ezen országocskákban a második legnagyobb létszámú népcsoport a szerb.

Vagy vegyük a nagy Szovjetuniót, amelynek kilenc utódállama indult: Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Örményország, Lettország, Észtország, Litvánia. Ugye mondani se kell, hogy mindegyikben rengeteg orosz él, s bizonyára sok ukrán is. Ezek után érdekes volt Gundel Takács csodálkozása, hogy az észtek a legtöbb pontot az oroszoknak adták. A közelmúlt tüntetéseire és összecsapásaira hivatkozott, s hogy mennyire nem kedvelik egymást, csak arról feledkezett el, hogy Észtország legalább harmada orosz. És akkor még nem beszéltünk a skandináv meg a balkáni összetartásról, szóval örüljünk nagyon ennek a kilencedik helynek, no meg annak, hogy végre valami előnyét is élvezhettük Trianonnak, a sok elszakadt magyarnak a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban.

Bár nem csodálnám, ha ez lett volna az utolsó Eurovíziós dalfesztivál, mivel sokáig nem fogja elviseli a négy óriás, Anglia, Németország, Franciaország és Spanyolország, Európa lakosságának több mint a fele, hogy rokonok híján 24 ország közül a legjobb 18-ba se tud bekerülni.

Ráadásul a mezőny túlnyomó része már angolul énekel, bár csak két olyan ország indult, amelynek anyanyelve, Anglia és Írország. El is foglalták a két utolsó helyet.

INDUL A SZIKORA
Ismét összeáll az R-Go, ám új gidákkal. Nem csoda, a régiek már kissé rágósak lennének.

A PECH
Japán bűvészek nagy összegű kártérítést követelnek két tévétársaságtól, mert egy adásban lelepleztek egy pénzérmés trükköt. Éveken keresztül dolgozunk egy-egy mutatványon, és a rengeteg idő mind kárba vész, ha leleplezik a trükköt - nyilatkozta Sintaro Fujima, a bűvészek szóvivője.

Teljesen igaza van. Megjegyzem, itthon is sokan panaszkodnak, hogy évekig dolgoznak egy-egy mutatványon, mire leleplezi őket az Apeh, amelynek hiába magyarázzák utána, hogy menyasszonytáncból van a 300 millió, s jótékony célra hoztak be nyolc és félmillió kiló gyümölcskonzervet.

SZŐKE RENDŐR ÉS A REBASZ
460 ezret lopott egy rendőrtiszt a Széna téri túszejtést követő helyszínelés során a rablónak kikészített ötmillióból. A kamera buktatta le, rögtön leszerelték, bár négy gyermekére tekintettel megúszta húsz hónap felfüggesztettel. Nem szeretem az általánosításokat, lényegtelen, hogy rendőr, elvégre politikus, pap és humorista is lop, pontosabban sosem egy foglalkozás, hanem X. Y. Bár ha igaz a rebiszes erőszak, meg hogy a móri fegyverek eladója is rendőr volt, akkor tán Ihász főügyész arca is el fog felhősödni egy pillanatra.

Azért az elitélt tudhatta volna, ha fel van szerelve a kamera, akkor ő lesz leszerelve. De ha már helyszínelt, ne azzal védekezzen, hogy bekattant, mondja azt, csak arra gondolt, hogy hazaviszi a munkát.

FEGYVERBE!
Újabb fordulat a móri ügyben - harsogják a lapok. Ha jól számolom, már úgy 360o körül járhat.

GERGÉNYI-PINTÉR TOURS
Ajánlataink hűvös helyekre: 3 év Márianosztrán! 5 év a festői Sopronkőhidán! Nyaraljon és teleljen Vácott! Életfogyt a szegedi Csillagban! Utószezonban harmadolva!

FRANCIA NÉPSZOKÁS
Az elnökválasztás estéjén 400 autót gyújtottak fel, de azt mondták, ez nem rendkívüli, ennyi a szokásos hét végi termés. Sarkozy keménykezű belügyérként lett népszerű, elsősorban akkor, amikor erőteljesen fellépett a külvárosokban gyújtogató színes fiatalok ellen. Mi lett volna, ha egy puhány?

KÖZSZOLGÁLAT
Félszáz világháborús gránátot ástak ki a Szabadság téren. Köztük félmázsás repülőbombát, repeszgránátot, aknagránátot, nyelesgránátot, tojásgránátot.

Újabb félszáz év múlva találnak 1 református lelkészt lélekharanggal, 1 Toroczkait, 0 Budaházyt, 11 lúzert 1 Urbán Flóriánnal, 20 leégett autót, 100 bemenekült rendőrt, 1 elrontott házasságot, 1 Mindszentyre váró Pobjedát, 1 Ványa bácsit Latinovitscsal, amelyről azt hitték, hogy letörölték, 1 túl erős és 1 túl gyenge forintot, valamint rengeteg adósságot.

BRONZKOR
Amennyire örültem Antall megkerülésének, annyira borzasztott, hogy napokig mutogatták egy nejlonstanicliben. Ráadásul elég rossz szobor, pechjére nem egész alak, bár ma már a lovasok sincsenek valami nagy biztonságban, mert értéke egy századáért is simán eladják kisebb nagyjainkat. Lassan már csak Henry Moore stílusában érdemes szoborni, mert azok marha nehezek, s nincs fogás rajtuk.

TOMI, A MEGFAGYOTT GYERMEK
Deutsch-Für szerint nekik készen kell állniuk a kormányzásra, mert a dolgok állása alapján nem lehet tudni, melyik pillanatban kell átvenniük a hatalmat.

Ez így van, sőt, megtoldanám, Tamás egész eddigi élete egy hatalmas és folyamatos készenlét, szinte látom, amint ott áll a világ, ha nem is legnagyobb, de legdrágább beléptetőkapuja előtt, hogy végre belépjen az életbe.

THE FINAL CUT
Mennyi pech, Kossuth nem bízott Görgeyben, Rákóczi hiába várta a franciát, a Klapka légiót is csak áltatták, hogy amint belovagolnak az országba, az egész nép felkel a Habsburgok ellen, Horthy is remekül előkészítette a kiugrást, csak pár szálasista tisztje beleköpött a levesbe. Klessheimben se adta volna meg magát Hitlernek, ha Skorzeny nem csavarja szőnyegbe a fiát. S ha nem tör ki a szuezi válság, 56-ban simán lepattanhatunk a béketábortól, mint Ausztria egy évvel előtte.

Szegény Csoóri is hiába kúnbélázik a szellemi és morális felsőháznak, Gyurcsány még három évig bitorolja a hatalmat, mivel Budaváry parókáját felismerték, Tomcat meg lebukott a liftben. Arra igazán nem számíthatott egy ilyen kiváló koponya, hogy egy lakó hallgatózik. Szerencsére a védekezése úgyszólván tökéletes:

A vas-oxid porból festéket akartam készíteni, a műtrágyával a szobanövényeket szeretem volna kezelni, de csak ilyen nagy kiszerelésben lehetett kapni. A többi anyagból pedig a barátnőmnek készítettem mécseseket.

Csoda, hogy azonnal szabadlábra helyezték? 30-40 ember csontja pedig kit érdekel, ha egyik se Kádár.

EGYBEESÉSEK
Deutsch-Für: a Fidesz-kongreszszus a jövőről szól... A Hungexpo B pavilonjában tartandó, május 19-20-i tanácskozáson... minden érdeklődőt közéleti fórumokkal és kulturális eseményekkel várnak a Hungexpo D pavilonjába.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület 2007. 05. 18- 19. között rendezi meg a Temetkezési Kellékek Nemzetközi Kiállítását, Budapesten a Hungexpo Vásárközpont F pavilonjában. A kiállítás keretén belül lehetőség van sírkő, sírkődísz és kő megmunkáló gépek bemutatására is.

Az Élet és Irodalomban Rádai Eszter beszélget Such György elnökkel a Magyar Rádióban folyó átszervezésekről, az interjút Bukta Imre grafikái díszítik.

VISSZAESŐ
A Kozma utca udvarán focizni nem akármilyen pillanat, hiszen itt kiáltozott Pelikán doktor Kotász után, s kicsivel odébb állt az akasztófa, az igazi. Nagy Imréék is itt voltak elkaparva évekig.

Frank Tibor, az igazgató fantasztikus ember, 205 kilométert futott 24 óra alatt, s a 245 kilométeres Athén-Spárta távot is megtette a 36 órás szintidőn belül. A Détári vezette Médiaválogatott játszott a rabokkal, öt perc hosszabbítás volt, mert kétszer kirúgták a labdát, s azt itt nem olyan egyszerű visszahozni.

- Meghívhatom utána önöket ebédre? - kérdi az igazgató, amire Borbély Zoli, a Legfőbb Ügyészség szóvivője legyint:
- Farkasházyt még vacsorára is!
Mikor kapura rúgok, több néző ezt sziszegi:
- Áruló!

NAGY OKOSSÁG
Hónapokra lezárták a pesti alsó rakpartot, az illetékesek azt ajánlják az autósoknak, hogy a Hungária körúton közlekedjenek, vagy használják a tömegközlekedési eszközöket.

És a Kárpátalja-Felvidék-Burgenland-Vajdaság-Partium-Erdély terelőút az smafu?

Várom, mikor mondja Demszky: lezárjuk a Dunát, a halak addig kerüljenek a Rákos-patak felé.

100 ÉVES A PESTI KABARÉ
Bár én nyitottam, a rádiókabaré római útja miatt még csak futólag nézhettem meg a Várban, de Heltai tollán és Medgyasszay tunikáján kívül máris megragadott egy 100 és egy 300 koronás nyugta, Ady Endre adta Nagy Endrének. Hunyady Sándorra emlékeztetett, aki egy novella alapmotívumait a 37-es Király Díj győzteséről, Carusóról s újgazdag tulajdonosáról egy előlegszámlára skiccelte le, melyet apja, Bródy Sándor vett fel Ditrói Mórtól, a Vígszínház első igazgatójától.

Régi mániám ugyanis, hogy a kabaré minden gyöngyszemét íróik az előlegek felvétele és elköltése után izzadták ki.

A másik egy bronzból készült babérkoszorú, amit Nagy Endre 1913-ban kapott párizsi útja előtt búcsúzóul törzsközönségétől, Molnár Ferenctől, Lengyel Menyhérttől, Beöthy Lászlótól, Lechner Ödöntől, Gundel Károlytól, Szinyei Merse Páltól, Kernstok Károlytól, gróf Andrássy Gyulától, Khuen Héderváry Károlytól, Bánffy Miklóstól és Vázsonyi Vilmostól. Több nevet nem volt időm lefirkálni, utóbbi négy érdekessége, hogy miniszterelnök, külügyminiszter, pártvezér, s korántsem egyforma színezetű. Mai mását egyetlen kortársamnál se tudnám elképzelni, hogy miért, az persze klasszikus tyúk-tojás probléma.

ZORÁN KONCERT
Apám elhitte a folyók irányát...

Dusán, ezt sürgősen meg kéne beszélni Fodorral! Aki ne habozzék tárgyalni, mert Sólyom még radart építtet a Semmeringre! Jó ez a bizottság, csak emlékezzék a bécsi haderőcsökkentési tárgyalásokra. Mindkét fél tudta, hogy húsz évig nem szabad megállapodni, szép ez a város anélkül is. Akkoriban a burgenlandi boltokra ki volt írva: Ne lopj magyar! Ha nem intézkednek, majd kiírjuk a határon: Ne szemetelj, osztrák!

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/4  •  II. 13. – II. 26.
HÉT ORBÁNCSALÁDVÉDELMI INTÉZKEDÉS Váncsa István Orbán énértékeléséről és káderpolitikájának csernobili léptékű üzemzavaráról Farkasházy Tivadar szerint minden érv igaz, amit felhoznak a Jobbik ellen, de nem kéne egyszer megverni már a Fideszt? Para-Kovács Imre felidézi, ahogy 40 éve a debreceni Fidesz-irodában töltötte a kérdőívet, felvételre várva Kéri László beszéde a Pirézekhez Smuzewitz Ilona megtudta, a magyarországi német autógyárak tárt karokkal várják a kirúgott kutatókat a szalagsor mellé Majláth Mikes László elképzelte a Káslerkutató Intézetet Bakács Tibor Settenkedő egyetért Palkoviccsal, mert milyen rövidítés az, hogy MTA? – olyan, mintha rendszámtábla lenne Trunkó Barnabás utánaszámolt, hogy aránylik a közmédia 90 ezer milliós éves költségvetése, az ellenzéki képviselők által okozott roppant károkhoz A Heti Kamu megtudta, hogy a 3-as metró alagútjaiban rendezik az Air Race-t Berendezzük a várat: új sorozatunkban javaslatokat teszünk rá, milyen festményeket kölcsönözzön a képtárakból Orbán új hivatalának falaira
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.