Hiába jobb a zsoké?

Interjú Böröczky Józseffel

Farkasházy Tivadar
2007. 09. 26. · Hócipő 2007/20
A hazai motorsport mozgó lexikona, Böröczky József szerint álltunk valaha ekkora lehetőség kapujában?

Soha. Drapál János 1973-ban volt utoljára az elejében, Szabó II. Lászlónak nem adatott meg, mert az akkori politikai helyzetben soha nem tudott egy vb-t végigmenni. Mi, magyarok, 2005-ben reménykedhettünk először, ha nincs Estoril, nincs Japán, nincs Anglia, már talán akkor sikerül, a motorja baromi erős volt, és még csak 4-5 hasonló képességű ellenfele volt, nem úgy, mint manapság.


- Mint a Börő a fazékból...

Csak megverte a gyanútlan Kalliót, s emiatt egy évig bolti motoron vánszoroghatott.

Sacchi úr, a Derbi gyár tulajdonosa a szemem előtt mondta Talmának: nyerd meg, fiú, ne a versenyt, hanem a világbajnokságot. Tehát most nincs olyan helyzet, mint Katarban. Bár én is úgy vagyok, ha lőhetek egy gólt, akkor belövöm, utána szólhatnak a többiek rám, mily önző vagyok, ez egy sportemberi dolog. Akkoriban rengeteget beszéltünk, hogy buta, tönkretette az életét. Volt olyan verseny, ahol ott voltam, és sírva azt kérte a szerelőtől, hogy egy centit találjanak a motoron.

Miért?

Hogy egy picivel közelebb kerülhessen az elejéhez, ami a 7-8. helyet jelentette. Csak a szíve vitte a brünni harmadik helyhez, az volt egyetlen jó eredménye tavaly.


- Vajh én is leszek-e valaha olyan élő leganda, mint Agostini?

Most viszont egy szenzációs istállóba került, csak itt hárman vannak testvérek. Ám ő nem vér szerinti, hanem mostohatestvére a két spanyolnak. Titeket hallgatlak az Eurosporton, de nem mindenhol fogható, ilyenkor a királyit nézem, egyik szpíkere idén ötször jegyezte meg, hogy Faubel motorja gyenge, mire a végén úgy ment el Talma mellett, mintha szembe jött volna. Ez Talmácsi poénja. Brnóban is hiába állt élre ötvenezer magyar előtt az utolsó körben, hárman is le tudták előzni az egyenesben. Lehet vb-t nyerni a kanyarokban? Nem kellett volna neki is idei motorért könyörögnie?

A szerződés nyilván titkos, de nem hiszem, hogy ő is kaphatott volna a gyorsabból. Már azon is csodálkoztam, hogyan kerülhetett egy magyar a két spanyol mellé? Miért nem Espargarót választották? De még húsz nevet tudnék mondani, akik pénzt is hoznának, sok-sok milliót. Először azt mondtam, Talmácsi azért kell, hogy a Tomoyoshi Koyamát és a svájci Randy Krummenachert kivédje. Nyilván arra gondoltak, hogy Gadea és Faubel majd sok ponttal vezet, vagyis örülj, kis magyar, hogy ott vagy. Az egész világ, spanyolok, olaszok, a hozzáértők belülről tudják, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy Faubel legyen a világbajnok.


- Spanyol szendvicsben.


- Valenciában csak rád számíthatok!

Vigyáznak a szavakra, mindig azt mondják, egyenlőség van, hajrá, Talma, aztán a Faubel elspriccel az egyenesben.

RSV-nek hívják azt a három motort, amivel Mattia Pasini, Héctor Faubel és Sergio Gadea megy. Mindegyik csődöt mondott már idén egypárszor, miközben baromi gyorsak.

Az újdonság átka. De mostanában már egyre biztosabbak. Akkor miben bízol?

Talmában most összejött minden, a tapasztalat s még valami, amit csak a bennfentesek vesznek észre, a zsigereiben és az idegeiben ott a 2005-ös év minden hibája. Ahogy kimászott például Corsi és Faubel összeütközéséből. Minél kevesebb rizikós helyzetbe keveredni, pontokat szerezni, csak egyetlenegyszer állt ki, akkor is motorhiba miatt Angliában.

Csak ne Valenciában lenne az utolsó futam.

Talma már tízévesen megmondta, hogy világbajnok lesz.

Ne viccelj, ezt Lékó is csak 11 évesen merte kijelenteni!

És a szemében van valami a tehetségen kívül, ami egészen más. A szerénység és a szegénység.

Gondolom, ezt az országra érted. Mi és a motorsport!

Katja Poengsen volt az első nő, aki 250-es kategóriában pontot szerzett. Apja, Bert Poengsen, a német Suzuki főnöke, jó barátom volt, és amikor mondtam, segíts nekünk, magyaroknak, azt mondta, Pepikém, én nem akarok albán világbajnokot. Gúnnyal, éllel bántva. De ugyanakkor az egész világ, az üzleti világ is rendkívül kíváncsi arra, hogy sikerül-e a történelemben - 1949 óta tart a világbajnokság - először egy kelet-európai, volt szocialista országból valakinek világbajnoknak lenni.


- Triple Crown, azaz ki kicsoda?


- Ezentúl Corsi se nagyon köszön Faubelnek!

Börő, szívből gratulálok a lelkendezésedhez és a gyönyörű történelmi allegóriákhoz, csak van egy pali, aki megnyom egy gombot, s elfüstöl a másik mellett. A Forma-1-ben legfeljebb az egyenes végén tudnak előzni, itt 100 méteren vágott elé.

Igen, belátom.

És ötödször.


Mégis azt mondom, sikerül neki. Sok mindenben okosodik, volt például egy rafinált mondata, az egész világ nyilvánossága előtt szépen megkérte a szerelőket, hogy az ő motorját is, ha lehet, egy picit javítsák fel.

S akkor a szerelők könnybe lábadt szemmel beletesznek még öt lóerőt? A Faubelébe meg tizet.

Most ne menjünk bele a Forma-1-es kémügybe, de nyilván te is hallottál már róla, ahogy mindenki, aki technikai sporttal foglalkozott, hogy azok nem hazugságok és rémálmok, hogy a letakart motor áll a lezárt depóban, és csak bemegy valaki, és egy picit igazít.


- Szeretnék már egy húszméteres célegyenest!


- Ennyivel hosszabb a gázkarja!

Azt hittem, hogy ilyesmi csak a lovaknál fordul elő. Ez volt ugye a világ legdrágább fénymásolása?

Bízom benne, hogy amit a sors elvett 2005-ben, meg a saját meggondolatlansága, butasága, mert Angliában az esőben úgy felemelte az első kereket, hogy kétszer esett el, nem egyszer, hogy akkor ott elment a világbajnokság. Szóval azt visszakapja.

Miért emelte fel, csak hogy produkálja magát?

Mert egy másodperccel gyorsabb volt az esős edzésen, és ez egy ilyen kis vagabund dolog, idén ilyet nem tett. Mondtam neki, hogy köszönjük meg az 50 ezer magyarnak. Azt mondja, most nem csinálunk semmit...

Nem korai a korona a fején?

Nem néz ki rosszul, föl lehet ismerni. Lüthi 2005-ben öt ponttal lett világbajnok. S ez a kis nyüzüge, akit a Gabi akkor ver meg, amikor akar, bármilyen kategóriában, ez az év sportolója lett Roger Federer előtt Svájcban! Amikor ezt megtudtam, elájultam. Tehát Magyarországon a népnek nagyon jó most a foci, szívből gratulálok Dzsudzsáknak meg a többieknek, de Talmácsi Gábor valóban a legismertebb magyar, nincs mese, mert egy olyan sportágat űz, amelyre 17-szer figyelnek fel.

Ezért örüljünk a második helynek is, ha így alakul.

Egy régi neves versenyző, Harmati Árpád, aki arról álmodott, hogy világbajnok lesz, később egy másik kategóriában jó eredményeket ért el, azt mondta egyszer: Pepikém, a győzelemhez kell 1500 dolog, plusz egy ördöglakatot is ki kell aznap nyitni.

Jogos, hogy Faubel nem köszön neki, vagy ő is tudja, hogy nem Talma volt a hibás?

Pszichológiai hadművelet, ami visszájára sült el. Meg voltam róla győződve egymillió verseny láttán, hogy Faubel ideges lesz Misano után. Mire élete egyik legjobb versenyét abszolválta.

Egy jóval gyorsabb motorral.

Igazi vagány, gyors, de nem szimpatikus sportember. Semmilyen szempontból nem olyan rokonszenves, mint Talma, vagy akár Gadea, vagy Pasini, de azt senki nem veheti el, hogy a pali nem szeretne világbajnokságot nyerni.


- Ezt nem kellett volna Doningtonban!


- Ki kit locsol a végén?

Akkor miben reménykedjünk?

Talmácsi Gábornak az ujjaiban és a fejében van a csoda, és még valamiben. Az élet annyira megpofozta az elmúlt hat évben, hogy mindig új csapatnál, mindig új szerelőknél kellett dolgoznia, hogy ezáltal senki a mai mezőnyben - Rossin s egy-két világnagyságon kívül - nem tudja úgy beállítani a rugózást, a motort, a futóművet. Ez óriási dolog. Senki nem annyira tapasztalt. 40 éve foglalkozom ezzel a sporttal, minden pénzemet beleölve, nekem meg kell hogy nyerje, a lelkemnek.

Én is mindig védem Lékót meg Polgár Juditot, de azért kitette Faubelnek a bal kezét!

Lehet, de senki nem bírja a gyűrődéseket nála jobban, és az a fő mondása, hogy ami nem öl meg, az is erősít.

Csakhogy Valenciában lesz az utolsó tánc.

Tisztelem Filkor Attilát, tisztelem az olimpiai sportágakat, de Talma lesz az év legjobbja. Szávay Ágnes nagyon rendben van, de mi, magyarok, te is, én is, a közönség is, ki vagyunk éhezve. Nem ismerek olyan ötéves gyereket, 80 éves nagymamát, aki ne kérdezné azt folyton, hogy mi van a mi fiúnkkal? Hálás vagyok a sorsnak, hogy közvetíthettem, hálás vagyok, hogy ott lehetek a versenyeken, és Talmácsi Gábor minden zsigerével és mindenfajta megnyilvánulásával egy olyan példakép, akire szükség van.

Köszönöm szépen visszafogott szavaidat, akkor talán menjünk el közösen a legközelebbi templomba imádkozni.

Ámen!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/7  •  III. 22. – IV. 4.
PARA + VÁNCSA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + HAVAS + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ + JELENSZKY + FENEKOVÁCS... Smuzewitz Ilona: Petfőy él, akkora, hogy hatalmas, avagy mitől kivan a magyar nemzet! Váncsa István: Feddhetetlen erkölcsiségű kormányzatunk és szentéletű nemzeti nagytőkéseink példamutatásának eredményeképp népünk morális színvonala az egekbe szökött Para-Kovács Imre: Mit szólt volna Orbán anyukája, ha fia a játszótérről egy tömeggyilkossal, egy operettnácival és egy paranoiás börtönőrrel állított volna haza? Farkasházy Tivadar: Ha Gulyás azt mondja, hogy a Föld lapos, és öt elefánt tartja a hátán, azt másnap 470 orgánum szajkózza Verebes István: nagy baj, hogy Orbán és munkatársai minden olyanban ügyesek, amiben ügyetlennek kéne lenniük Havas Henrik nem nyerte el a Szájer József Emlékdíjat Dési János: Áramütés a Kossuth téren A Heti Kamu megtudta, Petőfi után betiltják Csokonayt is, mert A reményhez című verse kormánypuccsot vetít előre
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.