Nem értem - 2007/22

Farkasházy Tivadar
2007. 10. 25. · Hócipő 2007/22
PATAZAJ
Az új főkapitány gyorsjelentése szerint a hétfői meccsen 5 civil, 14 rendőr sérült meg, egy pedig idegösszeroppanást kapott. Persze Morvai Krisztina a Corvin-közben, a Magyar Gárda óvó szeretetétől övezve más végeredményre jutott.

Az a legszörnyűbb, hogy bár október 23-a életem legfelszabadítóbb élménye, most már szeptember végétől igyekszem előre feledni. Pedig jól indult, délelőtt 37 huszár lovagolt el az utcánkban. 51 éve jóval több tankot számoltam meg, mégis optimistább voltam.

Délutánra ugyan kissé felderültem, amikor Viktor bejelentette, hogy hamarosan felelősségre fogják vonni magukat. Továbbá, hogy az elmorzsolódó értelmiség szerint nincs baloldali tandíj, a minden állomáson megálló népszavazás történelmi egységére 56 óta nem volt példa, s világot kell gyújtani a népuralom helyreállítására, mert azért gyülekeztünk itt össze. Szó volt még borogatásról, de nem jól értettem, mintha asztalt mondott volna, autót biztosan nem, hiszen az az előző nap programja volt.

FURCSA PÁROK
Nincs olyan ház, ahol, ha bekopogok, ne kávéval fogadnának. Engem nem szoktak tojással dobálni - mondta Karsai, aki mostanában nem eszik Gyurcsány tenyeréből. Persze, Battonya polgármestereként tudhatná, hogy a tojást ma már csak a legmódosabb tüntetők engedhetik meg maguknak. Még szerencse, hogy folyamatosan pénzelik őket, mert olyan nincs, hogy minden faluban akad kétszáz Gyurcsány ellen tüntető. Egyszer már valaki utána járhatna, ki szervezi ezeket az elmaradhatatlan randalírozásokat. Amúgy a kávét is a vendég képébe lehet löttyinteni.

Egyébként Gyurcsány a múlt héten Lisszabonban Ficóval kávézott. Arról nem szólt a hír, hogy ittak is volna belőle.

A portugál fővárosba menet egy gépen repült Orbánnal, s azt sem olvastam, hogy az ellenzék vezére emiatt kivonult volna.

FENÉKPASSZ
Elárverezik Hitler földgömbjét, amelyet a berchtesgadeni sasfészekből zabrált 63 éve egy amerikai katona. Chaplin földgömbjére szívesebben licitálnék, tudják, amellyel a Diktátorban labdázott.

VISSZASZÁMLÁLÁS
Orbán hiányolja a rendszerváltás katartikus pillanatát, mivel nincs startpontja. Még szerencse, hogy célpont akad. Bizonyos Gyurcsány.

És az ő beszéde? Mármint Viktoré 1989. június 16-án?

Azért beugrik az Estély habfürdővel, amiben Peter Sellers egy indiai színészt játszik, aki egy forgatáson beköti a cipőjét, ezzel levegőbe repítve a várat, mert pont az indítójára lépett. Csodálkozott is, mekkorát szólt, a rendező meg tépte a haját, mert még nem ért oda a sereg.

No nem mintha túl korainak tartottuk volna a sereg távozását, de azért a dolog kissé komplikáltabb volt annál, hogy az oroszok egy beszédtől kimenjenek, ugyanis nem azok a típusok.

De majd a történészek besegítenek, elvégre 1848. március 15-én se történt annyi minden, csak az eső biztos, meg Táncsics kihozatala. Eleinte sokkal fontosabbnak tartották az áprilisi törvényeket meg a bécsi tárgyalásokat.

Azért szép, mit vesz a magyar állam Amerikától? Börtönt. Csak nem alakítja át kubai lakásokká?

VOLT EGYSZER EGY HADSEREG
Horthy-mellszobrot avattak október 23-án a kis Hegedűs templomában. Ez kéne minden vidéki vasútállomásra, lehetőleg egy tehervagon közelében. Usztics kapitány most úgy is ráér, s talán Wittner Mária is Nemeskürty tanár úrral.

TÜNTETÉS
- Akartok tandíjat fizetni?
- Nem!
- Akarjátok ezt a kormányt?
- Nem!
- Akartok egy másikat?
- Nem!

TÖBB LÁBON
Kovács László a Napkelte vendége, Orosz kérdezgeti az Unió adóügyeiről. Ha az egykori külügyminiszter akkor rádob két hetet, most ő lehetne Európa Jamani sejkje, a világ száz legfontosabb személyiségei közé sorolnák, energiabiztosként ugyanis kiválóan tudná kamatoztatni remek diplomáciai érzékét és külügyi múltját, mivel az oroszok a rakétákról szemlátomást átváltottak az olaj- és gázfegyverre. Így vesződhet az áfával meg az iparűzési adónkkal Brüsszelben.

Azért akadt érdekes téma, az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. Orosznak közben elkalandoznak a gondolatai, tán azon spekulál, a következő vendég igazi vagy szponzor, s miről is nem kell kérdezni, vagy hogyan cáfolja, hogy az MSZP-be tart, így aztán elkezd Olaf úrról érdeklődni, mire Kovács zavartan közli, hogy az egy szervezet. S nem is norvég.

TÖBB LÁBON 2
Abramovics feltűnően az oroszoknak drukkolt Moszkvában az angolok ellen. Talán azt akarta, hogy Mourinho végre helyezkedjen el, kapitányként, hiszen alig kapott tőle valami lelépést. Az oroszok legközelebb Izraelben fociznak, most kerül igazán bajba, mert a hazaiakat is pénzeli. Az lesz szép, ha majd a moszkvai Chelsea játszik a jeruzsálemi CSZKA ellen.

Október 23-án egyébként mit adott a Viasat? A CSZKA-Internazionálet. Így legalább az orosz hadsereg csapatát a nemzetközi erők 51 évvel később megverték, méghozzá magyar bíráskodás mellett. Vezette Kassai, de nem bombázta őket.

SARKOZY
Válik a leghíresebb francia házaspár, az asszony apai ágon román zsidó, anyain spanyol, a férfi apja magyar, anyja görög zsidó. Van ez oly szép, mint a hármas jelszavuk.

EZENTÚL KEREKÍTÜNK
Bocsánatot kérek Bod Péter Ákostól, amiért 15 éve kicsinyeltem az egyforintosát, csak a jövőbe látott.

De most megéri eladni a színesfém-kereskedőknek, mivel ezer forintból ezerhármat is ki lehet hozni, ami így költségvetés-készítéskor minden pénzügyminiszter álma.

Megjegyzem, a hírek szerint ért a színesfém-felvásárláshoz is...

MESEBELI
Kiszámították, az afrikai országok az elmúlt 15 évben pont annyit háborúztak el, mint amennyi segély kaptak. Ráadásul akkora a szegénység, hogy nincs mit újjáépíteni.

SPEED
Elkaptak két focistát, mert kábítószerrel kereskedtek. Remélem, nem kapnak nagy büntetést, hiszen a fű a munkeszközük, meg folyton azt hallották, legyetek gyorsabbak!

MÁLTA, POLSKA UTÁN
Hajnal volt két hete a Bundesliga legjobbja, Husztival holtversenyben. Azért már szeretném tudni, hogy a válogatottban folyamatosan brillírozó apró középpályást ki adta el a Fradiból kemény százezer forintért. Továbbá azt, hogy Huszti mikor kerül vissza. Már nem a Fradiba.

Azt most egy 34 éves ötödosztályú angollal erősítik, kellett is Mátyus, Lipcsei, Dragoner mellé. A Sopronba olasz ötödosztályúak érkeztek, kérdezték Détáritól, milyenek?
- Leveszik a labdát, csak átpattan Ausztriába.
Akkor jó lesz vigyázni a Zrínyi egyetemen is!

NEMZETI KINCSEK
Örülök, hogy Kovács és Janics összeülhet, mert különben Angyal is elszállt volna. Ha ugyanis egy szövetségi kapitány nem szólhat bele a csapathajók összeállításába, akkor mi a dolga? Nézni, hogy ki nyeri a válogatót? Arra még Kiszel Tünde is képes.

GYŐZIK-E?
Bea asszony nem válik. Pedig én készpénznek vettem eddig minden szavukat. Ők meg számolták.

STIMMEL
300 ezerre emelik a gyorshajtást. Elvégre ennyi a fény sebessége is.

HONVÉDELMI MINISZTER
Azt írja a Népszabadság, hogy Szekeres nem ért egyet egy török támadással. Rémülten nézem, hol járt, Kőszegen, Szigetváron? Vagy egyenesen a konstantinápolyi héttoronyba, a hirhedt Jedikulába zárták? Aztán megnyugszom, csupán Ankarában tárgyal, és a kurdokról van szó. Szemét egy alak vagyok.

BRUTTÓ ÉS NETTÓ
Az Unió szerint a repülőtársaságok becsapják az embereket az áraikkal, például egy forint Londonba, vissza meg hetvenezer. Na és? A papok és a temetkezési intézetek is csak oda számítják.

EGY PONTTAL HARMADIK
Ilyet írni se lehet. Hogy valaki egy árva ponttal előzze meg az egész évben előtte álló két másikat. Ráadásul nincs az a bohózat, amelyben ennyit csesztetnék egymást. A feleség leviszi a sarki fénymásolóba a kémanyagot, Alonso kicsit sziesztázik a depóban, amíg társa megőrül mögötte, amaz a boxutcában kicsúszik a sóderre, majd élete futamában üresbe vált...

A brazil operatőrök nem akartak senkit se felizgatni, elvégre mindennapos egy ilyen futam, legalábbis százévenként, ezért se a McLaren, se a Ferrari főnökét nem mutatták futam közben, nem beszélve a negyedik helyért viaskodó Rosbergről és Kubicáról, akik ha összecsúsznak a végén, akkor mégis Hamilton marad az első. Aki most már csak a benzin hőfokában bízhat, mert persze azért óvott a vesztes istálló. A bohózat slusszpoénjaként pedig a spanyol szemlátomást boldog, hogy nem istállótársáé a világbajnoki cím.

Egy biztos, Ecclestone végre dörzsölhette a markát, ennyi izgalom után még többet örökölhet majd a felesége. Előtte persze őt is kérdezték, Hamiltonra tippelt, s még a bőre színére is kitért:

- Nem árt, nagyon is jó. Minél többen nézik az F1-et a világ minél több részéről, annál jobb! Kár, hogy a tetejébe még nem zsidó is, mert akkor még nagyobb lenne a közönségünk. Vagyis muzulmán, nem is zsidó, a muzulmánok sokkal többen vannak!

Jópofa, néha kevesebbért szoktak fatvát kiáltani valakire.

Amúgy Malajziában nemigen lehetett ezt tapasztalni, mert ahogy az ottani Forma-1-en, úgy Talmácsiék futamain is többen voltak a motorosok, mint a nézők. Kalapot le a spanyol istállófőnök előtt, bármibe lefogadtam volna, hogy Faubel motorja lesz a gyorsabb. Vesztettem. Boldog vagyok. Egyelőre.

MESTERDALNOK
Mádl Wartburg-díjat kapott. Ott vágta Luther a Biblia fordítása közben az ördöghöz a tintatartóját.

Sólyom Trabant-díjáról még nem tudni, de a rendőröket megint megtalálta a beszédében. Helyes is, csakhogy egyedül. A zsidózó kocsigyújtogatók valahogy beleférnek az október 23-áról való elképzeléseibe. Természetesen a tavalyiról szólt. Egy biztos, kettős látásunk van.

SZÉLES ÚT
Ingatlanszakértők szerint pesti lakást csak zaj- és konfliktustérkép alapján szabad vásárolni, amely a tavasszal készült el. A zajtérkép alapján a főváros legzajosabb részei: Kossuth Lajos utca Kiskörúthoz közeli szakasza, Ferenc körút és Üllői út találkozása, Nyugati környéke, Margit körút.

Aláírhatom, kedden a legzajosabb pont a Kossuth Lajos utca Kiskörúthoz közeli szakasza volt, amit az Isten is beszédnek teremtett, bár hétfőn a pesti Broadway túlszárnyalta. Így van ez, a háborúban is nehéz a reguláris sereg meg a szabadcsapatok viszonya.

MÁRIA ORSZÁGA
Ezúttal Wittneré. Aki ugyan most nem ért rá, de azért üdvözölte a rémes látványt. Egyre persze jó, a mai generáció úgyse látott még nyilasokat, akik elég hasonlóak voltak. Persze hogy borsódzik a liberálisok háta, hogy a parádéikat betiltsák, ahogy attól is, hogy Budaházyt, Toroczkait, vagy Tom barátunkat őrizetbe vegyék, akik alig várnak egy párhetes mártíromságra. Szálasinak is csak használt.

De mégis csak őrület, hogy a Hősök terén a demokráciára hivatkozva folyamatosan fekete bakancsok parádézhassanak. Ilyen alapon egy házibulira is ingyen kivehető? Csak legyen benne néhány torz gondolat?

Usztics kapitányról csak egyetlen szót, úgy látszik nem lehet évtizedekig büntetlenül ennyi hülyét játszani.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.