Yes, Comment - 2009/08

2009. 04. 22. · Hócipő 2009/08
Megszavazta a bizalmatlansági indítványt, és miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont a parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg
Hadüzenet
A szavazás előtti beszédében Bajnai elmondta, hogy ő nem Lendvai Ildikót, Dávid Ibolyát, Fodor Gábort vagy Orbán Viktort akarja legyőzni, csak a válságot. Az említett hölgyek és urak fellélegeztek, a válság levegő után kapkodott.
Buzsik Zsolt

Fellélegzés
A bizalmatlansági indítvány megszavazása után Gyurcsány felállt, hátrament az ülésteremben, és ott ült le. Közben leolvastam a szájáról, hogy Fodor Ákos versét mormolja magában: „Minden veszteség: fájdalomba csomagolt megkönnyebbülés.”
Révbíró Tamás

Orbán fegyelmezettséget kért a Fidesz és a KDNP frakciószövetség képviselőitől a parlamenti ülés előtt. Az ülésen egyebek mellett az is fölmerült, hogy a frakciószövetség gágogjon, miközben Bajnai Gordon beszél - adta hírül a Népszava.

Aztán az ülésen ennél értelmesebbet így se nagyon mondtak.
Megyesi Gusztáv

Eligazítás
- Főnök, én azt találtam ki, hogy beviszek az ülésre egy csellót, és a Bajnai-beszéd közben gordonkázni kezdek.
- Eh, komolytalan ötlet.
- Akkor mi lenne, ha gágognánk? Én szívesen lennék előgágogó.
- Gyerekek, fegyelmezettséget kérek.
- De legalább a Gyurcsány beszéde előtt kivonulunk?
- Nem, csak Kövér Laci mehet ki, mert őt, a magas vérnyomása miatt, az orvos eltiltotta a Gyurcsány-beszédektől.
Buzsik Zsolt

Libások
- Zsolti, fegyelmezettséget kérek!
- Ne szívassál már, Viktor! Hát gágogni azért lehet!
- Nem lehet!
- Pedig frappáns üzenet lenne! Gá-gá-gá! Vagyis: liba! Érted..?!
- Értem. Ennek ellenére kérem, hogy ne! Pedig lenne rá igény!
Trunkó Barnabás

Kutykurutty
Az MDF hápogott volna, mint a kacsa, az SZDSZ csipogott volna, mint a napos csibe, az MSZP pedig kuruttyolt volna száraz tónak nedves partján. Ez a mi parlamentünk, mi választottuk a bölcs honatyákat.
Majláth Mikes László

Dedó
Legalább egyetlen olyan mozzanatot szeretnék végre érzékelni, amely arra utalna, hogy akik a hazám vezetését át akarják venni, felnőtt emberek. Az üléstermi pólóviselet, a csontvázak becipelése, a plenáris ülésen való fényképezgetés, a talicskán betolt sok ezer módosító indítvány mind lesújtó perspektívát rajzol. Az, hogy most történetesen gágogni éppen nem gágogtak, már nem oszt, nem szoroz.
Révbíró Tamás

A Civil Összefogás tüntetésén föl akart szólalni Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de a szervezők nem hagyták szóhoz jutni, arra hivatkozva, hogy ez nem pártrendezvény. Vona, miután nem kapott szót, az emelvényhez lépett és azt mondta, a Magyar Gárda elnökeként kíván felszólalni, és elkezdett beszélni. A demonstrálók ekkor hátat fordítottak neki és elindultak a Várba.
Na, ő az
Hát át Istenem! Fideszesek közé keveredett. Komolyan azt hitte, hogy valami civil összefogás előtt beszélhetne, miközben parancsolatba volt adva, hogy „na ő az, akit tilos meghallgatni, és úgy kell tenni, mintha a gárda ott se lenne”. Erre második ötletként pont a gárdatulajdonosi mivoltára hivatkozott! Kicsit fura, hogy még nem veszi észre, hogy vagy visszaáll az egyazászló alá, ahonnan kikelt, vagy odakünt ázik. Nem kedvelem, de ennél azért nagyobb formátumúnak gondoltam.
Andrassew Iván

Huza
Ezt azért még eltanulhatta volna Orbántól, mielőtt nekiindul, hogy túllépjen rajta. A Fidesz-vezér csak olyan közönség előtt nyitja ki a száját, amely kifejezetten miatta van ott - és egyáltalán nem válogatós abban, hogy mi hangzik el.
Révbíró Tamás

Meglepetés
Erről csak egy szó jut eszembe: hoppá.
Smuzewitz Ilona

Tiszta képet!
Remélem, az EP-választásokra kitisztul a kép, és pontosan tudni fogjuk, melyik szélső és még szélsőbb jobb erő hová is tartozik, mert így roppant nehéz az embernek választania, hogy kiknek a zászlaja alatt legyen fasiszta, náci vagy nyilas.
Szabados Gábor

„Gyurcsány, aki még magáénak tudhatja érzelmileg elkötelezett híveinek bázisát, nem félrelökött bűnbak, hanem megbecsült s most legfeljebb pihenőre küldött exvezér” - írta Mészáros Tamás a 168 órában.
Sakk! Matt?
Bizony, nem lehet hátradőlni. A sakkban egy gyaloggal vissza lehet hozni a táblára a vezért. Így szélsőséges esetben akár több vezér is lehet egyazon színből a táblán.
Kövesdi Miklós Gábor

Pihi
Talán annyit helyesbítenék, hogy magát küldte pihibe. Ezt kihasználva persze bensőséges ellenségei megpróbálják még a pártja közeléből is kipiszkálni, de ez aligha sikerül. Rendkívül rugalmas visszavonulása a magyar királydráma meglepő fordulata volt. Éppen tegnap hallottam az Echo tévében, hogy Balsai úr azzal hencegett: ők zavarták el. Korán nagyképűsködik, mert ez egy harmincéves háború Gyurcsány és Orbán között, és az nyer, aki túléli a másikat. Orbán most utolsó lehetőséget kap, de Gyurcsánynak jár még kettő.
Andrassew Iván

Aktív
Gyurcsány Ferencet ismerve csak az aktív pihenés jöhet szóba: nyelvtanulás, tánciskola, maratoni futóversenyek. Talán néha egy ultiparti Kiss Péterrel és Szekeres Imrével.
Buzsik Zsolt

Kontra
„Érzelmileg” a másik oldal vezérének hívei köteleződtek el. Akiket Gyucsány megnyert magának, azokat éppen a gondolataival, szellemi kvalitásaival nyerte meg. Normális ellenzékkel már évekkel ezelőtt túlléphettünk volna a mai kocsmán, az értelemig - és tovább.
Révbíró Tamás

Az orosz külügyminiszter bírálta Magyarországot a kis Elise André kiadása miatt: „Úgy véljük, a magyar hatóságok döntése, hogy a kislányt átadják francia apjának, egyértelműen elhamarkodott volt” - fogalmazott Szergej Lavrov. Párizs szerint az európai jog szerint jártunk el a kislány ügyében.
Bosszú
De ugye azért se tankokat nem küldenek és a gázcsapokat sem zárják el? Legfeljebb vesznek még egy kis Mol-részvényt.
Smuzewitz Ilona

Szemvetés
Csakugyan kínos. Megjegyzem: még húsz éve is Moszkvának adtuk volna ki az asszonyt meg a gyereket. Közben történelmileg úgy alakult, hogy vigyázó szemünket mégis inkább Párizsra vetjük. Mert vethetjük. Így megy ez, és remélem, legalább negyven évig inkább így lesz. Azt meg pláne remélem, hogy azután is csak azért lesegetjük jobban Moszkva szavát, mert már az EU része lesz.
Andrassew Iván

Vasutassztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április végére, a megszorító intézkedések elleni tiltakozásul - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. - adta hírül a Klubrádió.
A nép nevében
Háromnapos ünnep előtt sztrájk, hogy ne lehessen utazni. Ha eddig nem szerette volna a nép Gaskót, most végképp megszereti.
Megyesi Gusztáv

Időzítés
Azért nem május 1-jére hirdette, mert akkor ki szállítaná a munkanélküli tömegeket a munka ünnepére?
Buzsik Zsolt

Támogatottság
Ezzel is hoz némi támogatottságot a kormánynak.
Szabados Gábor

A pénzügyi válság októberi kitörése óta az EU tagállamai összesen mintegy 3000 milliárd eurót fordítottak a pénzügyi ágazat megsegítésére. Sokan kérdezik, hogy hova lett ez a temérdek pénz.
Talány
Pont ezen gondolkodtam a napokban én is. Mert nálam nincs semmi.
Smuzewitz Ilona

A mi milliárdjaink
Azok a milliárdok, amiket mi kaptunk, beépültek a nemzeti alapba. Mármint: ezek nélkül alapjaiban rendült volna meg az ország. És valahogy hasonlóan történt egyebütt is.

Hát ide lett az a temérdek pénz. Amit már előre elköltettek velünk és elköltöttek tőlünk. A nincsből. Utána lehet számolni.
Szabados Gábor

A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai gyűjtötték össze a Kossuth térről azokat a libákat, amelyeket a Magyar Gárda tagjai vittek a Civil Összefogás Fórum keddi nagygyűlésére. - számolt be a Népszava.
Szolgálnak és védenek
Nem kellett volna őket összeszedni. Annak idején eléggé hatékonyan védték meg a Capitoliumot is.
Megyesi Gusztáv

Létminimum
- Aranyoskám! Itten őrzik azokat a lefoglalt libákat?
- Itt, nénikém, de tessék továbbhaladni, nincs itt semmi látnivaló!
- Pedig a téren kinéztem magamnak egyet. Csuda formás püspökfalatja volt!
- Ezek most bűnjelként le vannak foglalva.
- Akkor legalább egy farhátat…!
Trunkó Barnabás

Libamenhely
A hatvan libát nem menhelyre kellett volna vinni, hanem kisorsolni a képviselők között. Adómentesen, ahogy náluk szokás.
Majláth Mikes László

Baromfiak
A Heves megyei közgyűlésen sertést engedtek szabadon, itt ludakat. Lehet, hogy az ellenzék csak a „Sok lúd disznót győz” közmondás helyességét akarta tesztelni?
Révbíró Tamás

Az Országgyűlés - 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül - elfogadta a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot.
Gazdaságos
Ahelyett, hogy ugyanezzel az erővel 360 igen szavazattal megszavazták volna a képviselők költségtérítéséről szóló törvényt, ami ingyen lett volna.
Megyesi Gusztáv

Fizibility study
Ez a „Seres”-féle kezdeményezés igazi ellenzéki projekt! Egyrészt: tök igazuk van, másrészt: a népszavazás többe kerülne, mint a honatyák eddigi összes költségtérítésének összege.
Trunkó Barnabás

És veszítünk
Még Gyurcsány Ferenc lemondása, egészen pontosan két nappal az első MSZP-s kongresszus előtt járt anyaszerkesztőségemben (Észak-Magyarország, Miskolc, B.-A.-Z. megye) Lendvai Ildikó, akinek feltettem a kérdést: „Nem akarnak a képviselők megspórolni nekünk néhány milliárd forintot?” Lendvai Ildikó úgy válaszolt, hogy de, mindenképpen, azon vannak, hogy ne legyen népszavazás, hanem a képviselők szavazzák meg a költségtérítés eddigi gyakorlatának eltörlését.

Kérdezem tőle: „És meg fogják szavazni?” Lendvai Ildikó azt mondta: nem hiszi, hogy van olyan párt, amely ez ellen lenne.

Nem ajánlottunk egymásnak fogadást, mert ugyanarra fogadtunk volna.

És veszítünk.
Szabados Gábor

Privát
Ez az egész kezdeményezés, az aláírásgyűjtés meg a többi cécó engem erősen emlékeztetett egy másik magánemberre. Nincs valahol ennek a nőnek egy kefeüzlete?
Révbíró Tamás

„Örvény hangulat van, bár nekem inkább a lefolyó jut az eszembe” - mondta Vicsek Ferenc a Klubrádióban.
Fizika
A lefolyóban, legalábbis a mi féltekénken speciel az óramutató járásával ellentétes irányban, azaz jobbról balra örvénylik a szar, a valóságban viszont balról jobra. Tán dél-afrikai viszonyok jönnek.
Megyesi Gusztáv

Vízállás-jelentés
Örvény vagy lefolyó, teljesen mindegy: nem ússzuk meg szárazon.
Buzsik Zsolt

Rekordnagyságú, 66 százalékos távolmaradás várható az európai parlamenti választásokon az EU tagállamaiban. Magyarországon 27 százalékos részvételi arányt jelez előre az Eurobarométer felmérése.
Barométer Akkor ezek szerint még pár hét, és illegitim lesz egész Európa.
Megyesi Gusztáv

Voks Hungariae
A becslés így korrigálandó: 27% + 1 fő! Én ugyanis ott leszek! Nem tudnám elviselni, hogy Habsburg Gyuri ne kerüljön be az Európai Parlamentbe!
Trunkó Barnabás

Restség
Európa azé, aki megszavazza. Aztán ne tessék csodálkozni, ha kis, szélsőséges pártok irányítják majd az európai diskurzust.

Annak meg külön örülök, hogy mostanában nem ambicionáljuk a demokrácia exportját.
Smuzewitz Ilona

100 százalék a 62
Mielőtt elkezdjük szégyellni magunkat, hogy 73 százalékosan érdektelenek vagyunk, vagy akár kétségbe esünk, hogy mifélék ezek a többi európaiak, vegyük figyelembe: ez elsősorban nem euroszkepticizmus nálu(n)k, hanem arról van szó, hogy a válaszolók 64 százalékának fogalma sincs arról, hogy mi az EP- képviselők szerepe, és 59 százalékuk nem tudja megnevezni az „európai ügyeket”. A legtudatlanabbak az európai kérdésekben a svédek, az észtek, a finnek, a portugálok és a britek. Amúgy az osztrákok 21, a britek 22, a portugálok 24, a szlovákok 25 százaléka kíván szavazni. Luxemburgban (62%) és Belgiumban (70%) a megkérdezettek többsége akar voksolni. Ez utóbbi két országban egyébként kötelező szavazni.

Próbálnák meg nálunk! 90% vinne igazolást, hogy miért nem.
Szabados Gábor

Eurobarométer
A barátom eurobaromnak nevezi, aki el akar menni szavazni.
Majláth Mikes László

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a négy férfit, akiknél robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak a nyomozók. Egyikük fel akarta robbantani Ecsődi László szocialista képviselő házát. A gyanúsítottak - a hatóság közlése szerint - a magukat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartoznak.
Nomen est omen
- Halló, rendőrség? Itt a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg. Mi követtük el a ...
- Kérem, ne folytassa! Ilyen névvel tessék a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordulni!
Buzsik Zsolt

Muszmusz
Mivel a letartóztatás húsvétkor történt, a szervezetet indokolt mostantól a Magyarok Nyulai néven emlegetni.
Révbíró Tamás

„A válság átvészeléséhez a legprofibb gazdasági csomag is kevés, a kikecmergésre csak összefogásra képes társadalomnak van esélye. Márpedig a 2002 óta tartó politikai „játszadozás” költsége már így is felbecsülhetetlen” - nyilatkozta Inotai András a 168 órának.
Csak hát
A társadalom összefogna, csak hát „az emberek”...
Buzsik Zsolt

Wittner Mária szerint 1989-ben szabadságot, biztonságos életet akartunk, de ebből „a kordon meg a Gordon valósult meg”.

Sic transit…
És Horn Gyula, meg Medgyessy, meg Gyurcsány már egy szar?
Megyesi Gusztáv

Név
Az amerikai követség nyilván megkönnyebbült. A magyarok valószínűleg leszállnak Barack Obamáról: eleinte csak megüzenték neki, hogy neve - nem fogják elhinni - barackot jelent, aztán valamilyen eseményen sikerült ezt az egész világgal tudatni, a magyar észjárás nagyobb dicsőségére.

Bajnai Gordon kinevezése után végre hazai pályán folytatják.
Smuzewitz Ilona

Rím
Ezt a rímpárt saját maga találta ki Mária?
Majláth Mikes László

Peking elismerte, hogy még sok a tennivalója az emberi jogok terén. Hamarosan az interneten és telefonon is bejelenthetik panaszaikat azok a kínaiak, akiknek sérültek emberi jogai - közölte a hivatalos kínai hírügynökség. A Tienanmen téri véres események 20. évfordulója előtt a kommunista rezsim jólétet és igazságos ítélkezést ígér.
Emberi jog
Annál jobb érzés nincs is, mint hogy telefonon bejelenthetem, hogy lehallgatják a telefonomat.
Megyesi Gusztáv

Haladás
Az igazságos ítélkezés és az emberi jogok tiszteletben tartása szellemében az első húsz telefonálót a lakhelyéhez legközelebb eső átnevelő táborba küldik.
Smuzewitz Ilona

Pekingi
Azért gondoljunk bele, hogy ez mekkora siker! Hány évig, milyen erőkkel kellett csúfolni Pekinget ahhoz, hogy idáig jussanak. Elképesztő! Még mindig nem vagyok biztos abban, hogy ez nem pekingi kacsa.
Andrassew Iván

Kínai orvoslás
- Halló, én panaszt szeretnék tenni. Engem megfigyelnek, a telefonomat lehallgatják, tegnap pedig megvertek a rendőrök.
- És még nem tartóztatták le?
- Nem. - Maradjon, ahol van! Mindjárt orvosoljuk a problémát.
Buzsik Zsolt

A régi vicc leporolva, lefordítva
Párttaggyűlés az 50-es években, a párttitkár hosszasan ecseteli a szocializmus hatalmas eredményeit, majd felteszi a kérdést: „Van valakinek az elhangzottakkal kapcsolatban kérdése?” Kovács jelentkezik: „Ez mind nagyon szép volt, amit a párttitkár elvtárs elmondott, csak azt szeretném kérdezni, hol van a hús? A vaj? A cukor? „Most nem tudok válaszolni, majd a következő gyűlésen.” A következő gyűlésen ismét hosszú előadást tart a párttitkár, majd a végén megkérdezi: „Van valakinek kérdése?” Novák jelentkezik: „Hol van a Kovács?” Hol van Li-su Hei, aki interneten panaszolta be, hogy sérültek az emberi jogai?
Szabados Gábor
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.