Hócipő flashmob: percről-percre

Hócipő online
2008. 04. 18.
Előzmény
Két napja flashmobot hirdettünk: a BKV utasok egyre romló anyagi körülményei miatt tiltakozva felhívtuk a budapestieket, hogy ma ne utazzanak metróval és villamossal. Tudósítóink napközben gyalog járták a várost, folyamatosan tudósítva arról mi történt... illetve, mi nem történt.


07:45 Alig utazik valaki az 1-es villamossal
Egy óbudai munkatársunk szerint alig áll valaki az 1-es villamos megállójában, és a villamoson is csak nagyon kevés utas van. Szerinte vagy az történt, hogy egy reggeli rádióműsorban azt mondták ma reggel, hogy szombat van, vagy pedig óbudán ilyen sokan csatlakoztak felhívásunkhoz.


08:05 Angyalföldön mégsincs dugó?
Angyalföldi tudósítónk jelentette, hogy óriási dugó all az ablaka előtt, a sofőrök ingerültek, mindenki dudál. Már éppen megírtuk volna a hírt, amikor visszahívott, hogy csak a kukásautó volt.


09:10 Sztrájkolnak a taxisok?
Az alábbi levelet kaptuk Gábortól:

Kedves Hócipő! Az imént hívtam három taxitársaságot is, de egyik sem tudott autót küldeni értem, ide Kelenföldre. Mindháromnál azt mondták, hogy azért, mert sztrájk van. Én nem hallottam arról, hogy a taxisok sztrájkolnának. Ti tudtok valamit? Ja, és ha fel tudna venni valaki és bevinni dolgozni, megköszönném. Gábor

Kedves Gábor! Nem, mi se hallottunk arról, hogy sztrájkolnának a taxisok, de felhívtunk mi is egy társaságot, ahol megerősítették, hogy a sztrájk miatt alig tudnak valahová autót küldeni. Addig is, ha valaki meglátja Gábort a 4-es metró Tétényi úti megállójánál integetni, és teheti, vigye be dolgozni valahová. Hócipő


10:25 A belvárosban már október 23-a van!
A budapesti belvárosban kitört az október huszonharmadika (persze az ünnep délelőttje, és nem a délutánja)! Sehol egy autó, sehol egy ember. Összesen egy francia turistacsoporttal találkoztunk, akik arról érdeklődtek, mivel juthatnak fel a várba, ám amikor angolul válaszoltunk - mivel franciául szégyenszemre nem tudunk - sértődötten elkezdtek hadonászni, valami kálmánbért és a bordó színt emlegetve, majd elindultak gyalog.

Erős a gyanúnk, hogy valami nem stimmelhet. Mi nem azt kértük, hogy mindenki maradjon otthon, csak hogy a BKV utasok egyre romló anyagi körülményei elleni tiltakozásul ne utazzanak metróval és villamossal. Nekiindulunk, felkeresünk hát pár metrómegállót is, rövidesen ismét jelentkezünk.


10:55 A BKV leállította a villamosokat!
Óriási siker a Hócipő flashmobja! Olyan kevesen utaztak a mai napon villamossal, hogy a BKV vezetése az alacsony kihasználtságra tekintettel leállította Budapest villamosforgalmát, és az összes sárga óriáskígyót a remízekbe parancsolta.


fotó: Isza Ferenc

12:18 Sokan tudnak a Hócipő felhívásáról
A tudósítóink által megkérdezett járókelők szinte mindegyike tudott a Hócipő felhívásáról, többségük maga is rossz anyagi körülmények között élő BKV utas, akik elmondták, lehet, hogy meghosszabbítják a flashmob-ban való részvételüket, és egészen a hó végéig, vagy a következő fizetésük kézhezvételéig nem fognak villamossal és metróval utazni. Persze, ha nem látnak ellenőröket, az más helyzet lesz.


12:32 Demszky Gábor Budapest felé tart
Zoli hívta szerkesztőségünket, hogy néhány perce Demszky Gábort látta a belváros felé baktatni szamárháton. Budakesziről indulva még nincs félúton, éppen Adyligetnél tart. Sajnos nem kérdezte meg tőle, hogy mikor indult, számításunk szerint az első éjszakai járatot már éppen elérheti a belvárosban, amivel aztán haza is mehet. Hogy a szamárral mit tervez, azt nem tudjuk.


13:25 A BKV leállította a metrót is!
A BKV fődiszpécser szolgálata felháborodva hívta szerkesztőségünket, hogy mit képzelünk mindenféle flashmobokkal, hogy ne utazzanak az emberek villamossal és metróval.fotó: Isza Ferenc

Elmondták még, hogy az alacsony utasforgalom miatt leállították a metrószerelvényeket is, a szerelvények vezetőit, a forgalmistákat és az ellenőröket pedig átirányították a 4-es metró Fővám téri állomásához gödröt ásni.

14:18 Közlemény
A Magyar Aneszteziológusok Társasága szolidaritást vállalt a Hócipő szerkesztőségével és az általunk meghirdetett flashmob valamennyi résztvevőjével. Közleményükben leszögezik, hogy:
"A villamos is aluszik, s míg szendereg a robogás, álmában csönget egy picit."

15:25 A BKV a villamosok helyett kismotorokat indított!
Köszönjük a Hócipő flashmob valamennyi résztvevőjének, hogy továbbra sem utaznak se metróval, se villamossal. Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen egységesen csatlakozott felhívásunkhoz egész Budapest. A BKV ugyanis a villamosok továbbra is gyér utasforgalma miatt leállította maradék szerelvényeit is, és helyettük robogókat állított szolgálatba, amelyek egyesével szállítják az utasokat.


fotó: Isza Ferenc

Tudósítónk szerint a BKV-s kismotorok átlagosan 5 percenként közlekednek, használatukhoz érvényes bérlet, vagy jegy szükséges, amit a sofőr jelképesen átharap. A nagyfejűeket - mivel fejük nem fér be a szabványbukósisakba - csak egy nyilatkozat kitöltését követően viszik el, miszerint fejsérüléseikért a BKV nem vállal felelősséget.

16:38 Megvannak a támadók?
Rendőrségi forrásaink nem erősítették meg, de nem is cáfolták azon értesülésünket, hogy a ma reggel a Szép Ilona villamosremízre dobott molotov-koktélos támadást a Békávé Változtatott Királyfik Felszabadítási Frontja vállalta magára.


17:22 Gyalog jár a 2-es villamos!
A BKV megelégelte, hogy felhívásunk hatására senki nem jár villamossal, ezért bulijárat formájában indította újra a 2-es villamost.


fotó: Sánta Balázs

A fiatalember mögé bárki beállhat vonatozni, zenei kíséret nincs, a kívánt dallamot mindenki maga választhatja meg, sőt, még csak hallhatóan sem kell dúdolnia. Extraszolgáltatásként jegyet sem kell váltani a járatra.


19:08 Újra jár a Szundi és a Kuka!
Továbbra is tart a Hócipő flashmob, a BKV pedig továbbra se tudja egyetlen járatát sem megtölteni utasokkal, ezért turistahajónak álcázva indította útjára a Szundi és a Kuka kishajókat.


fotó: Sánta Balázs

Jelen pillanatban tehát Budapest legforgalmasabb tömegközlekedési útvonala a Duna.

20:00 Mellénk álltak a BKV webmesterei!
Esteledik, és ilyenkor már csak mi újságírók dolgozunk... nomeg a webmesterek. És nagyon úgy tűnik, hogy a BKV webmesterei, ha nagyon elrejtve is, de a Hócipő felhívása mellé álltak. Hogyan is lehetne másként értelmezni a honlapjukon található bannert a csatlakozzon! felirattal, egy Hócipővel a szélén?


22:05 A Hócipő flashmobja gyakorlatilag véget ért
Köszönjük a másfélmillió budapestinek, hogy minden idők legmerészebb Hócipős akcióját országraszóló sikerre vitték. Reggeltől mindenkinek kellemes metrózást és villamosozást kívánunk. Bízunk benne, hogy akciónkkal ráirányítottuk az ország figyelmét a BKV utasok egyre romló anyagi körülményeire, és a jövőben nem kell hasonló - esetleg többnapos, hóvégi - akciót hirdetnünk.fotó: Sánta Balázs

Akinek nem volt elég egy biciklis nap a héten, annak ajánljuk, hogy vasárnap is kapja elő a kétkerekűjét, hiszen Budapest útjait birtokba veszi a Critical Mass. Aki pedig esetleg a ma elmaradt BKV-zást akarja bepótolni, az látogasson el szombaton a Kelenföldi Autóbuszgarázsba a 40. születésnapját ünneplő BKV nyílt napjára.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/4  •  II. 14. – II. 27.
Para-Kovács Imre: nem létezik jobb megoldás, mint a nővé operáltatott Fodor Gábor vagy Szili Katalin kinevezése államfőnek Váncsa István felidézi, hogyan cseleztek ki egy vendéglői asztal melletti falban talált poloskát Smuzewitz Ilona: Lemondhatatlan szomorúság gyötri Novák tanácsadóit Farkasházy Tivadar: felidézi azt az időt, amikor Novák Katalin még egy perc alatt tizenhatszor mondta ki a család szót Havas Henrik a karmelita helyett ezúttal a Cinege utcában vizitelt Orbánnál Dési János megtudta, Nemzeti Twist Olivér Kegyelmes Program indul a vallomások visszavonásának megkönnyítéséért Lendvai Ildikó: Szövegminták kezdő hazafiaknak Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: mi magyarok találtunk fel mindent. Is. A Heti Kamu megtudta, az új köztársasági elnökasszony „Hát persze, hogy vállalom, apa!” felkiáltással fogadta el a felkérést Magyar mécsesek égnek az ukrán lövészárkokban!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.