Újév

Trunkó Barnabás
2014. 01. 08. · Hócipő 2014/01
Újév napján sok a dolog.

Először is lencsét kell enni! A lencse a másnapos gyomorra kifejezetten kellemetlen étek, a diákmenzákat és a savanyú szagú üzemi étkezdéket idézi, de a tradíció nagy úr! Lencsét – köztudottan – azért kell enni, hogy az új esztendőben az ember gazdag legyen. A népi babona bevált, mert ez évente 100 embernek mindig sikerül is; ezeknek a listáját az év vége felé olvashatjuk.

Újévi feladat az is, hogy a régi naptárunkból átmásoljuk a fontos időpontokat az ez évibe. Ehhez azonban Áder János is szükséges, így aztán hagyjuk az egészet a fenébe.

Ilyenkor azt is áttekintjük a naptárban, hogy ebben az évben hány hosszú hétvége lesz? Idén szerencsére jó sok, bár ezeket egy bonyolult rendszer szerint le kell dolgozni. Ez a manőver persze nem pótolja a kieső GDP-t, viszont a ledolgozós szombatok munkanapnak minősülnek, a hülye autós elfelejti ezt, így csak a parkolótársaságok bevétele ugrik meg jelentősen; a cégek ilyenkor rendkívüli bírságolóbrigádokat működtetnek.

A papírtrombiták és a konfetti összesöprésével egy időben már csak két teendőnk marad: meghallgatni a bécsi újévi koncertet és az államfő újévi köszöntőjét.

A koncertet Bécsben 940 euróért hallgathatjuk meg, vagy otthon a tévé előtt. Sokan ez utóbbit választják, és a Musikverein közönségével együtt ünneplik az 1848- as európai forradalmak leverésében kimagasló érdemeket szerzett cseh feldmarschallt, Joseph Wenzel Radetzkyt. 1939 óta tartják ezeket a koncerteket, valószínűleg a Strauss család jogdíjörököseinek kezdeményezésére.

De a legnagyobb élmény számomra mindig az államfő újévi köszöntője. Minden évben nagy várakozással ülök le a készülék elé, mert úgyis tudom, hogy mit fog mondani. A stúdiódíszlet egyszerű, szinte jelentéktelenséget sugárzó. Ez a jelentéktelenség végigkíséri az egész klipet. Gördülékeny beszédet imitál, de görcsösen teszi. Sugárzik róla, hogy legszívesebben szűk baráti környezete és testőrei körében köszöntené az új évet, de a párt most erre a posztra szólította. És meg akar felelni. Nem a kérdésekre, hanem az elvárásoknak. Honfitársainak szólít bennünket, de látszik rajta, hogy nem őszintén teszi. De erre jól rímel a hazaszeretet. Mondatai csikorgósra esztergáltak, talán már unja is, mert annyiszor el kellett próbálnia. Néha összevonja a szemöldökét, néha mesterkélten mosolyogni próbál, de dramaturgiailag indokolatlan ritmusban.

Talán abban reménykedik, hogy a nézői legalább olyan másnaposak, mint ő.

Ugyanis – elfelejtettem mondani! –, nekem van egy videókazettám Dobi István egyik újévi köszöntőjéről, és az év első napján ezt szoktam feltenni.

De idén megnéztem Áder Jánost is!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.