Az évszázad üzlete (ami a duplája)

2014. 03. 05. · Hócipő 2014/05

A felhalmozás időszaka

Két külön időszakra kell bontanunk a PAKS2 beruházás konstrukcióját, hiszen előbb kezdjük el felhasználni az oroszok pénzét, mint ahogy törleszteni kezdjük. A 2015-től 2022-ig tartó építkezés alatt úgy vettük, hogy évente egyenlő részletekben vesszük fel a tízmilliárd eurót. Ami még két évig kamatozik, hiszen törleszteni csak 2025-ben kezdünk.


Így az eredetileg felvett tízmilliárd euró tulajdonképpen 13,25 milliárdra nő, mire hozzákezdünk visszafizetni. Olyan, mintha hitelből húznánk fel egy új házat, amit a bank pénzéből építünk, de a hitelünket csak a beköltözést követően kezdenénk el törleszteni, és a tartozásunk ezalatt is nő.

A törlesztés időszaka

Amikor tehát elkezdjük törleszteni, már 13,25 millárd euró tőketartozásnál tartunk. Tudjuk, az éves kamat 3,95–4,95% között mozog, ám mivel ennél pontosabbat nem árult el a kormány, úgy vettük, 5 milliárd 3,95%-kal, másik 5 milliárd 4,95%-kal kamatozik, persze éven­te. Annak kiszámításához pedig, hogy egy adott évben mennyi tőkét és mennyi kamatot törlesztünk, egy szokásos lakáshitel-konstrukciót vettünk alapul (profiknak: annuitásos képlet).


Végeredményben a felvett összeg több mint dupláját fizetjük vissza Oroszországnak, a 20,3 milliárd euró mai (310-es) árfolyamon pedig 6,313 billió forint:

6 312 903 719 260 Ft

Azaz – ha a beruházás nem lesz drágább (de az lesz) – akkor is minden magyarra 635 ezer forint jut, ami egy négyfős, kétgyermekes háztartás esetén 2,5 millió. Ha a 30 éves futamidővel számolunk, az addig havonta 7000 Ft. Villanyszámla-alapdíjnak kicsit sok. Apropó, azt nem most akarta eltörölni Rogán?

Számításunk alapja annyi információ volt, amennyi lapunk megjelenéséig napvilágot látott. Azóta az orosz kormány további részleteket is nyilvánosságra hozott, s ezekből megtudhattuk, hogy a hitel kamatozása az általunk alkalmazott számításnál is kedvezőtlenebb lesz.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.