Magyar sportsikerek nyomában #14

Hócipő szerkesztőség
2007. 03. 05. · Hócipő 2007/05
Nagy örömünkre a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége is csatlakozott a határon túli magyar sportolók (vagy ahogy ők írták, az "idegen mezes magyar sportolók") gyűjtéséhez. Múlt hét csütörtökön Dunda György főszerkesztő- helyettes tollából jelent meg a felhívás a kárpátaljai magyar napilapban, amelyből mi csak részleteket közlünk (az eredeti cikk itt olvasható). Szó esik benne Olimpiai bajnok, EB-ezüstérmes és sokszoros bajnok labdarúgókról, a Dinamo Kijev magyarjairól, valamint Davis-kupa résztvevő teniszezőkről, és az ukrán atlétikai veterán-bajnokság nyolcvan éves magyar győzteséről is.Kétségtelen, hogy leginkább futballistáink teljesítménye kívánkozik az első helyre. A harmincas években csehszlovák, később pedig magyar válogatottságig vitte a beregszászi születésű Kalocsay Géza, aki pályája során megfordult a Sparta Prahában, az Újpestben, a Ferencvárosban, a Kispestben, de még csak a francia Lille-ben is.

A múlt század harmadik évtizedében érte el legjelentősebb sikereit az Ungvárról induló Boksay Sándor. A remek kapus '37-ben került a prágai Slaviába, ahol a világhírű Frantisek Planicka helyét örökölte.

A munkácsi Beca József 1956-ban, Melbourne-ben a szovjet csapat tagjaként aranyérmet szerzett, még ma is, a nyolcadik ikszhez közeledve, a pályán telnek hétköznapjai. Az egyik munkácsi sportiskola edzője.

Világszerte ismerősen cseng Szabó József neve is. A Dinamo Kijev egykori oszlopos tagja, sokszoros szovjet válogatott ukrán szövetségi kapitányként is dolgozott. Jelenleg a Dinamo Kijev alelnöke.

Jelentős sikereket ért el a D-betűsök szerelésében a Nagyszőlősről induló Koman Mihály. Az ő nevéhez fűződik a fővárosi sztárklub 500. bajnoki találata. Miután szögre akasztotta csukáját, évekig volt a kijeviek vezetőedzője. Unokája ma már az egyik budapesti futballklub igazolt labdarúgója.

Rajtuk kívül Turjancsik László és Havasi András is kitartóan szolgálta a legnépszerűbb ukrán futballklubot. Maradjunk még mindig a focistáknál. A régiek közül Oláh Károly és Brenyó Zoltán is méltán érdemel említést.

Kicsit haladva az időben, az ugocsai Fancsikán született Rácz Lászlónál érdemes megállni. A Dinamóval KEK-győzelemig, a szovjet válogatottal Eb-ezüstéremig jutott a nyolcvanas években, majd Spanyolországba, onnan pedig a Ferencvárosba igazolt. Ma már magyar állampolgár, de a focitól nem szakadt el teljesen.

A kárpátaljai foci legújabb felfedezettje a szintén Ugocsában nevelkedett Pukánics Adrián. Az ifjú középpályás sokszoros korosztályos válogatott, de a felnőtt csapatban is debütált már, ráadásul góllal. A Sahtar Doneck futballistája most éppen az élvonalbeli Vorszkla Poltava kölcsönjátékosa.

A sportág neves FIFA-játékvezetője volt Temető Sándor, az edzői kispadon pedig Győrffy Zoltán, Juszt Ernő, Keszler Ernő, Tóth Dezső, az MTK-nál is dolgozó Sándor István alkotott maradandót.

Vidékünk magyar teniszezői is értek el elismerésre méltó eredményeket. A múlt század közepén Boros Ágnes, Barkasz Valéria, Háger József, Janasovszky József, Veselényi Sarolta, még korábban pedig Fedákné Böhm Blanka remek játékának tapsolhatott a közönség.

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején Krocskó József alakított nagyot, akinek apja is jegyzett teniszező volt, de főleg edzőként elismert. Az öt legjobb ukrán teniszező között tartották számon, s miután áttelepült Magyarországra, évekig a legjobb magyar teniszező volt.

Szerbajló István sokáig Németországban teniszezett, s néhányszor az ukrán Davis-csapatba is meghívót kapott. Ide kívánkozik még Belényi Gabriella is, aki mióta felhagyott a versenyszerű sporttal, szülővárosában, Técsőn oktatja a sportág alapjait. Az utóbbi esztendőkben az ungvári Lénárt Anettről cikkeztünk sokat, ám megfelelő finanszírozás nélkül nehéz fejlődnie, holott pár éve még sorra nyerte a korosztályos bajnokságokat Ukrajnában, s tizenévesen magyar és szlovák egyesületeket erősített az ottani csapatbajnokságban.

Végezetül ejtsünk pár szót az örökifjú Tribusz Antalról. A már nyolcvanon is túljáró "fiatalember" 200 és 400 méteres sprintben is verhetetlen az ukrán veterán-bajnokságokon, egy-két alkalommal európai versenyekre is eljutott, ahol a 20-30 évvel fiatalabb korosztályban indulva métereket vert ellenfeleire. Hetente többször rója a kilométereket a megyeszékhely Szpartak-stadionjában és környékén.Természetesen, amennyiben látogatóink itt, a Blogcipőn bővítik a kárpátaljai sportolók listáját, úgy a kiegészítéseket mi is megküldjük a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségének.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.