A fólia behálóz minket

Dési János
2024. 01. 03. · Hócipő 2024/01
A könyvégetés / zúzás / fóliázás egyidős a könyv feltalálásával. Sőt, ha nem akadt könyv, akkor megelégedtek a gondolat ellenségei a gondolat gondolójának az elégetésével. Giordano Bruno sokat tudna erről mesélni – ha tudna –, de mielőtt fejjel lefelé egy máglya fölé akasztották volna pucéran az inkvizíció emberei, ahol élve elégették, még kivágták a nyelvét.

Mostani dolgozatomban nem azt próbálom bizonyítani elsősorban, hogy a fóliázás, a könyvdarálás, a fiatalok kiállításról kitiltása teljesen értelmetlen, még a mai zsebinkvizítorok szempontjából is. Hanem azt, hogy – bár hol van egy jó fóliázás egy csinos máglyához képest –, mégis mindkettő a hatalmi viszonyok tudatosításáról szól. Itt kérem mi vagyunk az erősebb kutyák, ezért mi úgy és annyiszor erőszakolunk meg titeket, ahányszor akarunk. Azt pedig, hogy valójában meddig fajulhatnak ezek a kedélyes fóliázások, múzeumigazgató kirúgások, az olvasó fantáziájára bízom. Kétségtelen, minden népi, nemzeti, vallási, faji mezbe bújtatott tömeges erőszak a szavakkal kezdődött. Igaz, nem minden gondolat elleni fellépésből lett tömeggyilkosság. Tételmondatom, amit rám hivatkozva bátran idézzenek: Nem minden hógolyóból lesz lavina, de minden lavina hógolyóból indul.

Most felajánlok két szöveget, tisztán csak stilisztikai összehasonlításra. A történelem, a politikai szituáció változik körülöttünk. Meglepő állítás, de tény: most azért jobb, mint volt. Ám a jellemtelenség, a hatalomhoz való törleszkedés, a gondolattól való félelem – úgy fest – honfiaink egy részénél marad.

„Felhívom Ungvár város területén lévő összes könyvkereskedőket, nyilvános könyvtárakat (iskolák, egyesületek stb. könyvtárakat is), hogy zsidó, valamint tengelyellenes íróktól származó könyveket a forgalomból 8 napon belül vonják ki és azt jegyzék ellenében a város könyvtárába szolgáltassák be. Felkérem Ungvár város hazafias közönségét, hogy a hatóságot ebben a törekvésében minden erejével támogassa. Súlyos létért folyó közdelemben hazafias kötelességünk, hogy a magyar lélektől távol álló, mételyező zsidó és tengelyellenes irodalmi termékek a forgalomból mielőbb kivonassanak.”

És a másik:

„A 18 év alatti gyermekek kizárólag a gyermekek számára elkülönítetten kihelyezett könyveket ismerhetik meg, mivel a felnőttek számára kihelyezett könyvekben előfordulhatnak jogszabályba ütköző tartalmak… Üzletünkben 18 év alatti személy csak az ifjúsági részen tartózkodhat!”

Egyrészt, megállapíthatjuk, hogy mennyit romlott édes anyanyelvünk. Hát az első szövegben nem több a poézis, az archaikus biztonság, talán még az összekacsintó kedvesség is? Szemben a második nyers, parancsoló őrmester hangjával?

Az első szöveget egy hatszoros magyar fociválogatott jobbfedezet jegyzi, Megay László, ungvári polgármesterként. A második tábla egy Alexandra könyvesboltban riasztja el a maradék tizenévest a könyvektől. Tulajdonképpen butaság, ahogy van, nincs sok teteje. Ahogy a jogszabály is totál értelmetlen. Hiszen még a magyar jog szerint is 14 éves kortól – de bizonyos esetekben már 12 éve kortól – a fiatalok vétőképesek, azaz büntethetőek, évekre lesittelhetőek. 14 éves kortól azzal és úgy élnek szexuális életet, ahányszor, és ahogy csak akarnak. Ráadásul, némi formális feltételnek megfelelve 16 éves koruktól házasodhatnak is. De a könyvesbolt felnőtt részlegébe nem mehetnek be. Az internet korában. Én régen a matek­órán a pad alatt P. Howardot olvastam. Ma, akinek arra van igénye, a hittanórán a pad alatt állatos pornót nézhet minden további nélkül. Továbbmegyek, belepillanthat Németh Szilárd nyúljás pacalos üstjébe. Ami már szerintem is brrr.

A daráljuk le a háromfülű nyúlról szóló mesét, dobjuk ki a fiatalokat egy az egész világon sikeresen körbement fotókiállításról, természetesen így önmagában bakfitty. (Bár én vettem az unokáimnak háromfülű nyulas könyvet, és amikor séta után leveszik a sapkájukat, bevallom, kicsit hevesebben dobog a szívem, nem nőtt-e ki egy új fülecske. Bár szerintem azzal is édesek lennének.)

A fóliázás / darálás / múzeumból kizárás csak annyit szolgál, egyrészt, hogy érzékeltesse a közönséggel, hogy itt aztán nincs szabadság. Itt az van, amit mi mondunk, és ugyan kicselezheted az értelmetlen szabályokat, de a markunkban vagy.

Nincs filmed, újságod, lassan színházad és könyved sem. Másrészt a kedves rasszista közönségnek egy kis örömöt adni. Ja, harmadrészt a konkurens könyvkereskedőket addig büntetni, míg eszükbe nem jut eladni a fideszes strómanoknak az egész boltot.

És tulajdonképpen ez csak egy kis fóliázás, nem nagy ügy, ettől még megállapíthatjuk, hogy Ukrajna nem érett az EU-s tagságra. Mondok egy olyan példát, amit ezek a provokátorok is talán megértenek, és stílben is maradok: a fóliázás olyan, mint az anális szex a pornófilmekben. Nem az örömszerzésről szól, hanem az erőszakról, arról, hogy kinek van itt hatalma a másik felett. Virtigli fasiszta tempó, még ha bízhatunk is benne, hogy nem lesz belőle lavina. Ám a puskaport érdemes szárazon tartani, mert látjuk, azok a szereplők, akik a helyzet rosszabbra fordulásakor öntudatos tahókként bármit megtesznek, már itt vannak köröttünk. Bajszos miniszterként, túlteljesítő iskolaigazgatóként, rendszerkedvenc kurzusalkotások előállítóiként, fegyelmezetten teljesítő hatósági emberekként.

Vigyázz, a fólia behálóz minket.

És persze elröhögcsélhetünk azon, hogy még egy jogszabály-szöveget sem tudnak magyar nyelven megfogalmazni, mert egy vessző kihagyásával a szó szerinti és pontos szövegértelmezés szerint nem lenne büntethető, aki nem fóliáz. Ne becsüljük túl őket! Ez nem a „királynőt megölnötök nem kell...” trükkje. Ez egyszerűen az a magabiztos hatalmi gőg, amely szerint, senkit sem érdekel az a szöveg. Huszonötöt elfogadunk fél nap alatt, ha arról van szó, filoszkáim.

Míg te a vesszőkön szőrözöl, s vicces mémeket küldözgetsz, mi már kb. el is vettük a könyvesboltodat, a kiadódat. Annyi írót és költőt nevezünk ki magunknak, amennyit csak akarunk. És ha itten írogatsz efféléket, holnap a Szuverenitásvédelmi ÁVÓ majd foglalkozik veled barátilag egy kicsit, mert mi ezt is megtehetjük. És miután megtehetjük, meg is tesszük. Nem mintha félnénk tőletek, csak a mi tehetségtelen, jellemtelen, ezért frusztrált támogatóinknak is kell egy kis öröm.

Persze, kis fólia, kis öröm. (Bár a fóliázott könyvek mostanában nagyon mennek, ahogy arra a kiállításra is tömegek zarándokoltak el, ahol a betiltás lett foganatosítva.) De ez se számít.

Hogy más testrészt ne mondjunk, az üzenet egyértelmű: a markunkban vagytok.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.