A Nyugati

Hócipő szerkesztőség
2010. 06. 02. · Hócipő 2010/11
Még ma is sokaknak Marx, bár amikor 1985-ben a rádiókabaré riportere érdeklődött a járókelőktől, ki volt a névadó, ketten azzal vágták ki magukat, ők szegediek, ezért nem tudják. Egy néni viszont bólintott, s már sorolta is: Marx, Engelsz, Leninsz. Éke a Nyugati 133 éves, kora vasszerkezeti bravúrjának számító csarnoka, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nem Eiffel, csupán az irodája tervezett. Így sem kellett volna eltakarni egy felüljáróval, amely össze sem akart érni építésekor, elkerülték egymást, mint Brezsnyev Cartert a bécsi színpadon. Így volt olcsóbb, holott besüllyeszthették volna az utat, a licenc annyira megtetszett, hogy a Keleti elé is tettek egyet, ám ilyesmit más metropoliszok is elkövetnek, Madrid levegője, a Retiro szélén van az Atocha pályaudvar, az előtt is éktelenkedik egy, pár méterre a Szófia királyné képtár megannyi Dalíjától, Mirójától, Picassójától.

De itt csak a Griffből átalakított Alexandra könyvemeletei jelentik a kultúrát, no meg az aluljáró csodás kuckói. Amiknél még az Ilkovics, a Sabaria, a Tejvendéglő is stílusosabb volt, belső zsebben hordott nagykanalas törzsgárdájával, hátha valaki abbahagyja a babfőzeléket. Aki ma átküzdi magát az aluljáró patinás grillcsirkéin, vallási vezetőin, vagy régebben nálunk telelő inka csoszogóin, eltöprenghet, a Skála Metró sötét füstüvegeire miért kígyózik fel egy külső lépcső, tán azért, hogy bármikor leugorhasson róla a tervezője.


- Az ember kilép az Alexandrából, és gyönyörködik Eiffelék remekében


Pár reklámmal talán még fel lehetne dobni


A lépcsőn, amin még sohasem láttak senkit sem felmenni


Minek osonna az autók mellett, ezt meg alulról jobban lehet olvasni


Megállt a híres óra, ahol találkozni szoktak, mellett
tucatnyi parkolóóra?


Tömegbaleset esetére húsz kőkoporsót mindenesetre
készenlétbe helyeztek.


Néhány tartalék kockát még le lehet dobálni felülről a tervezőre


A Lafayette és a Harrods is így kezdődik, mint a WestEnd


Védi a Reakció, nehogy ellopják, mint Matisse-t.


Borozó, WC, szagelszívó, sorrend lényegtelen


A teljesség igényével


Zálogfiók, Jackpot, Sexshop, Retro Gyros Eiffelhez


WestEnd BKV-jetivel, Demszky-barikáddal


Új divatház született - végkiárusítással


Mikor feltűnik a ház falán a jel


Nem volt már egész fiatal


És most úgy érezte, majdnem belehal

Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.