Eszék a szétlőtt város

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 11. · Hócipő 2010/16
Mursát Augustus császár alapítja Krisztus után 8-ban, Hadrianus falakkal erősíti meg, már ekkor áll itt híd. A XII. századtól a magyar királyságé, 1526- ban Török Bálint és Tomori Pál védi, sikertelenül, 1718-ig török kézre kerül, akik 1560-ban kétezer keresztény rabszolgával fahidat veretnek a nyolc kilométeres mocsáron, amely építészeti csodának számít, de 1664-ben Zrínyi Miklós, a költő felégeti. 1683-ban Thököly itt szövetkezik a törökkel. Az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok kezén van, a császáriak 1849 februárjában foglalják el. A Monarchiában szabad királyi város, Verőce vármegye székhelye. 1918-tól a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságé. A kiegyezés után fantasztikus fejlődésnek indul, paloták, villák, elegáns bérházak mindenfelé, belvárosában az Andrássy úton érezzük magunkat. Vidám fiatalok sietnek a Dráva-parti kávézók felé, a kikötőben jachtok, drága motorosok. Ám az Európa sétányon bandukolva különös lyukakat fedez fel az ember a falakon. 1991-ben ugyanis újra levegőbe repül a híd, a várat is lövik, s a közeli Vukovárral frontvárossá válik, tőlünk 30 kilométerre.


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.