Eszék a szétlőtt város

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 11. · Hócipő 2010/16
Mursát Augustus császár alapítja Krisztus után 8-ban, Hadrianus falakkal erősíti meg, már ekkor áll itt híd. A XII. századtól a magyar királyságé, 1526- ban Török Bálint és Tomori Pál védi, sikertelenül, 1718-ig török kézre kerül, akik 1560-ban kétezer keresztény rabszolgával fahidat veretnek a nyolc kilométeres mocsáron, amely építészeti csodának számít, de 1664-ben Zrínyi Miklós, a költő felégeti. 1683-ban Thököly itt szövetkezik a törökkel. Az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok kezén van, a császáriak 1849 februárjában foglalják el. A Monarchiában szabad királyi város, Verőce vármegye székhelye. 1918-tól a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságé. A kiegyezés után fantasztikus fejlődésnek indul, paloták, villák, elegáns bérházak mindenfelé, belvárosában az Andrássy úton érezzük magunkat. Vidám fiatalok sietnek a Dráva-parti kávézók felé, a kikötőben jachtok, drága motorosok. Ám az Európa sétányon bandukolva különös lyukakat fedez fel az ember a falakon. 1991-ben ugyanis újra levegőbe repül a híd, a várat is lövik, s a közeli Vukovárral frontvárossá válik, tőlünk 30 kilométerre.


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.