Emeletet rá!

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Meghatározása: meglévő épület épületmagasítással járó függőleges irányú bővítése új építményszint létesítése érdekében. Ritkán a kényszer szüli, annál gyakrabban a mohóság, a trükközés, no meg a méltányolható törekvés, minél távolabb lenni az utca zajától, a benzin gőzétől, s minél közelebb Istenhez. Kicsit a társbérlet rokona, építészeti megoldása szinte lehetetlen, már abból, amennyit szánnak rá. Régebben csak meg kellett kenni érte pár bakafántoskodó hivatalnokot, nyomja már rá a pecsétet, a lakóknak semmi közük hozzá, úgyse látják e szűk utcában, csak a kéményseprők, azok közt meg kevés a Gaudí. A szobrokat, reliefeket, kariatidákat se veszik észre, a pesti ember nem néz soha felfelé! A high society meg még új fogalom nálunk. Ma már a lakók a tulajok, s boldogan belemennek, hisz cserébe ingyen rendbe hozzák a rozzant tetőt. Bár nem mindenhol vesződnek vele, egyszerűbb az összest kitenni. Lásd a Gresham Palota és a Király utca történetét. Csak a jó öreg Józsefet, Erzsébetet, Terézt, Lipótot jártuk körbe, mindig az utcáról fotózva, ahogy mindenki látja, sosem kéredzkedve be a szemközti házba paparazzóként, orvlövészként, nemzetbiztonsági megfigyelőként.

IZABELLA UTCA

Miért költözött el az aljáról a rendőrség, ha ilyen remek
fogházat építettek rá?

KIRÁLY UTCA

Terézvárosi cunami idején sodorta ezt a hajót a tetejére.

RADNÓTI MIKLÓS UTCA

Ablak-kiárusítás lehetett valahol

SZÉKELY BERTALAN UTCA

A tervező ügyesen megtöri az ablakok unalmas
függőleges szimmetriáját.

PETERDY UTCA

Egy Milka-tehén nagy gondban lenne, hogy menjen fel az emeletre

PAULAY EDE UTCA

Attila is megírta: hiába hát a bánat, a födém kinő utánad

TÁTRA UTCA

Sosem árt egy víkendház a tetejére.


Olyan nincs, hogy egy Hild vagy Steindl kerüljön egy szocreálra?

LISZT FERENC TÉR

Dugovics Titusz családja kaphatta vissza kárpótlásként

PAULAY EDE UTCA

A Terézbe költözött a Planetárium?

BAJCSY-ZSILINSZKY ÚT

Ebből a fülkéből irányítják a terézvárosi forradalmat

SZINYEI MERSE UTCA

Szinyei Majálisának alakjai kissé jobban illenek egymáshoz

NAP UTCA

A felhőkarcolók is elkezdték valamikor!

PUSKIN UTCA

Egyetemi ráépítés, jó, hogy nem az építészmérnöki karra

MÚZEUM UTCA

Mindez a Palotanegyedben, ha ezt a hivatalnokot nem kenték meg nagyobb ablakért, akkor senkit


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.