Emeletet rá!

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Meghatározása: meglévő épület épületmagasítással járó függőleges irányú bővítése új építményszint létesítése érdekében. Ritkán a kényszer szüli, annál gyakrabban a mohóság, a trükközés, no meg a méltányolható törekvés, minél távolabb lenni az utca zajától, a benzin gőzétől, s minél közelebb Istenhez. Kicsit a társbérlet rokona, építészeti megoldása szinte lehetetlen, már abból, amennyit szánnak rá. Régebben csak meg kellett kenni érte pár bakafántoskodó hivatalnokot, nyomja már rá a pecsétet, a lakóknak semmi közük hozzá, úgyse látják e szűk utcában, csak a kéményseprők, azok közt meg kevés a Gaudí. A szobrokat, reliefeket, kariatidákat se veszik észre, a pesti ember nem néz soha felfelé! A high society meg még új fogalom nálunk. Ma már a lakók a tulajok, s boldogan belemennek, hisz cserébe ingyen rendbe hozzák a rozzant tetőt. Bár nem mindenhol vesződnek vele, egyszerűbb az összest kitenni. Lásd a Gresham Palota és a Király utca történetét. Csak a jó öreg Józsefet, Erzsébetet, Terézt, Lipótot jártuk körbe, mindig az utcáról fotózva, ahogy mindenki látja, sosem kéredzkedve be a szemközti házba paparazzóként, orvlövészként, nemzetbiztonsági megfigyelőként.

IZABELLA UTCA

Miért költözött el az aljáról a rendőrség, ha ilyen remek
fogházat építettek rá?

KIRÁLY UTCA

Terézvárosi cunami idején sodorta ezt a hajót a tetejére.

RADNÓTI MIKLÓS UTCA

Ablak-kiárusítás lehetett valahol

SZÉKELY BERTALAN UTCA

A tervező ügyesen megtöri az ablakok unalmas
függőleges szimmetriáját.

PETERDY UTCA

Egy Milka-tehén nagy gondban lenne, hogy menjen fel az emeletre

PAULAY EDE UTCA

Attila is megírta: hiába hát a bánat, a födém kinő utánad

TÁTRA UTCA

Sosem árt egy víkendház a tetejére.


Olyan nincs, hogy egy Hild vagy Steindl kerüljön egy szocreálra?

LISZT FERENC TÉR

Dugovics Titusz családja kaphatta vissza kárpótlásként

PAULAY EDE UTCA

A Terézbe költözött a Planetárium?

BAJCSY-ZSILINSZKY ÚT

Ebből a fülkéből irányítják a terézvárosi forradalmat

SZINYEI MERSE UTCA

Szinyei Majálisának alakjai kissé jobban illenek egymáshoz

NAP UTCA

A felhőkarcolók is elkezdték valamikor!

PUSKIN UTCA

Egyetemi ráépítés, jó, hogy nem az építészmérnöki karra

MÚZEUM UTCA

Mindez a Palotanegyedben, ha ezt a hivatalnokot nem kenték meg nagyobb ablakért, akkor senkit


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.