Töhötöm

Ősz Ferenc
2010. 11. 03. · Hócipő 2010/22
Bevallom őszintén: én nem szeretem Töhötömöt, akit a hét vezér között hetedikként szoktunk emlegetni. Sietek leszögezni: egy pillanatig sem vitatom az érdemeit, amelyeket a honfoglalásban szerzett. Valóban felemelő volt, hogy a Vereckei-szoroson bejött, emelt fejjel, bátran, délcegen, mintha nem is egy szorosban, hanem egy széles, virágos mezőn közlekedne. Mesélik, hogy a többiek, a hat másik vezér elfogódottan tette be lábát a Kárpát-medencébe, kicsit fáztak a dologtól, és az is megfordult a fejükben, hogy vissza kellene fordulni. Töhötöm azonban határozottan kijelentette, hogy itt a helyünk, innen tovább egy tapodtat sem megyünk.

Le is telepedtünk, és ahogy ez a hírlapok tudósításaiból közismert - áttértünk a nomád életformáról a földművelésre, és I. István királyunk lelkes szervezőmunkájának következtében a pogány magyarság 96,3 százalékában, majdnem teljesen önként felvette a kereszténységet.

A vezérek alkalmazkodtak az új körülményekhez, földesurak lettek, jobbágyokat tartottak, és a kor divatjának megfelelően sanyargatták a népet. Kivéve Töhötömöt. Ő nem csinált semmit, csak járta az országot, és élménybeszámolókat tartott, Hogyan jöttem be Verecke híres útján? címmel.

Amikor jött a mohácsi vész, a török vagy a német, a hat vezér kardot, puskát vagy ágyút rántott, kivéve Töhötömöt, aki minden feladat alól kibújt, mondván:
- Én megtettem a magamét. Láttátok volna, amikor bejöttem Vereckénél...

Már sokan unták ezt a vereckei históriát, de jött a millennium, ami megint csak konjunktúrát jelentett Töhötömnek. A hat vezér éppen a polgári társadalom felépítésén fáradozott: városokat emeltek, gyárakat építettek, és a feudális zsarnokság helyett áttértek a sokkal jövedelmezőbb kapitalista kizsákmányolásra. Zsaketteket öltöttek, benzinkocsival közlekedtek, kivéve Töhötömöt, aki továbbra is sátorban lakott, és könnyes nosztalgiával gondolt vissza azokra a szép napokra, amikor bejött a Vereckei szoroson.

Időnként megkereste őt a hat vezérek egyike, és fényes ajánlatot tett neki: - Hidd el, a múltból már nem lehet megélni. Erős és egészséges vagy. Vállalj valami hozzád illő feladatot, különben menthetetlenül elsüllyedsz...

- Ez a hála, ezt érdemlem én, aki annak idején bejöttem Vereckénél? Hol voltak akkor ezek a mai suhancok? Könnyű most ugrálni, de mi van akkor, ha én a szorosnál visszafordulok? - mondta sértetten Töhötöm, és visszavonult emlékeibe.

Közben feltalálták a repülőgépet, a Pasteur-oltást és a nikotinvédő gyógyszipkát, de Töhötöm mindenre csak legyintett: - Ez semmi, lettek volna ott ezek a zöldfülűek a Vereckénél, abban a nagy pillanatban, amikor el kellett dönteni, hogy bejöjjünk-e azon a szoroson, vagy ne jöjjünk.

Egy újabb küldöttség - immáron sokkal diplomatikusabban - meglátogatta Töhötömöt, a kedvéért alapított Verecke emlékplakettel ajándékozta meg, majd több pohár kumisz elfogyasztása után feltették Töhötömnek a kérdést: - Nem szeretnénk nélkülözni tapasztalataidat, ezért kérünk, nevezz meg egy munkaterületet, ahol képességeidet kamatoztathatnád.

Töhötöm büszkén kihúzta magát: - Na ugye, jó az öreg a háznál...

- Természetesen - bólogattak a küldöttség tagjai. - Tehát?

Töhötöm gondolkodott: - Az én képességeimhez méltó feladat ma kevés akad... De ha még egyszer lesz egy szoros, ahol át kell menni, rám mindig számíthattok - mondta, és visszament az elmúlt évezredbe.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/4  •  II. 13. – II. 26.
HÉT ORBÁNCSALÁDVÉDELMI INTÉZKEDÉS Váncsa István Orbán énértékeléséről és káderpolitikájának csernobili léptékű üzemzavaráról Farkasházy Tivadar szerint minden érv igaz, amit felhoznak a Jobbik ellen, de nem kéne egyszer megverni már a Fideszt? Para-Kovács Imre felidézi, ahogy 40 éve a debreceni Fidesz-irodában töltötte a kérdőívet, felvételre várva Kéri László beszéde a Pirézekhez Smuzewitz Ilona megtudta, a magyarországi német autógyárak tárt karokkal várják a kirúgott kutatókat a szalagsor mellé Majláth Mikes László elképzelte a Káslerkutató Intézetet Bakács Tibor Settenkedő egyetért Palkoviccsal, mert milyen rövidítés az, hogy MTA? – olyan, mintha rendszámtábla lenne Trunkó Barnabás utánaszámolt, hogy aránylik a közmédia 90 ezer milliós éves költségvetése, az ellenzéki képviselők által okozott roppant károkhoz A Heti Kamu megtudta, hogy a 3-as metró alagútjaiban rendezik az Air Race-t Berendezzük a várat: új sorozatunkban javaslatokat teszünk rá, milyen festményeket kölcsönözzön a képtárakból Orbán új hivatalának falaira
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.