Yes, Comment - 2004/07

2004. 03. 31. · Hócipő 2004/07
Az Országgyűlés munkáját nem zavarta meg, hogy néhány másodpercre háromszor is kialudt a villany. A harmadik áramszünet annak ellenére következett be, hogy átkapcsoltak egy másik rendszerreSötét
Fizikaórán mindenki megtanulta, hogy ha ebonitrudat erőteljes mozdulatokkal dörzsölünk rongydarabbal, akkor elektromos áram termelődik. Nem mondom, hogy háromszázvalahány képviselő ilyetén módon kiválthatná, mondjuk, a kujbisevi erőmű teljesítményét, de azért valaminek ez is valami. Jellemző egyébként, hogy amikor újra lett fény, megint megakadt a munka, mert a Harrach Péter levezető elnököt váltó Deutsch Tamás huszonöt percet késett az ülésről, amit azzal indokolt, hogy ez máskor is elő szokott fordulni. Fel kéne emelni a fizetését.
Megyesi Gusztáv

Parlajelenség
A jelenség intő jelnek is tekinthető bizonyos felsőbb hatalmak részéről: a Házban eluralkodott sűrű sötétség ezúttal fizikai formában is megnyilvánult. Ideje lenne már átvitt értelemben is átkapcsolni egy másik rendszerre - ha egyáltalán lehet még.
Révbíró Tamás


Nem csak Jézus Krisztus volt magyar, John Kerry is az. Papír van róla. E szerint nagymamája Löwe Ida néven, 1877. február 22-én Pesten, a Zoltán utca 2. alatti házban látta meg a napvilágot - írja Kasza László Kerry felmenőiről a 168 Órában.JFK-2
Találtam egy nagyon jó webhelyet
(http://hometown.aol.com/wreitwiesn/candidates2004/kerry.html), ahol több száz évre visszamenőleg feldolgozták a demokrata elnökjelölt, John Forbes Kerry családfáját, és bizony a távolabbi rokonok között Nobel-díjasok is szerepelnek rajta, sőt az Egyesült Államok néhány elnöke is. Az 1960-ban Floridában elhunyt Löwe Ida néni biztosan álmélkodott a menye családja láttán: - Micsoda mispóche...!
Révbíró Tamás

Embert rokonáról
Na, igen. Minden hatodik emberrel van közös rokonunk a statisztika szerint. Amúgy a nagymama mamája Löw Jozefina, ami azért érdekes, mert nekem is van egy Löw Jozefina nevű üknagynéném, és ugyanabból a morva faluból is származnak, valószínűleg rokonok vagyunk. Amióta megtaláltam a Löw (Oroszlán) rabbicsaládból eredő rokonaimat, kétségtelenül jobban felnéznék magamra, ha nem tudnám, hogy mindenki hol jó, hol rossz. Ahogy a családban a bölcsek mondták: az Őstény előtt mind csak porszemek vagyunk. Még a dohányzásról is leszoktam, mert valamelyik ősi rokon hosszú könyvet írt arról, hogy az ember ne ártson se magának, se másnak. Mindenesetre a kettes villamoson, hazafelé a Nemzetiből (ahol a Czilleit és a rokonaimat néztem, őszinte kíváncsiságtól hajtva), azt olvastam a Duna-parton: Bravó, bravó, Irakban döglik a jenki zsidó. Kerry ugyan nem számít zsidónak semmilyen szempontból, azért ezt a nagymamát nem fogják megbocsátani neki egyik oldalon sem, akár elnök lesz, akár nem.
Kozma György

Nagyhatalmak
Habár történeti források nem támasztják alá, én mégis hiszek benne, hogy Jézusnak van némi köze a magyarsághoz: hiszen annyi vérzivataros század után még mindig itt vagyunk, élünk, és úgy-ahogy virulunk is. John Kerry magyarságát is szívesen elhiszem... majd akkor, ha úgy alakul, hogy még jobban fogunk virulni.
Buzsik Zsolt


"Szeretném megköszönni a részvétüket" - búcsúzott Dávid Ibolya minap egy sajtóbeszélgetés résztvevőitől. (168 Óra)Vízválasztó
Sajnos a részvétemen kívül másra nemigen számíthat tőlem. Pedig, ha erélyesebben rendet vágott volna pártja soraiban... De nem, akkor sem. Nem tudom elfelejteni, hogy nem értett a focihoz egy olyan pillanatban, amikor nagyon kellett volna.
Révbíró Tamás

Helyesbítés
Lehet, hogy az elnök asszony ezt akarta mondani: "Előre is szeretném megköszönni a részvétüket."
Buzsik Zsolt


Dolgozóink 75 százaléka sztrájkolt, helyettük a Malév osztályvezetőket állított be, hogy a sztrájkolók helyett dolgozzanak - állapította meg a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője, aki úgy tudja, hogy a sztrájk miatt 12 járat csak késéssel tudott elindulni. A Malév vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy nagyobb fennakadás nem volt, öt járat indult némi késéssel.Airport 2004
Margaret Theacher a nagy angliai vasutassztrájk idején a katonaságot rendelte ki sztrájktörőnek; a mozdonyokat harckocsizók vezették, a Victoria pályaudvaron pedig a Royal Air Force tisztjei kezelték a váltókat. Lett is ebből nagy balhé! Ugyanis a brit vasút soha nem működött olyan pontosan és kulturáltan, mint a militáris uralom alatt. Azt persze nem tudom, hogy a Malév bérszámfejtési osztályának vezetője miként tud jegyet kezelni és túlsúlyt mérni, de Ferihegyen azt mesélik, hogy a légitársaság vezérigazgatóját gyakran látják egy Boeing kapitányi székében. Állítólag repülőleckéket vesz.
Trunkó Barnabás


Egy gazdátlan csomag miatt kiürítették a Ferihegyi 2/A terminál egy részét. A rendőrök bombabiztos fallal vették körbe a gyanús bőröndöt.Hangszer
Kiderült: a titokzatos csomagban valakinek a tangóharmonikája lapult. Vajon mit léptek volna a tűzszerészek, ha Bob Dylan felejti a gitárját Ferihegyen? Ő ugyanis valaha e szavakat írta hangszerére: "This weapon kills" - Ez gyilkos fegyver.
Révbíró Tamás


Polgári engedetlenségre való uszítás miatt nem léphet kilencven napig Románia területére Bayer Zsolt újságíró. Románia budapesti nagykövetének a Magyar Nemzetben közölt leveléből kiderül: a kitiltás nem a székelyföldi autonómia megvitatásának, hanem annak "felvetési módjának a következménye".Nyár
Ez a hír, ha jól értelmezem, azt jelenti, hogy valamikor nyáron Bayer már elmehet Magyarországról Romániába. Számolom a napokat.
Révbíró Tamás

Méreg
Az volt a baj, hogy a határőr érdeklődésére Bayer őszintén megmondta, hogy ők bizony egy autonómiakongresszusra igyekeznek. Ha azt mondta volna, hogy csak néhány kanna ciánt visznek egy aranybányába, simán beengedték volna.
Buzsik Zsolt


Tovább folyik a vita a Zengőre tervezett katonai lokátorról. Az ügyben a HM és a természetvédők álláspontja semmit sem közeledett egymáshoz. A minisztérium továbbra is ragaszkodik a helyhez, a zöldek viszont követelik, hogy a radar ne a Zengőre kerüljön, mivel természetvédelmi terület.Le a lóról!
Föl kell hívni a NATO és a HM figyelmét arra, hogy nem csupán az emberi élet védelmére tartjuk a katonákat, hanem azért is, hogy megvédjék a környezetünket. Talán szokatlan, de ebbe beletartozik például a bánáti bazsarózsa is, és még ezernyi apróbb és nagyobb védett és védtelen teremtmény. Az ilyen jószágok nélkül lehet élni, de egyre többen gondoljuk azt, hogy nem nagyon érdemes. A katonáknak még szerencséjük, hogy máshova is építhetnek majd radart. Tulajdonképpen már az egész országot és az egész Kárpát-medencét ellenük való oltalom alá kellett volna venni, mert az a lelketlen pusztítás és szennyezés, amit itt a különféle katonai alakulatok a haza védelme címén végeztek, egyszerűen velőtrázó. Mondhatnánk persze, hogy ezek a szocialista hadsereg és a megszállók bűnei, de ne mondjuk, mert semmiféle bizonyítékunk nincs arra, hogy a hadseregek felelőtlen természete rendszerfüggő lenne. Meg kellene tanulni elegánsan leszállni a huszárlóról, és fölismerni, hogy a polgárok tartják el a katonákat, tehát úgy kell viselkedniük, ahogy azt a civilek akarják. És a "lelépni" parancs után még illik tisztelegni is.
Andrassew Iván

Zöldségek
Úgy tűnik, a HM már eldöntöttnek tekinti a vitát: a természetvédelmi területen kívül már fektetik a leendő radarállomáshoz vezető nagyfeszültségű vezetékeket. A zöldeket csak azzal vigasztalhatom, születhetnek még olyan szólások, mondások, mint például: Láttam én már baglyot lokátoron. Csúszkál, mint mókus a radaron. Annyi esélye van, mint zöldeknek a Zengőn. Nem látja a radartól az erdőt.
Buzsik Zsolt


A BKV vezetése tudomásul vette a vezérigazgató tájékoztatóját az Ikarus-412-es buszok tűzeseteinek megakadályozása érdekében hozott intézkedésekről és a Siemens-Combino villamosok beszerzéséről.Békávé
A pesti buszok tehát kigyulladnak, a most vásárolandó Siemens Combino villamosok pedig már több nagyvárosban egyszerűen szétestek a rázkódástól. Ezért járok én trolibusszal. Azok ugyanis csak esős időben veszélyesek, mert ráznak. De akkor át lehet szállni a buszra, amit éppen eloltott a friss, tavaszi zápor.
Megyesi Gusztáv

Tűz van, babám!
A vezérigazgató elmondta, hogy a 110 alacsony padlózatú BKV-busz közül 60 első szériájú jármű felébe már beépítették azt a tűzfalat, amely megakadályozza, hogy a motortér szigetelőanyaga hozzáérjen a kipufogódobhoz, és begyulladjon. Járművenként hárommillióért tervezik azt is, hogy a kipufogódobot áthelyezik, lehetőleg a motortéren kívülre. Ne költsenek a többi busz átalakítására, mert pénzkidobás lenne. Csaknem százszázalékos tűzbiztonsági megoldásom van: eresszék rá a járműveket a Dunára, és nevezzék ki vízibuszoknak.
Szabados Gábor


Gémesi György szerint le kellene állítani az ifjúság fejlődését veszélyeztető, lélek- és családromboló műsorok további terjedését. Az MDF-es honatyát az Anyacsavar háborította fel, amelyben családok egy időre anyát cserélnek.... Az egész világ..!
Az ifjúság fejlődését veszélyeztető, lélek- és családromboló műsorokat én is találtam! Láttam például egy filmet, amelyben egy szerecsen a nyílt színen fojtogatta hites feleségét. Előre szeretném bocsátani, hogy nem a színes bőrűekkel kapcsolatos előítélet motivál, hanem a jelenet súlyosan családromboló jellege. Az sem tetszett igazán, amikor egy közvetlenül megválasztott dán trónörökös rájött arra, hogy édesapját - a tőle elhidegült felesége közreműködésével - orvul meggyilkolták. Súlyosan lélekrombolónak tartom azt a sztorit is, amelyben egy Brutus nevű állami gondozott fiú nevelőapja életére tört, látványos eredményességgel. Láttam a műsorújságban, hogy az egyik kereskedelmi csatorna műsorra tűzi az Ödipuszt. Na, kíváncsi vagyok!
Trunkó Barnabás


A Népszava szerint a közeljövőben a kormányzati üzenetek a miniszterelnök által az MSZP kongresszuson megemlített négy kulcsterület helyi fejlesztéseiről szólnak. A kabinet kommunikációs stratégiájának célja azok megnyerése, akik két éve MSZP-szavazók voltak, de immár a bizonytalanok táborába tartoznak.PR
Elvileg jól volt ez kitalálva: négy témáról volt szó, hát egymás után négyszer sorolta fel őket a miniszterelnök. Ezalatt jól be kellett volna vésődnie, hogy arccal mi felé is a közeljövőben. Csakhogy szűk baráti körömben senkit sem találtam, aki fel tudta volna mondani mind a négyet, amikor kikérdeztem. Furcsa ez, mert a 3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék szlogent már másnap fújta mindenki, pedig (mert?) az egy tartalmatlan marhaság.
Révbíró Tamás

Meseautó...
Utána kellett néznem, hogy mi is volt a miniszterelnök által az MSZP-kongresszuson megemlített négy kulcsterület, de csak hármat találtam: 1. Ne hajtsunk egymásnak kurjongatva a dodzsemmel! 2. Térjünk át a Forma-1-re, és üljünk piros Ferrariba! 3. Csináljuk együtt, nem mollban, hanem A-dúrban, hadd szóljon! - Ha így sem sikerül meggyőzni a bizonytalanok táborát, akkor a Ferrari a hibás. Vagy a hangnem.
Buzsik Zsolt


Bármely pillanatban felrobbanhat az orosz északi flotta zászlóshajója - jelentette kétségbeesett üzenetében Kurojedov admirális, a flotta parancsnoka. A Nagy Péter cirkálót lehorgonyozták, és megfigyelés alatt tartják. A hajó állapota különösen veszélyes, tekintve, hogy egy atommeghajtású cirkálóról van szó.
Atomhajó
Nem sokkal azután, hogy napvilágot látott Kurojedov marsall vészjóslása, jött a következő üzenet az admirálistól: valójában nem is úgy gondolta, csupán arról van szó, hogy az életkörülmények és az általános célú helyiségek állapota nem kielégítő. Ezért vontatták a kikötőbe a Pétert.
Szakemberek szerint könnyen elképzelhető, hogy vagy flottapénzügypolitikai machinációról van szó, vagy tényleg nem kielégítőek az életkörülmények a hajón, és nem kielégítő az általános célú helyiségek állapota sem. (WC, masszázsszalon, teniszpálya stb.)
Minderről a Nagy Péter mit se tud.
Ketyeg tovább.
Szabados Gábor


Imát mondott egy izraeli főrabbi az újpesti rakpart alá temetett világháborús áldozatokért. Egy szemtanú szerint a rakparton több száz zsidót és magyar katonaszökevényt temettek a tömegsírokba 1944-ben a nyilasok. A Mechon Simon alapítvány fel akarja tárni a sírokat, mert nem tűrik tovább, hogy autók közlekedjenek fölöttük.Az élet háza
Szó sincs róla, hogy az autókkal van baj. A zsidó vallásban a temető szent hely (és egyben rituálisan nem tiszta, kohaniták nem mehetnek oda csak úgy). Azért különleges hely, mert az élet maga szent és a halottakat haló porukban is tisztelni illik. Nem véletlenül hívják a temetőt az "élet házának" a hagyományos szövegekben (hiszen a vallásos zsidók hisznek a feltámadásban és a majdani örök életben a jövendő világban). Salamon Berkovits (Reb Slojme) egyszerű szatmári haszid (jámbor, istenfélő), aki alapítványával különben a Kossuth-téri menóraállítás szervezője. Ez ügyben történetesen úgy gondolja, hogy elemi kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy (ez röntgenvizsgálattal ellenőrizhető) temetetlen holtak fölött fut az autóút. Remélhetőleg megoldható az újratemetés máshol, hogy mire nyáron ellepi a rakpartot a Beach, már el is felejtsük e szomorú mementót momentán.
Kozma György


Míg brit hírszerzési információk szerint Lengyelország rajta van a terrorveszélytől leginkább fenyegetett öt ország listáján, Juhász Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet ülése után kijelentette: hazánk biztonsági helyzetében nem történt változás.Résenlét
Annyira megnyugodtam Juhász úr szavaitól, hogy egyesről hármasra mérsékeltem a családban március 11-én elrendelt résenléti fokozatot. Ezzel megszüntettem a szomszéd Jenő bácsi szoros megfigyelését, akiről köztudott, hogy légpuskája van. Klári nénit továbbra sem tévesztjük szem elől, mert a héten túl messze merészkedett, amikor kijelentette, hogy valaki már fölrobbanthatná ezt a sok tahót. Hogy kikre gondolt, azt nem tudjuk, de mindenesetre tanulmányozzuk a Koránt: mit ír elő, ha egy igazhitű tahóra lel.
Andrassew Iván

A siker ára
Mikor tavaly kiderült, hogy az iraki békefenntartás keretében az ázsiai ország egyharmada lengyel ellenőrzés alá kerül, irigyeltük Lengyelországot, hogy kelet-európai államként az amcsik és a szinte britek egyenrangú partnere lehet. Most már kevésbé.
Kövesdi Miklós Gábor

Török-magyar dva bratanki
Szerintem fokozná esetleg védettségünket, ha egy kis imázs-fejlesztéssel több hangsúlyt adhatnánk a valahai türk őseinknek, az iráni perzsákkal rokon jász néprésznek, a székelyek bolgár-török eredetéről, vagy a soká muszlim kunokról és a kínai ujgurokról nem beszélve. Ráadásul nem kéne elhallgatni, hogy a százötven éves török hódoltság alatt szinte minden dzsentricsaládba beházasodott egy-két aga, Mátyás király pedig egy levelében unokatestvérének nevezi a szultánt, a sok törökszövetséges erdélyi fejedelemről (Bethlentől Apafiig) és a törökül is verselő Balassiról nem beszélve. Ahogy a közmondás tartja: bízz Allahban, de kösd a pálmafához a tevédet.
Kozma György


Megalakult a "Fideszen túllépők polgári köre"; a szervezők már el is küldték nyilvántartásba vételi kérelmüket a Fidesz által alapított Demokrácia Központnak. A március 15-én létrehozott szervezet eredetileg a "Fideszben csalódottak" nevet választotta, utóbb döntöttek finomítás mellett...Körforgalom
Talán mégis körforgalmi fideszezőknek kellene nevezni ezeket a túllépőket. Mert ez az egész olyan, mintha az egyik polgári ajtón bejönnének, a másikon kimennének, de csak azért, hogy az előző ajtót gyorsan megint megközelítsék, és ismét belépjenek, hogy aztán a másikon kijuthassanak. Van a dologban demonstratív erő, de egyszerűbb lenne más pártot választani.
Andrassew Iván

Távlatok
Nem biztos, hogy ez a polgárosodás csúcspontja. Lehet, hogy hamarosan megalakul "a polgári körökön túllépők polgári köre" is.
Buzsik Zsolt


Évtizedes vitát elevenített fel Medgyessy Péter, amikor azt javasolta, hogy a nép közvetlenül válassza meg a köztársasági elnököt. Az államfő választásának szabályait először 1989-ben, a háromoldalú nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon dolgozták ki; a szabályozás végleges formát azonban csak az úgynevezett "négyigenes népszavazás", valamint a '90-es választások után megkötött "MDF-SZDSZ-paktum" nyomán öltött. A vita akkor azzal zárult, hogy a két legnagyobb rendszerváltó párt elfogadta a köztársasági elnök máig érvényes, parlament általi, közvetett választását.Válasszunk királyt a Duna jegén
A nép által választott elnök nyilván erősebb lenne, mint a parlament. Vagyis erősebb lenne, mint a nép által választott képviselők. A nép ugyanis erősebb, mint a nép. Ez a szép a demokráciában, a népuralomban. Én ennél hatékonyabb rendszernek látom a monarchiát. És Ottót javasolnám a trónra. Nevezze ki ő a képviselőket, esetleg vagyoni cenzus szerint. És csak felsőház legyen. Mi többiek kössük magunkat röghöz.
Kozma György


Izraeli légicsapásban életét vesztette Ahmed Jaszin, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetője Gázában. A tolószékes sejkre három rakétát lőttek ki egy helikopterből. A Hamász földrengéssel felérő bosszút ígért.Nosztalgia
Egy régi Boncz-Markos-Nádas jut eszembe. Arról beszélgetnek, hogy X.Y. politikussal mi történt. - Baleset. Véletlenül belehajtott 24 kamion.
Kövesdi Miklós Gábor

Tolószékből is lehet
Az elmúlt három évben 497 izraeli járókelőt öltek meg buszokon és kávézókban a nyolcvanas éveit taposó és a börtönből a korára való tekintettel kegyelemből kiengedett sejk által felhergelt öngyilkos támadók. Én azért aggódnék, ha már annyira humánus lennék, hogy együtt sajnálnám a peacenikekkel.
Kozma György

Nekrológ
A biztonsági fal kapujánál szolgálatot teljesítő katonalány túl nehéznek találta egy tízéves palesztin gyerek iskolatáskáját: hét kiló robbanóanyagot talált benne, és egy mobiltelefont, amely a száma hívásakor működésbe hozta volna a robbanóanyagot, felrobbantva a mit sem sejtő gyereket és a körülötte állókat. Jaszin sejk nem tudott semmit az egészről.
Buzsik Zsolt


Apja, a fővárosi főépítész kirúgatásával fenyegette meg Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselőt Lakos Imre alpolgármester, az SZDSZ budapesti elnöke a kerület testületi ülésén. Az alpolgármester szerint a kijelentés hivatalos formában nem hangzott el. Demszky: ha elhangzott, Lakosnak mennie kell.Pír
Igazán kár, hogy nem hangzott el hivatalos formában is az, hogy "Ha ki akarod rúgatni apádat, csak folytasd a szervezkedést!", mert akkor ez azt jelentené, hogy akár le is lehet írni az ilyen zsarolást, sőt az alpolgármester pecsétes, aláírásos papírt is adhat róla. Az emberiség globális szempontjait figyelembe véve pedig ez azt jelenti, hogy érdemes ide jönni, jó kis vidék ez, mert itt sem az ózonlyuk, sem a szégyen nem hoz pírt senki orcájára.
Andrassew Iván

Fogadok, fordítva volt
Világos abból, hogy a sajtó akaratlanul eltorzítva visszhangosít sok mindent - az illető esetleg nem azt mondta, és nem úgy értette. Hanem úgy, hogy ha és amennyiben a gyermek Schneller javaslata győz, akkor és esetleg ez hozzájárulhatna a papa politikai ellehetetlenüléséhez is akár. Az is lehet, hogy közben például mosolygott, mert kedves jó tanácsot akart sugallani.
Kozma György


"Aki közjogi kérdésekben nyilatkozik, tartsa tiszteletben az alkotmányos berendezkedést" - nyilatkozta Kuncze Gábor a 168 Órának.Kivételek pedig vannak
Az egyetlen kivétel a fenti alapszabály alól, ha valaki olyan közjogi kérdést óhajt felvetni, amely által meg kívánja változtatni az "alkotmányos berendezkedést".
Kozma György

Gyengébbek kedvéért
Jogos elvárás, de ne felejtse el Kuncze úr, hogy vannak, akik csak akkor tudnának ennek eleget tenni, ha színes képekkel is illusztrált Alkotmány-füzetecskéket kapnának.
Buzsik Zsolt


A Fidesz sajnálja, hogy a kormány belehajszolta magát Szász eltávolítási kísérletébe. Ezt Mádi László azután nyilatkozta a Klubrádiónak, hogy kiderült, alkotmányellenes a PSZÁF vezetését szabályozó törvénymódosítás. Az ellenzéki képviselő szerint a helyzet azért is visszás, mert a Szász Károly vezette testület kormánypárti érintettséget talált a brókerbotrányban is.Nosza, rajta!
Az Alkotmánybíróság határozata szerint, ha a törvényt úgy módosítják, hogy biztosítja a PSZÁF folyamatos működését, nincs akadálya a hatálybaléptetésének. Tehát az elnököt csak addig nem lehet felmenteni, amíg a kollektív irányító testületként működő felügyeleti tanács meg nem alakul. De mit számít ez a jogi csűrés-csavarás, ha Szász már fényt derített a kormánypárti érintettségre a brókerbotrányban? Tessék az illetékes helyen feljelentést tenni! - amint ezt az előző kormány politikusaitól oly sokszor hallhattunk.
Buzsik Zsolt


Bemutatják a külföldön már vitákat kavart Jézus-filmet.A zsidó (visszhangzó) felkent (keresztény)
Talán érdemes röviden összefoglalni, milyen különbségek vannak a két vallás nézetrendszere között.
Az egyik kérdés az, hogy a zsidó felfogás szerint minden ember "Isten fia". Olyan értelemben, hogy mindent a teremtő (ez a Jehove istennév szótári jelentése) hoz létre, és így "hozzá tartozunk". A zsidó elképzelés nem legendákra koncentrál (bár szerepelnek benne csodás elemek, feltámadás, szűztől születés, mindenkit istenhez térítő majdani felkent, azaz messiás), hanem a valóságra. Valóban fogságba került a nép (Egyiptomban, ahonnan a "teremtő" segítségével Mózes kivezette őket), és valóban megmentette, megváltotta a Lét Ura. S erre emlékezünk, amikor évszázadokon át a bűnvallót a Templomban felkente a pap, s mind messiás (görögül krisztosz) lett.
Azt nem érdemes vitatni, hogy létezhetett ilyen nevű vagy elnevezésű ember (hisz a felkent bűnvallókon túl sok, magát messiásnak nevező csodarabbi létezett előbb is, később is). Csak "bálványozni" nem ajánlatos, ha tisztelni szeretnénk a sok korábbi zsidó prófétát, s akár magát a józós Jézust.
Fontos pont: a zsidó áldozat mindig jelképes volt, a "vér" a Bibliában a "személyiség" jelképe, az "állat" pedig az állatszerű jellemhibákat jelképezi, s a zsidók nem fogadták el az emberáldozatot. Így abszurd elképzelés számukra, hogy "Jézust" mások "bűneiért" kellett volna "feláldozni".
Abban lehet bízni, hogy a mai nézők többsége elég érett ahhoz, hogy a zsidó Jézus római gyilkosairól a zsidókra általában átterelt vádak ellenére is hajlandó magában megőrizni a "szeresd a másikat" prófétai javaslatát.
Kozma György


Mivel csütörtökig sem történt pénzügyi teljesítés a Celladam-csoport részéről, az FTC felbontotta a tavaly év végén kötött szponzori szerződést.Nyugi
Furulyás János, a Fradi elnöke a történtek, illetve nem történtek ellenére is nyugodt, sőt úgy nyilatkozott, hogy Kovács Ádám, a Celladam vezetője valamikor a jövőben is partnere lehet a Ferencvárosnak, feltéve ha a klub megerősödik, és képes lesz támogatni a Celladamot.
Szabados Gábor


Az osztrák igazságügyminiszter aláírta Kulcsár Attila kiadatását, így az álbróker bármikor kiadható a magyar hatóságoknak.Kiadás
Az eddig se volt kérdéses, hogy előbb-utóbb kiadják Kulcsárt. Az annál inkább, hogy ő kiket ad ki.
Szabados Gábor


Egy sikkes és csodaszép magyar nő két szerb társával 1,3 millió fonttal távozott a londoni Ritz Hotel rulettasztalától. A kaszinó kifinomult csalásra gyanakszik, a banda a biztonsági kamerás felvételek szerint lézerszkennerrel és mikroszámítógéppel számolta ki a nyerőszámokat. A rendőrség egyelőre nem tudja, mivel vádolja a bandát. A hosszú szőke hajú nő a magyar kaszinósok előtt sem ismeretlen.Szőke nő
A legújabb információk szerint viszont szó sem volt semmiféle technikai hókuszpókuszról, a műszaki egyetem egyik adjunktusa szerint ugyanis ilyen csaláshoz geometriai méréshez alkalmas szkenner kellene, az pedig ötvenmillió forintba kerül, és minimum tíz kiló. Egyszerűen arról van szó, hogy a magyar nő és két társa fejben számolta ki a golyó lehetséges útját, ami egyszerűen zseniális képességekre vall. Íme, a szőke nő bosszúja a rengeteg megaláztatásért.
Megyesi Gusztáv
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.