Yes, Comment - 2003/04

2003. 03. 05. · Hócipő 2003/04
Szigorú intézkedésekre készülnek kormányhivatalok a veszélybe került textilipar védelmében. A közelmúltban cégek tucatjai mentek csődbe azért, mert a hazai vállalkozások jelentős hátrányba kerültek az országba gyakran illegálisan áradó külföldi termékekkel szemben. Azt tervezik, hogy megszüntetik például a géprongy vámkategóriáját, mert ezen a címen rengeteg ruhanemű érkezett be filléres vámtétellel.

Jó, hogy szólnak
Most dobtam ki egy elhasznált, kitérdesedett lila mackónadrágot, egy pecsétes, kockás flanelinget, négy darab köldökig összement, keresztirányban szétnyúlt atlétatrikót, valamint egy sorozat gumija lazult, hét darabból álló alsógatya-sorozatot (Monday, Tuesday, Wednesday...stb felirattal), mind-mind kiválóan alkalmas géprongynak. Legközelebb, ha lehet, tessék idejében szólni, ezen már ne múljék a textilipar jövője.
Megyesi Gusztáv
Szeta
A nyolcvanas évek elején megkeresett valaki, hogy van-e használt ruhám. Azt feleltem: "Van, de még hordom". Nevetett az illető, pedig nem viccnek szántam.
Révbíró Tamás

Veszélyben
Szigorú intézkedésre készülnek a kormányhivatalok a veszélybe került magyarok védelmében. A közeljövőben több ezer tucat család megy csődbe azért, mert immár nem lesz kapható az országba gyakran illegálisan, például géprongyként bekerülő ruhanemű.
Szabados Gábor


Brüsszel a csatlakozási feltételek kétharmadában azzal a kormánnyal állapodott meg, amelynek élén Orbán Viktor állt - így reagált Németország budapesti nagykövete Orbán azon kijelentésére, hogy rossz körülmények között csatlakozunk az EU-hoz. Nem felel meg a valóságnak, hogy Magyarország minden várakozást alulmúló feltételek mellett válik tagjává jövőre az EU-nak - állította Németország budapesti nagykövete az exkormányfő országértékelő beszédére reagálva.

ANALÓG
Hallottam egy vidéki színészről, aki orvosszerepet játszott, majd, miután a darab lekerült a repertoárról, kibérelt egy lakást, hogy ott majd rendelőt nyit. Őt a barátai végül szelíd határozottsággal lebeszélték erről.
Révbíró Tamás


A grönlandi halászok alig hittek a szemüknek, amikor kibogozták a hálójukba akadt, másfél méteres, jó hetvenkilós patagóniai fogashalat, amely rendes körülmények között az Antarktisz körüli vizekben él.

Jel
A végeredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy a szerencsétlen állat zavarodott-e meg, vagy valamilyen mágneses anomália következtében a pólusok cserélődtek fel: a Déli-sark felcsúszott északra, az meg le. Ami fix: háború lesz. A természet jelez.

Akinek pedig ez kevés, annak álljon itt egy pár nappal ezelőtti, hazai hír, mindenféle yescommentár nélkül, illetve gyanánt:

A Nógrád megyei Diósjenőn a Zsibak tanya felé haladt az úton két motoros szán, mind a kettőn két-két személy utazott. Az első szánt vezető férfi észrevette, hogy az út jobb oldalán egy szarvas áll. Megállt, és ekkor a szarvas átugrott előttük az úton. Egy pillanattal később körülbelül tíz további szarvas jelent meg és ugrott át a motoros szán fölött. Megrúgták a férfit és a nőt, akik leestek a szánról. A nő az esés következtében könnyű sérülést szenvedett. Még csak annyit, hogy nem tartom elképzelhetetlennek: az állatok rénszarvasok voltak.
Szabados Gábor


Prágai művészek egy csoportja mozgalmat indít annak érdekében, hogy az államfői poszton Karel Gott, a cseh popzene hatvanhárom éves élő legendája váltsa fel Václav Havelt.

KÖZVETLEN VÁLASZTÁS,
- Kit válasszak, mackókám: Varga Mikit, Szikora Robit, Pataki Attilát, Demjén Rózsit, Dobos Attilát, Nagy Ferót, a Pa Dö Dö-t, vagy esetleg Fásy Ádámot?
- Ha rám hallgatsz, anyukám, akkor maradjon inkább Mádl Ferenc.
Buzsik Zsolt


Anettka űrhajósnak készül. A kecskeméti kórházban az ehhez szükséges orvosi vizsgálatok során a vérvételnél elájult.

Csillagváros
Én azt hittem, már rég kilőtték a csajt. Nem, még egyelőre csak a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórházában szurizzák, és Farkas Berci erősíti a lelkét űrhajós történetekkel. Ha felmosták ájulatából, kiveszik még bölcsességfogait, megcentrifugázzák, medencében súlytalanság próbának teszik ki, majd jöhet a kiképzés. Ha ezek sem veszik kedvét, akkor jön az ejtőernyős ugrás, az orosz társalgási-, és műszaki nyelv, a 20 milliós befizetés, és a meztelen fotózás egy nagy barna medvével jegesmedve szőrmén, cukros szélű Martinis pohárral. Dr. Grosz Arnold professzor, az orvosteam vezetőjének elmondása szerint Anettka űrbejutása sokat jelentene a hazai űrkutatás számára. Ezt magam sem kétlem, mert addig sincs a földön, de ha Anettkának van egy kis esze, akkor fent csinálja a reggeli súlytalansági ébresztő tornát, a beszélgető show-it, és a színvonalas reklámjait. Két hónapos csillagvárosi kiképzés után, mikor már teljes űrhajós cuccban, tíz centivel a föld felett fog járni, megkapja a kilövési engedélyt, kis fémbőröndjében magával viszi az Ízléseltérítések Anettka összes I-IV CD-ket, és a Budapest TV nézőinek-, plussz az én szeretetemet. Fehérszegélyes kismama cipőben feltotyog a lépcsőn, a lift felviszi a kabinhoz, a technikusok bekötözik, majd magára hagyják. Utoljára beállítja a visszapillantó tükröket, megpöcköli a bólogató kutyus fejét, majd a kis fa szamár puttonyát megnyomva kivesz egy cigarettát????????????? hatalmas robajjal, mint annak idején a szakszervezetis fejéről a műbőrkalap, lecuppan az állványról a hatalmas rakéta súlyos terhével. "Dászvidánjá!" harsogják az emberek Oroszországban, "Nu págágyi" harsogják a magyarok itthon.
Lehr Térdreeső Ferenc


A Bristol Egyetem kutatócsoportja szerint a rendszertelenül borotválkozó férfiak kevésbé hajlandóak megházasodni, általában fizikai munkát végeznek, gyakrabban jelenik meg náluk a szívinfarktus előjele, és kevesebb orgazmusuk van.

Kékszakáll
Hogy csak a bölcs Salamon királyt vegyük hirtelenjében, aki a szakálla alapján meglehetősen rendszertelenül borotválkozott, ezzel szemben az Ószövetség szerint 700 fejedelmi asszonya és 300 ágyasa volt, gyermekei számát nézve elég sok orgazmusa lehetett, így élte a királyok közismerten nehéz fizikai munkával járó keserves hétköznapjait. Igaz, csak negyven éves koráig, amikor is meghalt. Elképzelhető persze, hogy infarktusban.
Megyesi Gusztáv
Ellencsoport
A Bristol Egyetem egy másik, ugyancsak jól fizetett kutatócsoportja szerint azok a férfiak, akik kevésbé hajlandóak megházasodni, továbbá fizikai munkát végeznek, ráadásul gyakran jelenik meg náluk a szívinfarktus előjele, meg még az orgazmusuk is kevesebb, rendszertelenül borotválkoznak.
Szabados Gábor


Február 9- ei hatállyal felmentette tisztségéből Tornyi Barnabás vezetőedzőt a Dunaferr labdarúgócsapatának vezetősége. A súlyos anyagi gondokkal küzdő NB I-es klub közös megegyezéssel szeretett volna megválni Tornyitól, aki azonban ebbe nem ment bele.

Vesztes csapaton ne változtass!
A Dunaferr persze nem is tudna, de nálunk amúgy is az edzőcsere az a csodaszer, amitől egy csapásra, sőt még kettőre sem változik meg semmi, de legalább az edző-elit már nemcsak Budapesten, hanem minden nagyobb vidéki városban is jól kiismeri magát. A Vasas is elég súlyos anyagi gondokkal küzd: ha a futball kft ügyvezetője csődeljárást, vagy a hitelezők felszámolást kérnek, a Liga nem adhat játékengedélyt a futballcsapatnak. A nagy jövés-menésben nem tudom, jelen pillanatban ki az angyalföldi tréner, de az biztos, hogy egy éve még az a Kiss László tevékenykedett a Vasasnál, akinek munkáját a Maldív-szigeteken is nagyra értékelték. A Maldív-szigeteket kb. 1200 korallsziget alkotja, területe 300 km2, de ez egy tízéves adat. Azóta a szigetek alapterülete minden bizonnyal csökkent, néhány sziget el is tűnhetett az Indiai-óceánban, sőt amint azt egy rádióműsorból megtudtam, húsz év múlva már nem is lesznek Maldív-szigetek, mert addigra eltűnnek az óceánban. Mindenesetre a szigetek olyan kicsik, hogy csak egy-egy objektum fér el rajtuk: az egyik szigeten csak egy szálloda, a másikon csak a repülőtér, a harmadikon pedig csak a futballpálya. És ez a futballpálya-sziget is el fog tűnni. Valahogy úgy, mint jó néhány magyar futball kft: összecsapnak felettük a hullámok, és szép lassan elsüllyednek az adósságok tengerében. De minden rosszban van valami jó: a maldív vízilabdasport például igen reményteli jövő elé néz.
Buzsik Zsolt


A Magyar Televízió egyik új szlogenje: "Itt az érték a tét".

Új szlogenek
A szabók új szlogenje: "Itt a mérték a tét."
A téli horgászok új szlogenje: "Itt a lék a tét."
A sebészek új szlogenje: "Itt a lép a tét."
A bankárok új szlogenje: "Itt a lé a tét."
Szabados Gábor


Rasszista kijelentéseket is tartalmaz az a cigány népismereti tankönyv, amelyet az általános iskolák alsós tagozataiban használnak - hívta fel a figyelmet egy roma egyesület kurátora. A könyvben az olvasható: a romák egyik fő foglalkozása a hóhérság volt, s Dózsa György kínzó eszközeit is ők készítették. A kiadványt, amely az előző ciklusban az oktatási tárca tankönyvpályázatának díjnyertes alkotása lett, a Magyar Hírlap szerint szakértők vizsgálják.

Nehogy!
Vélhetően azt állapítják majd meg, hogy ha annyi cigány hóhér volt, amennyi ahhoz kell, hogy valamit "fő" foglalkozásnak minősítsünk, akkor a magyar népesség elfogyott volna a kivégzéseken. (Arról nem is beszélve, hogy tény: voltak olyan területek Európában, ahol azonnal fölkoncolták a cigányokat, ha átlépték a határt. Nyilván cigány hóhérokkal végeztették el ezt a munkát, akik aztán mindjárt öngyilkosok lettek, hogy ne vétsenek a törvény ellen.) Talán azt is észreveszik, hogy Dózsa kínzásának kellékeit inkább kovácsok készítették - bár ezek között talán akadt cigány is. Csak nehogy az legyen a vége, hogy a kínzószerszámokhoz szükséges vasat zsidó kereskedőktől vették meg, a sebekbe hintett sót románok bányászták, a szétmarcangolt testek darabjait pedig tót szakmészárosok tűzték ki okulásul, közszemlére.
Andrassew Iván

Nem mind náci, ami tényleg
Ne túlozzunk. Ha megemlítjük, hogy a zsidók gyakran bankárok vagy párttitkárok s médiasztárok, tehát a központi hatalomhoz dörgölődznek kínjukban, ijedtükben, attól még nem vagyunk rasszisták, ha hozzátesszük, hogy vannak szegények és pártonkívüliek és szimpla nézők is köztük, sőt, ők a többség. Tény, hogy a tehetséges, jó kézügyességű cigányok közt sok volt a fémműves, a kovács - emiatt alkalmazták őket szívesen az ítélet-végrehajtásban. Jó tüzes trónt például nem tud akárki csinálni. Az viszont a mai dzsentri magyarok egyik őse, Szapolyai János vajda (majd király) volt, aki megrendelte a tüzes trónszéket. És a magyar urak voltak, akik a vajda parancsára ettek Dózsa félig sült húsából. Ezt is be kéne venni a tankönyvbe, ha úgyis átírják. Szapolyai különben az ebédlőasztalán tartotta ellenfelei uborkásüvegben pácolt levágott fejét. Ha ezt megírom, attól még nem mondtam azt, hogy a magyarok mindig és minden helyzetben kannibálok. De nekem hasznos tudni ezt az apróságot erről az ősömről (nota bene csak az első felesége - egy Drugeth-lány - volt ősöm), mert valószínűleg ezért hat rám olyan megnyugtatóan, ha rágózom. Be is veszek egyet.
Kozma György
Haladunk
Belátom, hatalmasat fejlődött az általános iskolai oktatás az én gyermekkorom óta. Irigylem is nagyon a mai kis srácokat. Kivéve talán a pátkai roma gyerekeket, akiket az illetékes szakértői bizottság - egy kivételével - gyógypedagógiai képzésre irányított. Na, de legalább azt az egy gyerkőcöt büszkeség töltheti majd el, midőn főállású hóhér őseiről tanulhat.
Buzsik Zsolt


Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte az Aeroflot. Bár a legnagyobb orosz légitársaság imázsa nem a legjobb, a baleseti statisztikák ennek éppen az ellenkezőjét mutatják. A dohányzás engedélyezése már a múlté: tavaly óta valamennyi Aeroflot-járat füstmentes.

FÜST
Az nagyon rendben van, ha az utasok nem füstölnek, de vajon a hajtómű sem...?
Révbíró Tamás


Nyugtalankodnak és tiltakoznak a Baranya megyei Hosszúhetény lakói, mivel a közeli Zengő hegy tetejére hamarosan lokátorállomás épül. A katonai létesítmény terveiről, esetleges hatásairól Hosszúhetény és a szomszédos Pécsvárad önkormányzata szinte semmit sem tud.

Mellékhatások
- Vajon miféle hatásai lehetnek egy ilyen lokátorállomásnak? - tette fel a kérdést önmagának 2023 egy szép nyári reggelén ifjabb Hosszúhetényi Géza, és mint Rodin Gondolkodója, középső kezével megtámasztotta a másik fejét.
Szabados Gábor

Példa
A Széchenyi-hegy tetején nőttem fel, a közvetlen közelben egy szovjet radarállomás működött. Élő példája vagyok a sugárzás káros hatásának. A környéken lakó egyik osztálytársam pláne a 100 leggazdagabb magyar listájára is felkerült. A hosszúhetényieknek majdnem minden okuk megvan az aggodalomra, ha nem akarnak ugyanerre a sorsra jutni.
Révbíró Tamás


A The Sunday Telegraph értesülése szerint Blair és Bush 48 órát ad majd Huszeinnek Irak elhagyására, ha a fegyverzetellenőrök kedvezőtlen jelentést készítenek.

Jóakarat
Ha a jelentés mégis kedvező lesz, és az ENSZ nem ad fölhatalmazást a támadásra, akkor B&B úgy fejezi ki jóakaratát, hogy Sz. H. negyvennyolc órát és egy percet kap a támadás megindítása előtt.
Andrassew Iván


Szerbia és Montenegró vezetői megegyeztek, hogy Jugoszláviát ezentúl Szerbia és Montenegró Szövetségének fogják nevezni.

Cseppnyi múlt
Valami megint elmúlt. Ismét történelemmé vált valami, ami az elmúlt évszázadhoz köt minket. Sokat tűnődtem azon, hogy ha az én fiamnak azt mondom majd, megyünk a "Felszabra", vagy átszállunk az "Osztyapenkónál", elég furcsán fog rám nézni. Pedig ezek az elnevezések még az én korosztályom számára is magától értetődőek. Most pedig vége Jugoszláviának, már persze csak ami az elnevezést illeti. Többé nem mondhatjuk, hogy "nyáron leugrunk a jugoszláv tengerpartra," legfeljebb azt: "nyáron leugrunk a Szerbia és Montenegró Szövetsége tengerpartjára." Aztán azt sem mondhatjuk többé hogy Jugó. Mit használunk majd helyette, Szemosz? "Szemoszon át megyünk Görögbe." "Cigarettát csempészünk Szemoszba." "Holnap jönnek a Szemosz rokonok." Egyelőre furcsán hangzik, de majd ezt is megszokjuk. Ja, és még valami. Hála Istennek, hogy a fiam, ha felnő, mindezt már nem fogja érteni.
Kövesdi Miklós Gábor


Pongó a Való Világhoz igazolt, miközben a Big Brother második részének nézettsége meredeken zuhan. A tv2 viszont pert fontolgat, és akár milliókat is követelhet az árulótól.

Peren kívül
Drága, kétszem legnézettebb kereskedelmi csatornáim! Gondoljátok meg! Bár tudom, van miből, mégis, szerintem fölösleges lenne perre mennetek. Vessétek oda, fogadjátok be Okit a B.B. ketrecébe, és akkor kvittek vagytok! Jól jöhet még az a kis pénz egy újabb nyugati gagyi licencének megvásárlásakor.
Buzsik Zsolt

Szomszédvárak
Ha Pongón be is hajtják a szóban forgó milliókat, érvénybe lép Hamlet intelme: "Veszélyes ám, ha két hatalmas ellen / Bőszült rohamja s vívó-tőre közzé / Hitvány elem kerül." Ettől eltekintve azért mulatságos ám a két nagy kereskedelmi tévé hadakozása. Mindenről mindig mind a kettőnek ugyanaz jut eszébe: Heti Hetes vagy Vitriol, Tea vagy Limonádé, Fókusz vagy Aktív, Akták vagy Napló, Mónika vagy Claudia, Vágó vagy Jakupcsek, BB vagy VV... és vajon melyiknek emelkedik a nézettsége? A közszolgálatinak.
Révbíró Tamás


Nem fizető adósaikat a bankok akár erőszakosabb módszerekkel is megpróbálják rábírni a fizetésre. A palettába a telefonos zaklatáson túl a követés és a bírósági per is beletartozik. A lényeg a fokozatosság: néhány nap késedelem után még csak udvarias telefonhívás érkezik, kicsit később felszólító levél. Ha tovább késnek a részletek, értesül az elmaradásról az adós főnöke, majd jönnek a hivatalos behajtócégek. Persze, a renitens adósokat sem kell félteni. A lopott személyitől a hamisított munkahelyi igazolásig számos eszközzel apasztják a bankok profitját, növelik a rendesen fizetők kamatszintjét.

Nagy
ügy Legföljebb eggyel többen fognak anyázni, mint eddig. A nagy tolongásban föl sem tűnik.
Révbíró Tamás

Itt a bank
- Halló! Jó napot kívánok. Kovács Béla?
- Igen. Kivel beszélek?
- Üdvözlöm. Itt az ön bankja. Ne haragudjon a zavarásért, de szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy 2500 forint határidőn túli tartozása van. Mikor óhajtja befizetni?
- Majd. Nem hiszem, hogy ne tudnának várni. Nekem jóval többet jelent az a pénz, mint maguknak. Várjanak türelemmel.

- Halló? Kovács úr? Megint mi vagyunk, a bank. Tudja, a 2570 forint. - 2500. - Plusz a kamat.
- Majd fizetek, ha lesz miből.

- Kovács! Fizess!
- Nem!

"Tisztelt Kovács Béla! Telefonbeszélgetéseink után immár udvarias hangú levélben hívjuk fel szíves figyelmét arra, hogy bankunknak 3215 forinttal tartozik. Kérjük, hogy az összeget haladéktalanul fizesse be."

"Ostobák! Többe kerül maguknak a telefon meg a levél, mint ha békén hagynának. Szálljanak le rólam! Köcsögök! U. i.: A pasast, aki követett, ne várják vissza, az autó alá löktem."

Közlemény: "Az Első Magyar Hazai Bank tegnap csődöt jelentett, okként Kovács Bélát jelölve meg."
Szabados Gábor


A Békekutató Intézet szakértője szerint az amerikai külügyminiszter kilencvenes évek elején készült filmet mutatott be a Biztonsági Tanács ülésén.

Szorul a hurok
Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy elrettentésül és bizonyítékul az 1940-ben készült A bagdadi tolvajt mutatták be a Biztonsági Tanács tagjainak a gonosz Dzsafar vezírrel és a beszámíthatatlan szultánnal a középpontban. Ráadásul a filmet finanszírozó Korda-testvérek és a forgatókönyvíró Bíró Lajos révén ebből az iraki akcióból se maradhattunk ki.
Megyesi Gusztáv

Örökzöld
Lehet, hogy nem a legfrissebb, de attól még ma is aktuális lehet. Nem illik leszólni egy filmet csak azért, mert nem napjainkban készült. Gondoljunk csak például Chaplin Diktátorára.
Buzsik Zsolt


Az Alkotmánybíróság elutasította és az Országgyűlés hatáskörébe utalta a vallásos zsidókra és szombatos keresztényekre hivatkozó beadványt, amely nehezményezte, hogy az EU-népszavazás a szokásos vasárnap helyett szombaton lesz, amikor eme ősi vallás híveinek nem szabad egy vonalat sem húzniuk.

És legyen neked pihenés napja...
Valószínűleg nincs tíz-húsz (jó, legyen ötven) szombattartó zsidónál és kereszténynél több a választói névjegyzékben (ha mondjuk van is azért párezer szombatos unitárius vagy anabaptista, rájuk kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak, esetleg húzhatnak egy vonalat). Azt hiszem, nem is az a lényeg, léteznek-é ezek a feltételezett akadályoztatottak - hanem az elv: azért akarunk Európához tartozni, mert ott mindenkire tekintettel vannak, nem? Akkor biztos, hogy nem lehetne máris európai módon viselkedni? Például belegondolni, hogy kizárható-e bárki a vallása miatt a népszavazásból? Tényleg nem látható ennek a problémának a szépsége? Hogy vannak emberek, akik ezen a módon engedik be életükbe a...hm...hagyomány-tiszteletet? Számomra - lévén muszlim keresztény zsidó vegyes család sarja - a legaggasztóbb az, ahogy magukat konzervatív liberálisnak beállító emberek még csak leplezni sem akarták a gúnyos dühüket azt a hírt hallva, hogy néhányan a szombattartók érdekében az Alkotmánybírósághoz fordultak. A megoldás az lenne, ha - mint a külföldről szavazók a követségen - leadhatnák a szavazatukat lezárt borítékban az előző héten a jegyzőnél vagy a szavazóbizottságnál (vagy akár a rabbinál, papnál), s így megadhatnák Is-ténynek, ami az Is-tényé és a császárnak, ami a császáré. A másik megoldás, ami biztos elő is fog adódni: meg kell kérni egy megbízható ismerőst, hogy - ahogy a villanyt meggyújtja helyettem - jöjjön és húzza be az ikszet a kérésemre. Az viszont furcsa, hogy az Alkotmánybíróság a beadványozóknak azt válaszolja, "törődjenek bele" a helyzetbe, mert ez az Országgyűlés hatásköre és már nincs mit tenni. Szerintem az AB-nak kellett volna erről a sajátos apró hibáról tájékoztatni a Parlament illetékeseit. Tapintatlanság magukat a vallástartókat ilyen követelőző helyzetbe hozni, hiszen ez a számukra tiltott szerénytelenség határát súrolná. Én biztos, hogy csak akkor megyek el szavazni, s mint Bayer, ezt javaslom az olvasóimnak is, ha legalább valamilyen emberi hangú válasz születik ezügyben. Vagy - amennyiben vallás-tartó hangulatban vagyok aznap - sprintelhetek este háromnegyed hétkor, amikor kimegy a szombat, hogy zárásig, hétig odaérjek a szavazókörbe. Kivéve, ha ortodox volnék: mert nekik negyed nyolcig tart a szombat, a valódi naplementéig. Vagy azt megteheti a tisztelt szuper-vallásos és mégis EU-t akaró polgártárs (noha valószínű, hogy az illetők nagyrésze jobboldali és EU-ellenes), hogy aznap elblicceli a nyilvános imát és elindul otthonról időben, hogy háromnegyed hét és hét közt beérjen szavazni. Mellesleg ez lehetne az Illetékes Éltárs válasza pont: hogy ahol lehetnek vallásos szavazók, a szavazás időhatárát kitolják fél nyolcig. Most jut eszembe, a mi kerületünkben majdnem megoldható mindkettő, (ima plusz voks, ha fél nyolcig lehet menni) szomszédos a két épület pont - szívesen meghívnám a többi szombattartót a mi imaházunkba, csak az a probléma, hogy a Pesten lakók szombaton nem mehetnek át Budára a hídon (hacsak nem előző este, de akkor kaját és szállást is kell biztosítani nekik, az pedig már bonyolultabb
Kozma György


A Katolikus Egyház hivatalos jelentést adott ki, amely megpróbálja értelmezni és helyükön kezelni "a modern kultúra egyes jelenségeit". Nem látnak semmi problémát a Harry Potter-sorozattal kapcsolatban. Úgy vélik, a jó és a rossz párharca, amely a bestsellerek történetének többségében fontos szerepet játszik, erősíti a keresztény erkölcsöket.

ERKÖLCS
Feltéve persze, hogy a szóban forgó bestsellerben a jó és a gonosz fogalmát megfelelően definiálják...
Révbíró Tamás


A lakosság egészségi állapota olyan rossz, hogy egy mai magyar kisgyerek várhatóan négy évvel rövidebb ideig él cseh, egy évvel pedig szlovák társánál. Európában csak Albániában és a volt Szovjetunió utódállamaiban alacsonyabb a születéskor várható élethossz. Az egészségügyi miniszter szerint tíz év kell ahhoz, hogy három évvel növekedjék a születéskor várható élettartam.

Plusz négy
Sok az a tíz év. De nem is kell addig várni. Elég, ha négy évvel később csináljuk a gyereket, hogy egálban legyen cseh társával.
Szabados Gábor

Szempont
Gondolkodjunk pozitívan, nézzük a dolgok jó oldalát. A fentiek értelmében Magyarországon az örökösök több évvel hamarabb jutnak hozzá a vagyonhoz.
Révbíró Tamás


Nagy mennyiségben vásárol hullazsákokat az amerikai védelmi minisztérium, halottkémeket toboroz a haditengerészet. A beszerzés és a toborzás vezetői szerint az egésznek semmi köze az iraki háborúhoz, hullazsákból "csak feltöltik a készleteket", halottkémekre pedig "szükség van.


Számolgassunk!
Ez ugyanaz a szemforgatás, mint amikor a második világháború idején azzal indokolták a hatalmas óvszerbeszerzéseket, hogy azzal tisztítják a puskáikat a derék és szeplőtelen amerikai katonák. Csak ez most nem vicces. Érdekes lenne azt is megtudni, milyen mértékű fajlagos zsákfogyással számolnak a következő hónapokban. Meg azt is, hogy egy kémkedésre mennyi időt gondolnak átlagosan, és ennek folyományaként hány halottkémet vesznek föl. Ebből megtudhatnánk, hogy mekkora veszteségekre számítanak. Jó lenne azt is tudni, hogy a veszélyeztetett amerikai városokban hagynak-e pár kémet. Ebből meg arról vonhatnánk le következtetéseket, hogy az amerikai kormányzat teljesen elvesztette-e az ítélőképességét, vagy tudja, hogy az Irak elleni támadással olyan terrorháború bontakozik majd ki, amelynek megint amerikai polgárok ezrei eshetnek áldozatául. Nem lepődnék meg, ha Oszama bin Laden kiadná a jelszót: "A halott halottkém a jó halottkém!"
Andrassew Iván

Tökéletes
A tökéletes álcázás: hullazsákban egy halott kém.
Szabados Gábor

A halottkém belépője
- Állj! Ki vagy?
- Brown tizedes vagyok, az új halottkém. Meghoztam a hullazsákokat.
- Jelszó?
- Sose halunk meg!
Buzsik Zsolt


Az amerikai kormányzat szigorúan titkos utasítást adott ki az informatikai hadviselés alapelveinek kidolgozására.

Türelem
A szigorúan titkos utasítás szövegét annyira elkódolták, hogy a számítógépes kalózok még néhány napi türelmet kérnek, mielőtt teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzák.
Révbíró Tamás


Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere sakk-készlettel lepte meg a város iskoláit. Mint a Szabadság című napilap arról beszámolt, a román nemzeti színekkel átkötött ajándékból - több mint kétszáz sakktáblából - csak a magyar tannyelvű intézmények nem részesültek, mert Funar szerint azoknak előbb bizonyítaniuk kell, hogy az ott tanuló diákok "román nyelven is tudnak sakkozni".

Átok
Most pedig megátkozom Gheorghe Funart. Derüljön ki róla, hogy ereiben magyar vér csörgedez.
Szabados Gábor


Huszonhét magyar és négy horvát természetvédő szervezet közös tiltakozó levélben fordult Kóródi Máriához, a környezetvédelmi tárca vezetőjéhez. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a balatoni turizmus haszonélvezői a Rába, a Dráva vagy a Mura folyók veszélyeztetésével kívánják pótolni a hiányzó balatoni vizet.

Folyóhó
Most szólok, amíg még nem késő: jelenleg az ország szinte teljes területét jól szállítható, megszilárdult víz borítja. Hátha valakinek eszébe jut erről valami.
Révbíró Tamás


Kínos helyzetbe került az amerikai elnök, miután tíz tekintélyes, Nobel-díjas közgazdász taposta a földbe nagyszabású adócsökkentő csomagját, amellyel a gazdaságot élénkítette volna.

Élénk
Miért kínos helyzet ez? Járainak is legalább tíz tekintélyes pénzügyi szakember magyarázta az MNB árfolyampolitikájának hibáit, és a szeme sem rebbent.
Révbíró Tamás

Dilettánsok
Érdekes, hogy a hír kizárólag közgazdász szakértők tiltakozó leveléről szól, az aláírók között egyetlen agysebész, színművész, operaénekes, egykori válogatott futballkapus (vagy legalább egy quarter-back), de még tévébemondó, festő, nemzetközi kutyabíró, táncdalénekes, kiérdemesült szövetségi kapitány és az Észak-Dél háborúból ottragadt nyugdíjas takarítónő sem található, nem úgy, mint a fejlettebb demokráciákban írt, közgazdasági témákban született leveleknél. De bizony gyöngülni is fog a dollár, oda lesz Amerika.
Megyesi Gusztáv

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.