Bankelvtársak

Trunkó Barnabás
2011. 09. 07. · Hócipő 2011/18
Hivatalos helyen cáfolták, hogy a miniszterelnök úr örökbe kívánná fogadni a Bankárképző frissen végzett évfolyamát.

Az örökbefogadáshoz szükséges minimális korkülönbség meg is lenne, de a fő akadály az, hogy a kormányfő nem nagyon kedveli a bankárokat.

Sokan vagyunk így, bár ezt zömében magánügyként kezeljük.

A bankárokat egyébként nem kell szeretni, már akkor sem kedvelték őket, amikor a középkori Velencében felállították apró pénzváltó asztalkáikat (banco); erről bővebbet Shakespeare-nél!

Válság idején különösen nem szeretjük a bankárokat, mert majd’ minden válság egy-egy bank bedőlésével kezdődik. Ez persze azt is jelzi, hogy a bankok elég fontos tényezői a gazdaságnak, hiszen ha egy vegyi kombinát vagy egy műkörömszalon dől be, akkor maximum egy ideig drágábban jutunk mélymosó hatású, fékezett habzású mosóporhoz, vagy odahaza reszelgetjük a körmeinket, de ha egy bank megy tönkre, akkor - nagy valószínűséggel - a vegyigyár, meg a műkörmös is becsődöl, tehát mindannyian szívunk!

Ha válság idején bűnbakot keresünk, akkor általában kettő is akad! A másik: a bankár.

Ráadásul egy ilyen bankár a legnagyobb világválság idején próbál megdugni egy szerecsen szobaasszonyt, sőt később kiderül, hogy magyar leányzót is inzultált.

Így aztán nem csoda, hogy sokan a devizahitelesek kálváriájáért is a bankembereket tartják felelősnek. Természetesen a hazaiakat, mert a szerencsétlen svájci bankárok tényleg mindent elkövetnek, hogy elkúrják a frankjuk árfolyamát, de ez sajnos nem megy!

A miniszterelnök úr főleg a jegybankelnök bankárokat nem szíveli. A nagytermészetű IMFdandyt már régen kipaterolta, (csak nehogy hamarosan az Élysée-palotából üzenjen vissza), de a hazai jegybankelnökkel sehogy sem boldogul. Pedig Simor nem akarta megmenteni a devizahiteleseket, legalábbis állítólag ezt mondta 2008 áprilisában April Foley amerikai nagykövetnek, ha jól emlékszem: egy ingyenebéden. Az újkori történetírás leghitelesebbnek tartott forrásából, a WikiLaeksből talán egyszer majd azt is megtudjuk, hogy a devizahitel-válság fő oka maga a jegybankelnök volt, aki hosszú ideig indokolatlanul magasan tartotta a jegybanki alapkamatot. Igaz, hogy ez egy előző bankelnök volt, de abból is kétféle van: a rossz bankelnök, meg a Mi bankelnökünk.

Szóval: a bankárokra mostanában rájár a rúd, a szülők már nem a zsákos emberrel, hanem a bankárral fenyegetik csemetéiket. Nyilván akad majd olyan karikaturista, aki vizuálisan is megjeleníti a „bankárt”: cilindert rajzol neki, meg nagy pocakot, a szájába szivart, sőt a buzgóbbak egyéb motívumokkal is kiegészítik a rajzokat.

A milliárdos, offshoros bankelvtársak pedig jobb, ha felkészülnek egy újabb adag válságadóra. Ne feledjük, Jézusnak is csak egyetlen tettleges megnyilvánulása volt: amikor kiűzte a pénzváltókat a templomból.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/2  •  I. 18. – I. 31.
VIGYÁZAT! MINDENRE SZEMET VETETT!
Schmidt Mária, az életünket habzsoló történész
Para-Kovács Imre szerint a hideg Gyurcsányék műve Kéri László meglepő hasonlatosságokat fedezett fel 1917 és 2017 között Bakács Tibor Settenkedő megmérkőzne Németh Szilárddal egy tatamin Farkasházy Tivadar nem érti, Hadházyékat miért nem tartóztatták le Felcsúton Trunkó Barnabás a leveleki Tiborcnéról, aki rőzsét gyűjtött, miközben egyik rokona kastélyt vesz Smuzewitz Ilona szerint a külföldre küldött Erzsébet utalványokkal a kormány az idegenforgalmat akarja fellendíteni A köztársaság elrablása, avagy sorozat Magyarországra, 1. rész Szenzációs MTI kép, Kövérnek megmaradt az előző bajusza!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.