Varriációk zöld-fehérre

Farkasházy Tivadar
2007. 06. 06. · Hócipő 2007/12

Azóta, hogy 59 tavaszán Feleki Laci bácsi benyomott a Népsportba - s ezzel 13 évesen tán minden idők legifjabb honi sporttudósítójává tett -, számtalan izgalmas női kézilabdán voltam, de a 2003-as zágrábi vb-döntőt leszámítva nem emlékszem olyan őrületre, mint a pünkösdi FTC- Győr. Valljuk be, a Fradi lényegében évek óta nincs. A hokisok és a pólósok számára az arany rég elérhetetlen álom, a focisták pedig már a másodvonalat is legfeljebb Klapkánál tudják bearanyozni, hiába a héten kapott licenc, s Dámosy sokadik ígérete, hogy most már igazán közel a Kánaán, mert olaj tört fel az irodájában, a szotyisok placca alatt aranyat találtak, és hongkongi Tibor vezetéknevének kinyomozása is már csak napok kérdése. De így se tudták megverni a Bőcsöt, pedig nagy folyóját, a Borsodit igazán ismerhetik, ha máshonnan nem, a mezekről. Még szerencse, hogy a negyvenbe hajló Lipcsei egyre jobb, s a Baktalórántháza ellen még minden lehetséges. Akinek ez kevés, ősztől olvasgassa Flóri új könyvét.

E hangulatban készülődtek a kézilányok a döntőre. Méghozzá úgy, hogy mindenki tudta, a Győr sokkal jobb, a második sora is felveszi a versenyt a többiekkel, bár a Fradi nyerte az alapszakaszt, de csak abban bízhatott, hogy Görbiczék néha betliznek, mint az utolsó BL-meccsen, amikor 8 góllal kaptak ki otthon a Slagelsétől, vagy két éve a Cornexi elleni EHF-kupadöntőn, akiktől kilenccel többet kaptak Fehérvárott. A Fradi viszont 13 góllal kapott ki nemrég egy román csapattól, ám oly csodákra is képes, mint tavaly Koprivnicán, ahol az EHF-kupa döntőjében a hazai soványka egygólos előny után kinn is leverte a Podravkát. Németh András ugyanis varázsló, nem csoda, hogy a bécsi Hypós, Prokop úr is szemet vetett rá, aki szinte már minden komolyabb magyar kézilabda-szakemberrel összeverekedett.

A válogatott edzője magával viszi az átlag hatot dobó Tóth Tímeát és a csupa szív Kirschnert, a mezőny legkisebbje, a meccsenként szintén hatot hintő Mravikova pedig bejelentette, hogy Győrbe menekül, Kovacsicz helyére, aki viszont a Fradiba tart előle.

Hát persze hogy a Győr a második félidő közepén elmegy hattal. Normális szurkoló ilyenkor hazaindul, én viszont Orbánnal, Kövérrel és hatezer más honfitársammal együtt ott voltam Zágrábban a franciák elleni vb-döntőn, amikor szintén hat góllal vezettünk, ám tíz másodperccel a vége előtt Görbicz kezéből kiesett a labda. Sydneyben is hat góllal vezettünk a dánok ellen, mégis ők örültek, szóval még semmi sincs veszve. Bár Kovacsicz szórja a gólokat, már a hetediknél tart, Mravikova, ötven kilóját beleadva szintén, sőt még egyet bevág, s immáron remi, csakhogy ez még mindig a Győrnek jó.


- Egyszerre ennyi férfinak örömet szerezni!

Mégis meglenne az áhított vezetés, ha az élete tán utolsó nagy meccsét játszó Németh két perccel a vége előtt abszolút ziccerben nem vágná kapufára. Helga gyönyörű ifjú hölgy, de a parketten már veterán, osztrák, horvát, dán bajnok, ám a magyar még sehol sem sikerült neki. Hatot dob ezen a meccsen, ma talán még a krétai táltos, Bodor Boldizsár se tudná lefogni, de ez a hetedik nagyon kellett volna, bár a Kékes ikrek a túlfélen is elvesznek egyet Görbicztől, akinek így nincs meg a 13+1. Ő még tán Mravikovánál is vékonyabb, de senkinek se kívánom, hogy egy alkaros lövése eltalálja, amikor kezd felfelé csavarodni. Két éve a világ legjobbjává választották, akár egykor kétszer is a világszép Radulovicsot, akit maga a Dunaferr elnöke vett el, de a Vasműt eladták, Bojana pedig Győrbe igazolt. Ám a sokadik sérülés után az idén már semmi sem sikerült neki, ma is csak körbelődözi a kaput, az utolsó percben pedig, a Helga által mégis megszerzett Fradi-vezetésnél eladja a labdát, ki más csenné ki a kezéből, mint a holnaptól győri Mravikova, hogy bevágja a kilencediket. S bár a Fradi emberhátrányban, de így 40 másodperccel a vége előtt két gólra nő az előnye, többen már össze is csókolóznak a pályán, nem kellene.

Annál is inkább, mert tíz másodperc alatt összehoznak egy hetest, mivel Görbiczet egyszerre ketten próbálják a padló alá préselni. Húsz másodpercig kéne még eldugniuk a labdát, s ki más veszítené el, mint a legtapasztaltabb, Kirschner, aki öt perce félig a földre nyomva is rádobta, ahelyett hogy tisztán álló társa kezébe tette volna. A Győr lefordul, Djokics abszolút ziccerben, ha bedobja, ők a bajnokok, ám ugyanúgy a kapufa élére vágja, mint Helga. Így a Fradi az első, ám ott ülve - pontosabban állva - ez nem teljesen világos, hisz Görbicz gólját is beírták, majd levonták, akár a zágrábi finisben is egy magyart. S időn túli hetest is kaphatott volna a Győr, de ha a végső percben kiállítás és két hetes is sújtja a hazaiakat, akkor még egy ikerpár se mondhatná nagy biztonsággal a kijáratnál, hogy a másik ítélte meg.

Emitt egy rakás zöld-fehér boldogság, amott egy rakás zöld-fehér bánat, ezúttal drappban. De ki fog itt holnaptól játszani?

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.