Piknik

Fábry Sándor
1989. 12. 28. · Hócipő 1989/07
Spontánul kezdődött, vagy tizenöt esztendeje. Miután szeretett Piroskámat egy „Schweppes Tonic Water” feliratú hercig napernyővel végigzavargásztam a szozopoli kemping puha fövenyén, úgy éreztem, némileg visszanyertem önbecsülésem. Pihegve egy sziklára telepedtem és átadtam magam a megnövekedett szabadságfok bizsergető érzésének. Beretválkozni vágytam. Önberetva készülékem drága Piroskám jóvoltából már több nap óta a Sipkaszoros gyorsvizű patakjainak egyikében pihent, sok ezer bolgár és török harcos földi maradványainak szomszédságában. Elindultam hát, hogy beretvát szerezzek. Nem kellett volna tennem. Ha már akkor fogalmam lett volna, micsoda irdatlan lavinát indítok el ártatlannak tűnő cselekedetemmel, az életben nem borotválkozom, inkább bekerülök a Rekordok Könyvébe, mint a leghosszabb szakállú tadzsik kolhoztag.

Borotvakölcsönzés örve alatt ismerkedtem meg ugyanis egy szimpatikus berlini (Hauptstadt der DDR) házaspárral, Helmuth-tal és Anettével, valamint két szöszke kislányukkal, Heidivel és Grétivel.

Gemütlich elbeszélgettünk, a többnapos, barátnémmal való összezártság után jól esett végre valami emberi hang. Helmuth amatőr szakács (Hobbykoch) épp valami egyszerű egytálételt (Eintopf) rottyantott, melybe beleölte a KGST-élelmiszerkínálat szinte teljes keresztmetszetét a szovjet sprotnitól a bolgár birkafartőn és a mongol torkos borzon át a nagykőrösi lecsókonzervig. Hogy utána hány boát (BOOOOÁÁÁÁÁÁ! BOOOOOÁÁÁÁÁÁ!) találtam a sátor környékén, arról jobb nem beszélni. Azért címet cseréltünk.

És jöttek. Percre a több hónappal előbb jelzett időpontban. Hogy ezek honnan tudják fél évre előre, rejtély.

Betolták a krómozott lökhárítókkal relisített Trabcsit a gyöpre, rajta a klappfix. Varázsütésre, mint bűvész tenyerében a papírrózsa, létrával megközelíthető sátor bontotta ki szirmait a kocsitetőn.

Azóta minden nyáron jönnek. Minden nyáron biztosítanak, ha Berlinben járok. De nem járok.
Heidi és Gréti eladó lánnyá serdült. Szemrevalók, ropogósak. Ők már nem csak a bikinifölsőt dobják az orgonabokorra, mint mamájuk egykoron…

És jönnek a barátok, barátnők, boldog, boldogtalan. Egymásnak adják a címet.

Idén aztán elszabadult a pokol. A nyárutó, mint ismeretes, a kerti mulatságok jegyében zajlott. A budapesti, prágai, varsói nyugatnémet nagykövetségek kertjei - megannyi bacchanália. Termosflaschék, butánfőzők, Malteser Hilfswerk, kerítés fölött repülő kisdedek, zsákbanfutás, lepényevés, Hepiség, lampion.

Klaus, Hans, Szigi és a többiek, mintha megsejtettek volna valamit, soha nem látott számban özönlötték el kertünket. Fűnyírómat fegyelmezetten üzemeltetve, idegrendszeremet Radeberger Export Spezialokkal nyugtatva szlalomozok a békésen szundikáló hálózsákok között.
Bejelentkező levélről már régen nincsen szó. Szinte senkit se ismerek. Klaus, egy emzés rocker Suhl megyéből már nem is köszön, úgy jár-kel a kertben deszantcsizmájában, hogy olykor határozott gátlások ébrednek bennünk, saját jogainkat illetően. Hanzi vagy hat éve begyógyult a tangón újított bőrszerkójába, nincs az a kánikula, ami rábírhatná, hogy levegye. Diszkréten célzunk rá, mily frissítőek a Duna hűs habjai, erre megsértődik.
Valamelyikünk udvariasan megkérdezi, erdélyi menekült vagyok-e. Eszembe villan a bolgár anziksz, édes Piroskám, hogy tehetted ezt velem?!

A biokertészet jegyében a szigetmonostori Tüzépen vásárolt csinos csehszlovák „Tatra” típusú retyót állítok fel a kert végében. Aztán behúzom a zsalugátereket, gondosan kulcsra zárom a ház összes ajtaját, s a toalett hűvösében idegesen szivarra gyújtok.

Két világháborút és három-öt forradalmat megélt idős édesanyám neszesszerjét huncut mosollyal a hóna alá csapva a barátnéjához költözik.

Pluto nevű dobermannunkon az idegkimerültség jelei mutatkoznak, tikkel, körbe-körbe jár és rákapott a hullott szilvára. Jómagam komolyan fontolgatom, hogy menedékjogért folyamodom az endéká nagykövetségen, ahogy megzuhant keleti kémekhez és baloldali beállítottságú dél-amerikai popénekesekhez illik. Játszom a gondolattal, hogy hátralevő napjaimat Karl Marx Stadt/Kemnitz külsőn morzsolom le, távol a világ zajától és belépek a hobbikertészek Ernst Thállmann alapszervezetébe.

Alkonyatkor Greta Garbónak álcázva anyám jön látogatóba, kis szilkében ellátmányt hoz, s a rá jellemző szarkazmussal kérdi, miért nem hozunk létre legalább egy iciri-piciri efdéjot alapszervezetet, területileg.

Reggel, dacolva a veszéllyel, kitámolygok a kertbe. Sehol egy lélek. VEB-Zuckerwerk-Zwickau feliratú nápolyis papírt fúj képembe az őszies szél. Dörzsölöm a szemem, magamba csípek. Pluto hűségesen megnyalja a kezem. Nem álmodom.

Benyomom a tévét - mintha ösztönösen választ keresnék a történtekre - s mit látok, pikniket, méghozzá páneurópait. Atyaisten, nekünk tizenöt éve, minden augusztusban ez a mindennap!
A kissé még kényszeredetten mosolygó határőrök között, televíziós kamerák kereszttüzében ott látom Heidit, Grétit és a többieket, amint boldog mosollyal úgy hussannak át a zöld határon, a költővel szólva, mint huzat a házon.

Na evvel megvolnánk, mormogom és gereblyét ragadok. Ekkor vidám tülkölés hallik a kertkapu felől. A vadonat Ladából mosolyogva pattan elő Helmuth és Anette. Úgy nézek rájuk, mint egy kaukázusi jedire.
- Ti itt?
- Mi már nem tudnánk megszokni odaát - sóhajt Helmuth, és büszkén a kocsi volánjára csippenti a balatonarácsi Shell boltban vásárolt türkizkék műszőrme volánvédőt.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.