Na milyen volt Afrika? Ha-ha-ha! (Kamerun - Dánia 1:2)

Farkasházy Benedek
2010. 06. 20.
Dehogy röhögök, sőt, sírni volna kedvem. Úgy álltam neki ennek a vb-nek, hogy: na akkor most talán. Rohaggyon meg az izomagyú Rooney, a piperkőc Céronaldo, meg a rakkológép Schweinsteiger. Végre Afrikában és végre kijutott mind a négy fekete-afrikai nagyágyú: Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria, ráadásnak pedig a házigazda dél-afrikaiak próbálnak tisztességgel kiesni, ami eddig nem nagyon látszik összejönni nekik.

Ghána délután megint annak köszönhette a pontszerzést, hogy aktuális ellenfelük - most az ausztrálok, ahogyan az előző fordulóban a szerbek - éppen ellenük verték meg magukat. A ghánai csatárok minden helyzetben csak a szépséggel törődtek. Ha valamelyikük tíz méter előnnyel egyedül futott volna kapura, szerintem akkor is bevárt volna egy-két védőt, hogy majmot csinálhasson belőlük, mert ugye ez a lényeg. Gólt meg csak lő valaki egyszer. Persze kevés kivétellel másodosztályú edzőik vannak, sztárjaik egy fárasztó európai szezon után még nem találták meg a saját lábukat sem - láttuk az angolokat és franciákat is önmaguk árnyékaiként - ám mégis az ő cseleik és váratlan húzásaik adják azt a szépséget a fociban, ami miatt nézzük. Gondolom, nem egyedül én szeretném, ha az ilyen játék vezetne a döntőig, és nem az, amit a svájciaktól vagy éppen az olaszoktól láttunk. Ám Ghána ezzel a tötymörgéssel ki fog kapni a németektől, akkor pedig a szerbek simán, de még az ausztrálok is eléjük kerülhetnek, ha elég gólt lőnek, és akkor lehet hazasétálni.

Az esti Kameruni meccs előtt reméltem, hogy a Japán elleni minősíthetetlen játékukat követően valaki szépen odalépett mindegyik játékoshoz és sorban jól felképelte őket, miközben az arcukba üvöltötte, hogy: ez nem a Szabad Föld Kupa! És lőn. Eto’o már az elején gólt szerez, és megint lehet szeretni a kameruniakat, mert játszanak, és pláne, mert akarnak is valamit.

Történetesen a dánok is, de őket csak az eredmény érdekli. Eleinte tördelik a játékot, ha pedig támadnak, akkor szinte borítékolható a legyintés a végén. Egy kivétellel, ugyanis van egy zsenijük, aki góljaival az Arsenalt a BL-ben tartotta, amíg lehetett. Nicklas Bendtner most is kiegyenlített. A 40. percben a dánok elszerencsétlenkedtek egy tuti gólt, az ellentámadásból Eto’o kapufát lőtt, majd egy perccel később még egy ordító kameruni helyzet maradt ki. Ilyen az egész meccs. Még a szünetben sem járunk, de először érzem, hogy egy világbajnokságot nézek. Mindkét csapat nyerni akar, nem vár, nem óvatoskodik, tudják, ha most nem nyernek, akkor annyi. És ez a lényeg. Nyerni, és nem eggyel kevesebb gólt kapni, mint a másikak.

Ghána várta, hogy valaki csak lő egy gólt, Nigéria két meccsen a kapuig is alig jutott, Elefántcsontpart mellé most feliratkoztak a kameruniak is. Legalábbis a mutatott játékban. Annyira nyerni akartak, hogy ugyan még majd fél óra volt a meccsből, de máris kitámadtak. Jött is a szorgos ellen, az iparoscsapat, és talált még egy gólt. Kamerun vagy tízet lőhetett volna utána is, de mind elment egy-egy hajszálon. Hiába, a háborúban sem az nyer, akinek igaza van, hanem akinek például jobb hadvezére.

(Ne legyünk igazságtalanok, Paul Le Guennek volt egy kivételesen zseniális korszaka, amikor zsinórban három francia bajnokságot nyert a Lyon-nal, de lássuk be, azóta a nagy büdös semmi. Kész, elmúlt. Láttunk már ilyet. A skót Rangerssel a klub legrosszabb szezonkezdetét produkálta kétszer győzve tíz meccsből, és története során először fordult elő, hogy a Glasgow-i csapat egy alacsonyabb osztályú együttes ellen esett ki bármilyen kupasorozatban. Következett a Paris Saint-Germain, akikkel ugyan ligakupát nyert, de a bajnokságban csak a 15. helyen végeztek. Sem itt, sem ott nem hosszabbítottak vele. Ennek az embernek tehát jelenlegi formáját tekintve inkább háztartást kéne vezetnie, nem pedig a kameruniak felkészülését.)

Ghána 22-szer lőtt kapura, Ausztrália 8-szor. Döntetlen.
Kamerun 23-szor lőtt kapura, Dánia 13-szor. Nyertek a dánok.
Elefántcsontpart az utolsó remény.A szép játék halott, kész, vége van. Ugyanis azzal ma már nem lehet eredményt elérni. Befér ugyan egy-egy ilyen játékos az európai élcsapatokba, sőt nagyon is kellenek nekik, mert a közönséget etetni kell látvánnyal is, de maximum ennyi. Tessék csak a 8-10 éves koruktól bentlakásos internátusokban, dekára felépített izomzattal „kitenyésztett” rakkolós tucatgyerekekből építkezni, az majd hozza a milliókat, a paraszt meg majd annak drukkol, akit a tévék sztárolnak. Elvégre a német fociról is sokan mondják, hogy szeretik, holott már rég nem Klinsmann, Hássler és Völler játszik, ja, és már egyáltalán nem németes a stílusuk, inkább valami meghatározhatatlan európai egyveleg.

Afrika az utolsó hely a világon, ahol a focit a szépségéért játsszák (oké, talán Brazília kivétel, de ott is „ex-afrikaiak” viszik a prímet). Most megkapták az első világbajnokságukat. Hogy legalább jó helyen haljanak bele. Aztán az egész kontinens takarodhat vissza a putrijába legyeket és szúnyogokat hajkurászni, és nézni, ahogy a fehérek megint az ő földjükön szórakoznak egymással, és őket persze szokás szerint megint kihagyják a jóból.

(A szerző véleménye... ööö... vélemény. Nem kell egyetérteni vele.
Biztos lehet drukkolni Svájcnak is. Hallgassák csak Bánfi
hetetkaptamajugóktól Jánost szakérteni. De előtte
konzultáljanak orvosukkal, gyógyszerészükkel!)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.