Abnormalitás terjesztő tudatipari gépezet

Farkasházy Benedek
2023. 11. 29. · Hócipő 2023/25
A Normalitás védelme és az együttműködés erősítése az EU többszintű kormányzásában címmel tartottak konferenciát Budapesten. Kövér László házelnök a CoR ECR budapesti tanulmányi napjai részeként az Országház Felsőházi termében tartott rendezvényen kijelentette: A határtalanul abnormalitásba süllyesztett ember korlátlanul uralható és kifosztható lesz, hiszen minden morális iránytűjét elveszik tőle, és ez a valódi célja az abnormalitásterjesztő tudatipari gépezet gazdáinak. (MTI)

Te meg szarjál sünt! – reagáltam volna egy ilyen beszámolóra gimnáziumi éveim alatt, akkor ugyanis még nem kellett az egyértelmű dolgokat túlmagyarázni, a hülyeség az hülyeség volt. Ma viszont már hírszerkesztők garmadája dolgozik azon, hogy az ország vezetőinek megnyilvánulásai egyrészt kormányzásnak tűnjenek, másrészt gondolataik legyenek legalább oly magvasak és összetettek, hogy háromnál kevesebb diplomával rendelkező emberek meg se próbálják szemantikailag értelmezni szavaikat, hiszen uraink olyan magasságokban járnak, ahová mi, földi halandók nemcsak, hogy nem érhetünk fel, de korlátolt képességeinkkel és tudásunkkal meg sem érthetjük az ő szándékaikat.

Nyilván oldalakon keresztül értelmezhetnénk már a rendezvény nevét, de ettől eltekintenék, ugyanis engem a normalitás hős lovagjának szavai és gondolatai közül az abnormalitásterjesztő tudatipari gépezet fogott meg leginkább.

Először egy olyan kép jelent meg lelki szemeim előtt, hogy van valahol egy roppant méretű steampunk masina, amely pöfög, forog, sivít, csilingel, gőz száll fel belőle, és kinyúlik belőle néhány fenyegető kar, azokon szikék és tűk és tüskék és csavarhúzók. Majd ahogy a Pink Floyd: A fal című filmjében az arctalan diákok menetelnek a darálóba, úgy Magyarországon az óvodásokat viszik egytől egyig az abnormalitásterjesztő tudatipari gépezethez, az pedig szépen egyesével levágja a kisfiúk kukiját, és rávarrja a kislányokra.

Majd amikor az összes óvodással végzett, akkor az abnormalitásterjesztő tudatipari gépezet gazdái megfogják a roppant szerkezetet és elviszik a kistelepülésekre. Ahol krumplikkal odacsalogatják az egyszeri Fidesz-szavazókat, akiknek a gép egy váratlan mozdulattal belevág az agyába, ettől ők egy pillanat alatt beleszerelmesednek Gyurcsány Ferencbe és Dobrev Klárába, és Nem leszünk Balassagyarmat!-molinók készítésébe kezdenek a következő Békemenetre!

Aztán felötlött bennem, mi van, ha a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete Ifjúságkutató csoportjának egykori tudományos segédmunkatársa csak szimbolikus gépezetre gondolt, nem pedig egy fizikailag is létező masinára.

Például arra, hogy összefognak a világ tudatiparának gazdái, hogy együttes erővel megváltoztassák az emberek normalitását és abnormalitást terjesszenek.

Milyen lehet egy ilyen tudatipari gépezet? Sajnos a tudatiparra sem a Magyar Nyelv Értelmező Szótárában, de még a Wikipédián sem találtam definíciót, így már arra készültem, hogy kénytelen-kelletlen magamnak kell majd kiókumulálnom, hogy „vajon mire gondolhatott a költő?”

Aztán csak megmenekültem, mert a Magyar Katolikus Lexikonban (2013, a Szent István Társulat kiadása) mégiscsak megtaláltam a tudatipar definícióját: „a gépesített tömegtájékoztatás (újságok, rádiók, televíziók, stb.) folyamatosan irányított közvélemény formálása, melynek célja a javakat előállító állampolgárokból a vélemény nélküli (befolyásolható) alattvaló (tömegember) alakítása.”

Mint villám hasított belém a felismerés, hogy Kövér doktor tulajdonképpen arról beszélt, hogy a média az állampolgárokból vélemény nélküli alattvalókat akar formálni, ráadásul ez a médiagépezet abnormalitást terjeszt, és szavaiból az is kiviláglik, hogy ennek a médiagépezetnek vannak gazdái.

Így, hogy Kövér doktor szavait sikerült némileg érthetőbbre formálnunk hagyjunk is fel a szemantikai értelmezéssel, és induljunk ki abból, hogy vajon 2023-ban Magyarországon kinek lehet médiaipari gépezete?

Egy független, egylapos vagy egyportálos, javarészt adományokból élő kiadó tekinthető gépezetnek? Semmi esetre sem.

Hát, egy kettő vagy akár három televízióadóból álló cég tekinthető gépezetnek? Nekiálltam és megszámoltam, ugyan nem fizettem elő mindegyikre, de az itthoni beltéri egységemen közel 150 adó jön be, így még három vagy négy, egy kézben lévő adó sem minősíthető gépezetnek.

Ugorjunk akkor egy jó nagyot. Egy összességében jóval több, mint száz újságot, portált, televíziót és rádiót birtokló sajtóalapítvány már tekinthető gépezetnek? Hát, az már talán. De ha hozzávesszük a KESMA és a Mediaworks alá be nem tolt, egyértelműen az állami hirdetésekből élő (és így teljesen az államtól, azon belül is Rogán Antal propagandaminisztertől függő) további országos lapokat, rádiókat és televíziókat, továbbá magát a közmédiát, akkor máris megtaláltuk hazánk egyetlen valódi média­gépezetét.

Na most, ha egy országban csak egyetlen médiagépezet található, és valaki médiagépezetről beszél, akkor az csakis arról az egyről beszélhet, ehhez nem kell halmaz­elméleti tételeket előhívnunk.

Ha pedig Kövér doktor a KESMA + Mediaworks + TV2 + Közmédia + Index + Origo… médiagépezetet nevezte (a Magyar Katolikus Lexikon definíciója szerinti) tudatipari gépezetnek, akkor tulajdonképpen ezeknek tulajdonítja, hogy az állampolgárokból vélemény nélküli alattvalókat akarnak kialakítani, ráadásul mindezeken túl még abnormalitást is terjesztenek. Ez utóbbit nem én mondom, hanem Kövér doktor.

Kövér doktor szerint ennek a médiagépezetnek vannak gazdái is. Nem egy, hanem több.

Hogyan definiálhatjuk a gazdát? Hiszen nem tulajdonost mondott, vagy ne adj Isten strómant, hanem gazdát. Márpedig a gazdáról jól tudjuk, hogy az ő szeme hizlalja a jószágot. Aki hizlal, az etet, avagy eltart. És a fentebb említett médiaipari gépezet etetője, tehát eltartója részben a a magyar állam, részben az állampárthoz köthető, egyéb szívességekkel hizlalt oligarchák és más pénzemberek.

Azaz a Kövér doktor által említett abnormalitásterjesztő tudatipari gépezetnek ő maga és párttársai a gazdái.

Ergo az abnormalitást – ha közvetetten is – maga Kövér doktor terjeszti, az államgépezet és pártgépezet által fenn- és eltartott tudatipari gépezeten keresztül.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.