Neccketrec 55.0

Murányi Marcell
2004. 10. 27. · Hócipő 2004/22
Ha azt mondom: Pandacsöki Boborján? Vajon miért mondom ezt? Mi az oka annak, hogy megpróbáltam beszélni vele?Nem, egyáltalán nem arról van szó, hogy egy tüskés ízű szakszó, a túlcsordulás jellemzi elmeállapotomat. Az sem igaz egyelőre, hogy a Gyurcsány-éra első virtuális parizerét kell tisztelned bennem, amint óvatosan, ám kissé zölden próbálok kioldalazni a többi szelet közül, az sem áll, hogy én vágtam volna ki az Orbán-interjúból azt a bizonyos részt, tudod, amelyben ő személyesen arról beszélt, hogy a polgári processzor a ROM elején található FFFFF0h címről szokta beolvasni az első utasítást. Tényleg nem. Ha egy kicsit még mindig zagyvának tűnik az egész, hadd világítsam meg egy, a Kodály-módszer elsajátításakor belém égett kórusmű egy kis szövegrészletével: "Jó napot, sógor!". "Csónakot foltozok". "Hát az öreg mit csinál". "Kilyukadt a feneke!"

Ilyen hangulati előkészítés után talán nem is csoda, hogy most a chatrobotokról, röviden a chatbotokról fogok beszélni. A chatelésről már volt szó, abban az a lényeg, hogy valós időben, az interneten keresztül, általában a klaviatúrád segítségével tudsz teljesen idegen emberekkel, totál állat dolgokról beszélgetni.

No de.
A chatrobot olyan program, ami a beszélgetőtárs szerepét játssza. Nem egyszerű ilyet készíteni, hiszen az emberek érdeklődési köre, gondolataik bakugrásai, az ártatlan kis gépelési hibák, maga a nyelv és annak matematikája folyamatos fejvakarásra sarkallják a fejlesztőket. Mégis sokan vannak, akik megpróbálják, hogy az emberiség kiszámítható és biztos jövője érdekében kérdéseket, válaszokat és elemző algoritmusokat hozzanak létre, ehhez a cucchoz virtuális személyiséget gyártsanak, és már kész is van a chatbot. Jó, tudom, ez azért ennél egy kissé bonyolultabb, talán mint a brókerbotrány háromszor.

Miután ezen túlestünk, pusztán a kalandvágytól vezéreltetve, s nem utolsósorban azért, hogy téged, kedves olvasó, mentesítselek egy általad eddig nem is sejtett, feltérképezhetetlen terület bejárása alól, és a saját példámon mutassam be, mit is jelent az önfeláldozás, kimentem a hálóra, és bepötyögtem a www.boborjan.hu címet. Ez egy magyar chatbot, a méltán híres Pandacsöki Boborján virtuális lakhelye, ahol beszélgetni lehet Besenyő Pista bácsi legjobb magyarországi tanítványával. Lehet, hogy én voltam fantáziátlan, lehet, hogy az oldal készítőinek kell még dolgozniuk a végleges változaton, de valahogy Boborjánnal nem találtuk meg a közös hangot, ami egyáltalán nem humoros. Érdekes, amikor analóg módon az öcsém szól bele Boborján hangján a telefonba, az sokkal mulatságosabb. Na, ekkor jött be először, mint egy birodalmi lépegető, üdén és kecsesen a Kodály-módszer.

Ha még nem unod, hadd ajánljak figyelmedbe még két chatbotot. Az egyiken - alice.pandorabots.com Alice-szal tudsz beszélgetni (ne kérdezd meg léci, hogy who the f**k is...), igaz, angolul kell hozzá intézni a kérdéseket, olykor még érthető válaszokat is ad, különösen, ha megdicséred a nyakláncát. Vissza is kérdez néha, ami előny, és megköszöni a bókokat. Bók nélkül is. Ha neked is azt mondja, hogy szereti az operát, és nem tudott még annyi popzenét hallgatni, hogy véleménye legyen róla, akkor semmi gond, az a gépi Alice. Ha azt írja vissza, hogy elmeséli barátnői kalandjait a focicsapattal, akkor - vazze - baromira eltévedtél a világhálón.

A www.jabberwacky.com a másik site, amelyen egy önértékelési zavarokkal küszködő robot robival kell dumálnod, aki vagy ami azt állítja, hogy fiú, és nincs csaja, de az egy hosszú történet, ja meg azt is mondja, hogy szereti a pénzedet. Mindhárom esetben megpróbálhatsz körmönfont kérdéseket is feltenni - tudod, ilyen öt török, öt görög típusúakat -, még az is lehet, hogy csúnyákat fogsz nekik írni, amikor idegesíteni kezdenek azzal, hogy nem arra válaszolnak, amit kérdeztél, de még akár nyelvgyakorlásnak, gépelési gyakorlatnak is elmegy a műsor.

Két észrevétel, ha már így elvettem a kedved az egésztől. Az első: össze kellene kötni ezeket a chatbotokat egy konferenciabeszélgetésre. A második: lehet, hogy humbug az egész chatbotsztori, és a program helyett óradíjas óvodások szorcsiznak a kakaóbiztos számítógépükről veled... Próbáld ki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.