Neccketrec 38.0

Murányi Marcell
2004. 02. 17. · Hócipő 2004/04
A saját honlap házilagos buherálásánál tartottunk, és abban reménykedtünk - hidd el, én is reménykedtem -, hogy ebből valami jó fog kisülni. Eredj hát a sufniba, hozzad a fándlit, az amerikánert, meg a pajszert, aztán essünk neki.

Jó, bocs, kicsit eltévedtem.

Múltkor megbeszéltük, a honlaphoz nem fegyver, fegyver, fegyver kévántatik, hanem legalább egy szövegszerkesztő, mondjuk, a WinWord 97.

Miért éppen ez, és mi van a szocialisták szegedi kongresszusával, meg a hozzá vezető autópályával? - tehetnéd fel a kérdést, álmosan kikukucskálva egy ronggyá olvasott Szabad Nép mögül.

Hát azért, mert ezzel a programmal hihetetlen egyszerű módon, hihetetlen egyszerű weboldalt tudsz létre hozni.

Egy kicsit hadd térjek vissza az előző részhez. Neked nem kell megismerkedned a html nyelvezettel, hiszen elvileg bármilyen szöveg és kép, amit a szövegszerkesztődön létrehozol, átalakítható html formátumba, tehát a program lefordítja az oldaladat arra a nyelvre, amelyet minden webböngésző ismer. Ha viszont ezt nem teszed meg, akkor senki nem tudja elolvasni az oldaladat.

Tehát?

Köszi, hogy nem adtad fel. Először is csinálunk egy weboldalt, azután - valószínűleg a következő részben - foglalunk egy ingyenes tárhelyet, és fellőjük a cuccot a hálóra, azután már csak annyit kell mondanod, hogy saját honlapod van, és mindenki dob egy hátast.

Micsoda távlatok!

Jó, azért arra ne számíts, hogy zenélő, éneklő, áttűnős, ezerképes, meztelen csajos, suhanós, zizzenős honlapod lesz, mire végigolvasod ezt a cikket. De azért, amit csinálunk, étvágygerjesztésnek megfelel.

Először is indítsd el a Windows Word 97-et! A Fájl menüre kattintva, válaszd az Új dokumentum parancsot! A megjelenő ablak jobb szélső fülén a felirat: Weblapok. Kattints rá! Válaszd az Üres weblap lehetőséget. Megjelenik előtted egy tök üres oldal. Így eleve html formátumba menti el a szövegszerkesztőd, azt, amit csinálsz. Nem kell tőle megijedni, egy-két parancs kivételével majdnem minden úgy működik, mint amikor normális szöveget próbálsz a szövegszerkesztődön csinálni. Mindjárt ments is - lehetőleg egy zugába a számítógépednek, ahol megtalálod -, és add neki a következő file-nevet: index. Miért? Csak. Na jó. A honlapok első oldala majdnem mindig az index névre hallgat.

Menjünk tovább!

Nem kell persze megcsinálni mindazt, amit leírok, és azt is vedd figyelembe, hogy csak érzékeltetni tudom, milyen lehetőségeid vannak.

A Formátum menüre kattintva válaszd ki a Háttér szót, és színezd ki az oldalt - bármilyen színt választhatsz, persze arra figyelj, hogy ne legyen túlságosan harsány. Most már nyugodtan beleírhatsz bármit, a betűk méretét, színét össze tudod hangolni a háttérrel.

Van egy-két helyes trükk is: a Beszúrás menüben kattints a Fényújságra. Írj be szöveget - mondjuk azt, hogy zsírszalonna -, határozd meg a szövegdoboz színét, a gördülés irányát, gyorsaságát. Ha befejezted, beállíthatod középre a dobozt, kiszínezheted az ide-oda pattogó vagy a szélről a középre úszó betűket, ha a dobozba kattintasz, és természetesen itt is növelheted a betűméretet. Ezt a dobozt oda húzod az egérrel, ahova akarod. Ha már van szöveged, meg fényújságod, akkor képet is tehetsz az oldalra. A Beszúrás menüben kattints a Képre, majd a Fájlból szóra, és a felbukkanó ablakban előre elkészített képek közül szemezgethetsz, illetve megkeresheted a gépeden azokat a képeket, amiket minden áron be akarsz gyömöszölni az oldalba.

Ha ügyes vagy, és nem rettensz meg attól, hogy egyedül vagy, a számítógép, mint gonosz Frank ellenében a kietlen prérin, ahol csak egy maradhat, akkor úgy tudod még barátságosabbá tenni az oldaladat, ha hiperhivatkozásokkal látod el.

Tudod, a hiperhivatkozásra kattintva más file-okat hívhatsz be, vagy más honlapokra ugorhatsz át. Általában kék aláhúzott betű jelzi a hiperhivatkozás meglétét. De képhez is rendelhetsz ugrópontot. Nem ördöngösség.

Ha van egy szó, amihez webcímet akarsz rendelni, akkor csak ki kell jelölnöd az egérrel, majd a Beszúrás menü utolsó parancssorában a Hiperhivatkozásra kell kattintanod. A megjelenő ablak felső üres sorába be kell írnod azt a webcímet (http://-vel, vagy anélkül), amit szeretnél hozzárendelni. Miután entert nyomtál, a kijelölt szó - tényleg kapaszkodj meg - felszívódik, eltűnik a hipertérben, a géped bánatos vinynyogással megadja magát... Nem. A kijelölt szó aláhúzást kap, és kék lesz. Ha a kurzort a szóra illeszted, megjelenik az a bizonyos fehér kéz, ami a hiperhivatkozás csalhatatlan jele, valamint egy másodperc múlva felbukkan egy kis téglalapban a webcím is. Hasonlóan kell eljárnod a képek esetében is. Kijelölés, Beszúrás, Hiperhivatkozás, cím, enter. Na. Annyira nem bonyolult, hogy még én se értsem meg... Vagy mi. Hú, azt hiszem, a logika itt szépen hasba szúrta magát. Ha megvan, amit csináltál, akkor a Nézet menüben megnézheted a HTML forrást, és összefüggéseket kereshetsz az oldalon látható képek, szövegek, bigyók, hiperhivatkozások felbukkanása, elhelyezkedése, színezettsége és milyensége között. Szegénykém... Tudom, egyszerűbb lenne a saját megélhetését a politika ingoványos területén biztosító embertársunkkal megértetni, mi is az a szociális érzékenység, mint neked magyarázni ezt a html-izét.

Én küzdő típus vagyok. Csináltam egy roppant egyszerű weblapot, hogy egy kicsit jobban megértsd, miről írtam a Neccketrec 38-ban. Ha gondolod, kattints rá: www.hocipo.hu/neccDigitális brutál
Macskafogó

www.petoffice.co.jp/catprin/english/
Ez az oldal japán. Mivel még mindig a hálón van, azt bizonyítja, hogy Brigitte Bardot, a hős állatvédő nem internetezik.Háttértárlat
Luke a Föld bolygoról

Ez az autó a nagy Ámerikában futkározik - no meg, gondolom, néha a hipertérben, ha dugó van. Mint képeink is bizonyítják, a lézerágyútól a fénykardig minden megtalálható benne, és a rendőröket Jedi-trükkel lehet rábeszélni, hogy elengedjék a bírságot... A szériatartozék R2-D2 egység a biztonságos vezetésben segít.


HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.