Neccketrec 37.0

Murányi Marcell
2004. 02. 03. · Hócipő 2004/03
Ott hagytam abba, hogy tudnod kell, mit akarsz felrakni a saját honlapodra. Ha a tartalom megvan, akkor már olyan könnyű megcsinálni, mint Draskovicsnak a 120 milliárdos ráfaragást. Jé, ráfaragást írtam, pedig lefaragást szerettem volna. Fő a bizalom.

Vegyünk akkor egy viszonylag egyszerű tartalmat: közzé akarod tenni Shakespeare LXXV. szonettjét rétorománul, ehhez van legalább két eredeti képed a mesterről, amint Globe művészbejárójánál autogramot osztogat a kortárs angol dámáknak, miközben Bohémiában gyártott Romeo és Juliájába szeretne beülni, de ez nagyon nem tetszik a The Sun által odarendelt, vadállat lesifotósoknak.

Ezzel nem is lenne semmi baj, hiszen a fordítás lófütty, a képet beszerezni, beszkennelni, esetleg letölteni, nem okoz gondot. Már csak el kellene rendezned az egészet úgy, hogy jól is nézzen ki, legyen valami friss szépsége - szép az, ami érdek nélkül -, és ne érezze senki, amikor majd egyszer a te kis oldalad a hálón lesz, és rákattint, hogy emiatt a Kossuth rádió elé kell menni tüntetni, zászlót égetni, meg ismeretlen férfi által odakínált cukorkát szopogatni.

Tehát ezzel nincsen semmi gond. Most következik a nagy csavar. Hogyan rakod fel ezt a kis satnya tartalmat a hálóra? Megpróbálsz valami sumér átkot elmotyogni, megfejteni László Csaba mosolyát, vagy kitalálni, miért nem emlegetik Henoch apokalipszisét a Való Világ 3-ban?

Nem.

Ezer cég közül választhatsz, amelyik elintézi a szükséges formaságokat, a domainnév-bejegyzést, a tervezést, létrehozást, karbantartást - neked semmi dolgod nincs, csak fizetned kell, nem is túl sokat, és esténként, amikor beírod a saját címed a böngészőbe, párás tekintettel nézegetheted, hogy mennyire frankó is, amit mások csináltak meg helyetted.

De ha szeretsz tenni-venni, cseréltél már CD-meghajtót a gépedben, esetleg rájöttél már arra, milyen érzés tisztára sikálni a vinyót, és mindent elölről kezdeni, akkor érdemes ezzel a barkácsra-buherára szocializált személyiségeddel egy kissé nehezebb megoldást keresni, és a saját kezedbe venni a sorsodat.

A neheze most következik.
Hogyan tudod a nagy egészhez képest elenyésző kis tartalmadat olyan file-lá alakítani, amiben a szöveg és a kép is benne van, mégpedig olyan formában, hogy a világ bármelyik részén élő netkollégád rá tudjon kattintani, és meg tudja azt jeleníteni saját használatára enkezével működtetett PC-jén vagy Mac-jén?
Próbáljunk ki egy nagyon egyszerű változatot.

Tegyük fel persze, hogy van számítógéped, amelyiken szövegszerkesztő is található. Az egyszerűség kedvéért nézzük meg a WinWord 97-et.

Ha beírsz egy szöveget ennek a programnak a segítségével, máris olyan tudást kaparintasz meg, ami nincs ám mindenkinek. Szerinted a magyar politikai élet szereplői könnyedén át tudnak alakítani egy egyszerű doc kiterjesztésű file-t html kiterjesztésűvé? Azt hiszed, nekik minden sikerül? Á, dehogy!

Kanyarodjunk persze vissza egy kicsit a kezdetekhez, amikor a http-ről, meg a html-ről beszéltünk.

Talán még emlékszel arra, hogy az internet nem más, mint egymással valamilyen formában - dróttal, műhold segítségével, optikai kábellel, szélsőséges esetben gatyamadzaggal és biztosítótűvel - öszszekapcsolt számítógépek hálózatainak hálózata. Az, hogy néha baromi lassú, most nem ide tartozik. Többféle hálózati protokoll létezik, a legfontosabb - már a te szempontodból - a http, a Hipertext Transfer Protokol, ennek segítségével a web, tehát az internet színes, képes, hangos, mozgó része működik. (Talán kínzásnak tűnik, de emlékszel, egyszer megpróbáltalak rábeszélni arra, hogy írd be a böngésződ kis ablakába, hogy "mailto", s jó esetben a böngésződ azonosította a protokollt, és azonmód el is indult a levelezőprogramod.) A http jelenik meg a böngésződ sokat emlegetett kicsi ablakában, ha beírsz egy címet, a bal oldalon.

A html, azaz a Hipertext Markup Language pedig az a programnyelv, amit minden böngésző ért, s amelynek segítségével, nagyjából ugyanabban a minőségben tudja megjeleníteni a te kis oldaladat a világ bármelyik pontján található számítógép.

Na, ez eddig hihetetlenül egyszerű volt, már szinte égnek áll a hajam, annyira. Pedig. Nincs pedig.

Ha nincs még szövegszerkesztőd, próbálj megszerezni egyet.

Innen folytatjuk, ha igen.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.