Diósjenői zsizsik (Csehország - Portugália 1:3)

Simonyi Balázs
2008. 06. 12.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Már megint az egyik piros-fehér mezes csoport egyik piros-fehér mezes összecsapása volt soron. Második forduló, itt már nem lehet alibizni: sokaknak itt a végállomás, mások meg hangolhatnak a playoffra. Örömmel konstatáltam, hogy az UEFÁnál is dolgozik egy gegmen-gárda, szerintük biztos meglepő és mulatságos, hogy ma a portugálok voltak fehérben és a csehek pirosban, s bár fekete-fehérben kényszerültem nézni (azaz inkább hallgatni Egri Viktort, de erről később) a meccset, a mezcsere miatt sokáig a portugáloknak drukkoltam, holott a cseheket akartam volna biztatni.


- Elnézést uram, visszaadná a labdámat?

Derék bohémiai és luzitán barátaink is a győzelem édes érzésével érkeztek a Genfi tóhoz, bár a Svájc-Csehország nyitómeccs kínjai után megfogadtam, hogy félszemmel figyelek csak erre a végtelenül unalmas A-csoportra. A félszem ezúttal is megvolt, tekintve hogy Balassagyarmat felé igyekeztem autóval a mérkőzés közben, ölemben egy szivargyújtóról működtetett Dimarson zsebtévével. Ez az a típus, amit általában csak a Kékfényben láthatunk a lírai vágóképeken: közvetlen a cavintonos dobozok, egy ronggyá olvasott Auchan-katalógus és egy olvasószemüveg társaságában bukkan fel, amikor egy kirabolt nyugdíjas néni teakonyhájában pásztáz a kamera.


- Na, hová dugtam?

Deco találatát még elcsíptük - tipikus, nemzetisportosan szólva „kapu előtti kavarodásból” született gólocska volt -, ám Diósjenőnél olyan zsizsikes lett az összkép, mintha Ibrahimovic arcon rúgott volna stoplis csukájával. Érsekvadkert közelében szellemképesen feltűnt egy parádés C. Ronaldo sarkalás, de - Egri Viktor sikoltására riadva - konstatálhattuk is egyben, hogy a csehek egalizáltak.


- Most már tényleg csehül álltok!

Hamarosan a szakadó eső, a hegyek árnyékolása és Jan Slota zavaróradarai miatt a vibráló kistévét bámulva időutazásban volt részem, Egri Viktor már-már Szepesi Györgynek hatott, a monokróm katyvaszban pedig mintha a berni döntő tűnt volna fel 54 évvel ezelőttről, C. Ronaldo kapáslövése, amivel a BL-döntő után megint beköszönt Petr Cechnek, és az azt megelőző támadás is a klasszikus focit idézte.


- Jövő hét csütörtökre már ne csinálj más programot!

Balassagyarmaton aztán megjött a kép, de hiába próbáltam szuggerálni a cseheknek Uri Geller tanácsára, hogy "Győzünk, győzünk", Queresma gurítása már egy erőszakos török-cseh haddelhadaat előlegezett meg a csoport második helyéért, akiket pedig valószínűleg a németek várnak majd.

Szóval jön egy patkóbélai, azaz ki-ki meccs vasárnap, ahol szinte borítékolható, hogy villan majd a piroslap, ami eddig érdekes módon még nem került elő az EB-n.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.