Győztesek dupla hamburgerrel, kis kólával, közepes krumplival (olimpia, 15. nap)

Simonyi Balázs
2008. 08. 23.
Vizes verejtékkel ébredek a délutáni alvásból: úristen, ne, lemaradtam a gyeplabda-döntőről! Pengét, kötelet keresek a lakásban, amikor megnyugszom, a baseball-finálét még elkaphatom, közben egy adag mirelit rósejbnivel vigasztalom magam, amiről beugrik egy nemrég hallott sztori az olimpiai játékok kapcsán: A McDonalds sajátos premizálási rendszeréből kifolyólag az étteremlánc legjobb dolgozói igazi, multihoz illő jutalmat kaptak. Nem kérem, nem három nap szakmai tréninget halrudacska-sütésből Brnóban, nem is Ronald McDonald által aláírt üdvözlőlapot, nem is üdülési csekket. Azaz: de. A gyorsbüfé modern kori rabszolgái közül kiemelkedő páriák ajándéka egy kínai kiruccanás lett, mégpedig Pekingbe. Remélhetőleg a szerencsés kiválasztottak megtiszteltetésnek veszik, hogy a jutalomutazáson is dolgozhatnak. Mégpedig az olimpiai falu McDonalds-ában. A katowicei Lipowski remegő kézzel nyomhatja a tölcséres fagyit Usain Bolt kezébe, a kalkuttai Rahid elfehéredve ajánlja fel a jégkocka nélküli fantát Kobe Bryantnek, az acapulcoi Perez dadogó ajkakkal kérdezheti meg Phelpset, hogy elvitelre lesz-e a három sajtburgere, a dubai Hasszán pedig szemlesütve kérdezheti - mivelhogy nem rejtik csadorba bájaikat - Kovács Katit és Janics Natasát, hogy "Segithetek?"

A csajok már eleget segítettek ezen a toprongyos, ingét megszaggató, kétbites egyszerűséggel gondolkodó (gyurcsányahibás, orbánakirály) magyar nemzeten avval, hogy csak behúzták azt a második nyomorult aranyérmet a kajakkenu versenyek zárófutamán. Somos Ákos ma elfelejtett hagymát hámozni a riporterállásban, hiányoltam a könnycseppeket és az elfúló katartikus hangot (a kötelező megrendülés tán benne van az m1-es szerződésben), Pali bácsi is dörzsölhette a kezét, ma végre akaszthatott, fehér öltönye a legjobb formában levő Ernyei Bélát idézte. És nem tudom, megfigyelték-e, de azért is érdemes volt nézni az éremátadást, mert a himnusz alatti zászlófelvonásban a kínai gárdisták olyan mókás mozdulattal csapják ki oldalra az összefogott zászlókat (hadd lobogjon!), mintha a forradalmi díszszemlére gyakorolnának.


- Csobb!

A shunyi pályán ez a nap sem múlt el hányások és hányattatások nélkül, a duplaezüstös spanyol Cal a dobogón produkált rosszullétet (ezt a neten lehet megnézni, merthogy a hihetetlenül unalmas hegyikerékpár-döntő (angolul „monoton bike”) körözését volt képes adni a magyar tévé ezalatt), a magyarok pedig mint a szinuszgörbe: futamokon át csak lefelé, míg a végén jöttek a lányok és megvédték az athéni címüket. Múltkor fát vágtam tábortűzhöz a balatoni telken, s mire egy öklömnyi ágat lehasogattam a rücskös fejszével, felfakadt puhány értelmiségi tenyeremen egy vízhólyag. Ezért egy gramm szemrehányással sem illettem a bőrkeményedést, izomszakadást, ínhüvelygyulladást szakmai minimumként megélő, őszintén küzdő kajakos-kenus különítmény kudarcos tagjait (Kammerer-Kucsera, Benkő, Vereckei, stb), surranópályáról is csak a Kozmann-Kiss csodapárosnak sikerült az érem. Már eleve az klasszis, aki olimpikon lehet, a lapátolós mezőny meg bivalyerős volt, csodaszámba ment a győzelem. Na persze, volt olyan hely Pekingben, ahol ezt a szót törölték a szótárból.

A kézilabdacsarnokban eleve hendikepből indult a női válogatott a bronzmeccsen: Vértent legfeljebb egy kilencvenéves szecsuáni akupunktúra-mágus tudta volna visszahozni a pályára sérüléséből, aztán jöttek az orosz bírók, buggyantak voltak, mint a száznapos tojás, parádés részrehajlással és balítéletekkel feltessékelték Koreát a dobogó harmadik fokára. Úgy jártunk, mint a vízilabdás lányok: 4. hely, páran az All Star-csapatban. Ennyi, meg egy bambi.


- Óvni kellett vona nekünk is,
akkor egyenlő lett volna a kárpótlás is!

Közben megszületett a World Press Photo 2008-as sportfotó-kategóriájának győztese: az egyik sajtómunkásnak, aki bizonyára sokat forgatta a 2006-os focivébén lencsevégre kapott Materazzi-Zidane kakaskodásáról szóló világhírű képsorozatot, sikerült megörökítenie, amint a kubai taekwandós Matos a bronzért vívott csatában a bírónak is bevitt egy Chuck Norris által szabadalmaztatott, pazar körrugást. Örökre eltiltották, aztán a baráti rezsimek magyarázkodhatnak majd egymásnak.


- Én sérült?

Ha már rugdosódás: az Argentína-Nigéria focidöntőtől (1:0) gólzáport és tömegverekedést vártam előzőleg, hergelő dél-amerikaiak, bepöccenő afrikaiak, erre egy dögunalmas pilledés lett a dologból, Messi legalább nyert valamit az idén. Kassai Viktor játékvezető feltalálta a négy félidős focimeccset: ivószünetek tarkították a találkozót. Elképzelem, hogy holnap a kreatív vízilabda-bírók a magyar-amerikai döntőn megálljt parancsolnak Benedek lóbálása közben és megkérik a játékosokat, ugyan egy hajszárítás-szünetre és egy körömgomba fertőtlenítésre fáradjanak ki a szaunába, Kásást meg felszólítják, hogy dedikáljon a kínai rajongóknak a töltött káposztás poszterből. (Ha már poszter: így utólag elég cikik a Kulcsár Győző vívóedzős-óriásplakátok, Vajda Attila hirdetése megúszta a népharagot).


- Nem ott van a labda! Hát nem látod?

De mielőtt a reggel megvirrad és eljön a remegve várt 9:40-es kezdésű pólódöntő, vegyünk elő kávét, energiaitalt, vigyázó szemünket 1:30-kor az olimpiai számok egyik legnagyobbikára, a férfi maratoni futásra vessük, ahol világsztárok döngetnek majd. Aki pedig mégis alvással töltené az éjszakát, az rebegjen el egy imát a pekingi McDonalds névtelen ukrán sültkrumpli-olajcserélőjéért. Mert ő is egy győztes.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.