Fapapucs vs. olasz csizma (Hollandia - Olaszország 3:0)

Simonyi Balázs
2008. 06. 10.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Vajon összejön végre a hollandoknak egy világverseny (mégha EB is), vagy megint a taljánoknak lesz piszok szerencséjük? Lelőjük a poént: a fiúk nem sírnak, a nők igen, a szépen zselézett hajú latinok közül egy csapat elvérezni látszik, így a hölgyeket megkérjük, sürgősen pártoljanak át a portugálokhoz.

Ma végre új színek tűntek föl, kék és (narancs)sárga mezek is zsizsegtek a pályákon, két kapus volt a csapatkapitány, a guantanamói büntetésnek beillő román-francia meccsen lézengő Ribery után a zöld gyepre lépett Kuyt is: mindketten sikerrel pályázhatnak egy Stephen King-horror főszerepére. Az egész EB eddig a tetovált gladiátorok divatbemutatójának tűnik, az alkar eddig a legnépszerűbb pont, s ez a holland-olaszon is bebizonyosodott. A trénerek személyében két nagy formátumú, egykori spíler csapot össze, Van Basten edzői oldaláról sikerrel mutatkozott be, Donadoni pedig majd választhat, hogy melyik lesz a legkeserűbb emléke életében: ez a csúfos 3:0 vagy a '90-es vb-elődöntőn kihagyott tizenegyese...


- Háde...


A holnapi sajtó persze hangos lesz a bírószidalmazó cikkektől, de ha leszámoljuk van Nistelrooy lesgólját, akkor is 2:0-ra nyertek tisztán a hollandok. Jobb helyeken a svéd bírót büntetésképpen egy Katar - Tonga vb-pótselejtezőre vezénylik, rosszabb helyeken, mint anno a Volán pályán a '90-es évek elején, amikor kiestek az NB1-ből a buszosok, a közönség egy emberként rigmusosan animalpornóra biztatná: "Kurmai, te állat, b*** meg az anyádat!" Megjegyzem, jobb helyeken egy korrekt játékos felteszi a kezét és lebeszéli a bírót, hogy a kezdőkörre mutasson: az angol Gary Lineker talán ezt tette volna, ha ilyen pimasz lesgólt lő, Igor Nicsenko nem. Nistelrooy sem. De ha a profi fociban zsebre, vérre és látványra megy a játék, akkor miért nem játszik kezdőben Del Piero, aki mégis többre képes a nyakigláb Luca Toninál? Tényleg emiatt a hórihorgas ügyetlenke miatt nem fér be Podolski a Bayern-kezdőbe?! És hol marad a zseniális picurka Huntelaar a hollandoktól? Februában két meccsen is élőben láttam az amszterdami ArenAban ezt a csodacsatárt, és (eddig) érthetetlen volt, miért nem játszatja Van Basten.


- Nade...

De az esti meccs, amely az EB legjobb meccse volt eddig, egyértelművé tette, hogy a holland kezdőcsapat nagyon együtt van, szív és agy együtt mozog, s egyszerűen leradírozták az azzurik felfuvalkodott, fantáziátlan, dögunalmas színészválogatottját. Az olaszok végigpofázták az első félidőt. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a gyakorló elmebeteg olasz, Materazzi mit súghatott a lesgól után Peter Fröjdfeldt bíró fülébe. Gondolom nem a nővérére tett megjegyzést, mint Zidane-nak a VB-döntőben.

A második játékrészben belehaltak a szépségbe: a legüdébb színfoltot, Di Natalét lehozta Donadoni, becserélte a szimpatikus Grossót, aki elegánsan hajtott is, de a holland kontrákra és Afellay felső kapufájára nem volt ellenszer, van Bronckhorst is betalált, mégha azt Zambrotta öngóljának is kellett volna feljegyezni az UEFA Nagybélájának.


- Húde...

A végén a holland publikum már az Always Look on the Bright Side of Life-ot dalolászta, teljes joggal. (Az élet szép - éneklik a keresztre feszítettek a Monty Python filmje, a Brian élete végén - a szerk.) Az olaszok pedig elgondolkozhatnak, hogy a románok vagy a franciák ellen akarnak javítani. Erről már csak egy Bikini-sor jut az eszembe: "Csókolom, megszakadhatok?"
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.