Hrvatska kronika, unsere Bildschirm (Horvátország - Németország 2:1)

Simonyi Balázs
2008. 06. 13.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Na, lehet nyelvet köszörülni a németeken, lehet kárörvendeni. Jelzem, még korai, bár kétségkívül pikáns lesz a záróforduló, ahol még mindenki továbbjuthat (a horvátok biztosan). Németdrukker szívem szomorú, írásom hangvétele is a keserű melankólia és spleen felé hajlik. És természetesen magyarázkodom, mismásolok, elkenem a dolgokat. Dehát mit tegyen egy csalódott szurkoló...?

El is gondolkoztam, hogy elmenjek-e az augusztusi horvát nyaralásra, nem szeretnénk egy rogoznicai kiskocsmában összefutni a spicces Bilic szövkappal.


- Egy nyuszi... ül a fűben!

Megvolt az EB első kiállítása, bár az eset erősen kérdéses. Szőkített kedvencem, Disznóvonszoló (Schweinsteiger) ismét bejött, felpörgette a játékot, próbálta eredményessé és élménnyé tenni az estét, aztán egy buta, felajzott pillanatában visszakézből lökte el az őt szerelő horvátot. Alapos oka lehetett: a sunyin időhúzó, színészkedő, gyakorta tisztességtelenül eljáró horvát focisták felfűtötték a németeket, akik az utolsó 20 percben jöttek rá, hogy mit is kéne és hogyan játszani. (Megjegyzés: Disznóvonszoló mellett másik kedvenc magyarra fordítható nevű német játékosom Beckenbauer, azaz Medenceparaszt).

Bosszantó tény, Löv mester eltaktikázta a meccset a felállással, Podolskit egészen balga helyen játszatta, aztán amikor helyükre kerültek a dolgok (cserékkel, átszervezésekkeI), már késő volt, a huszáros hajrá is felemás volt, de legalább Podolski kapáslövésével tapad David Villára a gólkirályok versenyében. Kérdés, hány meccs jut még neki.


- Már megint Podolski?

Holnap mindenki Lehmannt fogja szidni, hogy lepkés, hogy kopasz és öreg (a sorrend mindegy), ám egyik gólt sem lehet a számlájára írni: az elsőnél jogosan várta, hogy megoldja a két hórihorgas védő a beívelést, a másodiknál pedig megpattant a lövés és úgy koppant a kapufán: ez már két mandiner, kiszámíthatatlan röppálya. Lehmann, amikor kellett, nagyot védett, Kahn biztos morogva húzta otthon a strigulákat.


- Te..., te nem tudod, mit csináltál!

Odonkortól többet vártam, Ballack dumában és grimaszban erős volt, a perzsa hadvezéreket idéző fizimiskájú Kurányi pedig igazságtalanul kevés időt kapott... Ja, hogy a horvátokról nem is beszéltem? Olyan mákjuk lesz, hogy a csehekkel/törökökkel fognak az elődöntőért csatázni. Ma bejött nekik, hogy kontrázgattak és rámenősek voltak: totális futballt játszottak gyök alatt.


- Meeeegvaaaaaan!

Sajnos innentől igazoltan kiszállok - utazás miatt - az EB csodás küzdelmeiből, Mongóliában valószínűsítem, hogy nem lesz közvetítés. Mindenkinek jó estéket, jó szurkolást (hoppsz, ezért lehet, hogy beperelnek: saját szememmel láttam Knézy Jenő lányának lakásán egy olyan szabadalmi hivatali dokumentumot, amelyben levédésre került ez a szlogen), és hadd búcsúzzam Csank Jani bácsi örökbecsű szavaival. Amikor megkérdezték tőle, hogy egy 0:5-ös félidőben mivel lehet felrázni a magyar csapatot a jugók elleni vb-pótselejtezőn, bajszos futballpápánk azt mondta: "Hát azzal biztos nem, hogy csak így tovább, fiúk."
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.