Hrvatska kronika, unsere Bildschirm (Horvátország - Németország 2:1)

Simonyi Balázs
2008. 06. 13.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Na, lehet nyelvet köszörülni a németeken, lehet kárörvendeni. Jelzem, még korai, bár kétségkívül pikáns lesz a záróforduló, ahol még mindenki továbbjuthat (a horvátok biztosan). Németdrukker szívem szomorú, írásom hangvétele is a keserű melankólia és spleen felé hajlik. És természetesen magyarázkodom, mismásolok, elkenem a dolgokat. Dehát mit tegyen egy csalódott szurkoló...?

El is gondolkoztam, hogy elmenjek-e az augusztusi horvát nyaralásra, nem szeretnénk egy rogoznicai kiskocsmában összefutni a spicces Bilic szövkappal.


- Egy nyuszi... ül a fűben!

Megvolt az EB első kiállítása, bár az eset erősen kérdéses. Szőkített kedvencem, Disznóvonszoló (Schweinsteiger) ismét bejött, felpörgette a játékot, próbálta eredményessé és élménnyé tenni az estét, aztán egy buta, felajzott pillanatában visszakézből lökte el az őt szerelő horvátot. Alapos oka lehetett: a sunyin időhúzó, színészkedő, gyakorta tisztességtelenül eljáró horvát focisták felfűtötték a németeket, akik az utolsó 20 percben jöttek rá, hogy mit is kéne és hogyan játszani. (Megjegyzés: Disznóvonszoló mellett másik kedvenc magyarra fordítható nevű német játékosom Beckenbauer, azaz Medenceparaszt).

Bosszantó tény, Löv mester eltaktikázta a meccset a felállással, Podolskit egészen balga helyen játszatta, aztán amikor helyükre kerültek a dolgok (cserékkel, átszervezésekkeI), már késő volt, a huszáros hajrá is felemás volt, de legalább Podolski kapáslövésével tapad David Villára a gólkirályok versenyében. Kérdés, hány meccs jut még neki.


- Már megint Podolski?

Holnap mindenki Lehmannt fogja szidni, hogy lepkés, hogy kopasz és öreg (a sorrend mindegy), ám egyik gólt sem lehet a számlájára írni: az elsőnél jogosan várta, hogy megoldja a két hórihorgas védő a beívelést, a másodiknál pedig megpattant a lövés és úgy koppant a kapufán: ez már két mandiner, kiszámíthatatlan röppálya. Lehmann, amikor kellett, nagyot védett, Kahn biztos morogva húzta otthon a strigulákat.


- Te..., te nem tudod, mit csináltál!

Odonkortól többet vártam, Ballack dumában és grimaszban erős volt, a perzsa hadvezéreket idéző fizimiskájú Kurányi pedig igazságtalanul kevés időt kapott... Ja, hogy a horvátokról nem is beszéltem? Olyan mákjuk lesz, hogy a csehekkel/törökökkel fognak az elődöntőért csatázni. Ma bejött nekik, hogy kontrázgattak és rámenősek voltak: totális futballt játszottak gyök alatt.


- Meeeegvaaaaaan!

Sajnos innentől igazoltan kiszállok - utazás miatt - az EB csodás küzdelmeiből, Mongóliában valószínűsítem, hogy nem lesz közvetítés. Mindenkinek jó estéket, jó szurkolást (hoppsz, ezért lehet, hogy beperelnek: saját szememmel láttam Knézy Jenő lányának lakásán egy olyan szabadalmi hivatali dokumentumot, amelyben levédésre került ez a szlogen), és hadd búcsúzzam Csank Jani bácsi örökbecsű szavaival. Amikor megkérdezték tőle, hogy egy 0:5-ös félidőben mivel lehet felrázni a magyar csapatot a jugók elleni vb-pótselejtezőn, bajszos futballpápánk azt mondta: "Hát azzal biztos nem, hogy csak így tovább, fiúk."
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.