Vörösinges bokák (Svájc - Portugália 2:0)

Farkasházy Benedek
2008. 06. 16.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A meccs alatt Céronaldó valószínűleg a Real Madrid és a Manchester United ajánlatait nyálazgatta, de Deco, Simao Sabrosa és Nuno Gomes sem játszott, így a legerősebb csapat a pályán a portugál kispad volt. Nekem mégis Luís Figo hiányzott legjobban az Eb első barátságos meccsén. Igaz, ő nemrég hozzánk szerződött, és lássuk be, hogy egy ásványvíz-palackozó csapatából mégse lehet könnyű bejutni Scolari kapitány kiválasztottai közé. Utóbbi az Eb-után ott is hagyja a portugál válogatottat a Chelsea kedvéért; kollégája, a svájci kispadot immáron hét éve koptató Köbi Kuhn pedig már másfél éve bejelentette, hogy az Eb után visszavonul. A törököktől elszenvedett vereség óta tudni lehetett, hogy ez lesz az utolsó meccse. Most nem sikerült nekik a bravúr, mint két éve a vb-n, amikor csak 11-esekkel estek ki a legjobb 16 között.


- Na, ki mit ajánl?

A meccs a szokásos putuga-putuga skandálással kezdődött, amire a házigazdák négy nyelven is válaszolhattak volna, de nem tették. Ők egy nyugodt nép. A pályán közben idegesítően lassan kezdtek a csapatok, elvégre a csoport eddig leginkább védekezőcsapata próbált támadni, hogy szépen búcsúzzon; a legtámadóbb alakulat mesterének terveiben pedig két nyugodt, eseménytelen félidő szerepelt. A három híján csupa új emberrel felálló portugál válogatott most lehetőséget kapott játékosaitól el lehetett volna várni, hogy legalább megpróbálják bizonyítani, hogy a kezdőbe is jók lennének. A jelek szerint azonban inkább a többiek sérüléseiben és eltiltásaiban bíznak. Lelkesen őrizték a labdát, de azért alibiből néha felívelték lesre. Veszélyt csak Nani pontrúgásai jelentettek. Meg a portugál védők pontos rúgásai a svájci bokákra.


- Egyedül nem megy!

A bírók ezen a meccsen is kitettek magukért, a portugálok szabályos gólját les címén nem adták meg. Azok meg annyira megszokhatták, hogy mindig lesen álltak, hogy talán fel sem tűnt nekik, hogy most kivételesen mégsem, mert nem reklamáltak. Vagy tökmindegy nekik, csak legyen már vége.

A második félidőre kicserélték a svájci csapatot, az első negyedórában kis szerencsével négy gólt is lőhettek volna, mégis a portugálok találták el a lécet. A csoport másik meccsén közben kétségbeesve rohamoztak az ekkor még kétgólos hátrányban lévő törökök, és született is török gól! Igaz, azt a svájciaknál játszó Hakan Yakin lőtte. 1-0!


- Ha már labdát nem találunk, egy vörösinges boka is jó lesz!

A portugálok meg ahelyett, hogy felébredtek volna, összehoztak egy 11-est. Hakan Yakin be is lőtte második gólját. Így ma összesen öt gólt rúgtak a törökök. Győzelemmel búcsúzott kapitányától a roppant szimpatikus svájci csapat. A portugálok az utóbbi évek leggyalázatosabb játéka után meg drukkolhatnak, hogy valami csoda folytán az osztrákok nyerjenek holnap, hogy ne a németek várjanak rájuk a nyolc között.


- Hogy mondják rétorománul, hogy gól?

Örüljünk a házigazdák sikerének, a többit meg felejtsük el gyorsan.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.