Zsákos Tóni

Farkasházy Benedek
2014. 12. 10. · Hócipő 2014/25
Szia, drágám, megjöttem! Hol vagy? A kék szalonban? Jövök, de... e mögött az ajtó mögött tegnap még nem egy előszoba volt? Megnőtt, és táncterem lett? És csak úgy lett egy új szoba is? Nahát, hogy mik vannak... Mire fogjuk használni? Micsoda? Tojókat hoznak? Aranytojást tojókat, valamely, khm... hódolóm? Nem? Csak omlettnek valót? Szóval szólt a Peti, hogy kibővítik a belvárosi Tanyaprogramot? Még csak az kéne, majd szólok neki, hogy javítsa ki ezt az adminisztratív tévedést, de nehogy a spájz felügyelőbizottságába nevezze ki azt az asztalost.

Megint címlapon vagyunk? Igen, meglepetésnek szántam, de holnapra volt lebeszélve. Igen, én le beszélek velük. Majd kérni fogom, még mit nem. Mit szólsz, milyen jók a nyaralásos képeink... Hogy nem nyaralós képek? Nincs is nyaralónk? Vagy van? Majd kijavítom a vagyonnyilatkozatot. Igen, harmadszor is. Te nem vagy rajtuk, csak én? Valami kitakart szemű, láncon vezetett pasival? És szó volt rólam a tévében is? Valami Juhász lemaffiózózott? Hol, az RTL-en? Nem? Az m1-en? Hogy fordulhat ilyen elő? Behívták, és nem arra válaszolt, amiről kérdezték? Hallatlan. Majd szólok a karatés Árpinak, hogy csapjon szét köztük.

Valami nem stimmel... olyan üres a lakás, hol vannak a cselédek? Kimenőt adtál nekik? A kertész volt? Hogyhogy milyen kertész? Hát aki a pálmafákat meg azokat a cserepes izéket jár ápolni. Azokat te is meg tudod locsolni? De drágám, nem mondtam el ezerszer, hogy kíméld magad? Különben is, tudod, milyen kellemetlen lesz, ha a fiúk megtudják, hogy hozzánk még kertész se jár, ugye nem akarod, hogy kinézzenek maguk közül. Igen, legalább kertészünk legyen, ha már nincs feszített víztükrű medencénk, csak egy redves tetőkertünk.

Persze hogy telne rá, de hol? Bontassam el a Bazilikát? Inkább költözzünk el? Nem jó, megírják, és magyarázkodhatok, nagyon elszemtelenedtek mostanában ezek a firkászok, én mondom nekik, hogy ezekről nem beszélünk, de hiába... Adjunk el még egy épületet szállodának? De az igazából nem az én pénzem, hanem a kerületé, tudod... Jó-jó, tudom-tudom. Különben is, már nem én vagyok... Akkor szóljak a Petinek? Nem jó. Ő most adta vissza a lakását, mert túl olcsón számította magának. Amatőr hiba, de ő ad a látszatra. Még.

Mi lesz ebédre? Amit hozatok? Jó, lássuk. Lazac, osztriga, tengeri sügér... áh, ezeket már unom, valami rendes étel kéne. Lassan párolt chilei sügér... hmm... Megvan! Umami rizottó Szt. Jakab kagylóval. Jó lesz, drágám? Mittudomén, mi az. Valami herkentyű, de jól hangzik. Igen, biztos menni fog a ruhádhoz. Majd felhívom az Andyt, hogy írja a többihez, és kifizetem kötvényben. Neked is adjak pénzt? Megjött a villanyszámla? Ez most vicc, vagy komoly? Ezek pénzt kérnek? Tőlem? Igazad van, tőlünk. Elfogadhatatlan, hogy ilyen agresszív módszerrel gyakorolnak nyomást az emberre, még hogy fizetési határidő... Na, majd beterjesztek megint valamit a nonprofit közműszolgáltatókról. Hogy­hogy mi az a nonprofit. Hát, hogy nekik nem lesz profitjuk. Mondom nekik... Amíg megjön az ebéd, vigyem le a szemetet? A papírt a kékbe dobjam? Mi ez itt a zsebemben, lássuk. Egyéni képviselői indítvány a vasárnapi munkavégzés tilalmáról. Milyen nap is van ma, drágám? Vasárnap? Jó, akkor majd holnap.

Jött egy levelem is? Tértivevényes? Lássuk. Valami önkormányzat... Jé, ez egy másik. Ingatlanadó? Persze, majd elfelejtettem... Hát igen, pár tucat hektár könnyen kimegy az ember fejéből. Ezekkel az erdőkkel mindig bevisznek a sűrűbe. Egyesek nem is tudják jó dolgukban, milyen nehéz számon tartani ennyi mindent...

Pillanat, telefon. Halló. Szia! A söröskupak és a söröscímke után a sörösüveget is? Közveszély-okozási közegészségügyi termékdíjadó? Mert­hogy könnyen törik, és szétvágja a kezet? Meg van véve. Nem úgy! Mennyi legyen? Várjunk csak... Mit szólnál mondjuk húsz százalékhoz? Elfogadod? Elfogadod. Oké, szia!

Mi ez a zaj, drágám? Fúr a szomszéd? Pedig a hálátlanja nyert két trafikot meg egy 120 millás meg­bízást. Ne lássak rémeket? Csak kinőtt még egy szoba a szalonból? Fura egy lakás...

A sofőr megjött? Hát amelyik vá­sá­­rolni visz minket. Van kocsink, de drága a benzin, és ami jár, az jár. Valami plázába... majd a Belvárosba, hah, még belebotlunk egy menetbe. Nem, nem a Békemenetbe. Vasárnap zárva vannak? Beadok egy alkotmánymódosítót, oszt kinyittatom. Igen, sürgősséggel és visszamenőlegesen. Vásárolunk neked néhány új estélyit, ha még egyszer felállhatsz a győzelmi színpadra a miniszterelnök úr mögé, nézz ki rendesen. No meg ajándékot is kell venni, jön a Jézuska. Már nem emlékszel, hogy ígértél nekem egy új hátizsákot?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.