A sűrített sertéshús nyomában
Farkasházy Benedek
2007. 02. 20. · Hócipő 2007/05

Tisztelt Szerkesztőség!
A „Hócipő” 2007. február 14-i számának 47. oldalán megjelent, szárazkolbászt ábrázoló képpel kapcsolatban kérte a szakvéleményünket a gyártó Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. Az említett fotón szárazkolbászuk címkéje látható, kinagyítva és kommentálva a rajta szereplő 119% sertéshús tartalmat.
Az első pillanatra szokatlan adat megértéséhez tudni kell, hogy a szárazáruk készítésénél bonyolult fermentációs-szárítási folyamat játszódik le. A 130-150 kg bekevert töltőmasszából nyerünk 100 kg készterméket. Ebből következik, hogy a termék hústartalma (amely a nyers alapanyagra vonatkozik), ebben az esetben meghaladhatja a 100%-ot. A fentiekre tekintettel a Kaiser termék címkéjén semmi kivetnivalót nem találtunk. A lap igyekezete, hogy humoros formában próbál ismeretet terjeszteni és fogyasztói érdeket védeni, támogatást érdemel. Adott esetben ez „nem jött össze”. Ha szükségesnek ítélik, mi is adunk tájékoztatást és ötleteket a további munkához. Végre tisztázni kellene például, hogy mi a különbség a testtáj vagy húsrész (pl. comb, lapocka) és a belőle készült termék (sonka) között.
Az élelmiszer-biztonság ügye, a „feketegazdaság” elleni fellépés valóban összefogást igényel.
Üdvözlettel:
Dr. Szerdahelyi Károly
igazgató
Országos Húsipari Kutatóintézet
Tisztelt Dr. Szerdahelyi Károly Úr!
Észrevétele teljesen jogos. Legalább megtudtuk, hogy az értelmetlenség egy - a fogyasztó szemszögéből mindenképpen - logikátlan szabályozás eredménye. A szakmabeli érti, a fogyasztó meg továbbra is vakargassa a fejét, mitől több, mint 100%! Természetesen a Hócipő következő számában - a Megatré rovatban, ahol a kép megjelent - visszatérünk a sűrített sertéshúsból készült szárazkolbászra, amihez már kétségek nélkül kívánunk jó étvágyat minden kedves olvasónknak. Ha nem veszi tolakodásnak, a combok ügyében is élni fogunk felajánlott segítségével.
Farkasházy Benedek
legolvasottabb cikkei
legolvasottabb cikkei
Farkasházy Benedek
legfrissebb cikkei
legfrissebb cikkei
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2025/12 • VI. 4. – VI. 17.
Smuzewitz Ilona: Legyünk bátorak, merjünk BL-döntőre gyalogolni!
Para-Kovács Imre: a ketamin hatása a gazdaságpolitikára, avagy hogyan szaladgáljunk láncfűrésszel a kezünkben a szüreti bálon
Nagy Bandó András búcsúestje a Szegedi Zsinagógában
Váncsa István: kötelezni fogják az önkormányzatokat, hogy péntekenként zsíros kenyeret dobáljanak a nyugdíjasok közé
Farkasházy Tivadar: a KDNP olyan, mint a Felcsút a fociban, nem kell hozzá ember se a tribünre, se a pályára
Havas Henrik beszivárgott a Karmelitába a Magyar Nemzeti Védelmi Tanács ülésére
Lendvai Ildikó nem érti, miért kesereg Orbán, hogy az Unió lenullázná a magyar növekedést, amikor az előrelépés volna, hiszen épp mínuszban van
Dési János Haraszti Miklóssal beszélget arról, hogyan kell újra megtanulnia a stencilezést az ellenzéki újságíróknak
A Heti Kamu megtudta, alapítvánnyá alakul Magyarország is
Selmeczi Tibor alig várja a kormány 30 ezres élelmiszerutalványát, hogy megduplázza vele a vagyonát!
2025/12 • VI. 4. – VI. 17.




GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT
Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.
