A sűrített sertéshús nyomában
Farkasházy Benedek
2007. 02. 20. · Hócipő 2007/05
Aktuális
számunkban megjelentettünk egy képet a szárazkolbászról, ami 119%
sertéshúst tartalmaz. Jót mulattunk, hogy ilyen nem létezik, biztos
csak elírás. Hát nem az! Szerdahelyi Károly úr, az Országos Húsipari
Kutatóintézet igazgatója megírta nekünk, hogy ez bizony így helyes.
Azért is köszönjük az észrevételt, mert jó érzés tudni, hogy nem mindig
a gyártó hibázik, és olykor csak egy nem teljesen logikus szabályozás
kényszeríti hülyeségre!Tisztelt Szerkesztőség!
A „Hócipő” 2007. február 14-i számának 47. oldalán megjelent, szárazkolbászt ábrázoló képpel kapcsolatban kérte a szakvéleményünket a gyártó Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. Az említett fotón szárazkolbászuk címkéje látható, kinagyítva és kommentálva a rajta szereplő 119% sertéshús tartalmat.
Az első pillanatra szokatlan adat megértéséhez tudni kell, hogy a szárazáruk készítésénél bonyolult fermentációs-szárítási folyamat játszódik le. A 130-150 kg bekevert töltőmasszából nyerünk 100 kg készterméket. Ebből következik, hogy a termék hústartalma (amely a nyers alapanyagra vonatkozik), ebben az esetben meghaladhatja a 100%-ot. A fentiekre tekintettel a Kaiser termék címkéjén semmi kivetnivalót nem találtunk. A lap igyekezete, hogy humoros formában próbál ismeretet terjeszteni és fogyasztói érdeket védeni, támogatást érdemel. Adott esetben ez „nem jött össze”. Ha szükségesnek ítélik, mi is adunk tájékoztatást és ötleteket a további munkához. Végre tisztázni kellene például, hogy mi a különbség a testtáj vagy húsrész (pl. comb, lapocka) és a belőle készült termék (sonka) között.
Az élelmiszer-biztonság ügye, a „feketegazdaság” elleni fellépés valóban összefogást igényel.
Üdvözlettel:
Dr. Szerdahelyi Károly
igazgató
Országos Húsipari Kutatóintézet
Tisztelt Dr. Szerdahelyi Károly Úr!
Észrevétele teljesen jogos. Legalább megtudtuk, hogy az értelmetlenség egy - a fogyasztó szemszögéből mindenképpen - logikátlan szabályozás eredménye. A szakmabeli érti, a fogyasztó meg továbbra is vakargassa a fejét, mitől több, mint 100%! Természetesen a Hócipő következő számában - a Megatré rovatban, ahol a kép megjelent - visszatérünk a sűrített sertéshúsból készült szárazkolbászra, amihez már kétségek nélkül kívánunk jó étvágyat minden kedves olvasónknak. Ha nem veszi tolakodásnak, a combok ügyében is élni fogunk felajánlott segítségével.
Farkasházy Benedek
legolvasottabb cikkei
legolvasottabb cikkei
Farkasházy Benedek
legfrissebb cikkei
legfrissebb cikkei
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2025/25 • XII. 3. – XII. 16.
Para moszkvai, Bartus amerikai tudósítása!
Para-Kovács Imre megszerezte Orbán tolmácsának fordítását, avagy hogyan köszöntötte Putyin az Európai Unióban ideiglenesen állomásozó Orbánt
Smuzewitz Ilona: Ha Magyar Péter nem is tervez olyanokat, mint amikről a fideszes propaganda beszél, akkor minek a kormányváltás?
Bartus László megtudta, miért nem a McDonald’s-ban látta Trump vendégül Orbánt
Farkasházy Tivadar ünnepélyesen megeszi szalmakalapját, ha Orbán a gáz és az olaj miatt ment Moszkvába
Váncsa István: már a hírek értelmezéséhez is szakértő kell! Vagy kisüsti! Vagy robbanó vécé!
Havas Henrik a miniszterelnök búcsú-mauzóleumának építésére kiírt pályázatról
Lendvai Ildikó az unokáit a hatvanpusztai ételliftben kereső Orbánról
Dési János: a lebontott szabad ellensúlyok helyébe lépett NER-es ellensúlyokról
Verebes Istvánnak fogytán a humora
A Heti Kamu megtudta: a Tisza brutális adót vetne ki a bölcsisek nyuszimotorjaira is
Selmeczi Tibor: így főzzünk bográcsban a gázrezsón!
2025/25 • XII. 3. – XII. 16.
Para moszkvai, Bartus amerikai tudósítása!
Para-Kovács Imre megszerezte Orbán tolmácsának fordítását, avagy hogyan köszöntötte Putyin az Európai Unióban ideiglenesen állomásozó Orbánt
Smuzewitz Ilona: Ha Magyar Péter nem is tervez olyanokat, mint amikről a fideszes propaganda beszél, akkor minek a kormányváltás?
Bartus László megtudta, miért nem a McDonald’s-ban látta Trump vendégül Orbánt
Farkasházy Tivadar ünnepélyesen megeszi szalmakalapját, ha Orbán a gáz és az olaj miatt ment Moszkvába
Váncsa István: már a hírek értelmezéséhez is szakértő kell! Vagy kisüsti! Vagy robbanó vécé!
Havas Henrik a miniszterelnök búcsú-mauzóleumának építésére kiírt pályázatról
Lendvai Ildikó az unokáit a hatvanpusztai ételliftben kereső Orbánról
Dési János: a lebontott szabad ellensúlyok helyébe lépett NER-es ellensúlyokról
Verebes Istvánnak fogytán a humora
A Heti Kamu megtudta: a Tisza brutális adót vetne ki a bölcsisek nyuszimotorjaira is
Selmeczi Tibor: így főzzünk bográcsban a gázrezsón!


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT
Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.





Ufó a pesti éjszakában!
Méghogy a rock halott...