A sűrített sertéshús nyomában
Farkasházy Benedek
2007. 02. 20. · Hócipő 2007/05

Tisztelt Szerkesztőség!
A „Hócipő” 2007. február 14-i számának 47. oldalán megjelent, szárazkolbászt ábrázoló képpel kapcsolatban kérte a szakvéleményünket a gyártó Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. Az említett fotón szárazkolbászuk címkéje látható, kinagyítva és kommentálva a rajta szereplő 119% sertéshús tartalmat.
Az első pillanatra szokatlan adat megértéséhez tudni kell, hogy a szárazáruk készítésénél bonyolult fermentációs-szárítási folyamat játszódik le. A 130-150 kg bekevert töltőmasszából nyerünk 100 kg készterméket. Ebből következik, hogy a termék hústartalma (amely a nyers alapanyagra vonatkozik), ebben az esetben meghaladhatja a 100%-ot. A fentiekre tekintettel a Kaiser termék címkéjén semmi kivetnivalót nem találtunk. A lap igyekezete, hogy humoros formában próbál ismeretet terjeszteni és fogyasztói érdeket védeni, támogatást érdemel. Adott esetben ez „nem jött össze”. Ha szükségesnek ítélik, mi is adunk tájékoztatást és ötleteket a további munkához. Végre tisztázni kellene például, hogy mi a különbség a testtáj vagy húsrész (pl. comb, lapocka) és a belőle készült termék (sonka) között.
Az élelmiszer-biztonság ügye, a „feketegazdaság” elleni fellépés valóban összefogást igényel.
Üdvözlettel:
Dr. Szerdahelyi Károly
igazgató
Országos Húsipari Kutatóintézet
Tisztelt Dr. Szerdahelyi Károly Úr!
Észrevétele teljesen jogos. Legalább megtudtuk, hogy az értelmetlenség egy - a fogyasztó szemszögéből mindenképpen - logikátlan szabályozás eredménye. A szakmabeli érti, a fogyasztó meg továbbra is vakargassa a fejét, mitől több, mint 100%! Természetesen a Hócipő következő számában - a Megatré rovatban, ahol a kép megjelent - visszatérünk a sűrített sertéshúsból készült szárazkolbászra, amihez már kétségek nélkül kívánunk jó étvágyat minden kedves olvasónknak. Ha nem veszi tolakodásnak, a combok ügyében is élni fogunk felajánlott segítségével.
Farkasházy Benedek
legolvasottabb cikkei
legolvasottabb cikkei
Farkasházy Benedek
legfrissebb cikkei
legfrissebb cikkei
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2025/9 • IV. 24. – V. 6.
BRÜSSZEL BOSSZÚJA: Felderítettük, hogyan palizták be Matolcsy Ádámot, Rogán Antalt és Tiborcz Istvánt a rájuk fenekedő brüsszeli sorosisták!
Para-Kovács Imre: Mostantól az igazság csak attól függ, hogy ki mondja el és hányszor
Váncsa István: Elmeroggyant autót nem vezethet, országot igen, sokba kerül ez nekünk
Smuzewitz Ilona: Hogyan mentették meg a rendszert a megsemmisüléstől a munkahelyükre időben érkező fideszes képviselők?
Farkasházy Tivadar: Mi tartott másfél évtizedig abban, hogy Brüsszel megfogadja Orbán tanácsát, és ne nyújtson segédkezet hazug és csaló kormányoknak?
Havas Henrik: Megkapják-e Mészáros Lőrincék a Titanic II-t, amire már az előleget is befizették?
Lendvai Ildikó: Utcai harcos a vámháborúban
Dési János: Na de kihez kerülhetett Fenyő János Mont Blanc tolla?
Verebes István: Assisi Szent Ferenc találkozása Iványi Gáborral
A Heti Kamu megtudta: Tiborcz István Orbán Ráhelt is csak bérli
Selmeczi Tibor: Nem lehet véletlen, hogy Trianonnál a románok a kolozsvári töltött káposztát nyúlták le!
2025/9 • IV. 24. – V. 6.




GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT
Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.
