Tiszta, mint a hó

Bakács Tibor Settenkedő
2015. 08. 19. · Hócipő 2015/17
Legalábbis Palácsik Vajna Tímea tudata, ha nem tekintünk el attól sem, hogy a nők ivadékgondozási ösztönéből fakadó biztonságérzet erősebb bennük, mint a férfiakban. Nem beszélve a feleség szent jogáról, aki egyben a nemzet anyja is, ha igaza van Immanuel Kantnak abban, hogy egy nő társadalmi presztízsét a férje pozíciója szabja meg. Természetesen nem gondolom, hogy ha valami fatális véletlen folytán olvasná Timi soraimat, megértené. És ebben is igaza van.

Azért van bennem empátia Tímeával szemben, mert egyszer velem is előfordult, hogy szerelmes lettem egy kreatív, gazdag, idősebb férfiba, és sokáig nagyon jól megértettük egymást.

Tímea eközben nem érti az irigy embereket. Nincs mód kitérni a hét főbűn egyikére, még akkor sem, ha a történelemben is kimutatható hatása. A gyémántokat már levette magáról, ha a piacra megy pipec verdával, de a szociális szférában úgy boldogul, mint egy Budapest éjjel zaklatott hősnője, akiben megszólal az igazságérzet, bele a kamerába beszél, még ha nincs is bekapcsolva.

„Ki éljen a lakásunkban, ha nem a húgom? Adjam bérbe egy idegennek, és az egyetemista testvérem pedig vegyen ki magának egy drága lakást?”

Na ne már, igaza van az asszony csajszinak, hogy a család miatt nem fog szégyenkezni, ennél ő többet is bevállalt. És ezt a döntést nem lehet megkérdőjelezni, mert a szívnek nem parancsol semmi. Onnan tudom, hogy én is nézem a török sorozatokat, amiken az egri anyáktól kezdve minden magyar nő elélvez, holott Szulejmán egy igazi geci volt, ezt mi magyarok tudjuk. Nemcsak Orbán, Lázár vagy László, aki l is és más is, hanem ez a turbános fazon is. De a családdal mindig törődött. És nem azért, mert muszlim volt. Mielőtt megtámadnánk a kebabosokat, csak szólok.

Őszintén, nem is érdekes Tímea tudata ebben a filmben, én minden feleséget felmentek, még Éva Braunt is. Mert a szívnek... A hó tisztasága amúgy sem az ő fehérneműjének ragyogását tükrözi a fényben, hiába a sok fotó, hanem férjének inggallérjáról van szó. Én kifejezetten örültem a hó színének, igen, fehér, nemzetbiztonsági palettán tőle indulnak a szürke árnyalatai. Lázárban szeretem, hogy mindig kockáztat. Figyelik-e retorikai költészetét?! Hókarú Nauszikaa korábban parókákat forgalmazott, majd híres lett, mint a faszom. Ja, gazdag is, de ezt azért felejtem el, mert egy született lúzer vagyok, akit nem zavar, hogy több cipője van, mint nekem.

„Legutóbb az Andy által bérelt magángéppel repültünk Ibizára.”

Ez a mondat is oké, mert ismertem egy okos főszerkesztő asszonyt, aki minden intellektualitása ellenére hátast dobott, ha Fenyő János elvitte fürödni a horvát tengerpartra. A csajok élvezik, ha energiákat tolunk alájuk, és az dobja rá Tímeára a saria első kövét, aki nem vinné el egy körre a csaját a felhők fölé. Ki fizeti a kerozint? Hát Andy, szól a női száj, és most is igaza van. Néha az igazság nem más, mint rövidlátás, de most ebbe ne menjünk bele, mindjárt leszállunk Ibizán, ahol jók a partik és a szállodák. Svédasztal is van, és itt az idő felhizlalni a tesót, persze csak sonkán és tapaszon.

„Fontos, hogy megtanulja a munka iránti alázatot, már csak azért is, mert azt tervezzük, hogy ha elvégzi az egyetemet, akkor együtt fogunk dolgozni, és csinálunk egy női blogot. Én úgy gondolom, hogy aki ad, az kap.”

Tímea lenyűgöz szókimondásával, és megígérem, majd ha dolgozni fog, mindig elolvasom azt, amit majd tanácsol nekem, mint nőnek, aki közel állok a férfiakhoz is. A blogkészítés elég nagy falat, de szerintem most is támaszkodhat Andyre, aki akkora blogot vesz neki, amekkorát akar. Nagyobbat, mint otthon a tévé.

Addig is van mit tenni, van ez az egyetem, amit ha elvégez a tesó, mert jó, ha van egy kis papír, de jobb, ha a kis papírból jó sok van, különböző címletekben. Alázat kell a cucchoz, holott a kis tesó szülei már most megvehetnék a rektort, mint paraszt lábon a gabonát. Fontos a munka iránti alázat, ezt akkor is meg kell értenie a tesónak, nem véletlenül fizeti a rezsit, ami ekkora lakásnál majdnem kibaszás. De a kemény szántás majd jól jön a blogírásnál, mindenki meglátja majd, ha tud még olvasni a fárasztó munka után egy kis Timit.

Csak nehogy baja legyen Andynek a szerelemmel! Ezek a művészfélék mindig magas hőfokon égnek, azért mondom, pedig néha a forró szívhez jól társul a hideg fej. Magyarország a megmondhatója, de csak áll bambán, és nézi Timit.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.