Ha kikapcsolják a reggae-t!

Bakács Tibor Settenkedő
2017. 09. 27. · Hócipő 2017/20
Közlemény: Én, a szerző kijelentem, hogy mindenben visszautasítom, ahogy az MNB egész intézménye, azokat az alábbi rosszindulatú pletykákat, amiket van szerencsém önök elé tárni, felkészülvén a legszigorúbb börtönbünte- tésre.

Elsápadtam az irigységtől. Persze, tanultam volna rendesen matekot, és akkor én is elmehettem volna velük továbbképzésre, mint bankár. Buta voltam, bölcsész lett belőlem, azt hittem, beletörődtem már. De most elsápadtam, amikor kiderült, a Magyar Nemzeti Bank „dolgozói” Jamaicára járnak szakmai továbbképzésre, nem ócsón.

Mindig vágytam oda, 16 évesen, de ma is, elég, ha csak annyit mondok: rum-gandzsa-reggae szentháromság nekem való, a tengerpart homokos, a víz nyugodt, és kék, mint egy náci szeme.

IOSCO fedőnév alatt fut a sztori, de engemet ez nem zavarna, ha bevesznek, szívesen vattázom akár három–öt órát is egy konferencián, az éjszaka délelőtt tízig az enyém. Majd viszek haza prospektust, meg fénymásolt infókat, a főnök örülni fog, mert ő elfelejtett a múltkor hozni, viszont a kaszinóbelépője meglett, ami így térítéses, jár neki.

Persze, a piszok P.U. ( a kezdőbetűk direkt hamisak) két hetet is áztatta a bütykeit a Montego-öböl vizében, a sót behozta a talpán a hálószobába, majdnem botrány volt a takarítónők között. Pedig ide mi imidzs okán járunk, hogy lássák, az MNB is fasza, meg laza, odafigyel, kooperál, tapasztalatot gyűjt, laptopozik, hisz jövőre nálunk rendezik az értékpapírosok dzsemboriját. Azért az mekkora zseni volt, aki kitalálta a pénz helyett az értékpapír szót, vaze, na azt felügyelik ők. Valószínű, hogy az értékpapír a miénk, csak ők felügyelik, mert megkértük rá őket. Így hát egyáltalán nem szájba rúgása a betéteseknek, hogy stresszmentes környezetben felügyelik a pénzünket. Milyen kár, hogy Magyarország nem Jamaica, nincs tenger, gandzsa, rum csak Győrből, nem baj, az IOSCO feliratú pólósokat majd megkisvasutaztatjuk, borkóstolás Felcsúton, lovas bemutató íjásszal, közben Ákos énekel. A jógaoktatás külön sátorban lesz, ahogy a magyar csajok is. Az est háziasszonya Vajna Tímea lesz. De ez még a jövő, most azon merengek, ha három hónap alatt négyszer voltak Jamaicában az MNB dolgozói, akkor az ősz visszafogja-e őket, illetve hogy beférek-e az októberi turnusba? Hány nap lesz. Oké, a két hét járt P.U.-nak (nem így hívják, mondom), de talán tíz nap nekem is leesik, ha itt a Vajdaságban leszopom a pásztort a Magyar Szóban. Oké, még nincs kész a tervem, hogy kerülök be a csapatba, de azért kreatív vagyok.

Gyakorolom a lótuszülést. Könnyen előfordulhat, hogy részt veszek egy MNB-jógaoktatáson, s kiszúrják a lótuszomat. Ha vakok lennének rá, dobok egy levitációt. Harminc centi magasan a talaj felett, a mester szemébe nézek, de nem megy. Erősebb nálam, de felvesz mégis lektornak, mert vietnamira fordítják a könyvét, én meg azt hazudtam neki, hogy Kambodzsában születtem. A nemzetközi tapasztalatszerzés már a magzatban beindult.

Úgy tudom, hogy ezer fölött van a nemzetközi tapasztalatszerzés utazásszáma, vagyis nem lesz egyszerű dolog az MNB-ben dolgozóra lelni, aki nem csokibarna. Van bennem rosszindulat, oké, hisz a telkén is áshatta a földjét, keményen, verejtékezve. Nem is ment le fürödni a bányatóba, csak ásott a kurva vakondok miatt. A nap meg szenvtelenül sütött. Mindegy, a pénzemet akkor is rá bízom, mert ő legalább nem hülye, mint én. Nekem az Jamaica, ha be van fizetve a rezsi, és este nem esik az eső.

Láttunk már ilyet filmen, Di Caprio érzi ezeket a farkasokat igazán, s mondjuk meg, nem mindig jó a vége. A zenét kikapcsolják, s kiderül, hogy a business classon zombik és halálra ítéltek ülnek. A francia forradalom óta minden évszázadban megölik a dühös szegények az értékpapír-felügyelőket, sajnos. Helytelen, hisz tényleg nem tehetnek arról, hogy jól érzik magukat. De a csürhe ítélete soha nem decens. Most már csak egy kérdés maradt: ezek az MNB-dolgozók rendes magyar emberek vagy zsidók? Nem mindegy, ugye, kérem.

Azt a viccet ismerik a füves jamaicaiakról, amikor elfogy a füvük, meghallják a zenét, és azt kérdezik, mi ez a szar?

Neked, édes népem, mikor fogy el?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.