Felcsúti futballcsoda

Megyesi Gusztáv
2015. 09. 30. · Hócipő 2015/20
Ballagunk a felcsúti alkonyatban a Pancho Aréna felé, a Fradi jött vendégségbe a faluba. Illetve ezt gyorsan javítjuk is: a falunak a közelébe se mehet a Pestről érkező, már a főútról lekanyarodva rendőrök kérdik, vendég- vagy hazai szurkoló tetszenek-e lenni, s attól függően van az ember hermetikusan elzárva a civilizációtól; ma már az egész országban így megy ez bajnoki meccs idején.

Egy pillanatra se hisszük, hogy OV hétvégi házába botlunk, amely legfőbb kiindulópontja a hazai futballfejlesztéseknek. Tud ugyan a jelenkor is államférfiakat felsorolni, akik a sport őrültjeként saját stadiont s csapatot építenek a saját szórakoztatásukra, ám ezek egyrészt diktátorok, másrészt nem európaiak. Az utolsó Nicolae Ceau­s˛es­cu román pártvezér és államelnök volt, aki szülőfalujának, az Oltmenti Scornicestinek a csapatából csinált első osztályú együttest ultramodern stadionnal, ám ez nem összehasonlítás OV-vel, hiszen ő csak végvári kapitány, míg a román diktátor „A Kárpátok Géniusza” volt, aki ráadásul a vadászatot jobban kedvelte a futballnál.

A vendégszurkolók parkolója körül minden csupa sár, ám ez érthető: intenzív építkezés folyik az út mellett, mindenütt földkupacok és munkagépek. Amint arról a napisajtó már tavasszal beszámolt, „újabb 2,25 milliárd forintnyi társasági adó vándorolt a költségvetés helyett Felcsútra, ahol újabb focipályákra, biztonsági rendszerekre, buszra és traktorra költik a pénzeket”. Két nagypálya épül az aréna közelében kétmilliárdért a már meglévő tucat mellé, szenzáció lesz mindkettő: fűteni lehet majd télen. Sőt az egyik helybéli fiú arról beszél, hogy OV fedett futballpályát is építtet majd, erről azonban még a Puskás Akadémia sajtósai se tudnak; igaz, OV döntéseiről sokszor csak maga OV tud. Mindenesetre most, hogy a szlovén határon a magyar állam sürgősen fölszedte az előző napokban telepített kerítéseket, és nem épül 4 méteres átmászhatatlan akadály sem a határrészen, óriási anyagi és főleg szellemi kapacitás szabadul fel, amit miért ne lehetne a felcsúti akadémia további fejlesztésére fordítani.

Vagy valamelyik székelyföldi futballcsapat támogatására. A Kolozsváros.ro portálon jelent meg először, hogy a magyar kormány 4 milllió euróért, azaz 1,2 milliárd forintért megvásárolta a negyedosztályú FC Csíkszereda székely futballcsapatot, s a cél a román élvonal, majd a román első osztály megnyerése. Azt gondoljuk, ha ez sikerül, legalább harminc, román vezető politikus sérelmére elkövetett Szijjártó-féle lehülyézéssel, valamint másfél tucat európai nagykövet megregulázásával ér fel.

Sajnos azonban a hír csak részben igaz: a magyar kormány nem vette meg a székely klubot, csak invesztál belé. Az összeg viszont igaz, úgyhogy a Csíkszereda vezetőedzője joggal jelentette be, hogy 2019-re román bajnok lesz a csapat. Amit legelőbb is a római katolikus egyház fog megünnepelni. Nem tudjuk, hogy Csíkszeredában vannak-e római katolikus ultrák, mindenesetre egy közlemény szerint „a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket”. Ez fontos. A róm. kat. egyház részvétele a futballban nem ismeretlen a magyar olvasónak. Nem Ferenc pápa futballimádatára gondolunk, hanem például Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökre, aki az NB II-es szegedi, de a meccseit Gyulán játszó csapat többségi tulajdonosa, s aki meglapította a Grosics Gyula futballakadémiát is; elmondása szerint ezekkel az akciókkal „egy Pál apostolig visszavezethető hagyományt követ.”

Azt nem tudjuk, hogy az ultrák is Pál apostolból táplálkoznak-e, de el tudjuk képzelni, hogy a nemzetközi, illetve az európai futballszövetség közelgő tisztújító közgyűlésén esetleg a magyar római katolikus egyház is indul az elnöki pozícióért. Mind a két szövetség, a FIFA, illetve az UEFA is van annyira korrupt és szavahihetetlen, csakis a gazdag csapatok érdekeit szem előtt tartó szervezet, hogy a magyar rom.kat. egyház nem érezné magát idegenül.

Kérdés persze, hogy megéri-e ennyire támogatni Magyarországon a futballt az emberek pénzéből. OV miniszterelnök úgy is, mint végvári kapitány, büszke az eredményekre. Nem csupán a válogatott csapatra gondolunk, melynek hazai szereplése lassan egy zártkörű értelmiségi filmklub hangulatát idézi, amennyiben a magyar válogatott hazai meccseit is zárt kapuk mögött rendezik, mégpedig azért, mert a nemzetközi szövetség megunta a nézők rendszeres rasszista rigmusait.

Más oldalról viszont épp a magyar közönség rasszista rigmusai éltetik a magyar futballt, hiszen a magyar szövetség minden rasszista, cigányozó és trágár rigmus után minden héten súlyos milliókkal bünteti a klubokat, mely pénzt aztán vissza lehet forgatni a sportágba, így például a debreceniek vagy a fradisták, újpestiek „Angyalföldi cigányok, b…-tok az anyátok”, és a „Buzi MLSZ” rigmusai lendítik újra és újra előre a magyar futball megrekedt szekerét.

Legutóbb az Origo.hu közölte, hogy Felcsúton „egy akadémistára mintegy 4 millió forint közpénz jut évente”, azaz a felcsúti akadémista a dolgozó magyar nép verejtékéből ápolja és fejleszti tehetségét, s éri el fantasztikus eredményeit. Már az páratlan siker, hogy a Puskás Akadémia a magyar első osztályban szerepel, és saját nevelésű fiatalokra támaszkodik. Igaz is, a Fradi elleni kezdőcsapat 11 játékosa közül csak egyetlenegy volt akadémista, ő is előtte Siófokon és Debrecenben játszott; a többiek a magyar futballt OV szerint megrontó horvát és szerb idegenlégiósok, illetve más magyar kluboktól érkező 25-26 éves játékosok; hacsak nem esti tagozaton végzik az akadémiát. Állítólag mindez nem cáfolja OV állítását, miszerint akadémiája ontja a tehetségeket a magyar élvonal számára; nem kérdés tehát, hogy hamarosan a legjobbak közé fog tartozni Európában. Igaz, az akadémia egyik utánpótlás-edzője, Komjáthy And­rás a tévében arról beszélt, hogy ma már a fejlett nyugati országokban nem akadémiákon képzik a fiatal futballistákat; nem éri meg, ezenkívül nem egészséges, ha tizenéves gyerekek évekre össze vannak zárva, de hát Komjáthy csak szakember, a Nyugat pedig, mint tudjuk, a futballvilágával együtt rohad.

A Puskás Akadémia minden­esetre a Fradi-meccs előtt szégyenszemre kiesett a harmadosztályú Kozármisleny ellen. Igaz, a Fradi ellen aztán null-nullra végeztek. Ott ültünk a papíron teljesen megtelt vendégszektorban üres székek között, szemközt a hazai tábor, leginkább vékony hangú, kivezényelt akadémista gyerekekkel feltöltve; természetesen a hazai szektor is hivatalosan zsúfolt volt, a foghíjas lelátó ellenére. Előtte két héttel a Nemzeti Sport élő tudósítása szerint 800 néző foglalt helyet a stadionban, a klub aztán 2225 nézőt jelentett rezzenéstelen arccal.

Ezt csak azért említjük, mert sokáig úgy hittük, hogy legalább a futballban nem lehet arcátlanul hazudni, hiszen mindenki látja az eredményt, s az üres lelátókat. Tévedtünk: a futballban is le lehet hazudni a csillagokat az égről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/13  •  VI. 15. – VI. 28.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: Németh Szilárd ha a rezsiről hall, azonnal le kell írnia valami döbbenetes baromságot, amivel megmutathatja gazdájának, hogy ébren van Váncsa István: Épp ideje volna, hogy Orbánnak is legyen olyan csuklóztatható koronás házipapja, mint Putyinnak Kirill pátriárka Farkasházy Tivadar Orbán mesterről, aki tudását áruba bocsátva már félezer éve is elősegítette, hogy a Kelet legyőzte a Nyugatot Smuzewitz Ilona: Orbán még a születésnapján is dolgozott, például nem engedte meg, hogy az ukránok Magyarországról támadják meg Moszkvát Dési János megtudta, új hatóság alakul Színtiszta Igazság Igazgatóság néven, ahol mindennap központilag megállapítják az igazságot, és beküldik a tévének, rádiónak, újságoknak A Heti Kamu megtudta, ezentúl rendőrök érettségiztetnek, és új tantárgyak is lesznek, például Magyar irodalom és közúti gépjármű-ellenőrzés Trunkó Barnabás: Összetartozunk! És össze-vissza is tartozunk!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.