Társasház City

Megyesi Gusztáv
2016. 09. 14. · Hócipő 2016/19
Ha minden igaz, akkor jövő héten lakógyűlést tartanak a Váci út elején található WestEnd City Centerben. Ez nem vicc, a tévében is riport készült arról, hogy a Magyarországon működő plázák java része társasházként van bejegyezve. Ez megfelel a jogszabályoknak, értve ezen, hogy egyetlen betű sem utal arra a törvényben, hogy milyen formában kell használni egy társasházat, bizonyos esetekben például lakni is lehet benne, senki sem szól bele.

Jogászok szerint azért jó ez a forma, mert a társasház önálló jogi személyként léphet fel, s gazdaságilag sem rossz ez a működési szisztéma. A tévében volt szerencsénk látni a WestEnd házmesterét, korszerűbben szólva közös képviselőjét, aki másodállásban az üzletközpont igazgatója. Nem irigyeljük őt a lakógyűlést illetően.

Információink szerint sok a panasz az albérlőkre, akik az üzletbérlők tulajdonosai volnának. A második emeleten lakó Médiamarkték például állandóan bömböltetik a tévéjüket, egyszerre többet is, van, hogy a kamasz lány a wi-fi tornyot is bekapcsolja, a szomszédos kozmetikásoknál nem tudnak rendesen relaxálni a vendégek. A Valentina cipőboltban rendszeresen bulizhatnak, vagy nem tudni, mit csinálnak, minden­esetre az alattuk lakókat egész nap zavarja a cipősarkak kopogása. Az éttermekre is sokan panaszkodnak, hogy az éttermi szintről kiáradó steak- meg sült hal- és csirke- meg a falafelillatot a szomszédban is érezni. Itt jegyezzük meg, hogy állandó félreértésekre ad okot, hogy hol található a vízesés, a postás mindig a földszinten dobja be az ajánlott levelet, holott Vízesésék lakása a legfelső szinten kezdődik. Probléma még, hogy az Állatkereskedésék hörcsögöt is tartanak, és mi van, ha elszabadulnak, és a fűtéscsövek mentén fölmásznak a Molett Női Divatárusokhoz, nagy riadalmat okozva. Ennél sokkal súlyosabb gond, hogy a földszinti faliújságról valakik mindig leszaggatják a rezsicsökkentési eredményekről szóló előző havi jelentést, amit pedig törvény ír elő, s amit a WestEnd City Centerben mindig pontosan betartanak.

Több bejelentés érkezett, hogy az Intimi centerbe kihívó öltözékű nők járnak fel rendszeresen, sőt az ugyanazon a szinten lakást bérlő Emlékmentő Digitali CD-lemezre is veszi az ott zajló folyamatokat, de hát a keresztény-nemzeti erkölcsrendészet még egyszer sem jött ki (jellemző, hogy annakidején a szocialista erkölcsrendészet sokkal érzékenyebb volt az ilyesmire.) Az pedig, hogy az ázsiai és arab éttermekben migránsok lopják a napot, sőt ők maguk főznek, a rendőrséget nem érdekli, hiába a határ menti kerítésépítés, ha idebent késik a határozott fellépés.

Hanem az igazi gondot a tanítási napokon tapasztalható nagy jövés-menés okozza, amikor a város különböző pontjairól hozzák el osztályukat szakgimnáziumi irodalom- és történelemtanárok órát tartani. Mint ismeretes, a szakgimnáziumok a korábbi szakközépiskoláknak felelnek meg, azzal a különbséggel, hogy a humán tárgyak oktatási színvonala gyakorlatilag nem meghatározható, de inkább nem is létezik, a diákok nem ismerik meg történelmünk és irodalmunk, művészeti életünk legjobbjait, de például földrajzot sem tanítanak nekik; minden tudásuk a plázák és tetoválószalonok látogatásából ered.

A WestEnd-társasház viszont kitűnő terep a hatékony tanításra. A diák már a legelején elsajátít alapvető földrajzi ismereteket, például a Niagara-vízesés közvetlenül a bejáratnál található. Vagy ha majd a tanuló Báthory Istvánból, Bethlen Gáborból, Bocskai Istvánból felel, gond nélkül meg tudja mondani, mikor és hol uralkodtak. Hát délelőtt 10 és délután 6 óra között, mégpedig ott, ahol az Adidas, az Aréna, a Heavy Tools vagy a Pandora üzlete áll, mert a könnyebb tanulást elősegítendő a Báthory, illetve a Bethlen sétány és a Bocskai út szinte egymás mellett található. Kölcsey Ferenc is minden szellemi erőlködés nélkül befogadható, ha nem is feltétlenül a Himnusz révén, de az aluljáró szinten róla elnevezett sétányon található Kutsera-féle díszállat-kereskedésről és a Party Pointról. Az is előfordulhat persze, hogy Eötvös Lorándról nem a torziós ingára, hanem a sétányon közkedvelt Pipo Milanóra assszociál a diák. Vagy például Széchenyi Istvánról nem feltétlenül az jut először eszébe, hogy a legnagyobb magyar, hanem hogy a nevét viselő áruházi nagykörúton nyílt Body Shop „a kozmetikumokat – melyek több mint 80%-ban természetes alapanyagokból készülnek – nem csak a lehető legtermészetesebb módon állítja elő, de az állatok védelmére is figyel, és a Méltányos Közösségi Kereskedelmi hálózatnak köszönhetően lehetőségeket és jövőt teremt sok száz családnak a világ eldugott részein is, légy tehát naprakész a természetesen illatos kozmetikumok világában, kövesd a The Body Shop Magyarországot a Facebookon, az Instagramon vagy iratkozz fel a hírlevelükre a oldalon!”, de már ez is jóval több, mint amit az iskolában tanítanak.

A többi utcanévtáblát nézve, Jókai, Arany, Krúdy, Kosztolányi, Schulek Frigyes, Hild József, Kós Károly a garancia arra, hogy a feltörekvő ifjú nemzedékek agyában az általános műveltség és a plázakultúra békésen elférjen egymás mellett, sőt ötvöződjenek egymással, egy sajátosan egyedi tudást létrehozva. Kérdés persze, hogy a jövő heti lakógyűlésen a rengeteg résztvevő okán nem vetődik-e fel, hogy az egyik utca nevét le kellene cserélni Wass Albertéra, mert akinek kétszáz szobra van az országban, annak a társasházakban is jár minimum egy nagykörút.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.