Betonvédelem

Megyesi Gusztáv
2016. 10. 12. · Hócipő 2016/21
Csütörtökön este avatják fel a felújított MTK-stadiont a Hungária körúton. Ebből az alkalomból a hazai csapat a Sporting Lisszabonnal játszik gálamérkőzést, s azért a portugálokkal, mert annak idején, a hatvanas években a kék-fehérek velük játszottak döntőt a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

Arról, hogy a megnyitón milyen kulturális program várja a nagyközönséget, legfeljebb sejtéseink lehetnek, de azok legalább megalapozottak. Múlt héten került sor ugyanis a stadion ultramodern kijelzőjének beüzemelésére, ami fö­löttébb jól sikerült: egyik tévéstábnak feltűnt, hogy miközben a pályamunkások a gyeppel babráltak, a kivetítőn Michelle Wild egy korábbi filmjéből játszottak be részleteket. A Hócipő kicsit idősebb olvasói pontosan tudják, hogy Michelle Wild pornószínésznő, aki a filmtörténet eme kategóriájában a legkiválóbbak közé tartozik, a hírek szerint ezúttal is egy híres orális jelenetét tűzték műsorra az üzemeltetők, amely a pályamunkások körében is igen kedvező kritikát kapott.

Sokakban felvetődött, hogy az MTK így akar közönséget szerezni magának az új stadionban, melynek 6,31 milliárd forintos építési költsége meglehetősen irritálja a közvéleményt, még futballberkekben is. Az MTK-nak ugyanis gyakorlatilag nincs közönsége, már ami a közönségnek nevezhető tömeg definícióját illeti; a régebbi öt-hatezres átlagos nézőszámhoz képest ma nyolcszáz ember megy ki például az MTK–Gyirmót bajnoki mérkőzésre. Minthogy az MTK vezetősége közleményben tudatta, hogy semmi befolyása nem volt arra, hogy milyen filmrészlettel üzemelik be az új eredményjelzőt, van rá esély, hogy a klub menedzsmentje a jövőben se szól bele semmibe, így Torghelle Sándor góljainak visszajátszásakor ugyan Kanta József íveli majd be a labdát a tizenhatos sarkáról, ám utána már Michelle Wildé a terep, esetleg egy új, saját nevelésű felfedezetté.

Kérdés azonban, hogy ezt így engedélyezheti-e a Magyar Labdarúgó Szövetség, különös tekintettel arra, hogy a honi törvények szerint pornótartalmú terméket csak fóliába csomagolva szabad forgalmazni. Budapesten egyébként is csomagoltak már be hidat (ha jól emlékszünk, az Erzsébet híd volt az), és komoly visszhangot váltott ki, elsősorban a Kossuth-pártiak körében Demszky Gábor sérelmére, s ha már az MTK folyamatosan azzal dicsekszik, hogy Európa legmodernebb stadionja lesz az övé, a fóliába csomagolt futballaréna akár Budapest szimbóluma is lehetne.

Itt most megállunk egy pillanatra, s rámutatunk a tágabb összefüggésekre. Mint tudvalevő, az új MTK-stadionban az egyik kapu mögött nem lesz tribün, csak egy nagy, szomorú, szürke fal. Ahonnét kétségkívül gyorsan visszapattan a labda, így nem nagyon lehet időt húzni. Ezzel kapcsolatban azonban Jávor Bence kollegánk arra hívja fel a figyelmet, hogy érdekes tendencia kezd kirajzolódni a honi stadionfejlesztések során. Két évvel ezelőtt még szó sem volt arról, hogy az új MTK-arénában az egyik kapu mögé betonfalat húznak fel, ám hogy mégis a betonfal mellett döntöttek a vezetők, annak azon túl, hogy az MTK-szurkoló a legjámborabb szerzet a világon, ezért következmények nélkül be lehet őt csapni, az az oka: nem akartak az ötezer férőhelynél nagyobb stadiont építeni. Ugyanez történt a felcsúti Pancho arénával is, azzal a különbséggel, hogy a kapu mögött van ugyan néhány ülőhely, de inkább beton, így sikerült elérni, hogy 3500-nál többen még véletlenül se férjenek be a létesítménybe.

Más országokban minden követ (betont) megmozgatnak azért, hogy egységnyi területre minél több ülőhelyet szorítsanak be, mert így több lesz a néző, és nagyobb a bevétel, nálunk viszont már eleve azzal számolnak, hogy úgyse lesz kíváncsi senki a meccsekre. Kisvárdán például, melynek csapata Seszták miniszter oltalma alatt vezeti a másodosztályú tabellát, 2750 férőhelyes stadiont húznak fel mintegy másfél milliárd forintért, ám az egyik kapu mögött ott se lesz lelátó, csak piros betonfal. Ami, ha úgy vesszük, pontosan belefér a képbe, hiszen a kvótanépszavazás óta tudjuk, hogy nem a nézőszám számít, hanem hogy az a pár száz, aki kiment a meccsre, milyen eredményt látott. Hát 2-1-es győzelmet. Vagy hat-nullásat.

Korábban felvetődött, hogy az MTK-pályán az egyik kapu mögé nem betonfalat húznak fel, hanem egymáshoz illesztik a klubelnök Deutsch Tamás még sportminiszter korában milliárdokért vásárolt, és semmire se használható beléptető rendszerét, amely persze senkit se zavarna, hiszen úgysincs néző. Viszont örök időkre ki van fogva a szél a destruktív erők vitorlájából, akik állandóan kötözködnek.

Ha minden igaz, akkor a következő stadionfelújítási szakaszban a stadionokban már szék sem lesz, azt a szurkolók viszik ki magukkal a meccsre, mint a honi televíziózás legszebb korszakában, amikor az emberek a szomszédhoz kéredzkedtek be tévét nézni, székkel vagy sámlival a kezükben.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/21  •  X. 9. – X. 22.
BORKAI–ORBÁN ÚJRATÖLTVE Para-Kovács Imre: Kokaint adjatok, ne krumplit! Farkasházy Tivadar szerint Tarlósnak a Tarlós című újságért, tőlünk nyugatra bárhol 24 órán belül le kellene mondania Smuzewitz Ilona: 20 méter autóút-, egy nagyobb kupac sóder-, egy üres tehenészet- és egy kilátó elé épült kilátó átadáson járt Bartus László a Budapesti Együttműködés Rendszeréről, s hogy a kampány­stáb, miként próbálja mindenhol kihozni Tarlóst győztesnek Bakács Tibor szerint teljesen életszerű, hogy az ellenzék választási plakátjai éjjel lemásznak a keresztfáról, és bekérezkednek az önkormányzathoz melegedni Trunkó Barnabás a rezsiutalvány-tőzsdéről A Heti Kamu megtudta, a jövőben stadionépítésekhez kötik az EU-támogatásokat, valamint hazánk új fizetőeszköze az egy krumpli lesz! Orbán és Rogán duettje a Fidesz-kongresszusról! A HÓCIPŐ NEM OSZT SE KRUMPLIT, SE RÉPÁT – MI ŐKET OSZTJUK!
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.