Virágosláda

Megyesi Gusztáv
2016. 11. 23. · Hócipő 2016/24
Súlyos eset történt október közepén Tolna megyében, ahol két közmunkás asszony a szükséges védőfelszerelések nélkül locsolt meg két virágládát.

A 24.hu hírportál birtokába került papírok szerint még október 17-én 11 órakor egy munkavédelmis arra a lett figyelmes, hogy két közmunkás asszony szappan nélkül, gumikesztyű mellőzésével, csupán folyó vízzel és kefével tisztította le a földdel szennyezett virágládákat, majd a szabálytalanságot észlelve annak megszüntetéséig megtiltják „a munkáltatónak fröccsenő víz hatásának kitetten történő további munkavégzését”.

Mindez nem vicc, nem mi fogalmaztunk így, a szöveget a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya tette közzé mindenki okulására. A határozaton amúgy lehet nagyokat nevetni, de ne felejtsük el, hogy „a fellebbezésére tekintet nélkül” végrehajtható.

A Hócipőnek most a szellemiségének megfelelően ki kellene gúnyolnia az intézkedést, megkeresni azt az embert, aki megfogalmazta, majd szignálta a határozatot, s gúny tárgyává tette. Mi azonban akár a széllel szemben is kiállunk a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya mellett, mégpedig nem véletlenül. Ebben az országban huszonhat éve volt rendszerváltás, ami annyit is tesz, mint hogy huszonhat éve nem létezik munkavédelem, hiába jöttek be a multik az évtizedek óta irigyelt korszerű szerszámaikkal és emberszabású munkaruháikkal, amelyek óvják a munkást, a munkást nem óvja semmi. Lehet erre azt mondani, hogy de hiszen a Tolna megyei két renitens közmunkás nem gépet kezelt, nem a daru alatt járkált, hanem csak a virágládákat slagolta ki kefével, folyó vízzel. Ne felejtsük el, a szervezet nem érzi, hogy konkrétan milyen jellegű behatás alatt áll munkavégzés közben, a virágládát mosó ember csak annyit érzékel, hogy vizes lesz az inge ujja, a keféről pedig a karjára, netán az arcára, bőrére fröccsen a sáros lé. Vagy meszes lé, attól függően, hogy a ládákban levő virágföld löszös-e vagy enyhén lúgos, netán savas, mert a lúg például másképp károsítja a bőrt, mint a sav.

Más aspektusból nézve a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya büszke lehet a munkatársaira, hogy ennyire odafigyelnek a dolgozókra, különösen ilyen kritikus időkben, amikor erős nyomás alatt áll az ország.

Ismereteink szerint a közmunkások Tolna megyében leginkább 11 órakor ülnek le reggelizni, amikor már kihagy a figyelem, korog az emberek gyomra, s nem sokat törődnek a higiéniai megfontolásokkal, mármint hogy megmossák a kezüket, s ne a munkaruhába, hanem a kézi törülközőbe törüljék; ilyenkor van csak igazán szükség a hatékony munkavédelemre.

Igaz, a két közmunkás asszony információnk szerint nem szenvedett maradandó sérüléseket virágláda-tisztítás közben, sőt később sem, az élet ment tovább. De ne felejtsük el, hogy ebben az országban hamarosan beindul Paks 2 is, annak minden higiéniai következményével, már most be kellene ivódnia minden munkás sejtjeibe, hogy ne a Duna-parton öblögessék el a gyorsítóberendezéseket slaggal meg gyökérkefével, hiszen sohase lehet tudni.

Megjegyezzük, hogy hazánkban még óriási szabad kapacitások bújnak meg. Adott esetben éveken át nem őrizték a hatóságok az FBI, a CIA és az Interpol által világszerte körözött közel-keleti oligarcha ujjlenyomatát, amiből akár az is következhet, hogy Magyarországot néhány szupermilliárdos letelepülő migráns egy láda muskátlival simán elfoglalhatja.
Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere fellebbezést nyújtott be a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának határozata ellen. Ugyanis kiderült, hogy a közmunkásoknak minden ellenkező híresztelés ellenére is volt védőfelszerelésük, világoskék gumikesztyű, gyökérkefe, műanyag veder, ám ezek használatát, pontosabban a gumicsizma és vízhatlan munkaruha viseletét, a munka rövid időtartama nem tette szükségessé. „Ha ezt jelenti a közigazgatás reformja, ha ilyen ügyekre van idő, energia, pénz, az nagyon szomorú” – tette még hozzá.

Az elmarasztalt felek a hírek szerint most az európai bírósághoz fordulnak, ahol feltehetően független szakértők bevonásával rekonstruálják az eseményeket.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/21  •  X. 9. – X. 22.
BORKAI–ORBÁN ÚJRATÖLTVE Para-Kovács Imre: Kokaint adjatok, ne krumplit! Farkasházy Tivadar szerint Tarlósnak a Tarlós című újságért, tőlünk nyugatra bárhol 24 órán belül le kellene mondania Smuzewitz Ilona: 20 méter autóút-, egy nagyobb kupac sóder-, egy üres tehenészet- és egy kilátó elé épült kilátó átadáson járt Bartus László a Budapesti Együttműködés Rendszeréről, s hogy a kampány­stáb, miként próbálja mindenhol kihozni Tarlóst győztesnek Bakács Tibor szerint teljesen életszerű, hogy az ellenzék választási plakátjai éjjel lemásznak a keresztfáról, és bekérezkednek az önkormányzathoz melegedni Trunkó Barnabás a rezsiutalvány-tőzsdéről A Heti Kamu megtudta, a jövőben stadionépítésekhez kötik az EU-támogatásokat, valamint hazánk új fizetőeszköze az egy krumpli lesz! Orbán és Rogán duettje a Fidesz-kongresszusról! A HÓCIPŐ NEM OSZT SE KRUMPLIT, SE RÉPÁT – MI ŐKET OSZTJUK!
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.