A föld 99 legkevésbé ismert csodája című könyv bemutatója

Litkai Gergely
2008. 12. 17. · Hócipő 2008/26
Ünnepélyes keretek között mutatták be a Föld 99 legkevésbé ismert csodája című könyvet a Repeta Sarokban. A szerzők meghívását elfogadta Bánovics Marcsi playmate, Nick Árpád és a Csillagok háborújából ismert Chewbacca is. A szerzők, Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Gergely és Pataki Balázs, rövid sajtófotózással nyitották meg az eseményt, majd Litkai Gergely Frei Tamásnak öltözött. A színvonalas Power Point-os prezentáció után Chewbacca méltatta a könyvet, majd Bánovics Marcsi segítségével Nick Árpi kettétépte. A műsor fantasztikus Power Point-os prezentációkkal folytatódott, majd egy lábasbemutatóval zárult.


A világnak 7, 10, 77, 100 vagy 1000 csodája létezik, attól függően, hogy milyen vastag albumot szeretnének kiadni a készítőik, és mennyit akarnak ezzel keresni. Ez a hozzáállás természetesen teljesen elfogadhatatlan és elítélendő. Az ilyen exkluzív albumokban leírt csodálatos helyeket felkeresni ráadásul fáradságos, időrabló, drága és felesleges tevékenység, különösen azon látványosságok esetében, amelyek időközben leégtek, összedőltek vagy swinger-klubot építettek a helyükbe. A hagyományos albumok és útikönyvek alapján ugyanis csak ugyanazokra a helyekre juthatunk el, ahol mások már jártak, útikönyv nélkül meg olyan helyekre, ahova mások sem akartak menni. (Kivéve talán a swingerklubokat.)Kovács András Péter a sajtót fotózza

„A Föld legkevésbé ismert kilencvenkilenc csodája” szerzői nemes célt tűztek maguk elé: igen vastag könyvükkel a nagyon sok és a hihetetlenül sok tartományába eső pénzösszeget akarnak keresni. E cél elérése érdekében olyan helyekre kalauzolják el a gyanútlan olvasót, melyekről a „csodaalbumok” készítői megfeledkeznek, vagy tudomást sem vesznek róluk.


Hadházi László közepesen ismert humorista a könyv felett néz


Marcsi, Árpi és Chewy Kovács András Péter segítségével ismerkedik a könyvvel


Chewbacca, a nemzetközi sztár intergalaktikus szinten méltatja a könyvet

Kit érdekelnek a gízai piramisok, ha megismerkedhetünk a Szent Ottomár-bazilikával - a világ legtöbbször lerombolt és újjáépített egyházi együttesével? Mi izgalmas van az Eiffel-toronyban egy huszita látványerődhöz képest, amelyet ugyan 1973-ban egy elcsatangolt kisgyerek vattacukorja romokba döntött, ám romjai közt továbbra is működőképes az ellenséget megfélemlítő, lidérces hatást keltő macskacsembaló? Nem érdekesebb-e az eleddig ismeretlen Tuesday-szentély - ami nélkül őseink nem tudták volna megállapítani, hogy a hét melyik napja esik keddre -, mint néhány kósza vonal a Nazca-sivatagban, amelyek vagy állatokat ábrázolnak, vagy ufó-leszállópályák, vagy csak néhány nagyon részeg nazca gimnazista szórakozott pár ezer éve? És vajon hányan és hányszor gyalogoltak már el gyanútlanul a Lazarovka külvárosában, Panelovóban álló Munkás Szent Joszif kolostor mellett, azt gondolván, hogy az egy egyszerű panelház, nem is sejtvén, hogy abban látható Danyilo Rebencev A halászok a genezáreti tónál túlteljesítik a tervet című munkája vagy A szentlélek látogatása a plovdivi kohóban című freskó?


A Föld legkevésbé ismert kilencvenkilenc csodája csak arra vár, hogy olvasóink felfedezzék őket, s ezek a helyek váljanak a jövő új turisztikai célpontjaivá, a legismertebb csodákká. Felfedezésre vár Kínában Din-Sey-land, a világ legnagyobb szórakoztatópark-utánzata; Kovács Ignáczné (Aranka néni) függőkertje a Benczúr utca 3.-ban; a przynezówi búcsújáróhely Lengyelországban, a Jean-Claude Van Damme-hívők központja; a vatikáni logisztikai központ, az „UPS dei” székhelye; illetve a Transzkazah vasútvonal, amit kizárólag részeg munkások építettek, és az űrből nézve Jenga toronynak néz ki.


Lütyő, a golden retriever is elnyerte a fantasztikus kiadvány

De a szerzők célja az is, hogy a helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó történelmi események hiteles bemutatásán túl, eddig sohasem publikált kutatási eredményeiket is nyilvánosságra hozzák. A Colosseum végül is napórának vagy gyümölcscentrifugának épült? Milyen nehézségei vannak a vizeletírásnak? Hol található Halászpilis, az elfeledett város, amit soha, senki nem keresett és nem talált meg? Hogyan készült a Ming-Hano tartománybeli agyag erőszakszervezet? Minderre választ kaphatnak e könyv tanulmányozásával.


Nick Árpi szakításra készül Bánovics Marcsival

Mivel tudjuk, hogy az olvasók nem szeretnek olvasni, ezért a könyvünkben leírt csodákat számtalan, az adott helyszínt megjelenítő illusztrációval színesítettük. Az illusztrációk között megtalálható a „Mohamed áfás számlát ad át Mekka önkormányzatának a Kába- kő megtisztítása után”, egy kép, amelyen vietnami Waldorf-óvodások nyolcat mutatnak, egy Chaplinnek öltözött R2D2, Roberto Da Vinci részecskegyorsítójának működőképes modelljének rekonstrukcióutánzatát ábrázoló rajzának másolatáról készült illusztrációja biomotoros íjvisszaszállítóval és noszogató-pasko- ló célszerszámmal, valamint a kišoveci Mária Szíve-katedrális, amelyben az oltár mellett lámpás kereszteződés és gyalogosátkelő üzemel.


Árpi szakít

A könyvet minden otthonülő világutazónak ajánljuk, aki szereti a fotelből megismerni a világ eddig elfeledettnek hitt, ám meg sem épült csodáit.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.