HóC-3PO

Mi micsoda - Anakintól Yodáig

Farkasházy Benedek
2005. 05. 25. · Hócipő 2005/11
Elkészült a hiányzó láncszem, a Csillagok háborújának harmadik epizódja. Teljes a történet. Vajon a hatrészes filmeposz csupán a fantázia szüleménye, vagy többet rejt annál? Megpróbáltunk saját erőből utánajárni, hogyan születtek a Star Wars galaxis szereplői, a helyszínek és a masinák nevei, milyen egyértelmű utalásokat fedezhetünk fel a filmekben az emberiség ősi mítoszaira, történelmünkre, és milyen poénokat rejtett el bennük George Lucas és csapata. Mindehhez nem kellett más, mint harminc év alatt háromszázszor megnézni. A cselekmény követhetőségéért az eseményeket annak az epizódnak a számával is megjelöltük, ahol éppen a történetben tartunk.KARAKTEREK

JEDI REND: Az erő birtokosainak lovagrendje, amely a gyengéket védelmezi, a békén őrködik. Tagjai remeteéletet élnek, nem nősülhetnek, semmihez és senkihez nem kötődhetnek, amit fájna elveszíteniük. Fegyverük a (fény)kard. A párhuzam egyértelmű a középkor lovagi eszméivel.

YODA: Yodeah héberül annyit tesz: aki tud. Yoda a jedi lovagok legnagyobbika, a Jedi Tanács vezetője, majd Luke Skywalker mestere.

OBI-WAN KENOBI: A jedi mester neve egy angol szójáték: can = képes valamire, obey = engedelmes, szófogadó. Kenobi = can obey = aki képes az engedelmességre. Obi-Wan pedig mindvégig engedelmesen követi a Jedi Tanács útmutatásait.

MACE WINDU: A "to wind" kifejezés az angolban szagot kapni, megszimatolni jelentést hordoz. A jedi mester mindvégig gyanakodva, rosszat sejtve tekint úgy Palpatine-ra, mint Anakinra. A Sith-ek bosszújában (III.) már épp halálra sújtaná Palpatine-t, amikor Anakin közbelép. Amúgy a mace szó angolul buzogányt jelent, amivel remekül lehet lesújtani.

QUI-GON JINN: Neve szintén szójáték: quiet = csöndes, halk, nyugodt; gone = elment, eltávozott, meghalt. Qui-Gon a Baljós árnyak (I.) végén meghal.

SITH LOVAGOK: Ők a jedik hatalomvágyó ellenlábasai. Mindig ketten vannak: egy mester - egy tanítvány. A sithek az erő sötét oldalán állnak. Erősebbek mindenkinél, hiszen a szenvedély, a düh, a gyűlölet és a félelem - melyekből hatalmukat merítik - felülmúlja a jedik szeretetét, önzetlenségét és hűségét. A sith kifejezés talán az angol sithe szóból ered, amely kaszabolást jelent. E szakágban pedig az érintettek mindegyike jól teljesít.

DARTH SIDIOUS: Neve az angol insidious szóból ered, jelentése: ármányos, alattomos. Ugyanő Palpatine, aki szenátorként kezd, később kancellár, majd császár. A palatine/palatinus latin jelentése: aki elfoglal.

DARTH VADER: Neve a Dark Father (sötét apa) szójátékból ered. Darth Vader eredeti neve Anakin Skywalker. Anakin (an akin) Skywalker jelentése: egy hasonló / egy korábbi Skywalker.

DARTH TYRANUS: Azaz Dooku gróf, a szeparatisták vezetője. Volt jedi, aki a sötét oldalra átcsábulva háborúba taszítja a köztársaságot, hogy hatalomra juttassa mesterét, Darth Sidioust. A Tirannusok az ókori rómaiak és görögök teljhatalmú zsarnokai voltak.

SKYWALKER: Luke és Anakin családneve. Jelentése: égen járó / égjáró. A Baljós árnyakban (I.) a kis Anakin elmondja, hogy ő lesz az első, aki valamennyi csillagot meglátogatja. És lőn, hiszen felnőve, Darth Vaderként mindet meghódítja. Ráadásul apa és fia is kiváló pilóták.

PADMÉ AMIDALA: Anakin szerelme, a Naboo bolygó királynője, később szenátora. Padmé lótuszvirágot jelent szanszkritül. A fehér lótusz a tisztaság jelképe, Padmé bőre pedig hófehér.

HAN SOLO: John Wayne-t idéző magányos (azaz szóló) cowboy (kismellény, oldalstukker, szerencsejáték: űrhajóját, a Millennium Falcont is kártyán nyerte).

CSUBAKKA (CHEWBACCA): Az amerikai jeti, azaz Bigfoot megtestesítője (magas, majomszerű szőrmók). Nevének egyik lehetséges forrása a chewing (rágni) bacca (tobacco = dohány), azaz bagózás kifejezés. Csubakka szőre ráadásul nagyon hasonlít a cigaretták őrölt dohányára.

JABBA A HUTT ÉS A FEJVADÁSZOK: A klasszikus maffiózók. Utaznak mindenben, ami illegális: csempészet, szerencsejáték, vérdíj, rabszolgák. A 20-as évek Amerikáját idézik.

C-3PO: A fordítórobot az Óz, a csodák csodájának Bádogembere. Kinézete azonban inkább Fritz Lang 1927-ben forgatott némafilmjében, a Metropolisban szereplő robotéra hajaz.

TARKIN NAGYMOFF: Az első Halálcsillag parancsnoka. Az etruszk Tarquinius-dinasztia tagjai közül kerültek ki Róma legendás királyai és seregeinek vezetői.

ACKBAR ADMIRÁLIS: A lázadók győztes flottájának vezetője, amikor azok megsemmisítik a második Halálcsillagot a Jedi visszatérben (VI.). Dzselal ed-Din Mohamed Akbar 1556-tól volt indiai nagymogul. Sok győzedelmes csatát vívott, és megszilárdította a Mogul Birodalmat.

UNIFORMISOK: A rohamosztagosok az amerikai foci (rögbi) sisakos, vállvédős játékosai. A birodalmi tisztek ruházatát a II. Világháború német főtisztjeiről mintázták. A lázadó pilóták egyenruhája pedig szinte mindenben megegyezik a 60-as években szolgált amerikai berepülő pilótákéval.HELYSZÍNEK

ENDOR HOLD: A Bibliában ez áll: "Akkor mondá Saul az ő szolgáinak: Keressetek nékem egy halottidéző asszonyt, hogy elmenjek hozzá, és megkérdezzem őt. Szolgái pedig mondának néki: Íme, Endorban van egy halottidéző asszony". (1 Sámuel: 28) A Jedi visszatérben (VI.) a lázadók az Endor hold mellett győzik le a birodalmat, a második Halálcsillagot felrobbantva. A csata végén az Endorra leszállva Luke Skywalker máglyán égeti el apja, Darth Vader "földi" maradványait. A halott jedi mesterek szellemként elevenednek meg Luke előtt: Yoda, Obi-Wan és Luke apja Darth Vader, aki immáron maszk nélkül, visszatért jediként, Anakin Skywalkerként jelenik meg.

DAGOBAH BOLYGÓ: A Dagoba szingaléz szó, és elrejtett ereklyét tartalmazó építményt jelent. A Birodalom visszavágban (V.) és a Jedi visszatérben (VI.) járunk Yoda civilizálatlan, lakatlan, mocsaras otthonában, ahol a jedi mester a birodalom és Darth Vader elől rejtőzve életének utolsó éveit tölti.

KAMINO BOLYGÓ: Itt készül a Köztársaság, majd a Birodalom klónserege. A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan nem leli, mert a könyvtárból minden Kaminóra vonatkozó utalást töröltek, a térképeken sem szerepel. Yoda és ifjú tanítványai egy 3 dimenziós, szobányi csillagtérképre feltekintve, milliónyi csillag között keresik Obi-Wan elveszett bolygóját. Santiago de Camino egy ezeréves spanyol zarándokhely. A 800 kilométeres Szent Jakab zarándokút szinte végig egyenes. Az útvonal pontosan a Tejút központi sávja alatt fekszik, az éjszakai égboltra tekintve egész Európában itt a legfényesebbek galaxisunk csillagai.

TATOOINE BOLYGÓ: A sivatagos bolygón játszódó jeleneteket Tunéziában vették fel, egy Tataouine nevű város közelében.

CORUSCANT BOLYGÓ: A galaktikus szenátus székhelye, a galaxis fővárosa (fő bolygója). A latin coruscare jelentése: csillogó, ragyogó. Épületei között több amerikai felhőkarcoló is felismerhető.

NABOO BOLYGÓ: Nabu az írnokok sumér istene, jelképe az írónád. A Naboo bolygó az első három epizódban tűnik fel. Egy mocsaras világ, tele nádasokkal. Épületei a reneszánsz Itáliát idézik; lagúnái, hídjai, gondolái és lakóinak öltözete pedig a karneváli Velencét.

ALDERAAN BOLYGÓ: Leia otthonát a Csillagok háborújában (IV.) a Halálcsillag egyetlen lövéssel semmisíti meg. Ennek maradványaiba - egy aszteroidamezőbe - szalad bele a Millennium Falcon. Alderán egy pokolbéli démon, aki többek között Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmében is feltűnik.

YAVIN 4 HOLD: A Csillagok háborúja (IV.) végén a lázadók a Yavin bolygó 4. holdjáról szállnak fel X-szárnyú vadászgépeikkel, hogy megharcoljanak a közelgő Halálcsillaggal. Yavin Artúr király kerekasztalának lovagja, aki a kalandok kedvéért elhagyta feleségét. A lázadók között pedig szintén csak magányos férfiakat találunk.

UTAPAU BOLYGÓ: A Sith-ek bosszújában (III.) ide menekülnek a szakadárok vezetői. A tavaly karácsonyi dél-ázsiai szökőár után a thaiföldi Utapau városában volt a menekültek ellátását és a segélyek szétosztását irányító központ.SCI-FI ÉS FILMIRODALOM

2001. ŰRODISSZEIA: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon Jinn jedi mester egy Watto nevű, repülő, kék, rovarszerű szerzettel alkudozik néhány nélkülözhetetlen űrhajóalkatrész adásvételéről. A jelenet egy roncstelepen játszódik, ahol a háttérben ott rozsdásodik a 2001. Űrodisszeia űrkabinja. Amikor a filmben C-3PO-t először bekapcsolják, ugyanaz a beköszönő mondata, mint a 2001. Űrodisszeiában szereplő űrhajó számítógépének, HAL-9000-nek.

E.T.: Aki mindkét filmet látta, valószínűleg maga is észrevette E.T. és Yoda szemének, alkatának és totyogásának feltűnő hasonlóságát, de a Baljós árnyakban (I.) ennél sokkal konkrétabb utalás is akad: a galaktikus szenátusban ott ül három E.T. (vagy legalábbis E.T. rokonai). Mindez visszafelé is igaz: az E.T. írónője, annak a Harrison Fordnak a volt felesége, aki a Csillagok háborújában Han Solót játssza. Ford az E.T. filmben is feltűnik, ő a lehallgató furgon fülhallgatós embere.

ALAPÍTVÁNY-TRILÓGIA: Mindkét eposz egy-egy galaktikus világrend hanyatlásáról és felbomlásáról valamint a helyébe lépő új hatalom megszületéséről szól: az Alapítvány sorozatban a Császárság helyébe lép az Alapítvány, a Csillagok háborújában a Köztársaság helyébe a Birodalom). Konkrét utalás csak egy akad, bár az elég jelentős: az első három epizódban ugyanis megjelenik a galaxis központja, a galaktikus szenátus székhelye a Coruscant városbolygó (a bolygót annak egyetlen városa teljesen körbenőtte). Az Alapítványban a galaxist uraló birodalom központja a Trantor, amely szintén városbolygó.

ŰRSZEKEREK: A Star Trek sorozat Voyager csillaghajója a Klónok támadásában (II.) tűnik fel, mint a Kamino bolygó klóngyárának mennyezete. A Baljós árnyak (I.) galaktikus szenátusában Klingonok is ülnek.

DŰNE: A Dűne regénysorozatból több filmfeldolgozás is készült. A Dűne kifejezés tulajdonképpen az Arrakis bolygóra utal, amely sivatagos, vízben szegény. A Csillagok háborújában is többször járunk egy sivatagos bolygón, a Tatooine-on, ahol sokan (köztük Luke Skywalker nagybátyja is) vízlepárlásból élnek.

MIB (Men in Black): A nagy-sikerű filmben Will Smith egy, a Földön élő földönkívüliekkel foglalkozó ügynököt játszik. Többek között egy apró, zöld fejű, nagy fekete szemű, a fején csápokat viselő ufó-bébit segít a világra. A Klónok támadásában (II.) és a Sith-ek bosszújában (III.) többször is feltűnik egy jedi mester, aki felnőve ugyanúgy néz ki, mint az MIB újszülöttje.

FLASH GORDON: A ős sci-fi elején a történet szöveges előzménye úszik fölfelé a képen, csakúgy, mint az összes Star Wars filmben. Amúgy Lucas pályázott egy Flash Gordon-remake elkészítésére, de nem kapta meg a jogokat, ezért inkább írt egy saját forgatókönyvet, és leforgatta a Csillagok háborúját.

GYŰRŰK URA: A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan Kenobi a Geonosison belopózik a szeparatisták búvóhelyére, Dooku gróf kastélyába. A torony kívül-belül erősen emlékeztet Szarumán várára, Orthancra. Mindkét helyszínen azt látjuk, ahogyan a "főgonosz" számára hadsereget teremtenek. Ráadásul Dooku grófot és Szarumánt is Cristopher Lee alakítja. Ugyanebben a filmben találni egy kevésbé feltűnő utalást is. Mielőtt Obi-Wan a Kamino bolygón találkozna Jango Fettel, az egy hatalmas madáron repül vissza otthonába, ami ugyanúgy rikoltozik, mint a nazgulok sárkányai a Gyűrűk urában (mellesleg szintén a gonosz szolgáját szállítja).

INDIANA JONES SOROZAT: A Birodalom visszavágban (V.) közvetlenül a lépegetős jelenet előtt Han Solo övén ott fityeg Indiana Jones jól ismert ostora. Mindkét szerepet Harrison Ford játszotta, és mindkét filmet Lucas készítette. Ugyanebben a filmben a felhőváros egyik roncstelepén a háttérben az elveszett frigyládát tartalmazó faláda is látható, a kiégett náci sassal az oldalán. Az Indiana Jones filmekben pedig feltűnik egy Café Obi-Wan nevű vendéglő, és az egyik templom falára rá van vésve C-3PO és R2-D2 is.

SZÉP ÚJ VILÁG: Aldous Huxley világhírű sci-fijében az emberek nem természetes úton fogannak és születnek, hanem előre programozott viselkedésminták szerint, mesterséges úton termesztik őket. A Klónok támadásában (II.) láthatjuk, ahogy a Kamino bolygón a Köztársaság, majd a Birodalom számára gyorsított növekedésű, akaratukban meggyengített, genetikailag módosított, uniformizált klónhadsereget termesztenek.

ORION ŰRHAJÓ: A Klónok támadásának (II.) nyitójelentében rengeteg űrjármű röpköd Coruscant körül, ezek egyike a sorozatból is jól ismert Orion űrhajó.

SÁRKÁNYSZÍV: A középkori sárkányos lovagmese filmes trükkjeit Lucas cége, az ILM készítette. A Baljós árnyak (I.) végén, amikor Yoda Obi-Wanhoz beszél, utóbbi válla fölött egy fa látható, aminek az ágán pici sárkányok ücsörögnek. Szakasztott másai a Sárkányszívben szereplőnek.

TARZAN: Csubakka A Jedi visszatérben (VI.) az endori csatában egy indát fogva, két Ewokkal a nyakában (ők Csitát, a csimpánzt helyettesítik) lendül át egy fáról egy kétlábú birodalmi lépegető tetejére. Közben Tarzan jól ismert kiáltását is elereszti.

THX-1138: A Csillagok háborújában (IV.) a Halálcsillag börtönének 1138-as számú cellájából szabadítja ki Luke és Han Leia hercegnőt. Lucas első filmjének címe THX-1138 volt. Az 1138-as szám még tucatszor elhangzik a filmekben.

A MAJMOK BOLYGÓJA: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenyének közönségének soraiban a Majmok bolygójának két főemlőse, Cornelius és Zira is látható.

MÁTRIX: Nem biztos, hogy szándékos, de a Sith-ek bosszújának (III.) nyitójelenetében szereplő, Obi-Wan űrhajóját megtámadó bontórobotok külsejükben és funkciójukban is nagyon hasonlóak a Mátrixban látott, Morpheus hajóját megtámadó őrszemekhez.

JAMES BOND: Meg nem mondom, hogy melyik 007-es filmben Sean Connery egy hátra szerelhető rakétával közlekedik. A Klónok támadásában (II.) Jango Fett és a Jedi visszatérben (VI.) fia Boba Fett is ugyanilyen hátirakétával röpköd.

GODZILLA: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon és Obi-Wan tengeralattjáróra szállnak, amit bekap egy óriási hal. A halat pedig egy víz alatt élő, két lábon járó szörnyeteg, Godzilla szakasztott mása, még a hangjuk is egybevág.

BEN HUR: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye a Ben Hurt idézi. Nem csak témájánál fogva, de Lucas a rajt jelenetsoránál azonos beállításokat, képkivágásokat, szemszögeket használ.

RAJZFILMEK: A Klónok támadása (II.) geonisisi csatajelentében a klónok egyik repülő csapatszállítóját Homer Simpson vezeti, Bart apja, a Simpson család rajzfilmsorozatból. A Baljós árnyakban (I.) pedig Qui-Gon adóvevőjén tűnik fel Miki egér.PÁRHUZAMOK

JÉZUS KRISZTUS: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gonn Jinn jedi mester a feltűnően tehetséges jedi-jelölt Anakin anyját, Shmi Skywalkert kérdezi, ki volt a gyermek apja. Shmi válasza elég egyértelmű: "Nem volt apa! Kihordtam őt, megszültem, felneveltem. Nem tudom, hogyan fogant." A Bibliában egyébiránt Jób, Nehémiás és Ézsaiás könyveiben is felbukkan a "Jesuá shmi" mondat, ami azt jelenti: megmentő/megváltó a nevem.

DALAI LÁMA: A jedik galaxis szerte tehetséges gyermekeket keresnek, hogy a jedi rend tagjaként nevelkedjenek, majd ők maguk is jedi lovagokká váljanak. A buddhista hit egyik fontos eleme a reinkarnáció, azaz a lélekvándorlás. Az elhunyt lámák lelkét pedig gyermekekben újjászületve keresik a szerzetesek.

APRÓSZENTEK: Heródes, hatalmát féltve, az összes két éven aluli fiúcsecsemőt legyilkoltatta a Messiás szülőhelyén, Betlehemben. A Sith-ek bosszújában (III.) Darth Sidious megparancsolja az akkorra már Darth Vaderré lett Anakinnak, hogy a jedi templomban mindenkit gyilkoljon le, senkinek ne kegyelmezzem. Vader pedig a legifjabbakat sem kíméli.

A KEREKASZTAL LOVAGJAI: Egy kerek helyiségben ülésezik a Jedi Tanács, már csak az asztal hiányzik középről. A Baljós árnyakban (I.) a kis Anakint próba elé állítják: ki kell találnia, a többiek milyen tárgyakra gondolnak. Az egyik feladvány egy kehely, amit ha összeadunk a kerekasztallal, és a jedik fegyverével, a karddal, máris a Pendragon legenda elevenedik meg előttünk. Artúr király és a kerekasztal lovagjai, akik a Szent Grált - azaz egy kelyhet kerestek.

WAGNER NIBELUNG CIKLUSA: A Csillagok háborújának története rengeteg párhuzamot mutat Wagner Ringjével. A fiú legyőzi korábban hatalmas, de ereje vége felé járó (nagy)apját (Luke Vadert, Siegfried Wotant). A Hősnek ugyanúgy választania kell a szerelem és az örök élet / kárhozat között (Brünnhilde a szerelmet választja, az örök élet ellenében / Anakin is a szerelmet választja, még ha ezért el is kárhozik: jedi helyett sötét lovaggá lesz). Ráadásul Brünnhilde és Anakin életében még egy párhuzam felfedezhető: Brünnhilde a tűzben leli halálát, Anakin pedig egy tüzes bolygón esik a lávába, majdnem halálra ég, és így lesz belőle a jól ismert félig ember, félig gép: Darth Vader. A történet legvégén Luke Skywalker egy máglyán égeti el apját, ahogy a Wotan vezette istenek is, lánya, Brünnhilde máglyáján lelik halálukat.

WAGNER MOTÍVUMAI: A Csillagok háborúja főbb karaktereinek ugyanúgy megvannak az egyéni zenei témáik, mint Wagner szereplőinek a Nibelung ciklusban. Ráadásul Richard Wagner is dolgozott visszafelé. Előbb megírta a Lohengrint, majd néhány évtizedre rá apjának, Parsifalnak a történetét.

DELPHOI JÓSLATOK: Az első két epizódban sok jedi mester emleget egy próféciát, mi szerint egyszer majd eljön a kiválasztott, aki egyensúlyt teremt az erőben. Szinte valamennyien úgy gondolják, hogy a kiválasztott Anakin, aki majd legyőzi a gonosz sith lovagokat, ezért különös figyelmet fordítanak az ifjú fejlődésére. Az egyensúly végül is megteremtődik, amikor Anakin szinte minden jedit lekaszabol a Sith-ek bosszújában (III.). Mert az is egyensúly, ha az erőviszonyok egyenlítődnek ki. Csak nézőpont kérdése, és mint tudjuk, a delphoi jósda jövendölései is hasonlóan kétértelműek voltak.

COLOSSEUM: A Klónok támadásában (II.) a Geonosison foglyul ejtett Obi-Want, Anakint és Padmét egy tömött amfiteátrumban szörnyű vadállatok elé vetik. Az ókori Rómában kedvelt kivégzési mód volt, hogy a Colosseumban és más amfiteátrumokban vadak elé vetették a halálraítélteket.

HANNIBÁL: A Birodalom visszavág (V.) lépegetői a jeges Hoth bolygón intéznek támadást a lázadók ellen. A lépegetők a Róma ellen vonuló Hannibál seregének Alpokon átkelő elefántjai.

MESEVILÁG: A Jedi visszatérben (VI.) Leia hercegnő az Ewokok falujába kerülve olyan, mint Hófehérke a törpék között. A Sith-ek bosszújának (III.) végén a halott Padmét üvegkoporsóba temetik, mint a törpék Hófehérkét.

AMERIKAI ŰRKUTATÁS: A Csillagok háborújának (IV.) híres kantinjelenetében egy űrhajós a 70-es években a NASA-nál rendszeresített szkafanderben sétálgat. Még az amerikai zászló is ott figyel a vállán (talán maga Neil Armstrong).

MILLENNIUM FALCON: Azaz az Ezeréves sólyom - Han Solo űrhajója. Az amerikai hadseregben a legtöbb vadászrepülőgép valamely ragadozó madár nevét viseli. Az űrhajó formáját egy szendvics ihlette: az egyik makett-tervező beleharapott egy hamburgerbe, ebből lett a hajótest, egy kiguruló olajbogyóból a pilótafülke, a beleszúrt kis esernyőből meg a radar.

PÁRIZS-DAKAR RALI: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye is a sivatagban zajlik, a bennszülött buckalakók pedig vígan lövöldöznek a versenyzőkre. A Párizs-Dakar Ralikon több versenyzőt is a volán mögött ülve lőttek agyon bennszülött törzsek harcosai.

LED ZEPPELIN: A Baljós árnyakban (I.) Anakin vadászgépre száll. Gépén, R2-D2 mellett kis szimbólumokat láthatunk, amelyek megegyeznek a Led Zeppelin 4. albumának borítóján lévőkkel.

MERCEDES-BENZ: A Csillagok háborújában (IV.) Luke szobájában egy autó motorháztetője látszódik a háttérben, rajta a Mercedes-Benz jól ismert logójával.

SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK: Lucas vállalkozásainak egyike a LucasArts, amely a Star Wars számítógépes játékokat is fejleszti. A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan és Anakin betérnek egy bárba. A háttérben játékautomaták látszanak. Mit ad isten, pont azokat a LucasArts-játékokat gyűrik, amelyeket bármelyik boltban magunk is megvehetünk, és hazavihetünk a számítógépünkre.

LIAM NEESON: A színész a Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon Jinn jedi mestert alakítja, és szerepe szerint a film végén meghal. A következő epizódban Yoda mester egyik ifjú tanítványát Liam-nak hívják.

A CSODAFEGYVER: A Klónok támadásában (II.) látjuk, ahogy a menekülő szeparatista vezetők egyike Dooku gróf kezébe nyomja a Halálcsillag terveit, hogy az biztonságba helyezze azt mesterénél. A Halálcsillagot ekkor még csodafegyverként említik. Akárcsak Hitler a várva várt atombombát.

FÉNYKARDOK: Sokan a Nothungot, az Excaliburt, vagy a Gyűrűk ura kettétört kardját vélik felfedezni a fénykardokban (a lézerkard kifejezés csak egy magyar félrefordítás). Lucas azonban többször is elmondta, hogy a kard ötletét kedvenc rendezője, Akira Kurosawa szamurájfilmjeiből merítette.POÉNOK ÉS TRÜKKÖK

KRUMPLI ÉS TORNACIPŐ: A Birodalom visszavágban (V.) a Millennium Falcon berepül egy aszteroidamezőbe, ahol a sziklák között krumplik és pattogatott kukoricák is repkednek. A Jedi viszszatérben (VI.) pedig egy csoport csillagromboló között több tornacipő is lebeg (közvetlenül mielőtt Vader zászlóshajója becsapódik a Halálcsillagba).


FÁNK: Az első három epizód mindegyikében feltűnnek a Kereskedelmi szövetség csatahajói. Középen üreges kör alakúak, a karima csak egy egész pici szakaszon hiányzik. A Millennium Falconhoz hasonlóan (hamburger) ezeket is egy amerikai ételről mintázták, a donut-ról, ami tulajdonképpen egy kerek, középen üreges fánk. A hiányzó karimadarab egy harapás.

GENETIKA: A klónsereget (a későbbi birodalmi rohamosztagosokat) egyetlen emberből klónozták. Ő Jango Fett, a fejvadász. A Csillagok háborújában (IV.), a Halálcsillagon egy rohamosztagos lefejel egy lecsukódó ajtót. A korábban játszódó Klónok támadásában (II.) Jango Fett - a genetikai minta - szintén lefejel egy lecsukódó ajtót (amikor Obi-Wan elől menekülve felugrik űrhajója rámpájára). Ha még azt is hozzávesszük, hogy fia, Boba Fett - aki a Birodalom visszavágban (V.) ejti foglyul Han Solót - sisakján is van néhány horpadás, megállapíthatjuk, hogy a klónozás tökéletesre sikeredett.

NYELVEK: Lucas nem szereti a halandzsát, ezért a legtöbb nem humán nyelvet igyekezett létező, földi nyelvekből összehozni. A Jedi visszatér (VI.) ewokjai például tibeti, nepáli és mongol nyelvek keverékét beszélik. Ugyanitt a kevéssé ismert Nien Numb (a Millennium Falcon másodpilótája a Halálcsillag elleni támadás alatt) maszáj nyelven azt mondja: "ezer elefántcsorda tapos a lábamon". A Baljós árnyakban (I.) és a Klónok támadásában (II.) többször is felhangzik a Csillagok háborúja sorozat egyetlen kórusműve. A szöveg csak első hallásra tűnik halandzsának, valójában egy ősi kelta legenda, a Fák csatájának néhány sorát halljuk szanszkrit nyelven.

LUCAS ÉS CSALÁDJA: A Baljós árnyakban (I.) Amidala hercegnő palotájában az egyik boltíven Lucas portréja vigyorog. A Klónok támadásában (II.) Lucas fia tűnik fel a jedi könyvtárban, ahol a mellszobrok egyike George Lucast ábrázolja. A Sith-ek bosszújában (III.) pedig négy Lucast is találunk a szereplők listáján.

JAR-JAR BINKS: Vele a Baljós árnyakban találkozunk először (I.). A Naboo bolygó bennszülött népének idiótája. Alkata erősen emlékeztet egy lófejű nyuszira. A sorozat első részének bemutatójára már felnőttek a régi trilógián nevelkedett rajongók. Kellett az új közönség. A lovacskát és nyuszikát pedig imádják a gyerekek.

HANGHATÁSOK: A lövések hangját egy kalapáccsal megütött acélsodronytól, az űrhajókét pedig Lucas porszívójától és elromlott légkondicionálójától kölcsönözték. A filmek talán legnagyobb hibája, hogy az űrben is halljuk a lövéseket, a hajtóműveket és a robbanásokat. Pedig vákuumban nem terjed a hang. Az űrjelenetek alatt síri csendnek kéne lennie.

HÚSVÉTI TOJÁSOK: A trükkmesterek a rendező tudta nélkül rendszeresen belecsempésznek képi poénokat a filmekbe. A nyolcvanas években filmenként még csak 1-2 ilyen húsvéti tojásnak nevezett poént találhattunk, de ez mára sajnos iparszerűvé vált. Nézzék csak meg ezredszer is a rajongók a filmet. Nem meglepő, hogy a repülő tornacipők, krumplik és pattogatott kukoricák után a Sith-ek bosszújában (III.) egy hétköznapi dézsa is röpköd az űrben.

KERET: Az utolsóként bemutatott III. epizód utolsó mondata és a majd harminc éve elsőként bemutatott IV. epizód első mondata is C-3PO szájából hangzik el, ugyanannak az űrhajónak ugyanazon folyosólyán, azonos kamerabeállításban.A hat filmben minden igekötő, minden fűszál a helyén van. Ennyi egyezés és párhuzam nem lehet a véletlen műve, még ha esetleg nem is volt mind szándékos. Lucas a Csillagok háborújával új világot teremtett. A mi világunkat, hiszen a drámán, a látványon és egy néhol közhelyes sci-fi mesén kívül azt is megmutatta nekünk, hogy az emberiség hősei egyetemesek, legendáink örök érvényűek, mítoszaink egymásból erednek. Talán egyszer azok is meglátják mindezt a Csillagok háborújában, akik eddig a lézerkardozás miatt mentek be a moziba, vagy éppen emiatt nézték le a sci-fi műfajt úgy, ahogy van: Asimovtól, Lemen át Lucasig.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.