A szerver ügy

Farkasházy Benedek
2006. 03. 01. · Hócipő 2006/05
Előzmények

RÉPÁSSY RÓBERT
országgyűlési képviselő, Fidesz
Támogatjuk a számítástechnikai rendszerbe történt jogosulatlan belépésnek, illetve a számítástechnikai rendszer és adatok sértetlensége elleni bűncselekménynek bűncselekménnyé nyilvánítását és büntetését a jövőben.

2001. október, parlament, számítástechnikai rendszerekkel
szembeni bűncselekmények vitája

SAJTÓHÍR
Bár a Magyar Nemzet kampányidőszakban nem közöl politikai hirdetéseket, és híroldalainkon kizárólag fekete-fehér illusztrációkkal találkozhatnak az olvasóink, most egy napra mindkét hagyományt felfüggesztjük. Mai lapszámunkban egy színes összeállítást láthatnak Hiller Istvánnak, a Magyar Szocialista Párt elnökének választási kreatív anyagaiból... Szórólapok, plakátok, újsághirdetések és ajándéktárgyak képei (a pólóból mi is kérnénk néhányat, ha lehet) vannak ebben a kreatív csomagban, beleértve az úgynevezett vadplakátokat is.

Magyar Nemzet, febr. 10.HILLER ISTVÁN
Alapos okunk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba, és vittek el onnan terveket. A behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server. fidesz.hu

MTI, febr. 13.
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Az interneten mindenki által elérhető névvel és jelszóval - miként ki tudja még hányan - mi is megnéztük, mi található az egyébként is bárki által látogatható honlapon. A fórumokon az is megjelent, hogy a honlapra való belépéshez szükséges, roppant titkos név az mszp, a roppant titkos jelszó pedig a pirosvirag.
Fideszfrakció.hu, febr. 13.

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
szóvivő, Fidesz
Az elmúlt hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy az MSZP számítógépeiről kampányanyagokat töltöttek le a Fidesz szerveréről. Felszólítjuk Hiller Istvánt és az MSZP-t, hogy hagyjanak föl a weboldalunk elleni támadásokkal, a Fidesz ellen folytatott vádaskodó, lejárató kampánnyal.
MTI, febr. 13.

NYAKÓ ISTVÁN
szóvivő, MSZP
Hazudik a Fidesz akkor, amikor azt mondja, hogy ez a kulcs, amivel beléptek a szerverre, nyilvános volt. Soha nem volt nyilvános. A harmadik köztársaság Watergate-je, a Fideszgate van kibontakozóban.
MTI, febr. 13.

HILLER ISTVÁN
Összesen 2912 dokumentumot töltöttek le jogtalanul a Fidesz egyik számítógépével. Az illetéktelenek az MSZP vezető politikusainak és több szocialista polgármester kampányterveihez jutottak hozzá. A betörés 2006. február 3-án, 14 óra 55 perckor kezdődött, és a behatolók 11 órán át keresgéltek a dokumentumok között.
Inforádió.hu, febr. 14.

ÁDER JÁNOS
frakcióvezető, Fidesz
Az egész vihar egy kanál vízben. Azt gondolom, Hiller István megköszönhetné, hogy csináltunk neki egy kis ingyenreklámot.

MTV Híradó, febr. 14.

ORBÁN VIKTOR
A szerverügy szóba került az elnökségi ülésen, de arra kértem a frakcióvezetőt és a kampányfőnököt, hogy az ülésen ezzel a komolytalan üggyel ne foglalkozzanak. Nem szabad felülni annak, ha lényegtelen kérdéseket akarnak a politika napirendjére tűzni olyan fontos ügyek helyett, mint az otthonteremtés vagy a nyugdíjak. Egy kulcstartó, egy póló és egy szagosító is lehet érdekes téma, de ez nem tartozik az elnökség hatáskörébe. Pólók, öngyújtók, légfrissítők felemelése a nagypolitika szintjére bulvártéma, amivel Rogán Antal kampányfőnökhöz lehet fordulni.
index, febr. 15.ROGÁN ANTAL
kampányfőnök, Fidesz
Szeretnék elérni, hogy a rendőrség segítségével lefoglalhassák a Fidesz székházában, illetve a Fideszhez tartozó különféle irodákban működő számítógépes rendszereket. A hatalmon lévő MSZP a rendőrség felhasználásával akarja ellehetetleníteni a Fidesz választási kampányát.
inforadio.hu, febr. 15.

LENDVAI ILDIKÓ
frakcióvezető, MSZP
Az egyik szocialista pártirodából ellopott számítógépről származhattak azok a kódok, melyekkel az MSZP kampányanyagaihoz hozzá lehetett férni. Nem kívánom összefüggésbe hozni az ellenzéki párttal a február elsejére virradó éjszaka történt betörést, de a számítógép ellopását követő 48 órán belül töltötték le az adatokat a fideszes gépekre.
Napi online, febr. 16.

ROGÁN ANTAL
Ez az internet világában egy mindennapos cselekmény. Ugye a történet ilyenkor sajnos úgy zajlik, hogyha valahova beesik egy e-mail, amelyikben mondjuk az szerepel, az az igazság, én nem kaptam ugyan ilyen e-mailt, de ha kaptam volna, és mondjuk az van beleírva, hogy ezen a helyen érdekes anyagok találhatók, ez az a bizonyos név, amin keresztül be lehet jutni, ez a kód, nézd meg, akkor hát nem tudom, hogy nem estem volna-e kísértésbe. Mondjuk, én ezt viszonylag ritkán teszem meg, nem is emlékszem, hogy beléptem-e olyan honlapra, amelyiknek kódja van. Amelyik lelkes munkatársunk ezt csinálta, az komoly hibát követett el, de azért nem fog ettől összedőlni a világ. Riporter: De honnan volt akkor ez a kód? Ugye Lendvai Ildikó ezt követeli, hogy tessék már megmondani, hogy honnan szerezték a kódot, hiszen a Fidesz prominensei azt állították, hogy nyilvános helyen találták ezt a kódot. Rogán Antal: Ez e-mail. Én amit most a dologból össze tudtam szedni, az az, hogy e-mailek formájában, számtalan formában létezett ez a bizonyos hozzáférés.
Nap-kelte, febr. 16.

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
A pártoknak sok munkatársa is van, tehát nyilván nem az elnökség, meg Orbán Viktor döntött úgy, hogy be kell hatolni a szerverre, voltak jelszók, bementek. Helytelen lépés volt, ezt nem akarom megvédeni.
ATV, febr. 16.

POKORNI ZOLTÁN
alelnök, Fidesz
Azt látom én is, amit Ön, tehát amit Rogán Antal e tekintetben mond, azt hallom, olvasom, hogy e-mailen kapták ezt a bizonyos jelszót. Ennél többet én se tudok... Valaki itt, most lelkes aktivista, vagy túlbuzgó, ostoba és felelőtlen ember hibát követett el, ennek a hibának álljon elébe, elég rossz ez a Fidesz számára... Amint én hallom, ilyen és ehhez hasonló kukkolások sajnálatos módon nap mint nap történnek, ez pár éve bűncselekménynek számít, az illető vállalja a felelősséget. Ostoba volt, felelőtlen volt, nem menti őt, hogy más se tudott volna esetleg ellenállni annak, hogy meglesse Hiller Istvánt Che Guevara-pólóként lefestve, vagy maszkírozva, vállalja ezért a felelősséget.
Nap-kelte, febr. 17.

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
A Fidesz nem gondolja úgy, hogy informátorát ki kellene adnia.
Népszabadság, febr. 18.

SAJTÓHÍR
A Fidesz-elnökség nem zárta rövidre a szerver-ügyet, sőt az ülésen Rogánt élesen bírálták. Áder és az eddig komoly erőt föl nem mutató Pelczné Gáll Ildikó is szóvá tette, hogy a kampányfőnök nem állt a helyzet magaslatán, s nem kommunikált megfelelően. Pelczné Gáll Ildikó munkatársunknak elmondta, hogy valóban beszéltek a szerver-ügyről, de mivel az elnökségi ülés zárt, az ott elhangzottakról nem kívánt nyilatkozni. Arra, hogy valóban bírál- ta-e Rogánt, az alelnök úgy válaszolt: „ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja”.
Népszabadság, febr. 18.

KÖVÉR LÁSZLÓ
választmányi elnök, Fidesz
Bevallom őszintén, hogy olyan emberrel beszélget, aki a Gutenberg galaxisban megrekedt, tehát én a számítógépek világában csak annyira igazodom el, amennyire a munkámhoz szükséges, és valószínű, hogy az elnökségi tagok, hozzám hasonlóan, az első pillanatban nem tudták azt, hogy miről van szó. Tehát az a kommunikációs zavar, ami következett a Fidesz gépezetében, az erre vezethető vissza... Ez az egész egy, az én meggyőződésem szerint, egy egyébként kiváló titkosszolgálati háttérrel rendelkező párt tudatos provokációja a Fidesszel szemben, amihez néhány szerencsétlen munkatárs, valószínű öntudatlanul, úgy értem, hogy tudtán kívül partner volt.
Duna TV, febr. 19.

ROGÁN ANTAL
A Hiller Pisti retro Che Guevara- pólók és Wunderbaum-illatosítók ügyében belső vizsgálatot rendeltem el. A vizsgálat három ember lehetséges felelősségét állapította meg. A mai napon mindhármójukat felfüggesztettük. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség ezzel az ügyet a maga részéről lezártnak tekinti.
Magyar Nemzet, febr. 21.

ORBÁN VIKTOR
Ezzel a számítógépes üggyel, ezzel nem is foglalkozunk már. Látom, hogy a kampányfőnök igyekezett rendbe tenni a dolgokat, és le is zárta az ügyet. Én a jelentőségét a dolognak inkább a komikum birodalmába sorolnám. Ha jól értem, akkor olyan fontos információkhoz juthattunk hozzá, kétségkívül kalandos módon, mint hogy, hogy fog kinézni Hiller István a szagosító spray-n, a kulcstartón, meg a pólón, meg egymás mellett hogy néz ki Che Guevara, meg az MSZP elnöke, tehát én az egészet kb. ezen a szinten tartom komolynak. Riporter: Úgy értelmezem, hogy azt mondja, hogy nincs semmiféle összefüggés a Fidesz kommunikációs átalakítása és a szerver-ügy között? Orbán Viktor: Igen, így van, örülök annak, hogy a kampányfőnök úr a dolgok végére járt, és lezárta.
Háttér, Kossuth rádió, febr. 21.

SAJTÓHÍR
A letöltés első számú felelősének értesüléseink szerint Rogán informatikai bizottságbeli kabinettitkárát, Mizsei Szabolcsot nevezte meg a vizsgálat. Azt, hogy valóban ő kotorászott-e az MSZP szerverén, vagy csak a balhét kell elvinnie, nem tudni pontosan. Erre ő adhatott volna választ, de tegnapi többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.
Magyar Hírlap, febr. 22.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/3  •  I. 25. – II. 7.
Váncsa István: aki nyolcvan évig csirkelábat eszik, sokáig él Para-Kovács Imre: a magántőkealapokat – mint anno a francia konyakot – a magyar társadalom választott képviselői útján élvezi Smuzewitz Ilona: a nyugati emberek ostobák, mert azt hiszik, az infláció rossz, a magyar emberek okosak, mert tudják, hogy az infláció jó Farkasházy Tivadar: Miért nincsenek uniós viccek? Verebes István magyarázza a bizonyítványát, Karinthy után egyelőre szabadon Havas Henrik: Gyurcsány a szemlőhegyi Coelho Dési János kiakadt, hogy nemzetünk trubadonnája, Tóth Gabi számai sehol sincsenek a sikerlistákon A Heti Kamu megtudta, hamarosan minden közintézményben megjelenik az Aranybulla asztala, a most megfogalmazás alatt álló Új Aranybullát pedig majd postázzák mindenkinek
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.