Ügynökök kíméljenek!

Farkasházy Benedek
2005. 01. 19. · Hócipő 2005/02
Luzsnyánszky, Dalos, Dejkó, Szilágyi, Vári, Nemere, Krakus. Alig tíz hónap termése a címlapokról, a jó ég tudja, melyik igaz, melyik nem, kit vádoltak jogosan, kit igaztalanul. S ki a következő? Nem lenne sokkal egyszerűbb ezeket az aktákat egyszer és mindenkorra kinyitni és lezárni?MOLNÁR GÁL PÉTER
A történet kapcsán felvetődik az a kérdés is, hogy az opera világában, a zeneművészeti, a színházi és a filmes szakmában miért ilyen nagy a csend. Színháztörténeti és portrékönyvet ugyan többet is írt Molnár Gál Péter, de ő is azt mondja, hogy ezzel a témával nem foglalkozott. Csak a népbírósági eljárásokig jutott a kutatásban.
Magyar Hírlap - a Vikidál-ügyről - 2004. április 23.

Hetek óta feltételezések terjengenek egykori ügynökmúltamról. 1963-ban valóban aláírtam egy beszervezési nyilatkozatot. Elszámolással önmagamnak tartozom a történtekért. Többet erről nem fogok mondani.
Népszabadság - 2004. november 20.

Friderikusz: Mivel zsaroltak?
MGP: Ezt megírom a könyvben, nem lövöm le a poént előre.
Friderikusz: A színészek és a rendezők egy része, miután most november végén kiderült, ami kiderült, a te múltad, szeretné a színikritikáidat is visszamenőleg, hogy úgy mondjam érvényteleníteni. Szerinted van némi igazuk?
MGP: Nincs. Attól, hogy én ügynök voltam, attól hadd ne mondjak neveket, hogy ki nem lesz tehetségtelenebb. Én amit életemben leírtam, akár újságban, akár ezekben a jelentésekben, ezt én vállalom.
MTV - 2004. december 12.VIKIDÁL GYULA
Nem hiszem, hogy a Dinamit tagjai közül bárki is jelentett volna.
Népszabadság - 2004. március 20.

Kormányparancsra gyártott hazugság, tisztességes emberek lejáratása. Fekete bárányt akarnak csinálni belőlem. Bővebben nem nyilatkozom.
Színes Mai Lap - 2004. március 21.

Nem akarok sarat dobálni senkire, ha eljön az ideje meg fogok szólalni.
Hetek - 2004. április 2.

Azt én el tudom képzelni, és ez feltételezés lehet, hogy azok az emberek, akik mozogtak a zenekarok körül, és ott duruzsoltak ennek, annak, nekik kötelező volt valamit leírni valakikről, mert hát az volt a munkájuk, de hát ahogy lehet fantom nevet találni, lehet bármi. Tehát ezt nem értem.
TV2, Napló - 2004. április 4.

A hír igaz. Úgy döntöttem, szembenézek egykori zenésztársaimmal, és ezzel egyszer és mindenkorra lezárom a múltat.
Népszabadság - 2004. április 22.

Én nem egyeztem sosem bele abba, hogy én bármit is aláírjak. És soha nem írtam alá semmit, és nem is tudtam arról, hogy ezek a jelentések elkészültek. Ezt komolyan mondom, és ez így van.
TV2, Tények - 2004. április 23.

A nekem tulajdonított jelentések nagy része nem tőlem származik. A jól fizetett bérsajtó azonnal kiforgatta a szavaimat és a bocsánatkérést beismerésre fordította át. Ezzel az ocsmány taktikai elemmel a valóságshow-k szintjére degradálta a bukott diktatórikus rendszerből átvett módszert.
Demokrata - 2004. májusARATÓ ANDRÁS
22 év után nem kívánok a dologgal foglalkozni.
Heti Válasz - 2004. április 15.

Ha én III/III-as ügynök voltam, akkor sem lenne bűnöző az, aki III/III-as ügynök volt, ebben a történetben, abban a rendszerben is hittek emberek egy eszmében, egy rendszerben, mint ahogy sok ateista ma templomba jár.
TV2, Tények - 2004. április 20.

Értetlenül állok Feró kijelentései előtt, soha életemben nem ártottam neki. Ferót szeretem és tisztelem, művészete okán. Annó örömömre szolgált, amikor a Beatrice nyerte az általam szervezett Rock Kupát. Az azonban több mint érdekes, hogy Feró két élő rádióműsort is vezethetett az átkosban, amikor csak a rendszer elkötelezett hívei kaptak mikrofonengedélyt. Nekem ez soha nem adatott meg.
Színes Bulvár Lap - 2004. április 20.FORRÓ TAMÁS
Ennek a sajtóorgánumnak a mocskolódásaira nem kívánok reagálni, csak jogi úton, de előbb elemezni kell, hogy mely vádak miatt indítok büntető-, illetve polgári peres eljárást.
Színes Bulvár Lap - 2004. október 5.

Csak három apró adalékot hadd jegyezzek meg az állítás képtelenségének érzékeltetésére. 1983-ban egy, a munkásőrökről készült HÉT-riport miatt majdnem örökre eltiltottak a szakmától. 1985-ben az első kettős jelölésű országgyűlési képviselő-választáson a helyi népakarat harmadik jelöltként engem föl akart vinni a listára, amit rendőrségi akciókkal akadályoztak meg. Ugyanebben az évben, mielőtt a feleségemet kinevezték volna a Belügyi Szemle főszerkesztőjévé, kapott a rendőrségtől egy olyan papírt, melyben kijelentették: nem töltheti be a posztot. Majd informálisan arról tájékoztatták, hogy ennek egyetlen oka én voltam... És még valami: a napnál világosabb a szándék a totális erkölcsi, emberi lerombolásomra. Én valóban rendszerváltó újságíró voltam, ezt nem én akasztottam magamra.
Hetek - 2004. október 8.KONDOR KATALIN
Elégtételt azonban nem érzek, hiszen én az első perctől tudtam, hogy mi az igazság. Hideg fejjel pedig azt is megállapíthatom: akik be akartak engem sározni, elérték a céljukat. Nem az volt a céljuk, hogy rám bizonyítsák a kémelhárítói múltat, hiszen az az ő köreikben egyáltalán nem szégyenletes tevékenység - még miniszterelnök is lehet az ember. A hitemet akarták tönkretenni azok szemében, akik méltányolják több évtizedes munkámat. Jól felépítetten minden olyan ember nimbuszát le akarják rombolni, akinek van reputációja - bár lehet, hogy nem kifejezetten a Népszava olvasótáborában. Az úgynevezett polgári oldal előtt akartak erkölcsileg tönkretenni.
Magyar Nemzet - 2004. május 22.NOVÁK DEZSŐ
- Van-e valami ötlete a titokzatos Nemere személyazonosságát illetően?
- Fogalmam sincs róla. Elég, nagy a korkülönbség Varga és közöttem, emiatt nem is járunk össze. Következésképpen nem ismerem őt túl jól. Megérteném, ha annak idején harcos ellenzéki szólamokat hangoztatott volna. Kérdem én: ha nem volt "rendszerellenes" akkor miért tartották állandó megfigyelés alatt?
- Bizonyos urak minden magyar sportemberen rajta tartották a szemüket.
- Én ezzel sohasem törődtem, csakis a futballal.
Színes Bulvár Lap - 2004. július 13.

Túl sokáig cipeltem magamban ezt a titkot. Amikor a Nemzeti Sportban elolvastam a Varga Zoltánnal készített interjút, aki említést tett egy Nemere nevű titkosügynökről, már tudtam, előbb-utóbb kiderül az igazság. Lehet, hogy akkor kellett volna szót kérnem, sőt... Talán már a rendszerváltozás után be kellett volna vallanom, mire kényszerített a rendszer, de szerettem volna kitörölni az életemből mindazt, ami történt.
Nemzeti Sport - 2004. október 21.SZITA KÁROLY
Bármikor, bárki előtt szívesen vállalnám a vizsgálatot, átvilágítást. Fontosnak tartom ezeket a vizsgálatokat, mer úgy vélem, egyszer már végleg le kell zárni a múltat. Az én múltamban és jelenemben az a legfontosabb, hogy Kaposváron születtem, itt élek, és a kaposvári emberek jól ismernek.
Somogyi Hírlap - 2002. aug. 14.

Elmennek a büdös fenébe!
index - 2005. január 4.

Ők végzik a munkájukat, én pedig tudom, hogy mit csináltam.
Az indexnek az írásszakértőről - 2005. január 6.

Miután meggyőződésem, hogy politikai krimi zajlik, annak részeként majd újabb álpapírok, újabb áltanúk, ismeretlen e-mailezők felbukkanása is várható.
index - 2005. jan. 7.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.