Pisi-gate

Farkasházy Benedek
2005. 03. 30. · Hócipő 2005/07
Athénban 14 ország 26 sportolója akadt fenn a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) hálóján. Hazánk a háziakkal holtversenyben 5-5 éremmel vezeti a doppingtáblázatot. A CAS (Nemzetközi Sportdöntőbíróság) súlyemelőink ügyével késedelemre hivatkozva nem foglalkozott, februárban hallgatta meg Annusékat. Az ítéletet március 25-ig ígérték.GYULAI ISTVÁN
főtitkár, Nemzetközi Atlétikai Szövetség
Egyértelmű szerepe van annak a tavaly keltezett Magyarországról érkező, de tökéletes angolsággal íródott feljelentő levélnek, amely név szerint Fazekas Róbertet is doppingolással vádolja. Példát akartak statuálni a zéró tolerancia elv alkalmazásával. Utaztak a magyar atlétára, és lehet, hogy még más magyarokra is fognak.

index - 2004. VIII. 25.

SCHMITT PÁL
elnök, MOB
Súlyos hibát vétett Fazekas, amikor ott hagyta a doppingvizsgálatot. A levett mintát tudomásom szerint nem vizsgálták meg, de erre nincs is szükség, mert amit adott, az nem volt elegendő.

index - 2004. VIII. 25.

FAZEKAS RÓBERT
olimpikon diszkoszvető
Gestapós módszereket alkalmaztak, levetkőztettek, megmotoztak, minden, anatómiailag lehetséges helyre benéztek. Hatszor próbálkoztam elegendő mintát adni, és a végére már pszichés sokkot kaptam. Ekkor ugyan felajánlották, hogy elkísérnek az olimpiai klinikára, de azt gondoltam, hogy ilyen embertelen körülmények között továbbra sem tudnék több mintát produkálni.

index - 2004. VIII. 26.

BAKANEK GYÖRGY
doppingszakértő, GYISM
A NOB-nak nincs joga újabb mintát kérni Annus Adriántól. A magyar sportoló a versenye óta bármit beszedhetett, de ha az újabb lelet negatív is lenne, a nemzetközi szervezet biztosan megtalálná a módját, hogyan vegye el tőle az aranyat.

index - 2004. VIII. 27.

SCHMITT PÁL
Nem érzek személyes felelősséget. A MOB-tól elvette a sporttörvény a doppingellenőrzésnek a teljes felelősségét, ezt a minisztériumra utalta, a miniszter létrehozott egy nemzeti doppingellenes koordinációs tanácsot, annak egy minisztériumi alkalmazott az elnöke, ahol egyetlenegy képviselőnk van. Felelősséget egyáltalán nem érzek.

Kossuth rádió - 2004. VIII. 28.

MOLNÁR ZOLTÁN
ügyvezető igazgató, MOB
Schmitt Pál mindhárom, a döntésben résztvevő taggal beszélt már, elmondta nekik: egyáltalán nem szokványos, hogy egy bajnokot kergessenek, miután a verseny előtt háromszor, a verseny után pedig negyedszer is negatív leletet produkált. Ennél többet a MOB nem tehet. Ismereteim szerint nincs még egy olyan versenyző, akit a bajnoki címe után doppingvizsgálatra citáltak volna. Annus lenne az első olyan bajnok, akitől úgy vették el érmét, hogy nem adott pozitív mintát.

index - 2004. VIII. 28.

ANNUS ADRIÁN
olimpikon kalapácsvető
Az egész ügy mögött a NOB és a WADA rosszindulata áll. Engem Athénban egyszer a döntő előtt, egyszer utána ellenőriztek, ez a B-próbával együtt négy tesztnek tekinthető, mindegyik eredménye negatív lett. Nevetséges dolgok hangzottak el, például, hogy dohányzom-e, mert a mintában találtak erre utaló jeleket. Igen, régóta dohányzom, sőt sörfogyasztásra utaló jeleket is találhattak, mert szeretem a sört. Azt mondták, miután Fazekas Robi nem tudott elégséges mennyiségű mintát szolgáltatni, én azért kerültem újra a látókörükbe, mert közeli kapcsolatban állok vele. Ezek után a hat és fél éves kislányomat is ellenőrizni fogják, mert közeli kapcsolatban áll velem? Biztos vagyok benne, hogy már megvizsgálták Fazekas mintáját, és negatív lett, mert ha pozitív lenne az eredmény, már úgy hordoznák, mint a véres kardot.

index - 2004. VIII. 29.

NOB - fegyelmi bizottság
Az olimpia idején szolgáltatott két vizeletminta vizsgálata azt mutatta, hogy két különböző sportolótól származik, s ez manipulációt jelent.

Annus Adrián kizáró határozata - 2004. VIII. 29.

GYURKOVICS FERENC
olimpikon súlyemelő
Harcolni fogunk, és végére fogunk járni az ügynek, hogy ez hogy történhetett meg, hogy abból a negatív vizeletből, amit én produkáltam, amit leadtam, hogy lett pozitív?

Tények, TV2 - 2004. IX. 1.

MESTERHÁZY ATTILA
államtitkár, GYISM
A doppingellenőrzés mechanizmusának, szabályrendszerének vannak olyan korlátai, melyek a szabályok legprecízebb betartása mellett is lehetőséget adnak manipulációra. A szaktárca azonban kiáll a magyar sportolók tisztasága mellett, nemzetközi szervektől pedig kérik a magyar doppingellenőrzés rendszerének átvilágítását.

Hír Tv - 2004. IX. 2.

DOLOVAI TAMÁS
elnök, Magyar Súlyemelő Szövetség
Én egyszerűen az athéni labornak a tevékenységében nem bízom. Mi bent voltunk a B-próba vizsgálatán. Szépen a szabályok szerint felbontottuk, megnéztük a számokat, választottunk egy ilyen bödönből még kémcsöveket, belecsöpögtették a mintát, utána megcsinálták a jegyzőkönyvet, és azt mondták, hogy most akkor mi menjünk haza. És utána fogták az egészet, úgy ahogy van, a nyitott kémcsöveket, anélkül hogy rajta lett volna egy név, vagy egy jel, vagy egy micimackó, vagy valami amitől fel lehet ismerni, hogy kinek milyen, melyik az övé.

Nap-kelte - 2004. IX. 3.

SAJTÓHÍR
Schmitt Pál négy éve úgy nyilatkozott: lemond a MOB elnöki tisztségéről, ha az olimpián doppingoláson érnek magyar versenyzőt, ezért aztán hazai sportdiplomatáknak, politikusoknak is érdekükben állhatott a magyarok bukása.

Magyar Nemzet - 2004. IX. 4.

DR. EVA MARIA BARKI
Annus és Fazekas védőügyvédje
Schmitt Pál meghatalmazás nélkül képviselte a sportolót, és azt mondta, hogy erre szóban, közvetve felkérést kapott, de ez sem felel meg a valóságnak. Botrányosnak tartom ezt a viselkedést. Ott hagyták ezt az árva gyereket védelem nélkül.

index - 2004. IX. 28.

GYURKOVICS FERENC
Visszaadom, de küzdeni fogok érte, mert egyszer - tisztán - megnyertem, és másodszor is megszeretném.

index - 2004. X. 7.

ANNUS ADRIÁN
Schmitt úrtól kaptam az érmet, úgy érzem neki is kell visszaadnom. Méltatlan dolog lenne csak úgy ajánlott levélként postáznom a medáliát, így személyesen kívánom átadni azt.

Hír TV - 2004. X. 24.

PÁL T. GÁBOR
Annus Adrián szóvivője
Mondta hogy menjünk át, mert ő nem fog átjönni. Le fogják azt nyilatkozni, hogy mi nem akartunk átmenni. Én nem tudok erre mit mondani.

RTL-Klub - 2004. X. 24.

ANNUS ADRIÁN
Várunk tizenkettőig, reméljük Schmitt úr meggondolja magát.

Hír Tv - 2004. X. 24.

SAJTÓHÍR
Tizenkét óra előtt pár perccel Molnár Zoltán jelent meg a Hotel Hélia előterében, és a sajtó munkatársainak türelmét kérve Annussal, illetve a sportoló jogi képviselőjével és sajtófőnökével egy második emeleti irodába vonult. A tárgyalódelegációhoz - mint utóbb kiderült - csatlakozott Schmitt Pál, valamint Vad Dezső, a MOB sajtófőnöke is. Azt nem tudni, ők hogyan jutottak be a szállóba.

Hír Tv - 2004. X. 24.

SCHMITT PÁL
Megkértük Annus Adriánt, hogy azt a bizonyos vádat, hogy esetleg az ő vizeletei különböző emberektől származnak, azt tisztázza. Az ellen én is tiltakoztam a fegyelmi tárgyaláson. Azt hogy tisztázza, vesse alá magát annak a vizsgálatnak, amivel ezt tisztázni tudja. Ő azt mondta, hogy ezt is a közeljövőben megteszi.

Híradó, RTL-Klub - 2004. X. 24.

ANNUS ADRIÁN
Átadtam az érmet Schmitt Pálnak. Csupán az fáj, hogy a MOB-elnök két hónap alatt egyszer sem keresett meg, hogy tisztázzuk a nézeteltéréseket. Egyáltalán nem érzem, hogy kiáll mellettem.

Színes Bulvár Lap - 2004. X. 25.

PATRUBÁNY MIKLÓS
elnök, Magyarok Világszövetsége
Az MVSZ aranyérmet ad az olimpiát megnyerő, ám bajnoki címétől vitatott körülmények között megfosztott két atlétának.

Vas Népe - 2004. XI. 3.

DOLOVAI TAMÁS
Ajántól több segítséget vártam és reméltem az athéni olimpián doppingvétséggel vádolt súlyemelők tisztázása érdekében.

Index - 2004. XII. 1.

AJÁN TAMÁS
elnök, Nemzetközi Súlyemelő Szövetség
Nem szükséges feltétele a pályázatomnak, hogy a magyarok támogassanak, de nekem ez presztízskérdés. Magyar vagyok, Magyarországot kívánom szolgálni, ahogy tettem eddig is.

Index - 2004. XII. 1.

PÁL T. GÁBOR
Adriánt a jákiak kérték fel (hogy lépjen be az MSZP-be), a faluban ugyanis még mindig olimpiai bajnokként néznek rá. A szocialista eszmék nem állnak tőle távol, így elvállalta.

Mai Nap - 2005. I. 15.

SAJTÓHÍR
A Magyarok Világszövetsége nem képviseltette magát azon a rendezvényen, amelyen műaranyérmeket adtak át a doppingbotrányba keveredett Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek. A Honfoglalás 2000 egyesület már odáig ment, hogy szíve szerint Annusnak a kalapács mellé egy sarlót adna.

Népszava - 2005. I. 18.

AJÁN TAMÁS
Nem volt manipuláció a laborban. Hosszas nyomozás árán, de mindent, érti, mindent tudok és mindent dokumentumokkal tudok igazolni is! Most még nem mondhatok többet, de annyit elárulok, remélem egyszer majd sokan emlékeznek rá, miközben, hogy is mondjam, a hasukat fogják a röhögéstől: tragikomédia, sajnálatra méltó és megmosolyogtató primitív hiba volt az, ami a történtekhez vezetett! Kérem, elégedjenek meg most ennyivel.

Sport Plusz Foci - 2005. I. 22.

SAJTÓHÍR
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság a héten nem hozott ítéletet sem Annus Adrián, sem pedig Fazekas Róbert ügyében. Biztató, hogy nem utasították el azonnal a panaszosokat, s hogy mennyire komoly ügyről van szó, az is bizonyítja, hogy másfél hónapos gondolkodási időt kértek.

Blikk - 2005. II. 13.

GYULAI ISTVÁN
Jómagam nem kaptam exkluzív információkat Annusék tárgyalásáról, de abból kiindulva, hogy a NOB korábban meghozott döntéseit szinte sohasem írja át a CAS, óva intek az optimizmustól. A diszkoszvető Fazekas Róbertnek szinte semmi reménye, Annus Adrián helyzete talán nem reménytelen.

Színes Bulvár Lap - 2005. II. 15.

SAJTÓHÍR
A sportolók jogi képviselői december 2-án olyan értesítést kaptak a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól, hogy Kovács elkésett, Gyurkovicsnak azonban december 17-ig lehetősége van keresete kiegészítésének benyújtására. Ennek ügyvédei eleget is tettek, december 22-én mégis olyan levelet kaptak, amely szerint a határidő túllépése miatt a bíróság nem foglalkozik Gyurkovics ügyével.

Magyar Nemzet - 2005. II. 19.

DOLOVAI TAMÁS
Úgy látszik valakiknek, de fölösleges is többes számot használnom, valakinek az az érdeke, hogy ne kerüljön sor az eljárás lefolytatására, az igazság kiderítésére.

Magyar Nemzet - 2005. II. 19.

SAJTÓHÍR
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség újabb négy évre egyhangúlag választotta elnökké Aján Tamást. Ajánt a magyar szövetség nem támogatta, a hazai tisztségviselők el sem mentek az ülésre. Újraválasztásakor megkapta a Nemzetközi Fair Play díjat.

index - 2005. III. 7.

AJÁN TAMÁS
Bevallom, nem túl férfias, ha valaki a könnyeivel küszködik, de annyi minden szakadt rám az olimpia után, hogy egyszerűen kitört belőlem a sírás. Alaptalanul támadtak, vádoltak, kiborított a hozzá nem értés, a szabályok nem ismerete, emellett megcincálták az élő igazságérzetemet, ez vezetett ahhoz, hogy nem tudtam feltartóztatni a könnyeimet.

index - 2005. III. 7.

DR. MEZŐFI MIKLÓS
elnök, Magyar Súlyemelő Szövetség
Hát, két nappal a verseny előtt Oxandrolont szedni, négy hét, mire kifejti a hatását! Ez a Gyurkovics esetében... én ismerem a versenyzőinket, és nem hülyék. Ezért gondolom azt, hogy itt valami fatális tévedés történt.

Nap-kelte - 2005. III. 23.

ANNUS ADRIÁN
Athénban egy óra alatt el tudták venni tőlem az aranyérmet. Most nem igazán értem mi az oka a késlekedésnek. Lehet, hogy kételyeik vannak?

Blikk - 2005. III. 24.A WADA az olimpia évében 5 milliárd forintból gazdálkodhatott. Még mondja valaki, hogy nincs rajtuk nyomás, eredménykényszer. Pelikán József gátőr esete óta pedig azon sem csodálkozhatunk, ha az ügyvéd súlyosbításért fellebbez, hiszen a lényeg a statuáláson van.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.