Ne fotózz!

Farkasházy Benedek
2006. 06. 21. · Hócipő 2006/13
SAJTÓHÍR
A feldühödött újpesti keménymag nem kímélte a rendőrautókat sem. Kollégánk előbb lefotózta a féltéglával betört ablakú rendőrautót, majd az intézkedő rendőröket is, akik többeket földre tepertek és megbilincseltek. A helyszínen ekkor már kevesen tartózkodtak, fotósunkat tehát nehezen lehetett összekeverni egy rendbontóval. Ekkor azonban mégis odarohant hozzá egy rendőr, aki tomfájával bordán ütötte. Kollégánk hiába hivatkozott arra, hogy ő csak a munkáját végzi, a szerv csak annyit ordított, hogy "ne fotózzál!" Néhány pillanat multával már hárman voltak az intézkedők, és kicsavarták Éberling András kezét. A kavarodás közben kollégánk váratlan segítséget kapott. A Blikk fotósa megpróbálta kiszabadítani a rendőrök kezei közül, ő azonban, ha lehet, még rosszabbul járt, ugyanis egyikük két centiméter távolságból gázsprayt fújt az arcába. Végül megjelent az intézkedők parancsnoka, és ő is közölte, hogy az eseményeket nem lehet fotózni, valamint azt kérdezte, hogy miért nem azt fotózzák, amikor őket bántalmazzák a randalírozók. Fotósunk ekkor megmutatta azt a felvételét, amin a betört ablakú rendőrautó látható. Ezek után szabadon távozhatott, sérüléseiről látleletet vetetett fel.
Magyar Nemzet - június 4.


Fotó: Darnay Katalin

LAPID LAJOS
közbiztonsági főkapitány-helyettes, BRFK
A rendőrségnek egyelőre nem kell bocsánatot kérnie amiatt, hogy kollégái hivatásos fotósokat bántalmaztak. Semmi dolga egy fotósnak ott, ahol rendőrök próbálnak megfékezni dühös szurkolókat.
Magyar Nemzet - június 6.

Egy műveleti területre került, ahol a rendőri művelet volt. Gyakorlatában ez úgy zajlik le, hogy amikor a rendőrök tömeget oszlatnak, akkor egy-egy ember azért ott marad a területen...
Változatlanul azt mondom, hogy adott esetben a csapaterőben intézkedő rendőr, az egyedileg nem tudja kiválasztani, és nem is fogja tudni kiválasztani, hogy ki, és miért tartózkodik ott. Neki az a feladata, hiszen a rendőrök emberből vannak és nem automaták.
Nap-kelte - június 6.

TAKÁCS ALBERT
az állampolgári jogok országgyűlési biztosa
A sajtószabadság azt tartalmazza, hogy a sajtó munkatársai közterületen, az eseményekről minden további nélkül tudósíthatnak. Ennek egy korlátja van, ha a rendőrség előre korlátozta az embereknek a mozgását, pl. felhúzott egy kordont, ami mögé a sajtó munkatársa sem mehet.
index - június 6.

GARAMVÖLGYI LÁSZLÓ

szóvivő, ORFK
Közterületen a rendőri intézkedés nyilvános, tehát az állampolgároknak joguk van megtudni, hogy a rendőr hogyan intézkedik, milyen jogszabályok alapján, és hogyan jár el. Azonban a rendőrnek is vannak személyiségi jogai, ezért őt felismerhetően a híradásokban megjeleníteni nem lehet.
index - június 6.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Jelen esetben még az a különben is elfogadhatatlan érvelés sem lehet hivatkozási alap, miszerint a bántalmazott kollégákról a rendőrök nem tudták, hogy újságírók, hiszen még utasították is a Magyar Nemzet riporterét, hogy szerintük miről kellene felvételt készítenie.
Sajtóközlemény - június 6.

SZIKORA JÓZSEF
elnök, Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége
Antidemokratikus az eset. Az ott alkalmazott módszerek a pártállami, parancsuralmi rendszereket idézik.
Magyar Nemzet - június 6.

BÁNÓ ATTILA
elnök, Magyar Újságírók Közössége
A MUK nagyra értékeli a rendőrség rendfenntartó tevékenységét abban az esetben, ha indokolt esetben lépnek föl. Nem ez az első eset, hogy a rendőrség megengedhetetlen eszközöket alkalmaz az újságírókkal szemben, s nem járnak el kellő körültekintéssel.
Magyar Nemzet - június 6.

EÖTVÖS PÁL
elnök, Magyar Újságírók Országos Szövetsége
A Magyar Nemzetnek nem azért nem nyilatkoztam, mert tájékozatlan voltam. Egyébként nem voltam tájékozódva még akkor, amikor fölhívtak. Hanem mert a Magyar Nemzetnek azt mondtam, hogy nekik nem szeretnék nyilatkozni.
Nap-kelte - június 7.

GAUDI NAGY TAMÁS
ügyvéd
A nézőknek, olvasóknak alkotmányos joguk a tájékozódás. Az nem úgy van, hogy a rendőrség intézkedik, majd pedig közleményben maga számol be róla, mi történt.
Magyar Nemzet - június 7.

LAMPERTH MÓNIKA
ügyvezető belügyminiszter
Riporter: Mellesleg nem hinném, hogy leesett volna a karikagyűrű a rendőrség kezéről, ha bocsánatot kért volna a fotóriporterektől.
Lamperth: Én azt gondolom, hogy pontosan átérzi ennek a súlyát az országos rendőrfőkapitány, én tegnap este hosszan beszéltem vele erről, és biztos vagyok benne, hogy ha ez a vizsgálat lezárult, akkor ő alaposan mérlegelni fogja, hogy mit kell tenni. Megvannak ennek a dolognak a tanulságai, én azt gondolom.
Klubrádió - június 7.

FODOR MÁRK
magyarországi elnök, Amnesty International
A közterületen folytatott rendőri akciók esetén a fényképezés bármilyen korlátozása elfogadhatatlan... A rendőrség által újra és újra hivatkozott "műveleti terület" jogi fogalomként nem létezik.
Magyar Nemzet - június 7.

PETRÉTEI JÓZSEF
igazságügyminiszter-jelölt
Nagyon fontos lenne, hogy ilyen eset ne forduljon többet elő. Erre vonatkozóan a főkapitány úrnak voltak rendkívül támogatható javaslatai. Ilyennek tűnik az, hogy az újságírók rendezvényen viseljenek láthatósági mellényt.
RTL Híradó - június 7.

A rendőri intézkedésnek mindenki köteles eleget tenni, akkor is, hogyha ez a rendőri intézkedés jogszerűtlen, akkor is, ha ez a rendőri intézkedés szakszerűtlen.
Tények, TV2 - június 8.

ANDRASSEW IVÁN
publicista
Fidelitas-pólókban, amatőr fényképezőgépekkel a nyakukban jelentek meg a Parlamentben, ahol összetalálkoztak az éppen ott dolgozó fotósokkal. Jelezték nekik, hogy nagy esemény lesz, jó lenne megörökíteni. Magyarázták, hogy a "fiatal" fotóriporter ügyében jöttek, hogy megvédjék a miniszterjelölthöz intézett érdeklődő kérdéseikkel. A fényképészek nem örültek nekik, szerintük a szombati eset szakmai kérdés, a Fidelitas azonban politikai síkra tereli az ügyet, és lejáratják őket. Azt is vitatták, hogy a harmincas éveiben járó bántalmazott kifejezetten fiatalnak számít-e, és aziránt is érdeklődtek, hogy vajon más megítélés alá esik-e, ha, mondjuk, egy hatvanéves fotóst ütnek a rendőrök. Ezután a földre tették gépeiket, nem voltak hajlandók megörökíteni a bohóckodó ifjúfideszeseket. Most biztos úgy érzik, kimaradnak a történelemből, mert nincs fénykép róluk.
Népszava - június 8.

SAJTÓHÍR
A Fidesz szerint ami a szombati Újpest-Fehérvár labdarúgó-mérkőzés után történt a Magyar Nemzet fotóriporterével, az nem rendőri intézkedés volt. Az ugyanis - mondták -, a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat szerint köszönéssel kezdődik, nem pedig azzal, hogy ne fotózz!
Tények - június 8.

VERES VIKTOR
a lefújt fotóriporter, Blikk
Elengedték Andrást, hátrébb léptem, és hozták ezt az embert, akit kezdtünk fényképezni, hogy éppen próbálják elvezetni, illetve összecsomagolni, hogy el tudják vezetni. Hozták felénk, fényképeztünk, és akkor az egyik rendőr kivált, odalépett hozzánk: - Mondtam, hogy ne fotózz!... Szlengesen, magunk között így fotósok családi gázspraynek hívjuk, mert nagy kiszerelésű, egy méterről az arcomba fújt. Onnantól kezdve filmszakadás, nagyon rossz volt, nem kívánom senkinek...
Ez úgy működik, hogy bemegyek a pályára, leadom az újságíró-igazolványom, kapok egy mellényt, amivel mozoghatok a pályán, ott a focipálya mellett fényképezhetek. Kifele menet ezt a mellényt vissza kell adjam.
Nap-kelte - június 8.

BORBÉLY ZOLTÁN
szóvivő, Fővárosi Főügyészség
Ez egy felfokozott idegállapot. Tehát azt kell mondjam, hogy mind a rendőrök részéről, mind pedig az újságírók részéről ez olyan, mintha csatában lennének.
Nap-kelte - június 8.

LOVAS ISTVÁN
jegyzetíró
Talán jellemző az MSZP és a szabad demokrata koalíció alatt uralkodó légkörre az is, hogy Magyarország legnagyobb kommunista gyökerű újságíró-szervezetének, a MÚOSZ-nak az elnöke, Eötvös Pál, a Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos első érdeklődésére azt felelte, hogy nem kívánja kommentálni az esetet. A jelenlegi MÚOSZ-vezér és volt Népszabadság-főszerkesztő, Eötvös Pál szervezete érdekes módon később már elítélte a gyalázatos esetet. Netán azért, mert megtudta, hogy nem csupán a Magyar Nemzet fejbe rúgandó fotóriporterét bántalmazták.
Vasárnapi Újság - június 11.

FUTÓ BARNABÁS
a megütött fotós ügyvédje
A rendőri egység vezetője felszólította ügyfelemet, hogy ne fotózzon, amire ügyfelem azt válaszolta, hogy ő a munkáját végzi. Erre az egyik beosztott rendőr megütötte. A Magyar Nemzet fotósa ezt követően lefotózta a rendőrt, aki őt megütötte, hogy be lehessen azonosítani. Ekkor a rendőr visszaszaladt hozzá, megint megütötte, és hátracsavarta a karját.
Magyar Nemzet - június 12.

BENE LÁSZLÓ
országos rendőrfőkapitány
Közterületen jelen lehetnek a fotósok és fotózhatnak. Ez egyértelmű... Műveleti területen mindenki saját felelősségére dolgozik, és ez az EU-ban a legtöbb országban így van.
stop.hu - június 14.

SAJTÓHÍR
A főkapitány azt tanácsolta, hogy a fotósok számára készítsenek számozott, másra át nem ruházható mellényt, fényképezőgépe ugyanis bárkinek lehet. Bene László meghívta az újságírókat egy demonstrációra, ahol bemutatják, hogyan készül fel a készenléti egység a nehezen kezelhetőnek ígérkező rendezvényekre.
Népszabadság - június 14.

VERES VIKTOR
a lefújt fotóriporter, Blikk
Lehet, hogy a B-közép ettől fogva sárga mellényben fog meccsre járni, vagy a fotósok válnak céltáblává a randalírozók számára.
hírszerző.hu - június 14.

HARDY MIHÁLY
a MÚOSZ budapesti elnöke
Megállapodtunk arról is, hogy a jövőben újságírók is részt vesznek a készenléti rendőrök kiképzésében.
Klubrádió - június 14.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.