Elkészült a nemzeti űrstratégia

Smuzewitz Ilona
2013. 10. 16. · Hócipő 2013/21
A Fidesz üdvözli a Nemzeti Űrstratégia elkészítését, mondta Kocsis Máté. A szóvivő hozzátette: a bukott baloldal kormányzása alatt a bukott GyurcsányBajnai kormány nem volt képes űrstratégiát alkotni, ami különösen szomorú dolog. „A bukott baloldal annyira földhözragadt gondolkodású volt, hogy még egy egyszerű Everest-stratégiát sem voltak képesek írni, arra kárhoztatva a magyar alpinista embereket, hogy mindenféle stratégia nélkül mászszanak fel a hegyekre.” Kocsis ezt is szomorúnak tartotta. Nagyon, nagyon szomorúnak. Azt viszont kifejezetten örömteli eseménynek gondolja a Fidesz, hogy a kormány meghallgatta a magyar emberek igényeit, akik a Nemzeti Konzultáció rendszerében megfogalmazták: Magyarország fejlődéséhez a magyar embereknek Nemzeti Űrstratégiára van szükségük, hogy felülemelkedhessenek a felszínes dolgokon. Így a kormány - bár először csak egy sztratoszféra-stratégiában gondolkodott - módosította terveit, és az űrstratégia elkészítésével bízta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ha ennek a bukott baloldal nem tud örülni, és arra biztatja majd a portugál kommunista ember Rui Tavarest, hogy jelentésében ítélje el a magyar kormány törekvéseit, akkor a Fidesz - és személy szerint Kocsis Máté - nagyon szomorú lesz.

*

A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli a Nemzeti Űrstratégia elkészítését, olvasható a képviselőcsoport közleményében. A frakció felkéri a kormányt, hogy a bukott baloldal ármánykodásai ellenére se tegyen le űrterveiről, és folytassa a lehetőségek felkutatását, kiaknázását és rezsijének csökkentését.

*

A magyar nemzet ismét bebizonyította, hogy nem alávalóbb más nemzeteknél, közölte a Londonban tárgyaló Orbán Viktor. A kormányfő szerint Magyarország sikeresen felzárkózott azon világhatalmakhoz, amelyek saját, önálló, szuverén Nemzeti Űrstratégiával bírnak, és a folyamat során olyan országokat előzött meg, amelyek képtelenek voltak teljesíteni ugyanezt. „Magyarország ismét újszerű választ adott az előtte álló kihívásokra, és ezt sokan csak irigyelni tudják, de másolni nem”, mondta Orbán.

*

Pintér Sándor lovas szobra előtt tettek esküt azok a közmunkások, akiket a kormány - a Nemzeti Űrstratégia keretében - elsőként küld a világűr meghódítására. Az első csoport feladata a Mars felszínének megtisztítása lesz. A láthatósági szkafandert viselő közmunkások ellátásáról a küldetés teljes időtartama alatt az állam gondoskodik, de ennek ellenére megkapják a 47 ezer forintos havi juttatást is. Az eseményen részt vett Zsiga Marcell is, aki kijelentette: az idő őt igazolta, és 47 ezer forintból a világűrben is nagyon jól meg lehet élni, ha az ember szereti a tubusos ételt, és szeret lebegve aludni. Hozzátette: ha a küldetés néhány fényévnyit tart, a résztvevők annyit kereshetnek, hogy még a dédunokájuknak is csak hobbiból kell közmunkát vállalniuk.

*

A spekuláció kora véget ért, mondta a Londonban tárgyaló Orbán Viktor. A kormányfő szerint beköszöntött a munka- és űralapú kapitalizmus kora.

*

A nemzetgazdasági tárca gyorselemzése szerint a Nemzeti Űrstratégia nagyban javítja Magyarország versenyképességét, és növeli a jövő évi GDP-t is. „A tapasztalatok szerint a nagy nemzetközi befektetők szívesebben jelennek meg azokban az államokban, amelyek már megalkották a Nemzeti Űrstratégiát - ilyen például Kína, ahol az elmúlt két évtizedben sorra telepedtek meg a külföldi cégek”, olvasható a tárca közleményében. „Az ilyen országok pozitív üzenetet küldenek a befektetőknek, mert azt jelzik, hogy nagy feladatokat is képesek megoldani.” A tárca szerint az űrprogram nem csupán befektetéseket vonz, de a hazai kkv-k számára is vonzó lehetőség, hogy beszállítóként az űrprogram részesei lehessenek, ami további munkahelyek létesítését, a fogyasztás felpörgetését és a hazai termelékenység javítását eredményezheti. Az NGM - egy korábbi, Matolcsy György által jegyzett tanulmányra hivatkozva - közölte, hogy a Nemzeti Űrstratégiától a hazai gazdaság jövőre 2,7 százalékkal bővülhet, plusz-mínusz 2,5 százalék.

*

A Fidesz kisgazda tagozata közleményben tudatta: számukra és a vidéken, mezőgazdasági munkából élők számára teljességgel elfogadhatatlan, hogy a Marson - vagy a világűr bármely másik égitestjén - nagybirtokok alakuljanak ki. A kisgazdák azt kérik a Nemzeti Világűr Földalaptól, hogy a parcellázáskor kiemelten óvja és védje a vidéki emberek, a földből, a mezőgazdaságból élők érdekeit, és támogassák a kis- és középbirtokok kialakulását, a családi gazdaságok megerősödését. A kisgazdák és stratégiai szövetségeseik azt tartanák helyesnek, ha a marsi földosztásból először azok részesülnének, akik már ezen a bolygón is bizonyítottak, azok a polgármesterek és megyei vezetők, akik családtagjaikkal ezernyi hektárokat képesek eligazgatni.

*

A Nemzeti Űrstratégia elkészültének hírére a Fidesz választási stábjában állítólag felmerült, hogy a 2014-es kampányban a „Magyarország a világűrben jobban teljesít!” és a „Magyarország a világ - űrben sem hagyja magát!”, esetleg „A világűr az Uniónál is hatalmasabb!” szlogeneket is bevetik, a lapokban pedig hirdetéseket jelentetnek meg a következő szöveggel: „A Nemzeti Űrstratégia elkészült, és azt az EU és az IMF is kénytelen tudomásul venni. Önök nélkül közös harcunk elbukott volna. Köszönjük, Magyarország!”

*

Meg nem erősített hírek szerint a Nemzeti Űrstratégia elkészítését egy kormánynak kedves oligarcha szorgalmazta. Annyira megörült a területalapú támogatások összegének, hogy arra gondolt, még többet kaphatna, ha a világűrben is szerezne még néhány holdat.

*

A közmédia megkezdte a nagyszabású „Itt lebeghetsz - Világűr, szeretlek!” műsorfolyam előkészítését.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.