Vadásszezon

Smuzewitz Ilona
2013. 12. 11. · Hócipő 2013/25
Nem tudom, kinek mit számít, de még az oligarcháknak is elég húzós évük volt.

Bár nyilván valamelyest megnyugtathatja őket a tudat, hogy Magyarország jobban teljesít. Akkor is, ha időnként úgy tűnik, ők már nem fognak annyira jól teljesíteni. Vagy legalábbis nem olyan könnyen. Pedig korábban mintha elég nagy reményeik lettek volna Orbán kormányzását illetően. Tudtak bízni abban, hogy ők mindentől és mindenkitől függetlenül megint elég jól járhatnak majd.

Ezért eleinte kicsit furcsa volt, hogy Lázár polipozik, meg uzsorásnak nevezi Csányit. De ezt is meg lehet szokni. Mire Deutsch és Kocsis sportszakemberek megfogalmazták kritikai észrevételeiket a magyar labdarúgás vonatkozásában, Csányiba lábat törölni már annyira természetes volt, hogy külön szólni kellett: nem adtak ki rá kilövési engedélyt.

Akit ez az üzenet megnyugtatna, az meg is érdemelné a kilövést.

Az idén Csányi eladott egy nagyobb tétel OTP-részvényt.

A Takarékszövetkezetek pedig addig tárgyaltak a kormánnyal, míg egyszer megtudták, hogy államosítva lesznek. Akinek meg ez esetleg nem tetszik, az is államosítva lesz. De persze ők sem cserélnének Hernádival. Akiről kiderült, hogy nemzeti érték. Bár az kifejezetten idegesítheti, hogy ehhez egy Interpol-körözés kellett, amit a horvátok adtak ki ellene.

Az oligarchák mintha nem készültek volna föl arra, ami zajlik. Nyilván csak egy részét érzékeljük a harcoknak, alkuknak és eseményeknek, de az is pont elég szánalmas, amit látunk. Nem is csak arra gondolok most, hogy a szocialista kormányokat oly bátran bíráló nagytőke milyen csendben nézte Matolcsy gazdaságpolitikai mutatványait, vagy Orbán alaptörvényügyi vehemenciáját. (Bár azért arra is gondolok.)

Hanem arra, hogy a magukat az ország gazdáinak tartó oligarchák az utolsók között értették meg, hogy a kormány komolyan gondolja: új országot épít. Nem csak átrendezgeti egy kicsit a viszonyokat, nem csak a lenyúlások arányán módosítgat. Hanem minden új lesz. Új alkotmány, új földbirtokosok, új trafikosok, új nincstelenek. Új ország, új hűbér, új útonállók. Új oligarchák.

Azt nem mondom, hogy a régi üzletek teljesen becsődöltek volna. De azért jellemző, hogy a 100 leggazdagabb közé pont egy felcsúti illetőségű jóember tudott bekerülni. Mert valahol a kormány is így akarhatta.

Érdekes, hogy a magyar nagytőkések imádnak vadászni. De mintha sose gondoltak volna bele, milyen lehet a szarvasnak, ha ólálkodnak körülötte.

Persze annak az oligarchák is örülhetnek, hogy a rezsicsökkentés folytatódik. Ennyivel nekik is könnyebb lesz.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.