A magyar tenger ördöge

Megyesi Gusztáv
2010. 05. 11.
A Magyar Köztársaság immáron hivatalból is második számú legokosabb embere, Semjén Zsolt, a miniszterelnök leendő helyettese az egyik televízióműsorban a legendás kalózkapitányhoz, Sir Francis Drake-hez hasonlította Pintér Sándort, az új kormány belügyminiszterét. Mindjárt hozzátette azonban, hogy nincsen egyértelmű hasonlatosság a két ember között, ami már önmagában érthetetlen. Semjén kereszténydemokrata tanácsadóit kértük, hogy oldják fel ezt az ellentmondást.

Hócipő: Sokan azt mondják, találó volt Pintér Sándort Drake-hez hasonlítani, mert utóbbi egész életében megállás nélkül törvényt sértett.

Tanácsadók: Egyáltalán nem helytálló a párhuzam. Drake például 1596-ban született, Pintér Sándor pedig 1948-ban. Drake-t Hét tenger ördögének hívták, Pintér legfeljebb a magyar tenger ördöge lehet. Drake a katolikus lázadás idején elmenekült, Pintér katolikusok alatt jön vissza. Drake egy bárkán lakott, Pintérnek villája van. Drake körbehajózta a Földet, Pintér nem. Drake főkolomposokat végzett ki, Pintér főkolomposokkal koccintott. Továbbá Drake nem volt MSZMP-tag, az előző rendszerben belügyes, nem tudta mi az az olajszőkítés, és lánya se volt, hogy korrupciógyanús ügybe keveredjék. Drake ellenben a nyilvánosság előtt vállalta, hogy törvényt sért, a királynő maga mondta róla, hogy „pedig a törvény szerint föl kellene köttetnem”, ellenben Pintért csak első fokon ítélte el a bíróság, akkor is csak közokirat-hamisításért.

Hócipő: De akkor miért boronálta őket össze Semjén?

Tanácsadók: Mert sok közöttük a hasonlóság is. Példának okáért mindketten a férfi nemhez tartoznak. Két-két végtaggal, koponyacsonttal, melyet a nyakcsigolya tart, ráadásul a belső szerveik listája is megegyezik, ezenfelül feltűnő, hogy mindkettejük koponyáján hajzat található, a száj fölött pedig szőrzet. Bajusz, ahogy régen is mondták.

Hócipő: Az viszont feltűnő, hogy amíg Erzsébet királynő el nem nevezte az „Én kalózomnak”, mindenki csak „a paraszt fiának” nevezte Drake-t a stílusa és a bárdolatlansága miatt.

Tanácsadók: Látja, már ebben sem áll a párhuzam. Pintért egyesek csak szimplán parasztnak tartják.

Hócipő: Árulják el végül, Semjénnek hogyan juthatott eszébe az angol kalózkapitány, amikor annyi, de annyi párhuzamra alkalmas történelmi személyiséget produkált már az élet.

Tanácsadók: A középiskolai tanulmányainak köszönhető. Valószínű Drake volt az egyetlen, akiről olvasott valamit, vagy inkább kalandfilmben látta, és meglehet, hogy egyszer felelt is belőle.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.