Doorstep

Megyesi Gusztáv
2012. 01. 11. · Hócipő 2012/01
„- Miniszterelnök úr, felelősnek tartja magát a forint gyengülésében?

- Mármint a jegybankelnök úr? Nem, ez nem merült fel.

- Nem a jegybankelnök úr, hanem Ön, miniszterelnök úr.

- Nem, nem merült fel a jegybankelnök úr felelőssége.”

Ez a párbeszéd a magyar kormányfő és a HVG újságírója között hangzott el abból az alkalomból, hogy miután a miniszterelnök leghűbb embereivel a dolgozószobájában fogadta legádázabb ellenségét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, úgynevezett doorstepet tartott, ami nem keverendő össze a sajtótájékoztatóval, tudniillik amíg a sajtótájékoztatón a sajtót szokták tájékoztatni, addig a doorstepen is a sajtót tájékoztatják, csak utóbbin lehetőleg egy ajtó előtt állva.

Miközben a liberálisok fölváltva döbbentek meg és háborodtak föl, hogy a miniszterelnök a tévé kamerái előtt nézi ennyire hülyének a nagyközönséget, mi fölkerestük a legközelebbi SZTK-ban az ügyeletes fül-, orr- és gégegyógyászt, hogy lehet-e a „miniszterelnök úr” megszólítást „jegybankelnök úr”-nak érteni kérdésföltevés közben.

- Nem - felelte a szakorvos -, itt nálunk, a rendelőben nemhogy hideg lenne, de épp az a baj, hogy sokszor még túl is fűtik a helyiségeket.

- De mit gondol - nyomtuk kezünket tölcsért formálva a füléhez -, hogy a halláskárosodás kezdeti szakaszában a jegybank és a miniszterelnök szó nem mosódik-e össze, különös tekintettel a mély és magánhangzókra?

- Különös - felelte a fül-, orrés gégeszakorvos -, hogy maguk a túlfűtött radiátorok miatt engem baszogatnak, ahelyett hogy lemennének a technikushoz. - Majd elnézést kérve elfordult tőlünk, és belenézett a következő páciens gégéjébe.

Ekkor mi némi tanácstalanság után fölkerestünk egy humoristát, akinek ugyan egész pályafutása alatt még soha senki nem nevetett a humorán, viszont többkötetes tanulmányokat írt a pesti humor mibenlétéről, azon belül is annak intellektuális változatáról.

- Elképzelhető-e, hogy a „forint gyengülése” vagy a „felelősnek tartja-e magát” kifejezések afféle rejtett intellektuális humorbombát hordoznak magukban, ami csak a legintelligensebbek ingerküszöbét elérve robban kvázi mintegy nevetésként?

Ezt azért kérdeztük, mert amikor az újságíró a miniszterelnök első válaszára rákérdezett, mármint hogy ő nem a jegybankelnökre gondolt, hanem rá, a miniszterelnökre, a megszólított szinte már nevetve kezdte a válaszát, hogy nem, kérem, nem merült fel a jegybankelnök úr felelőssége, hogy aztán a végén már ne is rejtse véka alá virágos jókedvét, miközben a háta mögött személyi szóvivője a hasát fogva nevetett, hogy ennyire még nem szívatták meg sehol a sajtót a hülye kérdéseivel.

- Igaz, hogy a humor története során már mindenki nevetett mindenen - felelte szakértőnk -, olyanra azonban nem emlékszem, hogy a „jegybankelnök úr felelőssége” kifejezés hallatán valaki röhögőgörcsöt kapott volna, ami aztán átterjedt a hívekre is. Persze, ismerünk olyan esetet, amikor például négy hónapos csecsemő fölé hajolva azt kérdezzük tőle, hogy nem tartja-e magát felelősnek, mire a megszólított csecsemő nevetni meg gügyögni kezd, különösen ha közben a hasát is vakarásszuk. Ám ebből mégsem általánosítanék, mert például ha azt mondjuk annak a csecsemőnek, hogy mozdonykiállás vagy trolibusz-végállomás, esetleg hogy páraelszívó, ugyanúgy nevetni fog, feltéve és megengedve, ha közben vakargatjuk a hasát, amiért ilyen korban nagyon hálásak tudnak lenni.

Elképzelhető-e, tettük föl magunkban a kérdést, hogy esetleg mi nem hallunk jól? Illetve nem is az, hogy a hallásunkkal van baj, de az agyunk nem fog már rendesen, egyszerűen nem jól appercipiáljuk a kérdéseinkre kapott válaszokat. Ami persze bizonyos fokig érthető volna, hiszen Európa is így áll ezzel, sőt most már az Egyesült Államok is, és a betegség járványszerűen terjed.

Mit ne mondjunk, a hétvégén újabb válasz érkezett a miniszterelnöktől, ám ezúttal nem állt ki az ajtaja elé, hanem a sajtóirodán keresztül érintkezett az ő népével, mégpedig igen fontos ügyben. Mint tudvalevő, még az ünnepek előtt az Egyesült Államok budapesti nagykövet asszonya írt levelet a magyar kormányfőnek, a diplomácia nyelvén hangot adva csalódottságának, hogy a kormány nem tart be bizonyos demokratikus és civilizációs normákat, ami aggodalommal tölti el őt és hazája kormányát, ésatöbbi, ahogyan az már lenni szokott.

A sajtóiroda erre a következő választ adta: „William Odom amerikai tábornok és kémfőnök: »A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.«”

A liberálisok ezt sem értették. Ekkor, utunk utolsó állomásaként, fölkerestük a legelső rózsadombi villát, megtudakolni, hogy a kormányerők bázisát képező polgári proletariátus legfőbb reprezentánsai értik-e a választ.

- Nézzék - felelte az első tulajdonos, miután megkérdeztük tőle, hogy nem érzi-e felelősnek az általa is favorizált miniszterelnököt a dolgok ilyetén alakulásában, majd hozzátette: -, én nem vettem el senkinek a fűnyíróját, és a slagját sem én loptam el.

- Odom tábornokot ismeri?

A szemközti házra mutatott, ahol egy kövérkés asszonyság tartott éppen doorstepet a háza előtt. Mögötte szemmel láthatóan hiányzott kertjéből a fűnyíró, és jól látszott a slag hűlt helye is. Kérdésünkre, hogy késznek érzi-e magát az elrugaszkodásra, azt felelte: - Valószínűleg a jegybank elnöke vitte el a fűnyírónkat, de a slagra se esküdnék meg, hogy nem ő volt.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.