Rendőri szervek

Farkasházy Benedek
2007. 06. 06. · Hócipő 2007/12
Egy csempésztől 4000 karton cigit és 840 ezer forintot vettek el gödöllői rebiszesek. A móri fegyvereket rendőr szállította. A kisvárdai rendőrök embert raboltak, mert hamis cigit adtak el nekik. Autómentős cégeknek kizárólagosságot biztosítottak autópálya-rendőrök. 450 ezret lopott egy Széna téri helyszínelő. Egy szegedi rendőrön 40000 lőszert keresnek, egy dévaványait pedig hírbe hoztak egy 13 éves kislánnyal. Ezekre az ügyekre nem térnénk ki, mert betelne velük a lap. Eleget szerepelnek más rendőri szervek. Egész pontosan két rendőré.



SAJTÓHÍR
Az Amnesty International Meg nem hallott segélykiáltások című tanulmánya szerint Magyarországon az előítéletek a legtöbb esetben megnehezítik, gyakran egyenesen lehetetlenné teszik az erőszakot átélt nők számára, hogy jogorvoslattal éljenek. Idézik egy rendőrtiszt szavait, aki a nemi erőszak szakértője: "Maga akar azokról a spinkókról beszélni, akiket behoznak ide, és azt állítják, hogy megerőszakolták őket? 85%-uk kurva. Dugni akart, és megegyezési problémái támadtak. Nyíltan vagy titokban prostituáltak. Ezt egy szakember látja."
Index - május 10.

E. ZSANETT
Az egyik rendőr elém állt, és azt mondta, hogy "térdelj és szopj", és a kezével próbálta lenyomni a fejemet. Eközben egy másik mögém állt, lerántotta rólam a nadrágot és hátulról hatolt be. A többi csak figyelt.
juj.hu - május 14.

SAJTÓHÍR
A BRFK vezetői szerint "sántít" Zsanett története. "Bárcsak lenne annyi járőrünk, hogy öten ülhetnének egy autóban" - fogalmazott egyikük. A főkapitányság hivatalosan nem nyilatkozik az ügyben. Ha Zsanett igazat mondott, s nem álrendőrök az elkövetők, a hasonló esetek gyakorlatának megfelelően mind az öten repülnek a testülettől. Ám ha az egész csak kitaláció, annak súlyos jogi következményei lesznek - mondták.
Népszabadság - május 14.

Műsorvezető: Közben a Krónikának sikerült megtalálnia Anikót. Őt ugyan nem erőszakolta meg, de ajánlatot tett neki egy igazoltató rendőr. A 25 éves lányt még januárban a Budafoki úton állították meg, és ellenőrizték az iratait.
Anikó: Elkezdett utalásokat tenni arra, hogy ők milyen nőket szeretnek. Ilyen kisugárzásom van, és ez neki mennyire tetszik. Azt mondta nekem, hogy két lehetőségem van, az egyik az, hogy egy éjszakai műszakban felugrik a lakásomra és elintézzük a dolgot, és erre megkérdeztem én, hogy mi a második lehetőség, mert ezzel nem vagyok kibékülve. Azt mondta, hogy a helyszínen megbüntet.
Kossuth Krónika - május 14.

IHÁSZ SÁNDOR
fővárosi főügyész
Én annyit tudok, hogy egy sértett azt mondta, hogy rendőrruhába öltözött személyek a sérelmére bűncselekményt követtek el... Az az információ jött első körben, hogy öt személy egyetlen szervezettől sem volt együtt szolgálatban. Tehát már itt van eltérés a sértett állítása és a rendőröké között…
Napkelte - május 16.

TUZA PÉTER
Zsanett védőügyvédje
Az eset összes körülményeit ismerve azt gondolom, hogy azt lehet állítani, hogy nagyon valószínű, hogy ezek az emberek rendőrök voltak és nem álrendőrök. Az elkövetők abban bíztak, hogy erre az ügyre sosem derül fény, a sértett nem tesz feljelentést.
Napkelte - május 16.

SAJTÓHÍR
Az ügyészség folyamatosan szűkíti a kört. Azoknak a rendőrruhásoknak a körét, akik ott lehettek május negyedikén éjszaka a Múzeum körúton. Azt mondták: soron kívül nyomoznak. De egyelőre csak azt tudják, hogy kik azok, akik biztosan nem voltak ott…
A rendőrség még a héten megmutatja: hogy is néz ki egy igazi rendőr. Vagyis melyek azok a jelek, amelyekből biztosan kiderül, hogy igazi vagy álrendőr igazoltat-e.
TV2, Tények - május 16.

Képtelenség a rendőrök szerint, hogy öt rendőr megtámadta és egyikük megerőszakolta volna a 21 éves lányt két hete Budapesten. Ahhoz ugyanis, hogy öt rendőr együtt legyen az utcán, zavargások kellenek, vagy bankrablás. Ami egyébként - bár az egybeesés nyilván véletlen - volt aznap. Néhány órával később. A Széna téren ugye. Az ügyészség nyomoz, de egyelőre csak annyit tudnak, hogy a lányt valaki megerőszakolta. Erről ugyanis orvosi látlelet van.
TV2, Tények este - május 16.

GARAMVÖLGYI LÁSZLÓ
kommunikációs igazgató, ORFK
Hajnali fél kettőkor a Múzeum körúton öt igazi rendőr sok…
A rendőrség teljes személyi állománya elítéli, hozzá is tettük, az ilyenfajta cselekményt. Még abban az esetben is együttműködünk, segítjük a nyomozást, hogyha esetleg nem álrendőrök.
TV2, Tények este - május 16.

Műsorvezető: Szóvivő úr! Mik azok a jelek, amelyek megkülönböztetik az igazi rendőrt az álrendőrtől?
Garamvölgyi: Először is a valódi rendőrnek szabályos az egyenruhája, a kiegészítők pedig a rendfokozat, a karjelzés, a névkitűző és a személyazonosító jelvény, hát most természetesen a rendszeresített fegyver, és tomfabot...
Én a riportban is azt mondtam, amit bejátszottak, hogy életszerűtlen.
TV2, Tények reggel - május 17.

DOBOZI JÓZSEF
a Rebisz vezetője
Felismerte támadóit a 21 éves lány…
Mind az öt rendőr a Rebisz állományába tartozik, és megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy részt vettek a lány szexuális bántalmazásában.
MTI - május 17.

MORVAI ATTILA
szóvivő, Fővárosi Főügyészség
A gyanúsítottakat a Rebisz segítségével sikerült azonosítani.
MTI - május 17.

SAJTÓHÍR
Utazási vállalkozásban lett üzlettárs Gergényi Péter, Budapest jelenlegi rendőrfőkapitánya és Pintér Sándor, az Orbán-kormány volt belügyminisztere.
MTI - május 17.

A rendőrség ma egy sajtótájékoztatón bemutatta, hogy milyen a szabályos rendőri egyenruha. Az igazi rendőrön a jelvény mindig a bal zsebén van, alján pedig nem police felirat olvasható, hanem egy ötjegyű azonosítószám. A rendőr jobb zsebén pedig névkitűző van, melyen jól olvasható az igazoltató neve.
Kossuth Krónika - május 18.

DEMSZKY GÁBOR
főpolgármester
Minősíthetetlen gaztettet követtek el, és addig, amíg ennek az esetnek minden egyes eleme nem tisztázódik, addig nem fogjuk a támogatást nyújtani, addig nem írom alá a szerződést a Rebisszel!...
Nem tudok nem gondolni többek között arra, hogy esetleg éppen abban a gépkocsiban erőszakolták meg az áldozatot, amit a főváros támogatásából vettek.
hirszerzo.hu - május 18.

PETRÉTEI JÓZSEF
igazságügyminiszter
Kezdeményezem a büntető törvénykönyv olyan módosítását, amely lehetővé teszi a bűnösök akár 15 évi elzárását is, ha az erőszakos közösülés hivatalos eljárás során történik.
Figyelőnet - május 18.

SZABADFI ÁRPÁD
az országos rendőrfőkapitány helyettese
Nincs válság a rendőrségben!
index - május 18.

DARÓCZI DÁVID
a Kormányszóvivői Iroda vezetője
Petrétei József marad, és a rendőrségi vezetők közül sem nyújtotta be senki a lemondását.
ma.hu - május 19.

KÖVÉR LÁSZLÓ
elnök, Fidesz Országos Választmány
A Múzeum körúti erőszaktétel gyalázat óta világos, a hatalom harci kutyájává züllesztett rendőrség számára minden ember egyformán potenciális áldozat. És természetesen most sincsenek politikai felelősök. Sem Gyurcsány, aki ezt az egész poklot ránk szabadította, sem Petrétei miniszter, aki szobanövényei gondozására is alkalmatlan, sem az országos rendőrkapitány, sem a helyettese, sem a Rebisz parancsnoka nem foglalkozik a lemondás gondolatával. Inkább közvélemény-kutatást tartanak a rendőri állomány körében, hogy úgymond miként kerülhetőek el a hasonló esetek a jövőben. Pedig demokráciákban a válasz közismert és pofonegyszerű. Mindazoknak, akik idáig hagyták jutni, vagy egyenesen maguk juttatták idáig a dolgokat, azoknak távozniuk kell azokból a közbizalmat igénylő pozíciókból, amelyek betöltésére alkalmatlanok és méltatlanok.
Fidesz-kongresszus - május 19.

GYURCSÁNY FERENC
Én a rendőrséget az ellenzék megalapozatlan, öncélú politikai támadásától meg tudom és meg fogom védeni, önmagától viszont nem tudom, és nem fogom.
MSZP-választmány - május 19.

Felmentem Bene László országos rendőrfőkapitányt, és kezdeményezésemre az igazságügyi miniszter ugyanezzel a nappal beosztásából felmenti Gergényi Péter budapesti főkapitányt. Elfogadtam Petrétei József miniszter felmentési kérelmét május 31-i hatállyal… Az arra illetékesek elfogadják Dobozi József felmentési kérelmét is… A személyi kérdések útjában állnak a közbizalom helyreállításának.
hirszerzo.hu - május 20.

SOMFAYNÉ VAJDA ÁGNES
az ötödrendű vádlott ügyvédje
Azt jelentette az igazoltató rendőr, hogy a lány sír. Sír az autójában, nem tudják őt megvigasztalni, merthogy a barátja éppen kidobta őt, szakítottak, és vigasztalgatták őt a rendőrök. Az igazoltatást befejezték, és a parancsnok, az én védencem úgy döntött, hogy hazaviszik őt, még akkor is, hogyha ezzel kötelességet szegnek.
Napkelte - május 21.

LÁZÁR JÁNOS
országgyűlési képviselő, Fidesz
Bene és Gergényi jó rendőr, de most azért teljesítettek ilyen roszszul, mert más volt a politikai elvárás.
vg.hu - május 21.

Dr. MAGYAR GYÖRGY
az egyik gyanúsított ügyvédje
Fogalmuk sincs, miért beszél szexuális erőszakról a lány.
Blikk - május 21.

SZABADFI ÁRPÁD
A rendőrség képes az öntisztulásra... Keddtől ingyenesen hívható zöldszámon jelezhetik az állampolgárok, ha úgy ítélik meg, hogy jogsértő módon intézkedtek velük szemben a rendőrök.
FigyelőNet - május 22.

SAJTÓHÍR
Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, foglalkozik-e a "fideszes kapcsolataira" vonatkozó felvetés nyomán a lemondás gondolatával, közölte, csak azzal tud foglalkozni, ha valaki szakmai alapon vitatkozik vele az alkalmasságáról, a barátait pedig sohasem politikai alapon válogatja meg.
Hírszerző - május 22.

KÖVÉR LÁSZLÓ
Gyurcsány Ferenc és kormánya a szükséges szakmai és morális megújulás leple alatt valójában politikai tisztogatást fog végrehajtani a rendvédelmi szolgálatok vezérkarában.
Inforádió - május 23.

PELCZNÉ GÁLl ILDIKÓ
alelnök, Fidesz
Jogos az az elvárás, hogy még a lehetősége se merüljön fel annak, hogy a rendőrök az egyenruha mögé bújva erőszakot kövessenek el. Elvárjuk a rendőrségtől, hogy tisztuljon meg, közösítsék ki maguk közül azokat a kollégákat, akik nem oda valók, akik oda keveredtek, és az a feladatuk, hogy szétverjék a magyar rendőrséget.
A Rebisz-laktanya előtti tüntetésen - május 24.

SAJTÓHÍR
Felbontja a BRFK azt a szerződést, amelyet egy külső céggel kötött a fővárosi objektumok védelmére. Gergényi Péter menesztett fővárosi rendőrfőkapitány egyik utolsó intézkedése az erről szóló szerződés aláírása volt. A Bodrácska János nevével fémjelzett Reál Véd-Delta Kft. közbeszerzési eljárásban nyerte el a BRFK objektumvédelmi pályázatát, és már meg is kezdték a portaszolgálatok átvételét.
Index - május 24.

A rendőrök mobiltelefonja a Magyar Rádió épületének tetején lévő bázisállomásra jelentkezett fel május 3-án hajnalban, amikor a lányt igazoltatták a Múzeum körúton. A mobilszolgáltató cellainformációi szerint a készülékeket később egy IX. kerületi irodaház tetején lévő állomás vette át. Ez cáfolhatja a rendőrök vallomását, akik azt mondták, hogy a lánnyal a XIII. kerület felé indultak, hogy hazakísérjék. A cellainformációk szerint viszont éppen ellenkezőleg, a Nemzeti Múzeumtól az Üllői út irányába mozdultak el a mobiltelefonok.
MTV Híradó - május 26.

Dr. MAGYAR GYÖRGY
Én úgy hallottam a szakértőktől, de hát ez nem hivatalos információ, hogy nagyon sok anyagminta van a hölgyön, és azok elég szerteágazóak… Nekem az a bajom, mert lehet, hogy Zsanettnek mindenben igaza van, és az is lehet, hogy nem mondanak igazat a gyanúsítottak, csak az a különbség, hogy Zsanettnek igazat kell mondania, mert ő egy sértett, tanú és az igazmondás kötelezi, mert különben hamis váddá fordul át.
Műsorvezető: De hát a rendőrnek is igazat kell mondania.
Magyar: Nem kell igazat mondania. A gyanúsítottnak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy azt mond, amit akar, és vele szemben kell hogy bizonyítsanak olyat, amit állítanak.
Mokka - május 29.

MORVAI ATTILA
Két rendőr biztosan nem vállalja a poligráfos vizsgálatot.
Index - május 30.

SAJTÓHÍR
Információink szerint a szakértő jelentésében azt írja, hogy "nem értékelhető abszolút élményszerűnek" annak a lánynak a beszámolója, akit állítása szerint öt rendőr erőszakolt meg…
RTL Híradó - május 30.

TUZA PÉTER
Nem mennék odáig, hogy ezt a szakértői véleményt boncolgassam. Arra is jó lenne választ kapni, hogyan lehetett benne összekeverni az egyik gyanúsítottat az egyik tanúval.
Klubrádió - május 31.



Megtudtuk hát, hogy az öt álrendőr, akik ennyien ott se lehettek, csak vigasztalgatták és az ellenkező irányba indulva vitték haza a lányt, akin szerteágazóak az anyagminták, és élményszerűtlen a vallomása. Miután Zsanett felismerte a rebiszeseket, a rendőrség még megmutatta, hogyan ismerjük fel az álrendőrt. A kormányfő a politikától igen, de önmagától nem tudja megvédeni a rendőrséget, Kövér előbb fejeket követelt, majd a leváltások után már tisztogatásról beszélt. Lassan senki nem gondol arra a sok ezer tisztességes rendőrre, akik csak kapkodják a fejüket, s nem értik, miért utálják őket, amikor ők valóban szolgálnak és valóban védenek. Minket! Ha kell, önmaguktól is.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.