Hazám, hazám (Németország - Lengyelország 2:0)

Simonyi Balázs
2008. 06. 09.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Ma már volt egy germán-polák összecsapás, azt Kubica nyerte Heidfeld előtt a Forma 1-ben. A sors fintora, hogy BMW-vel. A ma esti meccsre úgy készültünk, hogy vér fog folyni, tekintve a kölcsönös üzengetéseket, a történelmi hátteret és a pengeváltásokat a médiában.

Ehhez képest szolid kis rajcsúrozás volt néhány sárgalappal és egy pályára repülő pénztárgépszalaggal: nem tudom, megfigyelték-e, de ez utóbbi szurkolási allűr mintha kiment volna a divatból, pedig egykoron valamire való mérkőzés nem kezdődhetett szerpentinhajigálás nélkül. A pályán egy viszonylag ismeretlen lengyel garnitúra és egy rettentő erősnek tűnő, fiatal német csapat (ilyen gúnyolni való nevekkel, mint Fritz!), amelyben egy pillanatra feltűnt Mundruczó Kornél: Metzelder a megtévesztésig hasonlított a filmrendezőre. A hangot inkább levettük: Gundel Takács meg akarta dönteni a 90 perc alatt a legtöbbet beszélő kommentátor Guinness-rekordját vagy azt hitte, hogy a Játék határok nélkül döntőjét közvetíti.

A németek életveszélyes kiugratásokkal és ügyetlen kapu előtti hazaadásokkal kísérleteztek, előbbi működésüket siker koronázta: csodás gólt lőtt Podolski Klose önzetlenségéből az első félidőben, majd egy bombagólt a másodikban a közben becserélt Disznóvonszoló (Schweinsteiger) passzából; Podolski második gólja a klasszikus "beb*zta" kategória. Védhetetlen, demoralizáló. Podolski látványosan nem örült a góloknak szegény lengyel felmenőire való tekintettel, dehát ezt az átigazolósdit megszoktuk: az osztrák-horvát meccsen is tele voltak a sógorok horvát honosítottakkal.


- Berúgtam... örüljön neki, aki német!


A Nationalelf meggyőzőnek és bitang szervezettnek tűnik (nekik drukkolok, ami ciki, tudom), a lengyelek meg ki-ki meccselhetnek a házigazdákkal. Két dolognak azért mindenképpen örülhetek:
1. A zöld gyep látványa pszichoterapeuta szempontból minden nyugtatónál erősebbnek hat, s ez még két hétig így lesz.
2. Holnap végre olyan csapatok lépnek pályára, akiknek a mezük nem piros, mert már rém unalmas a piros csapat - fehér csapat párharc.

Ja, és tippjeim holnapra (merthogy ez a végeredmény-sorminta eddig):
Románia - Franciaország 1:0
Hollandia - Olaszország 2:0
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/12  •  VI. 5. – VI. 18.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor olyan népszerű Európában, mint az övsömör! Kimond dolgokat, főleg a tudatlanságból eredő félelemre alapozva Bartus László: Feltörték Szijjártó Péter agyát! Váncsa István szerint Orbán ne az Európai Unió vezetője legyen, ő ennél többre hivatott, legyen Afrika és Óceánia vezetője is! Smuzewitz Ilona: Anyám nem akar jachtot venni, mert nem tud úszni, de elég, ha a könyvelő tud úszni Farkasházy Tivadar: A háborúpárti lapok persze megint hazudnak a trónörökösnő 16 milliós táskájáról, mert azt már 8 millióért is meg lehet kapni akciósan Havas Henrik jelen volt a Karmelitában, amikor eldöntötték, Orbán lesz a következő magyar űrhajós, az országot pedig Ráhelre hagyja Dési János: a zuglói kiskertekre parkoló fociszurkolók hatásáról az önkormányzati választásokra Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor megtalálta a III. világháború történelmi atlaszát A Heti Kamu megtudta: Trump a büntetésvégrehajtási intézménnyé alakított hatvanpusztai dácsában fogja letölteni börtönbüntetését
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.